maja8810 je napisao/la:
pegulasti je napisao/la:
mislim da ste onda u pravu, ja nisan bia na predavanjima kad se radia taj zadatak pa nisan siguran..ja san mislia da će se dilit onda samo na onoliko koliko ima usluga, znači dvi su usluge koje imaju pravo na odbitak i porez se odbije pola od 500, znači 250 svakome..al vjerojatno je onda ovako kako vi kažete, to mi ima više logike
bude uvid al ne znan jel se može šta izvuć..on ti sam pokuša navuć šta više može, tu je stvarno korektan..ako ti on nije uspia navuć 5 bodova onda sumnjam da ćeš ga umolit da te pusti, al opet ko zna..
ja ću taman bit na granici, 4 bi mi tribala bit 100% točna, al nadam se pokupit bar još 1-2 sa strane..šta je najtužnije izgleda da bi mi zadatak bija dobar da nisan napisa tih 250kn..pitanje je bilo samo koje imaju pravo, a ne koliko..
Kod tog zadatka nije uopce bit u brojevima i u izracunavanju. Bit je samo da mu objasnis koje od usluga imaju pravo na odbitak a koje nemaju i zasto!
Dakle recimo zdravstvene i kulturne nemaju jer su oslobodjene placanja pdv u tuzemstvu, a ostale imaju jer nisu oslobodjene i to je to.

Bankarske su isto oslobođene!
1.4.1. Porezna oslobođenja bez prava odbitka pretporeza (izuzeća)
Sva porezna oslobođenja u tuzemstvu koja su propisana stavkom 1. članka 11. hrvatskog Zakona o PDV-u su bez prava na odbitak pretporeza. To su:
1) najam stambenih prostorija,
2) usluge banaka, štedionica i štedno kreditnih organizacija, te društva osiguranja i reosiguranja,
3) priređivanje posebnih igara na sreću u igračnicama i automat klubovima, te klađenje,
4) usluge i isporuke dobara doktora medicine i stomatologije te medicinskih sestara i fizioterapeutskih tehničara te biokemijskih laboratorija koje pružaju u privatnoj praksi,
5) usluge liječenja u zdravstvenim ustanovama: domovima zdravlja, hitnoj medicinskoj pomoći, poliklinikama, općim i specijalnim bolnicama i klinikama kao i usluge liječenja koje pruža zdravstvena ustanova za njegu u kući, te isporuke dobara koje obave navedene ustanove,
6) usluge i isporuke dobara što ih obavljaju ustanove socijalne skrbi,
7) usluge i isporuke dobara ustanova za dječju skrb i skrb za mladež,
8) usluge i isporuke dobara predškolskih, osnovnih, srednjih i visokoškolskih ustanova, te ustanova učeničkog i studentskog standarda,
9) usluge i isporuke dobara vjerskih zajednica i ustanova,
10) usluge i isporuke dobara javnih ustanova u kulturi i to: muzeja, galerija, arhiva, knjižnica, kazališta, orkestara i drugih glazbeno scenskih te konzervatorskih, restauratorskih i ustanova za zaštitu spomenika kulture, te usluge i isporuke dobara samostalnih umjetnika i umjetničkih organizacija.