Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 29 tra 2026 04:10.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 880 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 24 tra 2010 11:02 
Sega mega kul forumaš bez života

Naravno da ne možeš birat šta ćeš odgovarat. Treba znat opći dio obveznog prava, dakle do ugovora. I neke stvari iz g1. G1 vam je prvo pitanje na kolokviju pa se nemojte zajebavat, bez toga vam nema prolaza ni na ispitu ni na kolokviju.

Kolokvij se ne računa kao pad, nigdi se ni ne bilježi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 tra 2010 11:27 
Aktivan

šta rešeta po kolokviju,te di je problem kod tog ispita,el ona samo traži detalje ka mister šinki,ili neko povezivanje ka tomaševič,nemam predoždbe uopće,

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 tra 2010 16:10 
Aktivan

znam da pilam ,al bitno mi je to,el triba učit njene slajdove

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 tra 2010 16:28 
-Admin-

Drži se knjige, slajdovi nisu dovoljni.
Dopuni načela po slajdovima i ako još nešto triba, neka netko dopiše.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 tra 2010 12:39 
Aktivan

joke espanja skeletor je napisao/la:
znam da pilam ,znan da san dosadan,al koje dijelove pita iz G 1

-pravni poslovi- vrste, sadržaj, oblik
-ništetnost i pobojnost, posebno voli zabludu i paulijane kolko sam skužila
-konvalidacija i konverzija
-zastara
-novac (procjenjivost i neprocjenjivost stvari i cijene)
-imovina (kao pr. kategorija, funkcije)
-osobna neimovinska dobra
-činidba
mislim da je to to

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 tra 2010 13:32 
Početnik

znam da pilam ,znan da san dosadan,al koje dijelove pita iz G 1

još i ono s početka: načela građanskog prava, odnos prema drugim granama, izvore, običaje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 svi 2010 18:52 
Početnik

ja sam gleda njene slajdove ima masu stvati sta ne piše u knjizi el triba ucit to

ona objašnjava po zakonu, a ne po knjizi, izdvaja ono šta je bitno, nauči onda i to.. valjda koristiš i ZOO dok učiš

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 svi 2010 19:14 
Forumaš

Moja preporuka je držat se knjige, a ne gubit se na slajdovima.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 svi 2010 11:22 
Veteran

marina2 je napisao/la:
ja sam prošla g2 iz prve,bez ikakvog problema,nisam učila ni zakon ni slajdove nego samo knjigu,koja se triba naučit predobro.zakon se uči na 4.godini za trgovačko pravo a iz njega vam sigurno ona ne pita

ma naravno samo knjigu naučiti dobro i to je to petrićka je korektna na ispitu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 svi 2010 14:10 
Forumaš

Ima stvari iz zakona koje pita,a koje nisu u knjizi. Nije loše pogledat malo njene slajdove.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 svi 2010 16:47 
Početnik

knjiga je na prvom mistu,al slajdovi su super pogotovo ako slušaš nju dok objašnjava, dobro ih je pogledat svakako jer izdvoji najvažnije iz zakona.. zadnji sat kad je objašnjavala jamstvo rekla je da ima 20- ak odredaba, al da je ona izdvojila ono najbitnije.. nisan još izašla na ispit al da se ne tribaš služit zakonom za ovaj jako bitan predmet to prvi put čujem

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 svi 2010 21:39 
Forumaš

Pa to govorim iz vlastitog iskustva, Vedriš i Klarić je jedna od najbolje napisanih knjiga na pravu, u njoj su unesene najbitnije zakonske odredbe...jedino šta triba pazit su eventualne promjene zakona, npr. da je sada za zabludu dovoljno da bude bitna, a prije se tražilo da bude bitna i nesakrivljena. Meni osobno pored tako dobre literature pari gubitak vremena kopanje po zakonu i slajdovima, ali svak ima svoj stil učenja...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 svi 2010 10:47 
Početnik

Postovi: 332 Pa to govorim iz vlastitog iskustva, Vedriš i Klarić je jedna od najbolje napisanih knjiga na pravu, u njoj su unesene najbitnije zakonske odredbe...jedino šta triba pazit su eventualne promjene zakona, npr. da je sada za zabludu dovoljno da bude bitna, a prije se tražilo da bude bitna i nesakrivljena. Meni osobno pored tako dobre literature pari gubitak vremena kopanje po zakonu i slajdovima, ali svak ima svoj stil učenja...

to sam i ja rekla,mislim da je savjet nekog ko je naučio i proša bez problema puno bolji od većine koja će vam svašta pričati jer su pali ali samo zbog toga šta nisu naučili

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 svi 2010 11:43 
Početnik

svako ima svoj stil učenja. spreman sad ispit i ZOO mi je otvoren skupa s knjigom i uvik pročitan ono šta piše u zakonu jer mi je tako lakše i za ponovit ono šta san naučila, a i naravno sama knjiga je napisana članak taj i taj ZOO-a tako da mi to nije gubitak vrimena, naprotiv!! nek svako uči kako mu odgovara, na trećoj smo godini nismo na prvoj tako da smo ispraksirani po tom pitanju

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 svi 2010 16:20 
Forumaš

Evo ti link za slajdove, mislin da ih možeš nać i u kopirnici nasuprot faxa.

http://www.pravst.hr/dokumenti.php?p=29 (građansko pravo II predavanja)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 svi 2010 18:21 
Forumaš

ivančica je napisao/la:
Inso je napisao/la:
Banderas je napisao/la:
analinaaa je napisao/la:
sto se tice profesorice skroz je simpa. :grin:

Kontradiktorni dojmovi,nekima je profesorica simpa nekima je loša,kome vjerovati? :12:

Meni je ok.. Bila je spremna pomoć i izvlačit ljude koje je mogla bez problema rušiti nakon prvog pitanja.

Mene je nje strah.

Ma nema te šta bit strah, profesorica je korektna, iako djeluje malo nezainteresirano dok student odgovara :roll:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 svi 2010 16:02 
Početnik

a kakva je na predroku je li bude šta blaža???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 svi 2010 18:29 
Aktivan

ja mislim da su njoj kriteriji uvik tu negdi ,slični..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 svi 2010 14:21 

danielafaks je napisao/la:
dragi kolege, da li je potrbno pisati posebnu prijavnicu za predrok? I zna li netko da li postoji predrok iz većine ispita, te kako ćemo znati za te rokove?Puno , puno hvala!!!

Prijavnica se ne piše za predrok nego se ispit prijavi za redoviti rok u lipnju/srpnju, na bilo koji datum i tada se dolazi po upis ocjene. Održavanje predroka ovisi isključivo o profesoru, možeš otić na konzultacije ili poslat mail i pitat profesora jel ima predrok iz njegovog predmeta, ovisi o tome na koji ispit planiraš izać.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 svi 2010 12:17 

StUdEnTiCaA je napisao/la:
Da li na predrok mogu izaći studenti koji su već odslušali predmet prošle godine???????
koji su uvjeti za izać?????

Bolonjci mogu, a za one po starom programu nemam blage. Uvjet je očišćena druga godina.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 svi 2010 22:25 
Forumaš

iva 93 je napisao/la:
ako bi itko mogao napisati koje stvari profesorica pita iz zakona ili slajdova,ako nije problem??

Koliko je meni poznato profa iz slajdova pita načela. A šta se tiče zakona, već je bilo rasprava o tome da li ga je potrebno učit jer je knjiga dosta dobro napisana, popraćena člancima. Ljudi su prolazili bez da su pogledali zakon, a opet neko voli pratit knjigu zakonom... stvar izbora. Sve šta je u zakonu stoji i u knjizi, nema nekih posebnih pitanja, bar koliko ja znam.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 svi 2010 08:42 
Forumaš

Meni su njezini slajdovi super sistematizirani,tj.vrlo dobri za ponavljanje,ali opći dio joj je katastrofa objašnjeno(bar po mom mišljenju)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lip 2010 13:29 
Početnik

pitala je ponudu, fakultativne obveze, predugovorna odgovornost, subj. i objek. odgovornost i oslobodenje, posljedice zakasnjenja duznika, kompenzacija, preuzimanje duga i preuzimanje ispunjena i razlika, opoziv darovanja, kupoprodaja i posebne vrste, ug. o komisiji... jos je toga bilo al se ne mogu sitit...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lip 2010 18:41 
Početnik

predrok:
-novčane obveze-načela,iznimke,klauzule
-prekomjerno oštećenje
-prijeboj
-odg za opasne stvari
-vrste ostave
-radnje dužnika na štetu vjerovnika
-cesija
-odg poslodavca za zaposlenika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lip 2010 10:45 
Početnik

abondazieri je napisao/la:
iva 93 je napisao/la:
ej,dali itko zna koja to profa pitanja pita na zaključivanje ii da se ne spominjuu knjizii tipa ala kao sto je mene pitalo ,kojih 9 pravnih nedostataka može biti na stvari

Šta se tiče ovih pravnih nedostataka pogledaj 123. slajd, odgovornost na pravne nedostatke... spominju se 4 obvezna prava (najam, zakup, prvokup, nazadkup), 4 stvarna prava (služnost, založno pravo, pravo stvarnog tereta, pravo građenja) i javni tereti. To je valjda to.

ne piše na slajdu al fala,el su aktalni ovi slajdoviu sa forumami jos da pitam
koje stvari treba uciti iz zakona fala unaprid

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lip 2010 12:09 
Forumaš

Je, vride ti slajdovi sa nasciturusa... ok, nisu nabrojana sva prava, al valjda profa smatra da bi do sada tribali znat koja su stvarna, koja obvezna prava, iskreno ja sam vadila knjigu ih g1 da se posjetim :oops:
A to šta pita iz zakona niko ne zna, meni se čini da nema ništa posebno, ne znam, pogledaj malo starije postove. :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2010 18:37 
Forumaš

Današnja pitanja:
pobojnost
zakašnjenje
clausula rebus sic stantibus
odg.za mat.i pravne ned.
zastara
kupoprodaja

Koliko znam,nikog nije pitala vrijed.papire.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2010 19:18 
Forumaš

Još malo pitanja...
-zakup
-ugovor o punovlašću, elementi
-raskid ugovora zbog neispunjenja (potpuno i djelomično)
-nabrojit sva načela
-adhezijski ugovori
-prijevara
-predugovor
-odgovornost za štetu nastalu od motornih vozila
-subjektivna i objektivna šteta, domene važenja
-simulacija

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2010 21:33 
Početnik

Evo još malo pitanja:
-prekomjerno oštećenje
-odgovornost poslodavca za zaposlenike
-zabluda
-krajnja nužda
-pasivna solidarnost
-cesija
-evikcija
-materijalni nedostaci i sadržaj odgovornosti
-kamate
-ugovorna kazna
-raskid ugovora

...ukratko...uopće se neisplati pratit pitanja jer na svako pitanje dođe još milijun podpitanja..tako da pita SVE!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lip 2010 08:04 
Forumaš

zvjezdica je napisao/la:
...ukratko...uopće se neisplati pratit pitanja jer na svako pitanje dođe još milijun podpitanja..tako da pita SVE!!!

Slažem se i mislin da je pametno proučit njene slajdove jer ta potpitanja zna izvlačit iz njih i ako ne znaš odgovor napravi dramu tipa da smo išli na predavanja znali bi odgovor... npr. raskid zbog djelomičnog neispunjenja obveze je u slajdovima, u knjizi nisam naišla na to, ne virujen da mi je promaklo.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lip 2010 11:02 
Forumaš

Josephine je napisao/la:
O happy day!

Mah ovo je ima nekog vrimena postalo katastrofa, najtezi ispit prema misljenju vecine koji su dali cilu trecu godinu. Ja cu u ucenju kombinirat ne samo slajdove vec i sve ostalo sta uspijem nabavit (predavanja, skripte, vidovnjaka...).

vidovnjaka... :ROFL

meni je isto g2 najgori ispit na 3. godini, detalji, detalji i opet friking detalji :roll:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2010 17:36 
Početnik

Ograničenje kod delikata??
Koliko sam čula ljudi su padali na ovom pitanju... jel moguće da se odgovor odnosi na dob počinitelja, duševno stanje i ostale situacije u kojima počinitelj ne odgovara za štetnu radnju?
:please:

čula san za to pitanje i da se padalo zadnji put na tome, meni je isto odma palo na pamet da se na to odnosi, nema šta drugo bit

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2010 20:36 
Forumaš

:thumbsup ja isto mislim..... osim ako profa ne traži neki extra specijalni odgovor tj. zaključak... ništa me kod nje ne bi iznenadilo :tužni::

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lip 2010 13:20 
Početnik

Prošla sam g2, očistila i cilu 4.godinu, i g2 je ipak bio najteži ispit sad tek vidim nakon svega. Gradivo mi uopće nije bilo problem, dapače sve sam vrhunski skužila, ali ne daj bože dok se odgovara da se unutar rečenice upotrijebi neka riječ koja njoj i njie baš najprimjerenije, vrtit će se oko nje najmanje 20 min, pa kako to mislite kolegice, pa zašto i sl. pa dajte mi primjer, i kad daš primjer onda ga poveže sa milijun i jednom stvari i tako dalje.... mislim da je više problem u stilu ispitivanja nego u gradivu, iako moram priznat objektivna je ako znaš nema šanse da nečeš proći, samo izludi s pitanjima. Ok, moram biti malo stroži kriterij jer g2 je po meni uz g1 najvažniji predmet na faksu, ali profa je ajme meni, pa ravno me 50 min.ispitivala.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lip 2010 13:27 
Početnik

marina2 je napisao/la:
Postovi: 332 Pa to govorim iz vlastitog iskustva, Vedriš i Klarić je jedna od najbolje napisanih knjiga na pravu, u njoj su unesene najbitnije zakonske odredbe...jedino šta triba pazit su eventualne promjene zakona, npr. da je sada za zabludu dovoljno da bude bitna, a prije se tražilo da bude bitna i nesakrivljena. Meni osobno pored tako dobre literature pari gubitak vremena kopanje po zakonu i slajdovima, ali svak ima svoj stil učenja...

to sam i ja rekla,mislim da je savjet nekog ko je naučio i proša bez problema puno bolji od većine koja će vam svašta pričati jer su pali ali samo zbog toga šta nisu naučili

Ljudi knjiga je sasvim dovoljna, prošla sam po knjizi , ništa van toga ne pita....ovo je provjereno ....iz vlastitog iskustva i iskustva 20-ak kolega koji su sa mnom odgovarali, ali knjigu treba pjevati. :ROFL

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lip 2010 13:58 
Forumaš

IVANA27 je napisao/la:
Prošla sam g2, očistila i cilu 4.godinu, i g2 je ipak bio najteži ispit sad tek vidim nakon svega. Gradivo mi uopće nije bilo problem, dapače sve sam vrhunski skužila, ali ne daj bože dok se odgovara da se unutar rečenice upotrijebi neka riječ koja njoj i njie baš najprimjerenije, vrtit će se oko nje najmanje 20 min, pa kako to mislite kolegice, pa zašto i sl. pa dajte mi primjer, i kad daš primjer onda ga poveže sa milijun i jednom stvari i tako dalje.... mislim da je više problem u stilu ispitivanja nego u gradivu, iako moram priznat objektivna je ako znaš nema šanse da nečeš proći, samo izludi s pitanjima. Ok, moram biti malo stroži kriterij jer g2 je po meni uz g1 najvažniji predmet na faksu, ali profa je ajme meni, pa ravno me 50 min.ispitivala.

Čestitam!!!
Gradivo je razumljivo, triba malo više da se sve posloži u glavi, ali kad se to dogodi nije problem, a ovo za profu i način ispitivanja potpisujem, u tome je jedini problem.

IVANA27 je napisao/la:
Ljudi knjiga je sasvim dovoljna, prošla sam po knjizi , ništa van toga ne pita....ovo je provjereno ....iz vlastitog iskustva i iskustva 20-ak kolega koji su sa mnom odgovarali, ali knjigu treba pjevati.

Da, u većini slučajeva je dovoljna i masu ljudi tako prođe, al kad se uhvati da joj se nabroje sva načela (a u knjizi ih je tek 4-5) ili još neke stvari koje su samo u slajdovima, ne pušta dok ne dobije odgovor... I upravo tako.. knjigu triba pjevati!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2010 10:03 
Početnik

pomgajte .... molim vas ... zakonski primjeri pasivne solidarnosti???

tnx

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2010 10:55 
Početnik

imaš to i u knjizi i slajdovima: štete od sudara motornih vozila,bračni drugovi za obveze iz braka, solidarno jamstvo, odgovornost za štetu:zajednička radnja-kad se ne mogu utvrdit udjeli, nasljednici za ostaviteljeve dugove, itd...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2010 11:01 
Sega mega kul forumaš

Hej k. !

Iz zakona izravno ne nastaje solidarna obveza , vec zakon uz postojanje nekih cinjenica i bez obzira na stranacku volju veze nastanak solidarne obveze.
Primjeri:
više osoba uzrokuje stetu zajedno, svi sudionici odgovaraju solidarno, narucitelj i izvodac radova na nekretnini za stetu trecoj osobi koja nastane u vezi s izvodenjem tih radova,imatelji motornih vozila za stete trecim osobama pretrpljene u sudaru, nasljednici solidarno za dugove ostavitelja, jamci-vise jamaca jedne trazbine.

jel ti to pomaze ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2010 07:08 
Sega mega kul forumaš

zvijezdana je napisao/la:
vrste ugovorne cesije? ...jel odgovor naplatna i besplatna ili ima koja druga podjela? Hvala!!

imaš one slučajeve: ustupanje umjesto ispunjenja, radi ispunjenja, radi osiguranja , može bit naplatna, besplatna al to su razlozi ustupanja tražbine, je li baš pitanje tako ide, koje su vrste?

da, to je jedno od današnjih pitanja... dobro da si mi skrenila pažnju na ova tri ustupanja, lako je moguće da je to odgovor... al opet ko će znat kod silvije :mrgreen:

* obratite pozornost kad se koja obveza gasi...ustupanje umjesto ispunjenja-dužnikova obveza se gasi vec samim sklapanjem ug o cesiji, ustupanje radi ispunjenja-obveza se gasi tek kad V naplati ustupljenu tražbinu....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 880 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: