Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 29 tra 2026 11:30.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 40  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 17 pro 2009 11:48 
Početnik

Caddie je napisao/la:
zna li neko trebamo li mi koji smo polozili kolokvij iz rima prijavit isto ispit, jer iz oppa tribamo pa neznam jel to i inace obicaj ili?i kad ce biti prijave za rim u drugi misec, jer ja mislim izac na kolokvij 26.1. ali na studomatu jos nema rokova za onda?malo sam zbunjena hehe

mislim da se to ne odnosi na brucosku populaciju... malo je ipak prerano da za ispit sredinom drugog prijavljujem sredinom 12tog... :wtf :whyowhy:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 pro 2009 14:26 
Početnik

Smiridondo je napisao/la:
Caddie je napisao/la:
zna li neko trebamo li mi koji smo polozili kolokvij iz rima prijavit isto ispit, jer iz oppa tribamo pa neznam jel to i inace obicaj ili?i kad ce biti prijave za rim u drugi misec, jer ja mislim izac na kolokvij 26.1. ali na studomatu jos nema rokova za onda?malo sam zbunjena hehe

mislim da se to ne odnosi na brucosku populaciju... malo je ipak prerano da za ispit sredinom drugog prijavljujem sredinom 12tog... :wtf :whyowhy:

pa da, i ja mislim, i neko kaze da su tako rekli i u referadi, da se to ne odnosi na nas...a i na studomatu nema slobodnih rokova za 2. misec :roll:

a ovaj fax je tako odlicno organiziran da sam sve vise odusevljena :wh

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 pro 2009 18:25 
Početnik

a kako se ja mogu prijavit da odgovaram kod staničićke i mogu li uopće birati kod koje profesorice ću odgovarat za ispit??? unaprijed hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 pro 2009 16:11 
Forumaš

saznaš (u referadi, odi, priko nekog sr studenta, najsigurnije je nazvat je...) kad je, prijaviš taj dan i dođeš kod nje... cila filozofija... :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 pro 2009 13:47 
Sega mega kul forumaš

jeli postoji kakva mogucnost roka u 3,4 misec? :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 pro 2009 00:09 
Sega mega kul forumaš bez života

Mislim da postoji rok u 4. mjesec al nisam sigurna... Kolege, obratite pažnju na oporuku i nasljedni dio jer vam barem 1 pitanje bude iz tog djela, također dobro naučite podjelu stvari jer je alergična na mješanje potrošnih i nepotrošnih stvari. Za proć rimsko morate se dobro pripremiti i biti sigurni u svoje znanje jer će vas profesorica tokom ispitivanja pokušati zbuniti... U svakom slučaju treba će se namučit oko toga i sretno nam svima bilo :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 sij 2010 23:04 
Početnik

joooj znaci vama u Splitu predaje Šarac, sto nam je zivot zakomplikovala sa svojom knjigom u Sarajevu xD

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 sij 2010 10:36 
Aktivan

šarac je danas potvrdila da se ne može izać na 2. kolokvij ako niste prošli 1.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 sij 2010 17:18 

Blackadder je napisao/la:
Čuja san jednu neprovjerenu informaciju pa me zanima njena točnost. Dakle, jel istina da se na ispitu mora odgovarat cilo gradivo ako nisi proša drugi kolokvij? Meni to nije baš logično, al nikad ne znaš.

Ona te na ispitu pita šta god oće, nema pravila, prvi ili drugi dio.... Moraš sve znat, nema veze šta si prvi dio proša, a drugi pa... Nemoj se oslanjat na logiku svoju :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 sij 2010 18:06 
Početnik

plavojka je napisao/la:
marie je napisao/la:
jel istina da se na ispitu moze odgovarat drugi kolokvij??ja san cula da je sarac rekla da ovi koji su prosli prvi kolokvij da ako se ne spreme za drugi da mogu na ispit izac i odgavarat dio koji im je osta tj,drugi kolokvij???

Ma odakle ti to molin te... Na ispitu odgovarat drugi kolokvij :? Prvi put čujem, ja sam danas bila na predavanjima i šarac je rekla da svi oni koji nisu položili prvi kolokvij NE MOGU izać na drugi, nego moraju ić na ispit ako žele proć rimsko.

plavojko očito nisi dobro ubrala šta je marie rekla...ona kaže oni koji SU PROŠLI prvi kolokvi, a neće izać na drugi, da mogu ić na ispit SAMO DRUGI DIO...to je istina.
a ko je pa prvi ne može na drugi kolokvij rekla šarac meni osobno, eto. :withstupid

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 sij 2010 18:10 

Na brzinu sam pročitala pa sam krivo razumila :wh ... A vidim da svašta pitate i da vas zanima zato vam je najbolje otić na konzultacije u nje (inače, to vam je četvrtkom od 9.30-10.30)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 sij 2010 14:41 
Aktivan

s konzultacija:

1. oni koji su prošli 1. kolokvij, a ne prođu ili ne izađu na 2., odgovaraju samo drugi dio

2. za kolokvij (i ispit) treba pročitat jednu tužbu (ne triba je ništa posebno učit, samo pročitat)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 sij 2010 13:55 
-Moderator-

jutros san otiša u Šarac i ref. i rekli su da nema ocjene iz seminara, već da samo upištemo pod ocjena: zadovoljio/la, datum koji oces, i naziv predmeta iz kojeg si ima seminar 100% točno :bow

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: POMOC!!
PostPostano: 25 sij 2010 20:34 
Početnik

jel se mora položit latinski prije izlaska na ispit iz rimskog p.??? :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Re: POMOC!!
PostPostano: 25 sij 2010 20:43 
Početnik

da, nemoš na ispit bez latinskog

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 sij 2010 11:00 
Sega mega kul forumaš

na kolokvij se moglo izac bez latinskog,ali za ispit neznan..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 sij 2010 17:22 

jaaa je napisao/la:
bok, oće li prof. Šarac na ispitu prvo početi ispitivati gradivo s kraja knjige, npr. nasljedno pravo, pa obvezno itd.?!?!? ili ispituje kako njoj padne na pamet?!

Ispituje kako joj padne na pamet, prošli put na ispitu krenila je s nasljednim pa obvezno i onda bi onaj prvi dio pitala možda jedno pitanje ako i to... uglavnom, nema pravila, nauči sve pa se nećeš mislit šta prvo pita :wink:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 vel 2010 21:08 
Aktivan

ladesta je napisao/la:
pitanje za one koji su ucili rim ili bili na predavanjima: jel se meni cini il smo mi preskocili po knjizi od sarac 174-180 (ovo mozda i nismo) i 183-195??? jer bila san na predavanjima a to mi nije nista podcrtano...da znan triban li to ucit...

Koliko se sjećam prije toga su bili praznici i ona je rekla da sami nastavimo učiti, pa vjerojatno je smatrala da smo to sami pročitali i shvatili. Možda i postoje bitnije stvari od toga, ali nikad ne znaš koje će pitanje njoj pasti na pamet (posebno nakon tjedan-dva ispitivanja jednog te istog) :ucenje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 vel 2010 14:59 
Forumaš

akitainumiss je napisao/la:
mala_s_prava_00 je napisao/la:
jel mi se čini ili se prošle god triba upisivat pad? :wtf

Prosle godine nije sarac nikad pisala pad a stanicicka je.kad je meni jedan put isla sarac upisat pad ja sam je zamolila da ne upise i nije...:)

a koja je fora s tin padovima? Koja je razlika ako ti upiše ili ne upiše pad?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 vel 2010 19:24 
Aktivan

jer ako ti se 3 puta upiše pad, 4. put izlazis pred komisijom, bar bi tako trebalo bit samo šta se to pravilo baš kod nas na pravu i ne primjenjuje al eto :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 vel 2010 21:27 
Početnik

ichh je napisao/la:
jel zna tko zašto je stipulacija najvažniji verbalni kiontrakt?

mozda zbog apstraktnosti, imala je siroku upotrebu jer su se pomocu nje zakljucivali poslovi raznih vrsta..ali neznam, nisam sigurna..nadam se da me nece to pitat :roll:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2010 12:18 
Početnik

Blackadder je napisao/la:
Koliko često Šarac iz 2. dijela pita bilo šta osim kontrakata i nasljednog, s tin da ja iman samo 2. dio odgovarat?

a nasljedno pita prvo pitanje tako da to sve triba nastrebat a dosad je uglavnom pitala kontrakte a neki dan je neku curu pitala konvalidaciju i konverziju tako da nikad ne znas :roll: ..ja izlazin sutra isto samo 2.dio pa javin sta je bilo!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2010 12:42 
Početnik

od pon: bludnje, kakva bludnja mora bit da bi dovela do nistavosti posla, kvazikontrakti(condictio sine causa posebno), prikrata vjerovnika...
legati, nuzno naslj. pravo, pr. zastita nasljednika, posljedice stjecanja naslj, pretpostavke za naslj...
kupoprodaja,njeni bitni sastojci, najam, evikicija, alternativne, fakultativne i genericke cinidbe, jamstvo,oblici jamstva, osiguranje ispunjenja obveza, krivnja, uzrocna veza,steta i vrste stete, zastupanje...
ususfructus, rei vindicatio, actio publiciana, srodstvo...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2010 13:35 

Artur2 je napisao/la:
a di ispituje Šarac u svom kabinetu ili di?

u svom kabinetu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2010 12:44 
Aktivan

ally_mcbeal je napisao/la:
jučer je ispitivala u uč. br. 7. - na isti način ka i na kolokviju
ako padneš - ne moraš prijavljivat priko studomata za drugi izlazak, nego dođeš kad želiš u drugom ispitnom krugu :celebrate

Isto tako je bilo i danas.

Od pitanja šta san čuja (a nisan puno), doslovno svakoga je pitala prvo pitanje iz nasljednog i iz njega treba znat praktički sve. Drugo pitanje je bilo ili iz kvazikontrakata (poslovodstvo bez naloga ili condictio sine causa) ili iz kontrakata (nešto rjeđe, ili barem rjeđe nego šta san očekiva). Preostali dio gradiva je vrlo rijetko pitala, koliko san ja čuja svega 2 pitanja (vrste pravnih poslova i zakašnjenje).

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2010 15:23 
Aktivan

arthas_ je napisao/la:
znači više pita dio iz drugog kolokvija, nego iz prvog. Jel zna iko jel pita one konvalidacije, mane volje, očitovanje volje, tj gradivo od 165. str. pa tamo negdi do jamstva 200.str, nešto od toga nismo ni obradili na satovima, nisan baš čuo od ikoga da ih je to pitalo

evo ja sam danas odgovara i pita ti to , pita ti nasljedno prvo pa onda iz obveznog dosta stvari nemogu reć da ima baš nešto šta se nikako ne spominje tako da ti je najbolje ako možeš sve proć

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2010 15:38 
Forumaš

plavojka je napisao/la:
ichh je napisao/la:
Što je idealni dio?

To ti je kod suvlasništva, idealni tj. alikvotni dio koji dobija svaki od suvlasnika.... vidi u knjizi.

ma znan to, piše da je to samostalna stvar u pravnom prometu al tu definiciju Staničićka ne priznaje pa zato pitan ako ko zna neku drugu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2010 18:32 
Forumaš

plavojka je napisao/la:
ichh je napisao/la:
kako se još postaje fizičkom osobom osim rođenjem?

jel ovo isto staničić pita?

a naravno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2010 18:38 
Forumaš

plavojka je napisao/la:
ja baš sad gledan u nekoj drugoj knjizi i svugdi piše da se fizička osoba postaje rođenjem... a da se ovo ne odnosi na nasciturus, začeto a nerođeno dijete kad se radi o njegovim pravima?

a moguće da na to misli, neznan..
jaaa-broj ti je 0915330088

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2010 18:46 
Forumaš

plavojka je napisao/la:
znači staničić postavlja neka trik pitanja i zajebano je kod nje odgovarat.... a ludilo :?

a eto... al opet bolji izbor je ona, bar meni..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 vel 2010 20:29 

Pretpostavke za nasljeđivanje:

smrt ostavitelja
sposobnost ostavitelja imati nasljednika
postojanje imovine koja može bit predmetom nasljedstva
postojanje nasljednika i njegova sposobnost biti nasljednikom
način pozivanja na nasljedstvo
pripad nasljedstva
prihvat nasljedstva

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 vel 2010 14:08 

nasciturus99 je napisao/la:
Jel mi može neko reč zasto je stipulacija najvazniji verbalni kontrakt ? tnx

zato jer se najčešće koristila, imala je široku upotrebu jer su se pomoću nje zaključivali poslovi raznih vrsta, posebice oni koji još nisu bili zaštićeni posebnim tužbama.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2010 22:22 
Aktivan

plavojka je napisao/la:
nasciturus99 je napisao/la:
može li mi iko odgovorit ko su bratučad, šta znači in stirpes i šta je vindex?!
Tnx

di si naša ova pitanja??? :?

in stirpes ti je iz intestatnog nasljeđivanja
-Sui heredes nasljeđuju tako da bliži srodnik isključuje iz nasljedstva svoje potomke ako ima više "svojih" (vjerojatno se misli na više braće i sestara)
-Ako je bliži srodnik (npr. sin nasljednik) umro, moze ga predstavljati (ius representationis) njegov živi potomak

ovo ostalo ti stvarno neman pojma

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 vel 2010 08:27 
-Moderator-

prof. Staničić Gorana - 091 533 00 88

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 vel 2010 15:11 
mala_s_prava_00 je napisao/la:
ima neko mail od prof. šarac? :bow hvala

evo: mirela.sarac@pravst.hr

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2010 18:54 
Artur2 je napisao/la:
onda jel pita tu jednu tuzbu iz njene knjige, i jel bude prvo pitanje (na cili ispit mislin) iz nasljednog?

za tužbu, vidi gori dva posta prije odg. sam... da, šarac prvo pita nasljedno, uglavnom oporuku ili pretpostavke za nasljeđivanje, one "važnije" lekcije amo reć, šta ne znači da nemože postavit neko teže pitanje i iz tog dijela. al nemaj straja oko toga... nasljedno je najlakše.

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2010 21:13 
arthas_ je napisao/la:
ako bude dosta ljudi, jel bolje u šarac uć među prvima odgovarat ili malo kasnije.
znan da ćete mi sad reć da naučin pa će mi bit isto, al ono, ako iko slučajno zna, jel postane nervozna kad ih dođe masu pa je onima kasnije teže ili....

Koliko sam mogla primjetit ne voli kad dosta ljudi dođe na ispit, valjda joj je tlaka ispitivat... al nemoj se mislit oko toga, to je više manje sve isto... ti lipo budi "zlatna sredina" i neš falit :mrgreen:

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 vel 2010 21:12 
sashha je napisao/la:
Vanredan sam student i neznam o kojem se seminarskom radu radi za romsko pravo,o cemu se tu pise i da li je to potrebno da bi se polozio taj predmet? unaprjed hvala

Seminari ti služe da bi izaša na kolokvij iz rimskog, ali mi vanredni nismo obavezni pisat te seminare ni ništa.... ispit samo prijaviš kad želiš i to je to.

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 vel 2010 21:33 
Forumaš

sashha je napisao/la:
ok,thx..a jel dovoljna samo knjiga od prof.sarac,mislim bez onih rjecnika i to?

ako odgovaraš kod šarac je

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2010 00:32 
Ma i kod staničić je dovoljna samo knjiga od šarac, raspitala sam se kod ovih starijih koji su odgovarali kod nje... Bitno je samo da razumite ono šta ste naučili i da prof. vidi da možete povezivat ono naučeno, traži logičko razmišljanje šta bi se reklo...

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 40  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: