sirena-tg je napisao/la:
svaka cast poreznom obvezniku,najdublje mu se klanjam
i da,ja sam jedna od onih koja sama placa svoj studij,koja ima jos jednog clana kucanstva koji studira medicinu kojem skolska godina dode jos vise a i knjige su daleko skuplje,..ali NE,NEpada mi na pamet ocekivat od drzave da placa moje studiranje,jer san svijesna da ako ulozim iole truda ovu godinu da sa dobrim prosjekom se mogu oslobodit od placanja,ili makar dobit kakvu stipendiju..smatram da onaj ko nema potencjala ostvariti prosjecan uspjeh nezasluzuje besplatno studiranje,jer da to zasluzuje onda bi vec u startu bio na vrhu prijemne liste.
mozda san se malo grubo izrazila oko toga tko zasluzuje besplatno obrazovanje,ali uzmite u obzir da visoko obrazovanje NIJE obvazno i iz tog razloga se placa,zar nije dovoljno sta je srednjoskolsko obrazovanje koje isto NIJE obvezno besplatno,ali kao i po svemu das mali prst,a oni bi cilu ruku..
ajde sad lijepo otvori vrata svoga stana, izađi na ulicu, kupi coca-colu i sjedni u park. nakon toga.....razmisli da nisi "pale sam na svijetu" i da jedan tvoj kolega Joe ima prijatelja na medicini kao što ti imaš brata. sada zamisli ovo...ima dva brata i samohranu majku... godina košta 10000 i ma kakav prosjek imao tek od 4. može studirat besplatno...kroz godinu uči, ljeti radi...ovo ljeto nije mogao radit, ali smo se uspijeli skrpit!
onda razmisli o ovome npr. u ZG na FF godina košta 6500-7000kn, a koliki god prosjek da imaš, plaćaš.
zaključak ovoga je da nije sve onako kako izgleda na tvom faksu...nije ni približno...ali to nije razlog da se ti kao student s mogućnosti studiranja ne solidariziraš s drugim studentima jer jednoga dana može se bilo tko od nas naći u situaciji da ne može ili sebi ili svome bratu ili svome djetetu priuštit nešto što je dobro i plemenito. nikad ne znaš šta te u životu čeka!
kažeš da visoko obrazovanje nije obvezno....ma da? pa naravno da nije obvezno, ali mora svima biti dostupno! i upravo se za to borimo!
EDIT: nemoj me krivo svatit...ne želim bit oštar prema ikome, ali mislim reći da nije obvezno zašto bi bilo besplatno je isto ko da ja sad kažem tramvaj u zagrebu je besplatan, a nije nobvezan...ono...