Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 13 lip 2026 00:38.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 40  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 01 srp 2009 11:39 
Početnik

Al eto zbog te njezine izjave i još nečega nisam tio više u nje makara ako naučiš nema problema, zato sam privatio knjigu da valja i počeo štrebat za Šarac išao sam par puta slušat ispit vidit kako izgleda, gospođa je dosta pristojna i izvlači iz tebe ako vidi da si pametan ( hahaha) bitno je da naučite osnovne dijelove svake cjeline npr. definicije i pretpostavke... Najčešća pitanja su: prvo ide nasljedno tu pak ide darovanje za slučaj smrti, legati, posljedice stjecanja nasljedstva a može reć collatio bonorum, način stjecanja nasljedsvta, ius represntationis (valjda je dobro napisano), oporuka, obvezno: karakteristike kupoprodajne cijene, pluralističke obveze, zastupanje, naknada štete ( sve), karakteristike obvezne činidbe, ortaštvo, ugovor o nalogu i condictio sine causa kod stvarnog slabo znam ali najvažnija je hipoteka a znalo je pitat i tužbe i dosjelost, a ostalo postupci, tužbe i ostala sredstva za zaštitu exceptio pogotovo! kod dodje do tud već je na konju onda zna za bolju ocijenu pitat nešto iz recepcije rim. prava, justinijanove kodifikacije ili zakonika 12. ploča ili ako pak imate onu njezinu knjigu može iz tog ako ste pročitali neki dio ( najmanji :mrgreen: ) Živi bili pa vidili! Sretno!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 srp 2009 21:12 
Forumaš

anna 2 je napisao/la:
ljudi, ne tribam prijavljivat opet za drugi dio roka ako u prvom nisam izašla? kod šarac... ajd potvrdite mi pa da se ne živciram bezveze...

tako je, no stress :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 srp 2009 09:01 
Početnik

mala_s_prava_00 je napisao/la:
ja san izvanredni a prijavila kod staničić... :blackeye al šarac sa tin cjepidlačenjen oko definicije u rič naučene napamet iz njene knjige mi isto ide na živce... :devil

vidi, kolko sam ja skuzila bitno je kod definicja da bitne rijeci ne mjenjas....kao na primjer ljudi za obvezu kazu krivo...npr kod kupoprodaje rusila je ljude koji kazu, da, jedna osoba umjesto duzna npr. kaze predaje stvar il sl...samo predaje il daje al ona je obvezna....takve je stvari ljute a i je u pravu kad pogledas....kao izvanrednom mislim da je lakse u sarac

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 srp 2009 13:41 
Forumaš

da, ali mene tješi i čini mi se lakše to šta sam izabereš 2 pitanja, koja ćeš, naravno, doma razradit do najsitnijih podpitanja koja može pitat i naučit... :cheers postoji šansa da se zaj**** uvik ali ako se dobro pripremi... :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 srp 2009 17:10 
Aktivan

Bubba Zanetti je napisao/la:
Iman jedno pitanje, ja san izašo danas (2.07.) na ispit kod Šarac i nisan proša, ona je rekla da mogu ponovo izać za 10 dana na istu priijavu, međutim ja bi izašo 13-og kog Staničićke pa me zanima da li je te moguće

vidi na studomatu je li mozes prijaviti za 13. ako mozes prijaviti onda mozes i izaci kod stanicic.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 srp 2009 17:34 
Aktivan

ladyvix je napisao/la:
ahh al evo ponovo:
Sarac: 16,17,28,23,24.6 ; 1,2,8,9,15.7.
Stanicic: 15,21,30.6 ; 7,14,16.7

Znači ovog 16.07. nema..?
BTW kod nje na ispitu -- sam biram pitanje (znam da ponekad postoji i ta opcija) ili vučem listiće..?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 srp 2009 13:40 
Forumaš

ja sam čula sa više strana da u staničićke biramo sami 2 pitanja, a onda naravno ona ga proširi na cilu knjigu... :? al opet i to mi se čini bolje nego učenje od korica do korica napamet, jer ovako i sam doma moš rasčlanit pitanje na proste faktore i nać odgovor na svako moguće podpitanje! :thumbsup jesan u pravu da UVIK sam biraš pitanja???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 srp 2009 13:48 
Aktivan

...sam biraš temu (oblast - recimo "stvarno" ili "obvezno") ili..?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 srp 2009 09:29 
Aktivan

supertovar je napisao/la:
ferdinand je napisao/la:
samo da pitan nešto.jel UVIK možeš u staničić sam sebi 2 pitanja postavit?naravno uz puno podpitanja-al da ti sam izabereš 2 glavna pitanja? i jel staničić je 14. i 16.og, a šarac 15.07.?

Jel ovo neka zajebancija???
Sam sebi???
Dakle ta je pukla kako kokica kad se sasushi...
Munjena je uvik bila ali ovo je pretjerano i to vas jos uci na 1 godini...ajme majko samo to je komentar :thumbsdown

Zašto..? Pa to je praksa na mnogim ispitima.. Ako je profesor fer, dopusti ti oblasti koje najbolje znaš, ali će te onda i rešetati..
To je ponekad i dvosjekli mač...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 srp 2009 16:58 
Aktivan

[quote="ferdinand"]ma to je sve ludo, općenito cila ta situacija s rimon i njih dvi.nego jel mi može neko potvrdit jel to UVIK tako u nje da sam izabereš 2 pitanja?tj.da svak ko dođe u nje bira pitanja ili to ovisi o momentu?[/quot

uglavnom je uvik tako, malo kad ona sama izabere pitanje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2009 13:20 
Aktivan

pa nije to ništa ludo ni čudno šta te pusti da odabereš dva pitanja jer se svakako u 99,9 % slučajeva dogodi to da se iz ta "dva pitanja" razgrana još 20ak i više pitanja.Ti spomeneš pojam fikcija a ona te odma pita šta je fikcija,spomeneš pojam stvar i ona te pita definiciju stvari,spomeneš pravni posao izrešeta te pravni posao,spomeneš rič kontrakt ona te pita kontrakte itd...(ovo je samo kako to otprilike izgleda kod prof.Staničić)...Oni koji idu u Staničić u nadi da je kod nje lakše se možda i varaju iako ja mislin da je sve stvar znanja i malo sriće.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2009 13:39 
Aktivan

Čak ni ovaj mail of prof. Staničić nije ispravan - poslao sam mail i vratio mi se. Zna li netko koji je pravi?
I da li je ona sigurno 16. jer sam ju to i pitao. U referadi ne odgovaraju na pozive. :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2009 12:22 
Aktivan

diaboliq je napisao/la:
Čak ni ovaj mail of prof. Staničić nije ispravan - poslao sam mail i vratio mi se. Zna li netko koji je pravi?
I da li je ona sigurno 16. jer sam ju to i pitao. U referadi ne odgovaraju na pozive. :?

Prof. Staničić ti nije 16.og na ispitu. Ja sam je zvala i pitala jel ona 16.og na ispitu, a ona je rekla da nije nego 13.og i 14.og.eto pa da znate svi šta mislite izać 16.og tada je onda šarac

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2009 12:54 
Aktivan

J-bo lud zbunjenoga ovdje.. nevjerojatno.. :thumbsup

Broj mobitela ili mail profesorice molim nekoga..?
Mrzim "rekla-kazala" situacije - kakva je Staničić na 3. padu; vraća li prijavnicu?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2009 15:12 
Forumaš

091 533 00 88-prof. Stanicic, za 3.pad neznan... :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 srp 2009 11:47 
Aktivan

Gdje mogu naći popis pitanja koja su bila na ispitima? :s :s :s

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 srp 2009 12:41 
Forumaš

pomagajte ljudi... :cheers koja pitanja su najbolja za izabrat kod prof.staničić, da se najbolje daju razradit ka sta ona pita i nadovezuje se???? :bow

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 srp 2009 23:14 
Početnik

ja ne znam ljudi čime se vi bavite....raspravaljate o zdravlju profesorice i tome da li je nadrkan ili ne, to je njena stvar....
a vaš je stvar da dođete spremni na ispit, ako znaš sigurno te neće bacit, istina je da pita dva pitanja, al isto tako je istina da većina studenta dođe sa samo ta dva naučena pitanja i onda očekuju prolaz, a kad prof ide pitat malo detaljnije student se izgubi, zato triba lipo naučit cilu knjigu pa onda odbrat dva pitanja....
profesorica šarac je i 13. i 14.7.
:noc:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 srp 2009 23:26 
No life

gandalfina je napisao/la:
ako znaš sigurno te neće bacit

Kod 90% profesora na nasem faksu bi se slozio sa ovim ali kod stanicicke ne bas. Istina, masa ljudi dode tamo sa tocno 2 pitanja naucena na pamet pa padne, ali isto sam tako vidio kolege koji su to jako kvalitetno naucili pa se njoj nije svidio njihov primjer ili se njoj cinilo da oni to jos ne razume, ili je trazila tocno određenu rjec ili nesto deseto , pa bi ljudi pali.
Moj savjet svima ,ako ste kvalitetno naucili , nabubali vise manje sve definicije i spremni za ispit, otiđite kod sarac i proc cete.

pravednik, imaš nik ka netko ko ostavlja oglase po javnin zahodima da će tog i tog dana u tu i tu uru silovat onoga ko se bude tu i tu naša...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2009 09:36 
Aktivan

gandalfina je napisao/la:
ja ne znam ljudi čime se vi bavite....raspravaljate o zdravlju profesorice i tome da li je nadrkan ili ne, to je njena stvar....
a vaš je stvar da dođete spremni na ispit, ako znaš sigurno te neće bacit, istina je da pita dva pitanja, al isto tako je istina da većina studenta dođe sa samo ta dva naučena pitanja i onda očekuju prolaz, a kad prof ide pitat malo detaljnije student se izgubi, zato triba lipo naučit cilu knjigu pa onda odbrat dva pitanja....
profesorica šarac je i 13. i 14.7.

Zar nije Staničić 14.7.? :ucenje

I čekaj, sad sam prijavio preko studomata za 14., a ne želim kod Šarac. I što sad..? :3 po'ed

Vidim da su ovdje informacije nevjerojatno različite. Da li je uputno zvati Staničić sad; subotom da bih provjerio točne informacije? :ajme

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 srp 2009 11:19 
Početnik

ja sam bila na ispitu 23.6. u staničićke i rekla mi je da prijavim za 13. ili.14. 7. dakle ona je oba datuma na faksu...a sad oćito je da su 14 obe profesorice...
a vi koji niste uspili prijavit preko studomata otiđite u referadu i prijavite preko prijavnice dopustit će vam!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 srp 2009 23:45 
Aktivan

ja iman big problem šta jednostavno neznan postoje li djelovi koji se mogu preskočit..sve mi pari važno i da krenen podcrtavat vjerovatno bi moga podcrtat cilu knjigu (to se posebno odnosi na stvarno i obvezno pravo)...čini mi se suludo toliko vrimena izgubit na detalje kojih se vjerovatno neću ni sitit na ispitu..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 srp 2009 12:43 
Aktivan

mala_s_prava_00 je napisao/la:
danas sam došla na ispit ali je bilo maaasuuuu ljudi a ja nisam imala vremena čekat pa mislim doć u četvrtak kad isto ispituje ona (staničićka) i pitata je mogu li odg u čet, izvanredni student sam! oće ona to dopustit? :wtf

Isuse Bože.. :scared

ferdinand je napisao/la:
Prof. Staničić ti nije 16.og na ispitu. Ja sam je zvala i pitala jel ona 16.og na ispitu, a ona je rekla da nije nego 13.og i 14.og.eto pa da znate svi šta mislite izać 16.og tada je onda šarac

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 srp 2009 13:17 
Forumaš

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!! ĐIZS!!!! :scared :scared :scared ajme meni, što uradi... :wh uf, kad me prošlo predinfarktno stanje pokušala san se utješit sa činjenicon da šarac ne pila puno izvanredne... ??? :ucenje ali problem je sta ja iman horvata a ne njenu knjigu... ajme meni!!! šta ona pita najčešće izvanredne? znan da njima vrti uvik ista pitanja!!! ljudi... pooooomooooć!!! :bow

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 srp 2009 20:57 
[quote="mala_s_prava_00"]AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!! ĐIZS!! :scared :scared :scared ajme meni, što uradi... :wh uf, kad me prošlo predinfarktno stanje pokušala san se utješit sa činjenicon da šarac ne pila puno izvanredne... ??? :ucenje ali problem je sta ja iman horvata a ne njenu knjigu... ajme meni!!! šta ona pita najčešće izvanredne? znan da njima vrti uvik ista pitanja!!! ljudi... pooooomooooć! :bow[/quotepi

Šarac pita ista pitanja izvanredne i redovne...samo ako si izvanredni možeš s jako malo znanja proć...dovoljno je par rečenica za svaku lekciju :5

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2009 14:56 
Forumaš

sta je najgore bi jer san znala i snašla se ali me zajebala na trik a ja pala... :cry: bili bi mi draže da nisan ništa znala...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2009 15:02 
Forumaš

vječno ponavljana povijest, a šta ćeš, to se događa, ništa sad, sretno u devetom...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2009 15:04 
Forumaš

ah...znan... da je bilo pročitat cilu lekciju a ne pola i ne uzet njeno pitanje zdravo za gotovo bilo bi bolje ali eto... :roll: hvalaaa... :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2009 21:19 
domorovac je napisao/la:
prijavija san 15.7.
mogu li izaći na ispit 16.7.?
kod šarac
odgovor hitno

možeš, njoj nije bitno kad si prijavila

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2009 22:04 
Aktivan

Bilo je veselo danas kod Staničić :popcorn:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2009 22:51 
Forumaš

eh počne pa stane :please: pa kad si započeo/la pričaj šta je to bilo veselo, a ne ovako, zainteresira nas pa ništa :cerek: daj malo tračeva, ako nije off topic

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 srp 2009 01:06 
Aktivan

bilo je zanimljivo jer smo odgovarali od 10ujutro, ja sam dosla na red u cca5,6 popodne ne znam vise a iza mene ih je ostalo jos 20 za odgovarat...drugi neka nastave sa dozivljajima danasnjeg povjesnog dana def..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 srp 2009 13:05 
Aktivan

Ovako...

Oko 11:30 je došla informacija da će ispitivati do 12:30 jer imaju sjednicu pa su ljudi dobivali po jedno pitanje i prolazili.
Više manje. Po cca 5 min unutra.. Onda je u podne i 15 valjda odlučila održati ispit i od 13:30 do 14:30 pa se prolaznost drastično smanjila, a omjer vremena i ljudi koji su ulazili se povećao..

Onda je u 13:30 počela s ispitivanjem, ali SVEGA, nije više bilo "biraj 2 pitanja" već sve od reda. Nakon toga su 2 cure ušle i nije ih bilo dobrih sat vremena. Izašle, no nije ih pitala već su ćakulale. Tada je profesorica ručala - dobrih 40 min, a potom su cure ušle na sljedećih 40 min.. Prošle. Nakon toga jedan po jedan. Svo gradivo bez obzira na odabrana pitanja (tako je rečeno da je bilo. KAd sam izašao s faksa, bilo je 18.00 sati. Ostalo je još cca 15 ljudi..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 srp 2009 13:38 
Forumaš

onda mi je draže da sam pala na ovaj način nego na taj... :ROFL ja san bila u toj gužvi kad je mislila da ima još uru vrimena za nas 50 i kad je pitala po 5 min 2 pitanja ali onda nije pitala to šta si ti naučija nego po jednu rič iz cile lekcije, detalj... mene uspila zajebat... :thumbsdown ali sta je tu je... :celebrate

pitanja (15.7) - Sarac

-prigovori
-poslovodstvo bez naloga
-superficies
-nacelo predstavljanja

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 srp 2009 22:27 
poslije pet i po je počela pitat po troje,dva pitanja,cca 5 min,ja sam i to uspio past,al pretpostavljam da je prolaznost bila dobra do kraja...

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 srp 2009 13:02 
Forumaš

čula san da staničićke nema u 9 .misecu?????????????? jel to istina???? po'ed nema šanse da ja izlazin kod šarac... :roll:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 srp 2009 14:04 
Aktivan

Pitao sam je; rekla je da je 99% nema jer sprema doktorat.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 srp 2009 21:15 
jel moguće učit za šarac po knjizi od horvata?

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 srp 2009 08:21 
Aktivan

"NAVODNO" - ne. Jer profesorica zahtijeva svoje definicije.
Nisam bio kod prof.Šarac pa ne mogu reći, no ja učim po Romcu i eventualno Margetiću (koji je odvratan),a Horvat koristim kao dopunsku uz Rječnik rimskog prava.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 srp 2009 16:32 
Aktivan

Gost je napisao/la:
poslije pet i po je počela pitat po troje,dva pitanja,cca 5 min,ja sam i to uspio past,al pretpostavljam da je prolaznost bila dobra do kraja...

uglavnom smo svi pali to iza....mislim d anitko nije prošao :scared :wtf

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 40  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: