Posljednjih dana nekoliko kolega mi u pp postavlja ista pitanja. Skripta MPP2015 je sastavljena od službene literature, dakle knjiga, zakona i predavanja. Ne od ostalih skripti, koje su također sastavljane po službenoj literaturi i zakonima koji su TADA bili aktualni. Iz njih su samo preuzeta pitanja koja su se nalazila u pisanim ispitima koja se ionako postavljaju i na usmenom ispitu.
Pisani dio ispita je ukinut u veljači i samo usmeno odgovarate. Ali nitko nemože reći da ako jedan dan dođe previše ljudi, profesorica neće dati opet pisani dio bez usmenog, kao što se događa i na drugim katedrama. U tom slučaju vam je svejedno jer je skripta koncipirana kao i pisani ispit, a profesorica vam obično tim redosljedom i postavlja pitanja.
U skripti se nalazi SVE što je potrebno znati na ispitu. Dapače, nalazi se i malo više nego u starim skriptama. Ne trebate trošit novac u kopirnicama na ništa drugo kao ni vrijeme provjeravajući. Ako baš vas pita nešto što nema u njoj, e onda j... ga!

Nije potrebno na ispitu znati sve, ali se potrudite da ono što znate najbolje je opći dio kojim započinjete ispit i koji joj je najbitniji.
Problem sa starim skriptama je što su neka pitanja pogrešno, zastarjelo ili nedovoljno odgovorena pa je na prvom pitanju profesorici dovoljno da zaključi iz koje ste učili. Npr. često pita opću nadležnost čl. 46. ZRSZ, jer u nekim skriptama (neznam više kojima) je izostavljeno "materijalnih suparničara" i onda naravno pita što su suparničari i koje vrste imamo.. Ili pita ustaljivanje međunarodne nadležnosti, a u skriptama piše samo naziv perpetuati iurisdictionis, pa ljudi ni ne znaju da znaju odgovor.. Ali nije ona ovdje babaroga koja neda da se uči iz skripti, nego krivi odgovori u pojedinim skriptama.
Da se razumimo, ovo je nešto što je sama profesorica trebala daaaavno napravit, a ne radit mit i kaos od svega. Ne treba izdat knjigu (nije ni Šinković, teško mi je šta ga uzimam za primjer

), nego je mogla napravit nešto ovako slično, umjesto onih "fantastičnih" slajdova..
Uglavnom, samo sjest i učit. DA, sve je stalo u 69 strana. Svi potrebni članci svih zakona, konvencija i uredbi.

. Tia sam te samo pitat je li po tvom misljenju dostatno naucit iz materijala za prvi i drugi kolokvij i ako ti nije problem zalipit tu novu skriptu iz 2015. Pozdrav!