Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 29 tra 2026 07:31.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 417 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 22 ruj 2014 12:41 
Aktivan

Vec vidim da je ovo isti ku... kao Ustavno pravo.. 3 puta sam izlazio dok nisam skuzio sta uopce treba pisat.. Jel može netko tko ima 10 minuta vremena, MOLIM LIJEPO, objasniti B i C list, što se točno taži i kako to najbolje naći i naučiti?? Knjigu nemam, imam hrpu skripti i imam Lisabonski ugovor..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2014 11:35 
Početnik

Kolege koliko sam shvatila za ispit trebam kupiti knjigu i lisabonski ugovor?Šta treba uciti vezano za ustavne promjene,odakle da to ucim?
Hvala puno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2014 19:30 
Početnik

Možete mi reći je li obvezan dolazak na vježbe redovnim studentima?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 ruj 2014 09:55 
Početnik

angie je napisao/la:
ljubibubi92 je napisao/la:
Molim vas možete li mi napisati točnu literaturu, nisam shvatila kakav je pismeni, a kakav usmeni?
koliko vremenski treba za pripremiti se?

Pridružujem se molbi!

I ja se pridružujem :please:
Neke info o ispitu...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2014 18:07 
Početnik

Odbjegla je napisao/la:
angie je napisao/la:
ljubibubi92 je napisao/la:
Molim vas možete li mi napisati točnu literaturu, nisam shvatila kakav je pismeni, a kakav usmeni?
koliko vremenski treba za pripremiti se?

Pridružujem se molbi!

I ja se pridružujem :please:
Neke info o ispitu...

List A naučite sa skripte na nasciturusu još malo proširiti iz knjige. List A je najvažniji,nije kao na ustavu,tu morate pisati što više znate. List B(zadatak 2) su presude,tipa: U kojim presudama je odlučivao ES o definiciji radnika,nađete u knjizi cjelinu o radnicima,nađete gdje se nalazi definicija radnika,kad nađete samo s te stranice prepišete sve presude koje su boldane,kronološkim redom. Ako vas u zadatku još traži da napišete nešto o svakom slučaju,prepišete rečenicu koja se nalazi do boldiranog naziva presude. Primjere tih zadataka imate ovdje po forumu,nađite ih u knjizi,označite,tako da vam to ne oduzima vremena na ispitu. Dakle bit lista b je samo da skužite o kojim se presudama radi,tipa zadatak govori nešto o prethodnom pitanju,nađete u knjizi tu lekciju i kronološki poredate presude,države članice,posljedice uspješne tužbe,itd...to je to. List C(zadatak 3.) je jedna presuda,dakle zadatak vam govori o nekoj značajnijoj presudi, te značajnije presude su: costa vs.enel,marshall,simmenthal,dori. Tražiti će se od vas da shvatite o kojoj se od tih presuda radi i navedete njezin najcitiraniji dio. Kad naučite gradivo za list a,znati ćete što se u kojoj presudi radi(npr. presuda costa govori o nadređenosti prava zajednice),zatim u knjizi nađete tu presudu,napišete puni naziv predmeta(ono što je boldirano) i nađete citat iz te presude,prepišete taj citat. U skripti s nasciturusa imate označene stranice za te presude. Eventualno bude na listu c neka velika smjernica,pa vas pita o čemu ta smjernica govori,nađete je u knjizi i prepišete o čemu govori. To je sva mudrost. A lisabonski imate samo prepisati,jedino morate paziti da vas ne uhvati jer to je kao zabranjeno. :lol: I postoji mogućnost da vam progleda kroz prste ako ste falili nešto na drugim listovima,ako ste list a točno riješili,zato je važno da njega dobro naučite. :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2014 18:29 
Aktivan

Ccccc..... Moram jos jednom procitati post da skuzim :))
Znaci tu knjigu imas na ispitu i iz nje pred prof prepisujes i nalazis to sve? To tak funkcionira?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2014 12:30 
Početnik

Dok pišeš list a(teoriju) ne možeš imati knjigu,staviš je na pod ili negdje sa strane. Kad završiš list a predaš ga profesoru i on ti da list sa zadacima 2.,3.,4.. Onda izvadiš knjigu i možeš prepisivati. Ne smiješ imati napisane primjere zadataka u knjizi koje nađeš tu na nasciturusu,ni ostale šalabahtere,niti zalijepljen lisabonski ugovor. Dakle samo označene stranice di se koja presuda nalazi i sl. čisto radi lakšeg snalaženja na ispitu. I odmah u knjizi kronološki poredaj presude(dakle doma,prije ispita),jer nekad zna staviti 10ak presuda u zadatku pa bi ti oduzelo dosta vremena da tražiš koja je najranija,koja najkasnija i još ih kronološki poredaš. Ovo za šalabahtere i lisabonski govorim da "ne bi smijeli" imati,dakle oprezno :).
E da ne zaboravim, treba ti 8 bodova za prolaz sa lista a(od ukupno 15) i svi ostali listovi točni. Ali već sam rekla,bitno je da točno riješiš list a,ovo ostalo ti može progledati kroz prste(ako npr.ne navedeš sve presude koje se traže u zadatku 2.). Ostavi oko 40min za list a,piši što više možeš i pazi da imaš 8 točnih(najbolje bi bilo da riješiš negdje 11,12 za svaki slučaj),onda prelaziš na ostale listove.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2014 13:38 
Aktivan

Hvala punoo!!
Meni taj ispit zvuci toliko komplicirano, ne znam zasto..
Jel tesko gradivo za nauciti?
I molim te, gdje da nabavim svu potrebnu literaturu i sta mi sve treba uopce?
Hvala punooo!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2014 13:53 
Početnik

Ma samo zvuči komplicirano,ali nije. Knjigu kupiš na ekonomatu na faksu,mislim da košta 150kn,i dobiješ uz nju malu knjžicu za lisabonski ugovor(ta knjižica i 10.cjelina iz knjige su za usmeni),isprintaj skriptu sa nasciturusa,nauči iz nje pitanja,pogledaj još po forumu koja se pitanja vrte za list a, naučiš i njih ,u masnog(skriptarnica preko puta faksa) kupi 13 članaka Lisabnoskog ugovora prevedenih na hrv(njih zalijepiš u knjigu) i to je to. :mrgreen: Lagano je za naučiti, taj predmet,uz eng,je najlakši na 3.godini.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2014 14:07 
Aktivan

Hvala ti puno puno :)
Ova zadnja recenica zvuci utjesno :)
A iz knjige naucim znaci samo tu 10. cjelinu?
Tamo su te presude? U tij 10-toj cjelini? Sorry sto te gnjavim...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2014 16:02 
Početnik

Ne, 10.cjelina knjige i ta knjižica od lisabonskog ugovora(koju dobiješ kad kupiš knjigu) je samo za usmeni dio ispita,ostatak knjige je za pismeni, te presude se nalaze u cijeloj knjizi,u svakoj lekciji po nekoliko. Vidjeti ćeš o čemu govorim kad kupiš knjigu,ovako ti to sve apstraktno zvuči. Kupi knjigu i onda pročitaj opet sve ovo što sam napisala pa ćeš shvatiti sve :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2014 18:55 
Aktivan

Ok :) Hvala ti punoooo!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2014 19:53 
Početnik

Ivana_pk je napisao/la:
Ne, 10.cjelina knjige i ta knjižica od lisabonskog ugovora(koju dobiješ kad kupiš knjigu) je samo za usmeni dio ispita,ostatak knjige je za pismeni, te presude se nalaze u cijeloj knjizi,u svakoj lekciji po nekoliko. Vidjeti ćeš o čemu govorim kad kupiš knjigu,ovako ti to sve apstraktno zvuči. Kupi knjigu i onda pročitaj opet sve ovo što sam napisala pa ćeš shvatiti sve :)

Hvala i od mene za ovako iscrpno objasnjenje ;) Samo jos jedna stvar... Sta je sa tim usmenim sta si spomenula? Kad prode sva tri lista od jos i usmeni ili..!?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2014 20:10 
Početnik

Na usmeni možeš tek kad prođeš pismeni,obično dan poslije pismenog ispita objavi rezultate,i ako si prošla ideš na usmeni,koji bude par dana iza pismenog... :thumbsup :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2014 20:27 
Početnik

Ivana_pk je napisao/la:
Na usmeni možeš tek kad prođeš pismeni,obično dan poslije pismenog ispita objavi rezultate,i ako si prošla ideš na usmeni,koji bude par dana iza pismenog... :thumbsup :)

A kako onda izgleda usmeni? :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lis 2014 16:35 
Početnik

Evo jedno pitanje iz lista C koje nisam našla da se spominje na forumu,a nema ga ni u knjizi... Koji su organi EU Zajednice koji su predviđeni da se koriste i kao organi nacionalnog prava država članica? Koji je predmet koji govori o tome? Mislim,prešla sam sve najčešće predmete i nijedan nije ni približno upotrebljiv...Možda se radi o žutim stranicama na kraju knjige?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2014 14:45 
Aktivan

Ide li itko na predavanja? Da li se isplati ic?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 stu 2014 12:17 
Aktivan

kolege kad Petar Bačić ima konzultacije.....puno hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 stu 2014 11:21 
Početnik

Ima ti ih utorkom od 10 do 11.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 pro 2014 12:57 
Aktivan

Kolege jel za list a dovoljna skripta s nasciturusa od 34 str??? Hvala :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 pro 2014 20:23 
Aktivan

kolege molim Vas gdje nabaviti Europsko pravo-studijski izvori,Split 2007 god.....ima li u masnog,puno hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 pro 2014 21:36 
Početnik

Je ima tko da želi ponavljat zajedno? :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 pro 2014 12:20 
Aktivan

pitanja 16.12.
LIST A- Načela koja je postavio ES? - Opća načela i objasni proporcionalnosti? Objasni nedstatak nadležnosti? Koja pitanja EU su riješena promjenom ustava? Čimbenici koji utječu na reviziju ugovora? DA li je statute law i case law dio EU prava? Zašto Ugvor Eu čini prijelomnu fazu? Uredba za zadržavanje radnika u državi članici kako uređuje to pitanje? ne sjećam se više
LIST B- kako definira i proširuje ES pravo na obrazovanje? presude sa naznakom važnosti slučaja.
LIST C- koji premet govori koji se organi smatraju organima države članice?(tak nešto) MArshall
LIST D- čl.13. Lisabonski prevesti

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 pro 2014 18:15 
Početnik

Kolege kupujem knjigu iz Europskog1 sa dodatkom lisabonskog .Tko je položio neka mi se javi na p.p.Hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 pro 2014 11:34 
Početnik

Kolege, molim vas javite jel bilo rezultata ispita i kada?!? Nisam iz Splita. Hvala punoo!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 sij 2015 11:48 
Aktivan

Da li tko zna da li je mail petar.bacic@pravst.hr ispravan mail od profesora?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 sij 2015 08:14 
Aktivan

Eovin je napisao/la:

da,ispravan je al on ne odgovara na email.....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 sij 2015 11:34 
Aktivan

bik20 je napisao/la:
Eovin je napisao/la:

A kak onda doći do njega?? :oops:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 sij 2015 12:43 
Forumaš

Eovin je napisao/la:
bik20 je napisao/la:
Eovin je napisao/la:

Probati na broj telefona (021)393-533

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 sij 2015 07:25 
Aktivan

mickey je napisao/la:
Eovin je napisao/la:
bik20 je napisao/la:
Eovin je napisao/la:

Probati na broj telefona (021)393-533[/quote
puno hvala kolega :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 sij 2015 12:16 
Početnik

Ako je netko položio ispit i ne treba mu vise literatura ( knjiga i ostalo ) molio bih da mi se javi pa bih kupio.Moze poruka u p.p. ili mi pošaljite broj mob-a pa cu vas nazvati da se dogovorimo.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 sij 2015 17:03 
Početnik

Kolege jel moze netko napisati par pitanja sa lista C i odgovore?Unaprijed hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 sij 2015 08:58 
Forumaš

Može li netko napisati pitanja s jučerašnjeg ispita?
Hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 sij 2015 11:41 
Početnik

Kolege rezultati jucerasnjeg ispita su sutra u 10h.Kada obicno bude usmeni i gdje?
Unaprijed hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 sij 2015 12:43 
Početnik

mislim da je na posljednjem roku u 12 mjesecu usmeni bio isti dan kad i rezultati, ali nisam siguran, u kabinetu prof. Petra Bačića

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 sij 2015 12:58 
Aktivan

Pozdrav svima! Zanima me koja je skripta vrijedna spomena uz knjigu? Kupio sam tu neku pisanu rukom kod Masnog na preporuku jedne kolegice i već mi je prvih 15 stranica bilo dovoljno da zaključim da mi je ta skripta ubij bože i da ne mogu učiti nešto napamet, a da nemam pojma o čemu govorim. Ne znam kako je ta nečija "skripta" ako je se uopće tako može nazvat (po meni je to prije nečija osobna malo proširenija mentalna mapa) došla u opticaj kao nešto kvalitetno među studentima. Svaki prijedlog za neku ok skraćenu literaturu je dobrodošao. Tnx

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 sij 2015 16:46 
Početnik

waikiki_honolulu je napisao/la:
Pozdrav svima! Zanima me koja je skripta vrijedna spomena uz knjigu? Kupio sam tu neku pisanu rukom kod Masnog na preporuku jedne kolegice i već mi je prvih 15 stranica bilo dovoljno da zaključim da mi je ta skripta ubij bože i da ne mogu učiti nešto napamet, a da nemam pojma o čemu govorim. Ne znam kako je ta nečija "skripta" ako je se uopće tako može nazvat (po meni je to prije nečija osobna malo proširenija mentalna mapa) došla u opticaj kao nešto kvalitetno među studentima. Svaki prijedlog za neku ok skraćenu literaturu je dobrodošao. Tnx

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 sij 2015 16:47 
Početnik

Hoće li biti još ijedan datum za izlazak na ispit osim 12.2....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 sij 2015 16:51 
Početnik

Hoće li biti još ijedan datum osim 12.2.za izaći ovaj ispit :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 vel 2015 18:04 
Forumaš

mejica je napisao/la:
Hoće li biti još ijedan datum osim 12.2.za izaći ovaj ispit :grin:

mislim da ne, 12.2. i to je to za ovaj rok

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 417 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: