BlueBlack je napisao/la:
jučer sam bila 1. put na ispitu iz rima, kod prof. staničić, i bez obzira što sam pala, oduševljena sam sa ženom. sama sam si kriva jer se nisam spremila kako treba, a zapravo, mislim da je ful lako bilo proći.
oko podne je izašla van (malo ljuta) i rekla da će sve koji budu odgovarali pitati samo 2 pitanja: actio publiciana i zajam. naravno da to znači milion pod pitanja, ali ako znaš nije problem. ono što joj nitko nije znao odgovoriti-onako kako je ona htjela je zašto je zajam jednostrani pr.posao?!
mi smo preko publiciane prešli bonitarno vl., kviritsko vl., dotakli se interdikata jer sam ja rekla glupost u vezi posjeda, i na kraju stali na bona fidei possesoru, di sam ko zadnji idijot totalno zablokirala. i da, ne volim publiku.
vidimo se na jesen ;)
Zajam nije jednostrani pravni posao nego jednostrano obvezujući kontrakt zato što postoji samo jedna obveza - obveza dužnika na povrat novca ili neke druge zamjenjive stvari koja mu je predana u vlasništvo.
Jednostrani pravni poslovi su oni poslovi kod kojih očitovanje volje postoji smao na jednoj strani (manumisija, oporuka, derelikcija itd.) VELIKA RAZLIKA.
Evo i ja imam potrebu napisat nešto vezano za Rim kojeg sam položio tek nedavno (iz šestog puta u dvije godine).
Gorana Staničić dođe na ispit uru vrimena kasnije, nakon toga pusti u kabinet 7-8 ljudi koji odgovaraju sljedećih 4-5 sati i s kojima razgovara o raznim temama, od pomorskog zajma do njenih šalica, nakon toga izađe iz kabineta, vidi da još ima pun penis ljudi za ispitat i onda preostale pita po jedno pitanje i baca ih ako ne čuje zadovoljavajući odgovor. I to glupa pitanja tipa "Šta je dug".
Prošli rok kod prof. Šarac na pismenom su bila sljedeća pitanja: Justinijanova kodifikacija, formula i dijelovi formule, ususfructus, zastupanje i oporuka kod justinijana.
Na usmenom izvuka razdijeljene obveze, nakon čega me pitala još pactum de non petendo i compensatio i dosta mi pomagala.
Bio sam u više navrata kod obje, kod prof. Šarac nema prolaska "na sreću", triba dobro znat, al bar znaš da ako naučiš imaš prolaz.
Ako se niste dobro spremili, a ne želite propustit rok idite u Staničićke možda vam se zalomi prolaz. Ako ste odlično naštrebali i ne želite riskirat idite u Šarac.
Pogotovo se to odnosi na vanredne studente prema kojima je Šarac blaža (Nije mišljenje nego činjenica!)
npr. Kad izvuku neko zajebano pitanje, ona im kaže da vuku ponovo ili ih određena pitanja ne pita dalje od definicije.