Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 28 tra 2026 16:56.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 588 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 05 ruj 2013 14:50 
Početnik

xxxxx je napisao/la:
Može mi netko odgovoriti koji su poslovi tijela državne uprave(ovo što se gore spominje)?
Hvala

neposredna provedba zakona, donošenje provedbenih propisa, nadzor uprave, ostali upravni i strucni poslovi (praćenje stanja unutar uprave, izrada prijedloga propisa, domaća i inozemna stručna suradnja, davanje stručnih objašnjenja i savjeta građanima i pravnim osobama)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ruj 2013 15:49 
Početnik

od zakona san učila jedino zup i zus, službenike i namještenike nisan, ni zakon o sustavu drž.uprave (jedino to pitanje poslovi državne uprave- ali iz skripte a ne iz zakona).zup i zus san pocrtala skoro 90% članaka ali nije to trebalo tako temeljito. malo sam pretjerala. đerda mi je bija od velike pomoći jer su zakonski članci teoretski pojašnjeni pa mi je bilo puno lakše shvatit i upamtit zakon, ali knjiga ima poprilično strana-400 čini mi se pa san par dana prije ispita poludila kad san vidila koliko toga ima i pitala san se zašto san uoće pocrtala cilu knjigu i onda san panično išla sastavljat sebi u bilježnicu cilu knjigu i skratila to. na kraju san cilu knjigu + zup sastavila na 25 velikih strana i to mi je bilo super...prije ulaska na ispit san nabrzinu pročitala tih 25 strana i sve mi je bilo lipo na 1 mistu i to mi je bilo super. malo je teško učit direktno iz zakona.ovako san sebi sastavila po naslovima pa je to kombinacija teorije iz đerde i zakonskih članaka. ne znam kako to mogu stavit na nasciturus ali mislim da bi to svima olakšalo jer je 400 strana knjige i zakona skraćeno na 25 strana (i to je dovoljno za dobit 5, obuhvaća sva njegova pitanja iz tog dijela pa čak je i opširnije, ima stvari šta i ne pita).

zus san učila po zakonu- većinu ga pocrtala, nije velik (oko 90 članaka)-kad san isprintala zakon to mi je ispalo nekih 20 strana + 1 strana iz teoretske skripte di su vrste sporova. zus se može naučit u 2 dana

prekršaje san bila ostavila za zadnje...i večer prije ispita me uvatila panika i nisan imala vrimena to sve učit pa san također u bilježnicu sastavila samo par pitanja i to se pokazalo dovoljnin. drago mi je da nisan to sve učila. on ima samo tih par pitanja koja uvik pita. taj dan je bija dobre volje pa neke ljude uopće nije ni pita ništa iz prekršaja a nas koje je pita to su bile definicija i vrsta prekršaja te prekršajni nalog i obvezni prekršajni nalog.

što se tiče vremena za učenje ne znan šta bi rekla jer je meni ovo bija zadnji ispit koji san vukla priko godinu dana jer mi se nije ništa dalo pa bi počela učit pa bi odustala pa tako jedno sto rokova. tako da san ja to učila na picibokune.

al triba 15 dana najmanje i to dobro stisnit dok se sve posloži...

nije baš lagano sve naučit al kad se nauči nije problem položit...nema straha

mene su strašili neki kolege sa tim avianijen da me bilo straj i izać na ispit a na kraju bze
čovik je bija super, sad ne znan jel taj dan bija od volje ili je uvik takav...i svakako bolji je od nje jer pita iz svakog dijela 1 pitanje i to općenito pa ti pričaš par rečenica. a ona pita po 5 pitanja iz svakog dijela i sve živo triba naučit bez preskakanja. ona pita i koncesiju (on ne)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2013 14:16 
Početnik

može pomoć!

jel pita ona ili on ove odgovornosti za štetu bez greške.. opasnu stvar, izvanredne događaje i ratnu štetu..?
i što ona najviše pita iz ZUP-a i ZUS-a... jel ima nešto što vrti (ona) ili ide sve redom???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ruj 2013 17:01 
Početnik

evo današnja epizoda...

pola indeksa uzeo on, pola ona.. ne znam po kojem modelu su se rasparićali...
dakle; upravnopravni odnos, javna služba što je, pa povezao s javnim ustanovama, pa što čini diferencijalni režim javnih ustanova... slobodna ocjena - kojoj vrsti kontrole podliježe, što je kontrola svrhovitosti, pa vrste upravnih akata (konst+dekl..), dokazivanje po zupu (kako znate da je neki dokaz važan, pa što su isprave).. obnova postupka po zusu, stranke po zupu...
nije bio dobre volje, nekoliko ljudi palo odmah na prvom pitanju.. (nisu ništa ni znali vjerujute mi, osim jednog dečka, al njega je prof malo zblesao pa je i on tresnuo, baš mi ga bilo žao..)
ne znam što bih rekla, dobih 5, al moglo je završiti svakako..
ne dajte da vam postavlja pitanja! samo meljite, meljite, meljite...
i treba vam 15 dana! ko kaže da može bolje - laže!
(il' probajte na sriću! ja nisam mogla riskirati pa sam sve naučila)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 ruj 2013 15:49 
Početnik

sipajo je napisao/la:
Sto znaci da bi moga biti pismeni? Jel to laksa varijanta?

Može i ne mora bit. Za razliku od usmenog di se više manje zna koja pitanja pita i koja su najčešće općenita, pismeni zna ubost detalje i pitanja koja se ne vrte na usmenom.

Oni koji su manje učili mogu opet na drugu stranu dobro proć ako ih pogode pitanja, a profesor te nema priliku provozat kroz gradivo i zapravo vidit da ne znaš koliko triba.

Tako mi je rečeno od onih koji su pisali te testove, a i ima u Nasciturusovoj skriptarnici nekoliko primjeraka pismenog. Koliko san ubra, dio pitanja s najviše bodova zna bit rješavanje konkretne upravne stvari s danin činjeničnin stanjen itd.

Isto tako piše da je za dva potribno 60% točno riješenog testa.

Kako će nas bit mali milijun, em oni šta imaju redovni ispit, em oni šta će bit na dekanskom, pretpostavljan da će nas sve riješit u uru vrimena pismenin i onda na
miru ispravit te testove. :6:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2013 16:13 
-Moderator-

rozana je napisao/la:
Evo ja cu dat izvjestaj od jucer

Profesor je bija predobar, doslovno je izvlacija iz ljudi, neki nisu znali slozit 2 recenice na neko opcenito pitanje pa je postavlja podpitanja i navodija ih na odgovor. Bilo nas je 9 svi su prosli, ja dobila 5 :-)

Moja pitanja- odgovornost drzave za stetu, izvrsenje po zupu; tijela drzavne uprave i poslovi (samo san nabrojala one 4 vrste poslova iz skripte od 215 strana, a ustvari to je iz sakona o sustavu drzavne uprave), vrste upravnih sporova, koji je uvjet da bi se mogla podnit zalba protiv prvostupanjske presude upravnog suda ( odgovor- ako je u prvostupanjskoj presudi odluceno o pravima ili obvezama stranke), prekrsajni nalog. To je to...dok san odgovarala na pitanja upa je sa par podpitanja vezano uz to sta san govorila npr.dok san pricala o izvrsenju pita me kad rjesenje postaje izvrsno i koja je pravna osnova izvrsenja.

Ja san ucila prvi teorijski dio iz skripte 215 strana, zup(ali san i procitala knjigu od djerde da mi bude jasniji zakon), zakon o sporovima (plus vrste sporova iz skripte 215 strana- doslovno 1 strana iz te skripte di su vrste sporova), iz njegove skripte prekrsaje ali doslovno samo par lekcija koje spadaju u uobicajena pitanja - prekrsajni nalog, obvezni prekrsajni nalog, nacela prekrsajnog postupka, definicija i vrste prekrsaja, eventualno jos subjekte prekrsajnog postupka, nemogucnost primjene prekrsajnog postupka)

To je to

Eto, sa 20-ak dana zakašnjenja da se javim... :ROFL

Kolegice rozana čestitam, ja sam također položia, profesor me pita 3 pitanja, bia sam u zadnjoj grupi i prošli su svi taj dan, mislim.

Pita me kontrolu uprave (kontrola od strane predstavničkog tijela), uvjeti za odbacivanje tužbe u sporu (ovo je često pita taj dan) i još jedno pitanje iz postupka kojeg se ne mogu sitit. :oops:

Uglavnom, bilo je nas 7-8 taj dan, profesor ful korektan, nasluša sam se svakakvih priča prije ispita, ali bia je prva liga. :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 lis 2013 08:27 
Početnik

moze li netko tko je frisko odgovarao ovaj predmet napisati tocno svu potrebnu literaturu, unaprijed zahvalna!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 lis 2013 12:23 
-Moderator-

susiii je napisao/la:
angiee je napisao/la:
Moze li se ovaj predmet odgovarat na konzultacijama?Pliz neka se javi netko ko zna nesto o tome :S Hvala!

i mene zanima :)

Teško.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 lis 2013 13:06 
Aktivan

Moze ako nemas cili ispit nego dio, to znam, a neznam dal se moze ako imas sve

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 lis 2013 12:47 
Početnik

jarac je napisao/la:
ajjj judi kad saznate javite...kad je kolokvij iz ovoga i koja materija će biti..:)pozz hvala

Kolokvij bi trebao biti 5.12. za materiju ne znam, mislim dijelovi Borkovića do kud stignemo s gradivom

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 stu 2013 23:23 
Početnik

mislim da se ovo ne isplati ic na kolokvij, puno je lakse ispitom ga rješit jer tad ne cjepidlače. i sumnjam da ce svi moc na kolokvij, mislim samo oni koji idu na predavanja. tak profesor nekak diše, daje do znanja -barem kad sam ga ja pitala. On sigurno neće odrzavat kolokvij za pedeset ljudi, a kamoli za više.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 pro 2013 12:28 
Aktivan

karl555 je napisao/la:
Jesu li vježbe iz Upravnog obvezne?

ne

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 pro 2013 16:07 
Aktivan

Jel može netko stavit pitanja s kolokvija ?

I ako zna tko odgovor uvjeti za stranačko djelovanje- na koji dio se uopće odnosi to pitanje ?

Hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 pro 2013 17:24 
Početnik

Može li mi netko reći da li će uopće biti pismeni ispit iz upravnog prava u prosincu ili ide samo usmeni?

Znam da ovo mora izgledati kao strašno glupo pitanje onima koji studiraju u Splitu, ali prebacio sam se ove godine u Split, radim i putujem i očekivao sam da imam i pismeni i usmeni kad tako piše na stranicama katedre. S obzirom da nema nikakvih obavjesti malo sam zbunjen.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 pro 2013 21:50 
Aktivan

U pravilu bude usmeni.
Nekad se zna zalomit, pa bude samo pismeni, tada nema usmenog.
To ne možeš znati dok ne dođe taj tren što će biti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 pro 2013 23:40 
Početnik

Thnx! Sad mi je tek jasno da je ili jedan ili drugi.

Hvala još jednom.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 pro 2013 15:55 
Aktivan

Biti ce ti usmeni, pismeni se nije pojavio stoljecima...njih je dvoje, kad je guzva indeksi se dijele i to je to...prednost kod ovog ispita je sto oi oslobadjaju po dijelovima...i od sljedeceg puta odgovaras di si stao zadnji put, to se evidentira na poledjin indeksa, ako ti jos sto treba javi se na pp, ja sam ovo nedavno polozila, eto

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 sij 2014 18:24 
Početnik

Moramo li za ispit učiti i zadnjih 30ak strana Borkovića, tj. Upravno pravo s obzirom na stvari(npr.opće dobro,dobro od interesa za RH...) i Upravnopravna ograničenja vlasništva(izvlaštenje i to)
Ajd pliz, ako ko zna, nek pomogne :) :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 sij 2014 19:03 
Početnik

Navodno samo profesorica pita ta poglavlja, profesor ne

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 sij 2014 17:08 
Početnik

Aha, a profesorica pita samo studente koji studiraju po starijem programu. Znaci, to necu ucit XD
Fala na odgovoru :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 sij 2014 17:52 
Aktivan

Na ispitu ti moze doci bilo ko od njih dvoje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 sij 2014 21:41 
Forumaš

triba li učit u skripti od 215 str. dio od 64 do 94 str? hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 sij 2014 21:47 
Početnik

Jel mozes napisat o kojoj se cjelini/cjelinama radi?
Btw zna li tko triba li učit Đerdinu knjigu? Di da je nabavim ako triba...
Fala svima na pomoći :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 sij 2014 08:58 
Forumaš

razvoj organizacija i poslovi državne uprave u RH. jel ovi triba baš sve učit? :ucenje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 sij 2014 16:54 
Aktivan

Naravno da neces sve to uciti..od tu imas par pitanja koja oni pitaju, spomenuta su odi na forumu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 sij 2014 21:03 
Početnik

A sta je sa Đerdon?
Je li ta knjiga prepisani Zakon o upravnim sporovima...
Zna li tko tocno sta triba iz ZUP-a?
Ajd pliz nek netko odgovori kolegama i meni :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 sij 2014 00:07 
Aktivan

Ponavljam po ne znam koji put..naucite pitanja koja su se spomenila na ovom forumu...izvadite ih redoslijedom kojim se spominju, prepisite ih..i po gradivu ce te ih kuziti...kako iz ZUP, tako i iz ZUS..i to je to

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 sij 2014 19:38 
Forumaš

na usmenome se moze odgovarat u dijelovima? nije problem ako se kaze profesoru da bi odgovarali samo prvi dio pa u drugom dijelu roka drugi dio? :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 sij 2014 20:18 
Forumaš

dajte molim vas ako mi neko može napisat šta točno triba iz ovog drugog dijela u skripti od 215 str naučit. ovo razvoj i organizacija dr. uprave u hrv. dok gledam ova pitanja sa foruma nemogu nikako povezat koja tu spadaju. dajte neko da mi pomogne. hvala puuuuno!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 sij 2014 11:58 
Početnik

ljudi iz cega ucite za drugi kolokvij?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 sij 2014 16:50 
Aktivan

Može li netko staviti pitanja s drugog kolokvija ? Hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2014 15:24 
Početnik

Zna li itko kad su potpisi? :-)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2014 15:39 
Početnik

josipa je napisao/la:
Zna li itko kad su potpisi? :-)

bili su ovaj tjedan, ali mislim da je reka da ce davat i u ponediljak vjerovatno u vrime seminara..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2014 17:46 
Aktivan

koji datum je zadnji za prvi dio ispitnog roka ima tamo 5 termiina pa mi nije jasno...jeli 12.02

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2014 23:06 
Forumaš

jarac je napisao/la:
koji datum je zadnji za prvi dio ispitnog roka ima tamo 5 termiina pa mi nije jasno...jeli 12.02

to ti je zadnji dio prvog roka. tako bar pise u popisu ispitnih rokova :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 sij 2014 15:06 
Aktivan

fala ti spasila si me..;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 sij 2014 21:38 
Forumaš

Ima li sanse da sutra prof bude na predavanju/seminarima za potpis?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 sij 2014 22:12 
Forumaš

gala12 je napisao/la:
Ima li sanse da sutra prof bude na predavanju/seminarima za potpis?

jucer je na konzultacijama reka da ce profesorica davat potpise na vjezbama

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 sij 2014 15:18 
Početnik

Dragi kolege,
molim pomoć!
Ne mogu naći skriptu iz upravnog prava od 214 str. o kojoj svi pričate. Gdje je mogu nabaviti? Cura koja radi u fotokopiraoni kod Masnog mi je rekla da oni nemaju. Jel to moguce? Jel ima mozda ona druga fotokopiraona i gdje tocno se nalazi tj. kako se zove?
Molim nekog da mi odgovori. :please:
Skripte koje sam našla na nasciturusu imaju 130 i 80 str.
:(

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 sij 2014 16:11 
Forumaš

kopiraj je.!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 588 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: