Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 29 tra 2026 05:04.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 725 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 19 svi 2012 17:40 
Početnik

divine_god je napisao/la:
Znači nitko ne zna ništa u vezi predroka kod prof. Čizmića? Može li mi netko napisati njegov mail pošto nisam u mogućnosti ga osobno otić pitat?

Ja ti imam br. 021 393585, to ti piše na stranici od GPP-a, klikneš na njegovo ime i to ti je to. Mislim da tamo imaš i mail.
Usput, mislim da se možeš dogovorit više/manje kada god je on slobodan da odgovaraš, bio predrok ili ne.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 lip 2012 14:47 
Forumaš

pfz je napisao/la:
Molila bi nekoga da mi odgovori koja je literatura iz ovog predmeta? Da li je dovoljna skripta i ako da gdje tu skriptu mogu nabaviti? Gdje se nalazi ta fotokopiraona. Nova sam na faxu pa ne znam...
I gdje mogu naci najcesca pitanja iz ovog predmeta?
Punooo hvala unaprijed!

imas sve ovde na forumu, samo malo prolistaj postove...jedna je kolegica stavila i najcesca pitanja u wordu, samo procitaj starije postove :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lip 2012 08:58 
Forumaš

pfz je napisao/la:
Molila bi nekoga da mi odgovori koja je literatura iz ovog predmeta? Da li je dovoljna skripta i ako da gdje tu skriptu mogu nabaviti? Gdje se nalazi ta fotokopiraona. Nova sam na faxu pa ne znam...
I gdje mogu naci najcesca pitanja iz ovog predmeta?
Punooo hvala unaprijed!

i ja ti savjetujem da malo provrtiš po forumu ali inače, skripta ti je sasvim dovoljna, nije teška za naučiti.. postoje neka pitanja za sesara ali ja nisam iša po njima. odg sam kod čizmića, ugodan profesor, pita po par pitanja, uglavnom iz svakog dijela po jedno-dva, kad vidi da malo povezujes - sve 5..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2012 13:17 
Početnik

sta je sa novelama gpp-a 2008 i 2011?
jel to triba znat?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 lip 2012 11:26 
Aktivan

marijana89 je napisao/la:
mote li mi netko napisat odgovore na sljedeća pitanja...HVALAAAAA;-)))
1.vezanost građanskih sudova za pravomoćne presude kaznenih sudova?
2.koja je razlika između državnog odvjetništva i državnog pravobraniteljstva?

Ovo drugo ti je u knjizi na strani 244/245 :thumbsup

A ovo drugo je u vezi sa adhezijskim postupkom...Odnosno, tome se još doda da je građanski sud uvijek vezan za presude kaznenog suda, dok je odluka građanskog suda kojom se presuđuje o određeoj kaznenoj strani validna samo u toj presudi (dakle, kazneni sud nije vezan za nju)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 lip 2012 11:41 
Početnik

kolege zna li netko objasniti intervencijski efekt kod umješača? toliko sam puta pročitala da vec znam napamet ali jednostavno ne razumijem? mozda nekim primjerom??? molim vas ako neko zna

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2012 06:47 
Početnik

smrt je napisao/la:
madantonio je napisao/la:
Evo moja pitanja od danas:
1. Načelo strogog legaliteta
2. Amortizacija isprava
3. Ustaljivanje nadležnosti
4. Odricanje i odustajanje od pravnog lijeka

Šta triba reci ode pod 4 pitanjem?
Kod ovog odustanka pravnik lijek je vec izjavljen pa prije nego žalbeni sud o njemu odluci mi od njega odustanemo. Je to?

I još mi je bilo objektivno preinačenje tužbenog zahtjeva, a šta se tiče tog 4. pitanja to je to, znači važno je da je lijek već izjavljen, od kojeg se odustaje prije nego žalbeni sud donese odluku o žalbi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2012 20:31 
Početnik

koliko pitanja prof. Cizmic postavlja? I jeli moramo znat odgovor na sve ? Hvala :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2012 21:17 
Aktivan

Moja pitanja od danas:
Pobijanje pravorijeka
Dozvola za sklapanje braka
Izuzeće sudaca
Vjerodostojna isprava

Položila, ne triban naglašavat da je profesor super.
:celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 srp 2012 08:36 
Aktivan

pfz je napisao/la:
Molim Vas, da li je skripta sa nasciturusa dovoljna za pripremanje ispita i da li je onda dobra s obzirom da je iz 2006. a zakon s enakon toga mijenjao?
hvala!

slika

Uz skriptu ti triba još i izvanparnično i ovršno, imaš isto na nasciturusu. I arbitraža ti treba, ja sam skinula praktikum arbitražnog prava http://www.pravst.hr/dokumenti/dokpdf_praktikum_arbitrazno_pravo.pdf. Odatle nisam učila sve, nego samo onaj dio "Arbitraža u Hrvatskoj".
Konzultiraj zakon čisto da provjeriš ako se što drastično prominilo i da budeš u miru, ali koliko se ja sićan jedino je u sporovima male vrijednosti došlo do značajnijih intervencija.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 kol 2012 19:27 
Forumaš

može li mi neko napisat šta sve triba reć na pitanje šta je to izvanparnični postupak i šta je to intervencijski efekt? čini mi se da je ovo iz skripte nekeko malo za reć. :wh

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 kol 2012 15:28 
Aktivan

u onim karticama od sesara dolaze mi neka čudna pitanja kao: "OVRHA RADI OSTVARIVANA ZAMJENJIVIH STVARI"???
Ne razumijem to pitanje, dali netko zna odgovor?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2012 12:22 
Aktivan

evo da se malo pohvalim; položio sam kod sesara i mogu reći da je bio super, nije previše davio. ako neznaš odma se ide dalje, ne zadržava se nego te pita što znaš

sretno ostalima :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2012 23:00 
Forumaš

šta triba reć za prigovore ovršenika??? :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ruj 2012 21:22 
Forumaš

pomagajte!!! šta triba reć za prigovore ovršenika??? jel to ovo šta piše žalba i prigovor? :s

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2012 11:23 
Početnik

pravnica je napisao/la:
BAJA je napisao/la:
evo da se malo pohvalim; položio sam kod sesara i mogu reći da je bio super, nije previše davio. ako neznaš odma se ide dalje, ne zadržava se nego te pita što znaš

sretno ostalima :grin:

cestitke!!!
jel sesar i dalje pita po onim istim kartica sto se vrte po forumu???
puno hvala

sesar i dalje pita po karticama, ako pita neko pitanje van kartice to je sa drugih kartica! ja sam pala ali mogu rec samo najbolje o profi sesaru! legenda je!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 ruj 2012 13:49 
Aktivan

Danas su ispitivala obojica.Proša sam u Čizmića iz prvog puta,pitanja standardna sa nasciturusa,prof. korektan i ugodan.
Neka od pitanja:
-razlika između privremenih i prethodnih mjera
-intervencijski efekt
-načelo javnosti
-načelo neposrednosti
-imenovanje prethodnika
-arbitražni ugovor
-amortizacija isprava

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lis 2012 11:49 
Forumaš

U prof.Sesara treba naučit pitanja i to je to. p.s. zna nekad pitat iz glave, ali to se sve tu negdje vrti tako da se da povezat ako se uči s logikom.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2012 16:40 
Početnik

I za prolaz ako vidi da ste ucili i da ste blizu prolazne ocjene vas pita(kao mene) rok za podnosenje zalbe, tko podnosi zalbu, kojem sudu - plus tko imenuje suce i tko imenuje suce vrhovnog suda, i eventualno koji su opce mjesno nadlezni sudovi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lis 2012 13:55 
Početnik

Mogu li polagati gpp sad u 12. ako nije odslušan i nemam potpis i
može li se polagat gpp ako nisam položio g2?? molim vas ljudi pomozite.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lis 2012 14:51 
Forumaš

kolega, gpp mozete polagati neovisno o gp2, isto tako ako niste odslusali predmet i dobili potpis nemozete izaci na ispit, iznimno mozete ako te izvanredni pa odmah mozete izici na koji god predmet hocete ako ste ga upisali ovu god.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lis 2012 09:50 
Aktivan

ladesta je napisao/la:
postoje li kolokviji iz ovog predmeta? malo sam listala temu nema rijeci o njima :/
i treba mi misljenje-je li ovaj predmet laksi od kpp i ako je je li znacajno? znam da je sve subjektivno ali ipak...
pliz pomozite sta prije ;)

Ne znam za kolokvije,laksi je GPP dosta.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lis 2012 11:07 
Forumaš

kolegice, kolokvij iz ovog predmeta nije potreban jer nema puno i profesori ne cjepidlace... dok je kpp za razliku od gpp dosta određeniji precizniji i po meni slozeniji. treba se jako jako dobro znati i povezati. al opet ako ce te radi usporedbe kpp je meni osobno laksi od kp , ima manje literature i jasnije je pisana. eto toliko od mene..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 lis 2012 10:04 
Početnik

u kopiraoni preko puta faksa sam uzela skriptu za gpp koja ima 152 stranice i rekli su mi da je to jedina skripta, je li to ta koju svi spominju i po njoj uče ili?
i uz nju trebam još naučiti ovršno, izvanparnično (je li to onih 14 str u skriptarnici na forumu?) i arbitražu?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 lis 2012 16:37 
Forumaš

takoje kolega, sve sto ste naveli je tocno.
izvanparnicno, ovrsno i arbitrazu pita samo prof Čizmic, ali ne i prof Sesar.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2013 13:56 
Aktivan

Evo, za sve koje zanima, danas je uistinu ispitivao samo profesor Sesar tako da se čini da je informacija iz referade istinita.
Način ispitivanja je da vučete karticu, daje vam malo vremena da razmislite. Krene s pitanjima s kartice, ali postavlja pitanja i van nje.
Moja pitanja su bila represivna i preventivna zaštita i primjer, punomoćnici, općenito o načelima, materijalno i formalno suparničarstvo. Pitanja van toga : načelo javnosti,rokovi, primjer suspenzivnog roka,imenovanje sudaca (ali tu treba reći da nije samo DSV već i ostala imenovanja od strane Sabora itd)vrste izvanrednih pravnih lijekova itd,više blic pitanja...
Dečka koji je odgovarao samnom je pitao na isti princip, sjećam se da mu je jedno pitanje s kartice ius standi, pa žalba na presudu -rok, načelo kontradiktornog raspravljanja, ne sjećam se dalje jer sam razmišljala o svojim pitanjima pa nisam slušala.
Ugl, meni osobno je profesor bio ugodan. :cheers
Sretno svima na rokovima! :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2013 11:56 
Početnik

Ispitivao Sesar. Bio jako ugodan ispit, nije tražio puno. pitanja samo prva 3 s kartice. Neke čak vraćao za par dana da nauče.. jako drag. Prethodno pitanje, nač.usmen. i pism., izuzeće sudaca
:) izađite što prije, sretno!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2013 18:23 
Aktivan

Piki87 je napisao/la:
da li se može ovaj ispit polagati ako nemam položenog Kačera?? da li moram pitati prvo i čuvaju li ocjenu ili kak to ide? :) hvalaaaa

ne mozes nista polagati dok ne rijesis kacera, eventualno međunarodno javno al samo kod prof. rudolfa, al nekad se potrefi i da ti ne dopusti. najbolje ti se uhvatit kacera ali bas ozbiljno, ici mu na konzultacije kad ispituje, slusat ispite, zapisivat pitanja i prokuziti nacin na koji pita jer ima svoje cake i fore po kojima znas iz prve sekunde da li ce osoba proci ili pasti. ponekad ga i pitaj ako ti nesto nije jasno, cak i ako je cisto da te zapamti, al ne nadaj se nekom konkretnom pojasnjenju jer sve govori dvosmisleno. profesor je zahtjevan i trazi logicno razmisljanje, strpljiv je do određene mjere. najbolje da odes bar na jedno slusanje pa procijenis sam.
sretno :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ožu 2013 20:05 
Početnik

Molim Vas,
da li mi možete napisati koja je literatura za ispit iz GPP.
Nisam bila ove godine na predavanjima za izvanredne studente pa ne znam da li su bile neke novine što se tiče literature.
Unaprijed sam Vam jako zahvalna.;))

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ožu 2013 13:07 
Početnik

Ekipa, dva pitanjca:) Može li se kod Sesara odgovarati na konzultacijama??i kakoooo ga kontaktirati(nisam iz St), na telefon se ne javlja, nikakvog kontakta nema na stranici faksa, čak niti mail adrese..?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ožu 2013 14:57 
Početnik

mene isto zanima dal se kod Sesara može odgovarati na konzultacijama (kako stupit u kontakt s njim)?
i još bitnije dal je to preporučljivo?
meni se on nikako nije svidio ni na predavanjima ni prema ovom šta sam čula s isipita o njegovim naglim promjenama raspoloženja, pa ne znam dal da ga uopće molim da me pita na konz il da isprobam sreću na roku sa ostalih (puno) previše studenata ?!?
hvala puno bilo kome na informacijama :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ožu 2013 11:12 
Početnik

ljudi, molim savjet.

jel dosta učiti po skripti od 177. str. sa nasciturusa i još onih 14 str.
u ovih 14 st. je ovršno i izvanparnično, a arbitraža?
prof. Sesar pita po onih 70 pitanja sa net-a?

hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ožu 2013 11:18 
Početnik

i jel baš treba sve - sve, il se može nešto izbaciti eventualno? pretpostavljam da je sve bitno al da pitam za svaki slučaj.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2013 10:45 
Početnik

Kolege, molim vas za informaciju po pitanju seminara?? izvanredni sam student i zanima me kako izgleda moja seminarska obveza (pretpostavljam samo seminarski rad), do kad ga trebam predat, da li se javljam na mail il na konzultacijama za odabir tema??

hvala puno unaprijed!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2013 14:15 
Početnik

je samo seminarski rad. ja sam se javio telefonom prof Čizmiću pa me uputio na asistenticu, kako nisam u splitu javio sam joj se mailom i sam sam odabrao temu ima popis nekih tema koje su zauzete a od ostalog sami odaberemo i javiti joj mailom naslov odabrane teme. Pošalje upute za citiranje i općenito koliko rad mora biti opsežan, font i tako to. poslat će ti i popis literature koju treba koristit za tu temu. sve u svemu sve se može dogovorit mailom, asistentica je stvarno super uslužna. Na svaki mail i bilo kakav upit oko rada ćeš sigurno dobit odgovor, kad napišeš pošalješ ga mailom, ja sam poslao navečer a sutra ujutro sam dobio odgovor što trebam ispraviti, dopuniti, uglavnom ispravke oko izgleda samog rada i manje prepisivanja više citiranja i traži obavezno citiranje sudske prakse dakle jedini je problem što za razliku od nekih rad i pročita, kad sam došao u split donio sam joj index za upis i to je to

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 svi 2013 15:13 
Početnik

ljudii, jel netko radio novi zakon? ima puno izmjena?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 svi 2013 12:26 
Aktivan

ova skripta na nasciturusu od 177str i ona iz kopiraone jel to dvoje isto il? putnik sam pa me zanima dali mi je dovoljno da ovo isprintam ili da nabavim to iz kopirnice

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 svi 2013 16:09 
Aktivan

Poštovani kolege! Zanima me da li se gpp mora učiti za rokove u šestom i sedmom mjesecu po novom zakonu koji je stupio na snagu od01.04.2013, prof Čizmić ne odgovara na mailove, a prof Sesar nema nikakv kontakt na stranici fakulteta. Putnik sam i ne mogu na konzultacije, pa me zanima što su govorili za nadolazeće rokove na predavanjima. Molila bih neku dobru dušu da napiše. I da li se zna koje dane će biti Čizmić, a koje Sesar?

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 svi 2013 10:19 
Početnik

Kad su potpisi jel tko zna :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 svi 2013 10:01 
Aktivan

pozdrav! mogu li poslat mail za dobit temu za seminar ili trebam otić na faks? hvala (ako netko može napisat mail)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 725 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: