Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 28 tra 2026 05:47.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 588 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 02 stu 2012 13:45 
-Moderator-

lola_111 je napisao/la:
mene isto zanima literatura

novi zup i zus vrijede trenutno nadam se ( ? )
prekršaji- da li je dovoljan zakon ili treba skripta i uz njega ?

i što treba osim toga, ako uzmemo u obzir da je knjiga ( Borković ) iz 2002. ? ima li je uopće smisla uzimati,ako je pisana po starim zakonima, ili se može proći sa tom skriptom ( nadam se da je ima tu na netu, jer nisam iz st ).. ili je i ta skripta po starim zakonima, pa sve to s rezervom treba uzeti ??

molim pomoć u vezi ovih pitanja

Evo, s malim zakašnjenjem. :mrgreen:

I Dio - Uvod (sve po knjizi/skripti) + Organizacija/poslovi drž. uprave (tu su i službenici/namještenici)

II Dio - Upravni (akt, postupak, spor) + Prekršaji (skripta od Aviania) + Upr. pravo s obzirom na stvari (znaju pitat)

I Dio se uči sve po knjizi/skripti - II Dio po knjizi/skripti se uči upravni akt, a ovo ostalo po zakonima jer se puno toga prominilo.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 stu 2012 17:06 
Aktivan

ok, znači borković uvod vrijedi za prvi dio
zup, zus i prekršaje mogu po zakonima ( osim ako treba nešto što nema u zakonima, molim da me netko prosvijetli )

problem mi je ovo sa dijelom iz skripte, jer nisam iz st, pa ne mogu do te skripte od 215 str
ako je netko ima u elektronskom obliku, molim da mi pošalje ili stavi tu

osim ako mi za taj "ostatak" nije dovoljna ova skripta s nascija od 130 str uz ovo gore navedeno

grotius, molim te kad nađeš tih 7 dijelova, da mi i na ovo sa skriptom odgovoriš - ova s nascija ili ta iz kopiraone ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 stu 2012 20:05 
Početnik

Borkovića pita prvo i to prvih 185 strana i upravni akt iz te knjige ima neki 40- ak strana, onda upravni postupak iz Đerđe, tu ti je sve po zakonu, upravni spor iz zakona i još prekršaje iz one njegove skripte, po tome ja radin.. i za upravni spor uvik pita vrste sporova iz Borkovića, tako da ti nije dosta samo zakon, i kod prekršaja npr načela i slično, tako da ti triba uz zakone il knjiga il skripta

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 pro 2012 18:53 
Početnik

moze mala pomoc kolege! Ne mogu nigdje naci pitanje nadzor unutar uprave, parlamentarni pogotove i specificne mjere i akcije kojima parlament drzi upravu pod svojom kontrolom? Molim vas pomoc :(

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 pro 2012 18:35 
Početnik

U knizi Borkovic str 114. Kontrola nad upravom od strane predstavnickog tijela (sto je naravno parlament), kontrola unutar same uprave str 123. U skripti ( onoj od 214.str) na 38. Str...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 pro 2012 00:28 
Aktivan

mene zanima je li ima problema oko potpisa iz ovog predmeta?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 pro 2012 21:09 
Početnik

profesor je ok, čini mi se da ako naučiš prođeš,al problem je šta nema baš nekog kriterija. mene pita slobodnu ocjenu, tijela državne uprave i poslove i o poslovima, važenje vrem.akta, retroaktivnost i prestanak važenja, pravomoćnost, povrat u prijašnje stanje i oglašivanje rješenja ništavim u postupku, predmet upr.spora i prekršajni nalog.sve u svemu, ok.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 pro 2012 16:40 
Aktivan

Imam iz upravnog borkovića, đerđu i one prekršaje od avianija.
Skinuo sam pitanja sa nasciturusa, nekih stotinjak, i sve sam ih našao u tim knjigama osim zadnjih 30. Tih zadnjih 30 se odnose na ministarstva, prosvjetnu inspekciju, državna upravna organizacija....
Molio bih nekoga tko se malo više razumije u ovaj predmet da mi kaže gdje mogu naći odgovore na ta pitanja, jeli mi što fali od literature ili nisam dobro pogledao.
Hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 sij 2013 19:07 
Početnik

da li treba uciti i zakon o drzavnim sluzbenicima i zakon o sustavu držane uprave?
ili samo postupak, spor i prekrsaj od zakona?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 sij 2013 17:10 
Aktivan

ovo i mene zanima
navodno o drž službenicima i namještenicima ne treba cijeli zakon, nego samo ovo što je u pitanjima ( nisam još u fazi da znam što bi to bilo ), a za ovaj drugi zakon mi je ovo prvi glas ???!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 12:11 
Aktivan

lola_111 je napisao/la:
Ljudiii, di su pitanja ???!!
Kod nje, kod njega ...

Baš da čitav mjesec nije nitko izišao ... :welcome

ovaj rok Aviani ispituje
neka od pitanja -> pojam uprave u dva smisla, javna služba, slučajevi nezakonitosti (onih pet), državljanstvo, žalba u upravnom postupku, slobodna ocjena, vrste podzakonskih općenormativnih akata, kontrola nad upravom (zakonistosti i svrhovitosti), vrste upravnih akata, dodaci upravnog aktu, vrste pravomoćnosti, kad nastupa izvršnost, kada će upravni sud odbaciti tužbu za vođenje spora (7 razloga)...

:cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2013 14:22 
Aktivan

vjeverica je napisao/la:
Pozdrav,

dali zna netko gdje se može nabaviti knjiga od Đerđe? Ima li toga u fotokopiraoni kod masnog?

otkud ti da ti triba ta knjiga? svi uce po Borkovicu + zakoni + skripta iz Prekršajnog od Avianija (i to je sve po cemu ispituju :welcome

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2013 14:39 
Aktivan

oboje su danas ispitivali...
neka od pitanja - pojam javne uprave, ustanove, razlika državnih i javnih službenika (to niko nije zna odgovorit), načela up postupka, predmet upravnog spora, subjekti prekršajnog postupka, izvanredni pr lijekovi u prekršajnom postupku, načela upravnog spora, izvršenje pravomoćne presude, tijek prekršajnog postupka,

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ožu 2013 13:05 
Aktivan

a službenici i namještenici. preskočit ili? malo mi se čini previše da ih radin po onin zakonima, a i ne ispituju ih baš. jeli može neko stavit pitanja iz ovog dila ako su mu bila na ispitu? i ako san odgovara prekršajno u carićke hoće li me oni oslobodit tog dila na upravnom pravu?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 tra 2013 14:46 
Aktivan

Zna li netko kad su konzultacije profesoru ili profesorici(treba mi za potpis, ne znam tko ga daje)?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 tra 2013 17:47 
Aktivan

bosiljka ti je sridom od 12 sati, a aviani petak 13.15-14h...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 svi 2013 13:16 
Početnik

ggs89 je napisao/la:
vjeverica je napisao/la:
Pozdrav,

dali zna netko gdje se može nabaviti knjiga od Đerđe? Ima li toga u fotokopiraoni kod masnog?

otkud ti da ti triba ta knjiga? svi uce po Borkovicu + zakoni + skripta iz Prekršajnog od Avianija (i to je sve po cemu ispituju :welcome

Jel moze borkovic iz 2008 ili ima neki noviji?:/

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 svi 2013 12:19 
Aktivan

je li se moze odgovarati u 2 dijela?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 svi 2013 12:32 
Aktivan

mozes u Avianija - kad odgovoris tocno na jedno-dva pitanja i dalje ne znas, onda ti na kraju indexa stavi napomenu odakle ce te iduci put nastavit ispitivat...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 svi 2013 18:30 
Aktivan

bubulea je napisao/la:
može mala pomoć!
tek počinjem učiti pa me zbunjuje način ispitivanja... dakle, vidim da je dosta često pitanje "pojam uprave"..
jel tu treba odgovoriti samo onu podjelu na "organizacijsko i materijalno gledište" ili treba svih 10 strana izbiflati navodeći pritom i neke od autora??
i koliko konkretno treba odgovoriti na ovo pitanje? Jel dosta dvi - tri rečenice o svakom gledištu?
ne mogu uopće razlučiti što je bitno i što bi profesore zadovoljilo kao odgovor...
slično je i kod koncesija.. treba li sve one teorije, franc.. i tal.. ili da se skoncentriram samo na naš zakon???
bila bih zahvalna kad bi mi netko pomogao jer i inače dosta detaljno učim, pa me ovo izluđuje...

ad 1) samo ukratko definiciju uprave, podjelu na org i materijalno gledište, desetak rečenica rečenica i on zadovoljan
2) ako san dobro zapamtia (mislin da jesan), Aviani uopce ne pita koncesiju....bar nije kad san ja prosle godine odgovara tako da san taj dio izbrisa iz memorije....mozda ti neko drugi pomogne :welcome

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 svi 2013 09:57 
Početnik

hvala ggs..

mogu se samo nadati da ostatak knjige nije ovako težak i uopćen! inače ću ispalit od bubanja napamet...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 svi 2013 10:08 
Aktivan

:cheers
stvarno nije tesko, ljudi su bzvz od tog predmeta napravili bauk...samo triba sist i ucit (meni su bila dosta 2 tjedna za tricu)

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 svi 2013 13:11 
Početnik

Jel ima neka skripta iz Upravnog prava koja je dobra za polaganje ispita? jel postoji ta neka od 215 strana i ako da gdje se može nabaviti? hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 svi 2013 15:14 
Početnik

koliko detaljno treba učiti ovaj Zakon o sustavu državne uprave? Iskustva kod profesora i profesorice? Točnije, pitanja!?

Jer sam našla na nasciju neka pitanja koja su bome detaljno zaronila u taj Zakon, tipa "koji su poslovi državne uprave tzv. Upravni poslovi a koji su tzv. ostali stručni poslovi?" ili "Koje su mjere ovlaštena poduzimati tijela državne uprave, u kojim slučajevima i u koju svrhu?"

Help, stala sam na tom Zakonu.... i stojim... i ne mičem se....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 svi 2013 08:40 
Početnik

xxxxx je napisao/la:
i ja učim po tim pitanjima, ništa drugo iz tog zakona, zapravo sve učim samo po tim pitanjima.

pa nije to baš malo.... gotovo cijeli zakon... A netko mi je rekao da ne treba nego prvih par članaka koji se odnose na organizaciju.... što sad?

btw.. jel učio netko po ovoj skripti od 134 strane? jel dovoljna za prolaz? ja učim doduše po knjizi ali se ravnam do skripti.. !?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lip 2013 13:01 
Početnik

pozdrav kolege,

procitao sam zadnjih 4-5 stranica foruma ali nigdje nisam nasao neki jasan pregled predmeta. Zato ako ima netko tko upravo polaze ili tko je polozio zamolio bih da nam da neke smjernice, koliko vremena je potrebno za pripremiti ispit, kojom se tocno literaturom koristio, da li je potrebno gradivo detaljno prolaziti ili se je dovoljno upoznati s gradivom te detaljno samo odraditi pitanja koja vidimo da se ponavljaju. unaprijed hvala ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 lip 2013 12:03 
Aktivan

pogledao sam malo fajlove u skrpitarnici i primjetih da je najnovije skripta od sjifta, a o pitanjima da i ne govorim koja su iz 2008 čak ima neka iz 2004.
Slijedeće me zanima, dali su te skripte relevantne ili da rađe gledam ova novija pitanja sa foruma( do godinu dvije stari)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 lip 2013 11:09 
Početnik

Jučer sam odgovarala kod profesorice. Iskreno, ispit je poprilično zahtjevan i da nema ovog foruma vjerojatno ga ne bi položila od prve. Ono što još želim nadodati na sve da je sigurno dovoljno učiti po skripti od 215 str., zakonu o sporu, zakonu o općem upravnom postupku i prof. skripti o Prekršajima. Posebno obratite pažnju na upravno pravo s obzirom na stvati (javno dobro), izvlaštenje, komasaciju. Profesorica je skužila da to baš ne učimo i pita to na roku.
Što se tiče njenih pitanja krene od knjiige, tj. skripte, moja pitanja su bila: definicija upravnog prava, ustanove, upravnopravni odnos, kontrola nad upravom, odgovornost države za štetu, državljanstvo (načini stjecanja i način prestanka), reintegracija, pojam upravnog akta, vrste (sve), razlika javnih od državnih službenika (dovoljno reći da je pojam javnih službenika širi pojam od državnog i da je državni službenik osoba koja u svojstvu službenika radi isključivo u državnim tijelima), pravomoćnost, izvršenje, pogrešni upravni akti, posebno ništavne upravne akte.
Što se tiče upravnog spora pitala me prestanak upravnog spora ostalo sve kao iz prethodnih nabrajanja kolega prije mene. Sretno svima.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 lip 2013 18:42 
Početnik

Upravno pravo je na zadnjem katu. Profesorica ispituje stare studente, profesor te prozove i pošalje njoj.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2013 12:44 
Aktivan

mini_maus je napisao/la:
je li zna neko koji profesor ispituje 27? je li se moze kod profsorice odgovarati u dijelovima?

ne, kod nje se odg samo cili ispit (sve do detalja, svakom 10ak pitanja u prosjeku)...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2013 13:05 
Početnik

Moze se i kod profesorice odgovarat na dijelove.istina je da pita detaljnije ali ako znas-prolazis.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 srp 2013 12:25 
Aktivan

ako se polozi jedan dio san u 6.a drugi se padne,je li vridi taj dio i za 9.misec? aj ako nije problem nekome ko je bija 27. neka napise pitanja koja su bija,upravni postupak,spor,prekrsaji i s obzirom na stvari. je li dovoljno uciti spor iz zakona ili obavezno triba i iz knjige?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 srp 2013 09:04 
Aktivan

Ukoliko položim upravu, dali to znači da imam i položen državni ispit??? :mrgreen: :grin: :grin:

Pogledajte malo pitanja i odgovore sa linka http://www.uprava.hr/default.aspx?id=12208 to je sa stranice MINISTARSTVA UPRAVE REPUBLIKE HRVATSKE

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2013 20:07 
Aktivan

opci dio-kontrola nad upravom, upravni akt-vremensko vazenje upravnog akta, upravni postupak-povrat u prijasnje stanje, prekrsaji-obvezni prekrsajni nalog.upravni spor me uopce nije pita. profesor je super.iz svakog dijela pita jedno pitanje. opcenito dosta.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 kol 2013 11:37 
Početnik

kolege trebam pomoc!!!!skroz sam izgubljena u ovoj literaturi i nis mi nije jasno.literatura je navedena na stranicama i sad,mislim da je puuuno toga pa me zanima dal postoji skripta za borkovicevu knjigu,iz cega se uci đerba(imali li ista skraceno?)i postoji li skripta za prekrsajno od aviania?ili da jednostavno pitam...kolege molim vas pomognite i recite mi iz cega i kako se uci ovaj predmet :-)hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 kol 2013 12:39 
Aktivan

A ja ti učim po onim pitanjima sa nasciturusa, nekih 100-120 pitanja, u tim pitanjima imaš gradivo iz borkovića, đerđe, prekršajnog i iz par zakona.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 kol 2013 19:13 
Aktivan

supp i ja ću po pitanjima...samo iz koje ti skripte tražiš odgovore na pitanja..jeli ona skripta od 200tinjak strana..:) thanks

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 kol 2013 20:31 
Početnik

Opet ja....trebam pomoc!zakon o sustavu drzavne uprave...imaju neka pitanja koja se vrte iz tog zakona jer cijeli necu ucit?njih 10,5??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2013 14:27 
Početnik

Evo ja cu dat izvjestaj od jucer

Profesor je bija predobar, doslovno je izvlacija iz ljudi, neki nisu znali slozit 2 recenice na neko opcenito pitanje pa je postavlja podpitanja i navodija ih na odgovor. Bilo nas je 9 svi su prosli, ja dobila 5 :-)

Moja pitanja- odgovornost drzave za stetu, izvrsenje po zupu; tijela drzavne uprave i poslovi (samo san nabrojala one 4 vrste poslova iz skripte od 215 strana, a ustvari to je iz sakona o sustavu drzavne uprave), vrste upravnih sporova, koji je uvjet da bi se mogla podnit zalba protiv prvostupanjske presude upravnog suda ( odgovor- ako je u prvostupanjskoj presudi odluceno o pravima ili obvezama stranke), prekrsajni nalog. To je to...dok san odgovarala na pitanja upa je sa par podpitanja vezano uz to sta san govorila npr.dok san pricala o izvrsenju pita me kad rjesenje postaje izvrsno i koja je pravna osnova izvrsenja.

Ja san ucila prvi teorijski dio iz skripte 215 strana, zup(ali san i procitala knjigu od djerde da mi bude jasniji zakon), zakon o sporovima (plus vrste sporova iz skripte 215 strana- doslovno 1 strana iz te skripte di su vrste sporova), iz njegove skripte prekrsaje ali doslovno samo par lekcija koje spadaju u uobicajena pitanja - prekrsajni nalog, obvezni prekrsajni nalog, nacela prekrsajnog postupka, definicija i vrste prekrsaja, eventualno jos subjekte prekrsajnog postupka, nemogucnost primjene prekrsajnog postupka)

To je to

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2013 14:33 
Početnik

Ostala pitanja koja san nacula jucer su - prethodno pitanje, diskrecijska ocjena, kontrola uprave, def.prekrsaja i vrste, postupak po zalbi po zupu , odbacivanje tuzbe iz zakona o sporovima...sva pitanja koja su na nasciturusu- nista novo..tako da se slobodno moze ucit i samo po tim pitanjima i dobit visoka ocjena

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 588 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: