Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 28 tra 2026 04:43.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 40  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 04 vel 2013 01:57 
Početnik

Animus je napisao/la:
Tako treba! kad izlazis? i sretno :3

imam prijavljeno za 12. al mislim da necu stić jer sam bila ucila za soc do prije par dana, pa mozda prebacim za drugi dio roka tj. tamo 19. A i izdaleka sam pa zato, ne vrijedi mi dolazit ako nisam spremna, vidjet cu jos.. Da sam blize vjerojatno bi isla probat 12. Hvala sretno i tebi :5

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 vel 2013 20:05 
Aktivan

Alen53 je napisao/la:
To stvarno na ispitnom roku mozes izlazit vise puta u stanicic? nisam znao to,hvala

Da. Nisam ni ja znao, ali je jedan kolega otisao kod nje i pitao i rekla mu je da prijavi koji datum zeli i da snjim moze izic kad oce u 2 mjesecu.
Znaci i ako padnes ne moras opet prijavljivati nego samo odes sljedeci utorak i ako prodes da ti upis na taj datum koji si prijavio :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 vel 2013 20:08 
Aktivan

Mary lu je napisao/la:
Animus je napisao/la:
Da, kod sarac je isto ko na kolokviju. Kod stanicic mozes izlaziti svaki utorak u 2 mjesecu, znaci prijavis jedan datum ali mozes izaci kad zelis, i ako padnes opet mozes izaci sljedeci utorak. I da, vazno je sto se kod stanicicke moze i u 3 mjesecu odgovarat svaki utorak na konzultacijama, i onda samo ako prodes dodes u 4mjesecu po upis ocijene :grin:

ne mogu vjerovat haha...znaci stanicicka samo obvezno i stvarno...sve mi se čini da ću kod nje,a jel problem ako mi je potpis od šarac??? i u koju uru je ispit kod nje? i di? sorry sto pilam al ti uvik sve znaš :happpppppy

Dada, samo stvarno i obvezno :mig:
Ma nije problem, pa svi imamo potpis od šarac, posto nam je ona dijelila svima.
Ispit je u 9h ujutro, al provjeri jos na studomatu, tamo sve pise. a sad dje ce tocno biti to ne znam, kad dodes na fax pitaj nekok. netko ce sigurno znati. sretno :5

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 vel 2013 20:44 
Forumaš

A to je provjereno da u stanicicke na ispitnom roku mozemo dolazit svki utorak,a imat prijavljen samo jedan datum?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 vel 2013 21:39 
Aktivan

Tak je rekao kolega koji je snjom razgovarao.
Ja sam prijavio 19.2 pa cu ako ne prodem opet 26.2 izac.
Al ti ako mozes provjeri jos za svaki slucaj

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 vel 2013 22:29 
Forumaš

Hvala ti puno :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 vel 2013 12:45 
Aktivan

kakva je sarac na ispitima??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 vel 2013 15:56 
Aktivan

Ona je opet uvela kartice, imas po jednu iz obveznog, stvarnog, nasljednog i povijesti.
Ako vidi da nesto znas pokusa izvuc iz tebe za neki prolaz, ali ako vidi da ne znas o cemu pricas odma te baci.
Al inace, fer i korektna.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 vel 2013 18:40 
Aktivan

Animus je napisao/la:
Ona je opet uvela kartice, imas po jednu iz obveznog, stvarnog, nasljednog i povijesti.
Ako vidi da nesto znas pokusa izvuc iz tebe za neki prolaz, ali ako vidi da ne znas o cemu pricas odma te baci.
Al inace, fer i korektna.

fala ti..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2013 00:03 
Početnik

evo ja sam danas polozio kod sarac, nije bio neki problem. prvo su odgovarali ovi koji su bili preko kolokvija oslobodeni prvog dijela pa su samo obvezno i nasljedno i oni su svi ako se ne varam prosli. kasnije smo dosli mi koji smo citavo gradivo odgovarali i prvo je troje ako se ne varam otpravila ali ne zato sto je bilo uzasno nego su blokirali na temeljnim pitanjima. jedan decko je dobio usucapio i koliko se meni cinilo znao je ali ga je pitala kako se kaze na hrvatskom i blokirao je iz nekog razloga i to je bilo to. a jednu simpaticnu curu je pitala podjelu stvari i blokirala je kad joj je postavila podpitanje sto su stvari (res). zbunila se i kad je trebala nastavit podjelu nije mogla i to je bilo to. ja sam dobio usucapio, donatio na sto mi je rekla da vucem ponovno jer je bezveze pitanje pa sam dobio bezrazlozno obogacenje i na kraju justinijanovu kodifikaciju. sve u svemu pomagala mi je dosta ali ako vidi da znas ako ne pokazes nista nece ni pomoc. there you go, nadam se da ce bar malo pomoc uvid. al nemorate se bojat i zaboga nemojte se blokirat na jednostavna potpitanja jer je kobno!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2013 14:07 
Aktivan

auxilius je napisao/la:
evo ja sam danas polozio kod sarac, nije bio neki problem. prvo su odgovarali ovi koji su bili preko kolokvija oslobodeni prvog dijela pa su samo obvezno i nasljedno i oni su svi ako se ne varam prosli. kasnije smo dosli mi koji smo citavo gradivo odgovarali i prvo je troje ako se ne varam otpravila ali ne zato sto je bilo uzasno nego su blokirali na temeljnim pitanjima. jedan decko je dobio usucapio i koliko se meni cinilo znao je ali ga je pitala kako se kaze na hrvatskom i blokirao je iz nekog razloga i to je bilo to. a jednu simpaticnu curu je pitala podjelu stvari i blokirala je kad joj je postavila podpitanje sto su stvari (res). zbunila se i kad je trebala nastavit podjelu nije mogla i to je bilo to. ja sam dobio usucapio, donatio na sto mi je rekla da vucem ponovno jer je bezveze pitanje pa sam dobio bezrazlozno obogacenje i na kraju justinijanovu kodifikaciju. sve u svemu pomagala mi je dosta ali ako vidi da znas ako ne pokazes nista nece ni pomoc. there you go, nadam se da ce bar malo pomoc uvid. al nemorate se bojat i zaboga nemojte se blokirat na jednostavna potpitanja jer je kobno!

a kakva je prema izvanrednima, dali treba znati napamet sve?? fala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2013 17:50 
Početnik

Može li se kod Šarac slušati ispit?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2013 21:17 
Aktivan

Može, barem se prije moglo. Al vjerujem da se i sada moze, ne smeta to njoj.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 vel 2013 01:40 
Aktivan

Koliko mi je poznato, ispiti su res pvblica pa bi se mogli slusat, jel. Ajde ljudi sta se tresete, rim je mala maca prema onome sta vas ceka na 2.godini, znam da vam se sad ne cini tako i da vam je rim najveci problem u zivotu i cini vam se da je bozje slovo, ali virujte mi, ako vam bog da pa dogodine budete 2.godina, potvrdit cete moje izjave, citirat cete ovaj post!
Sarac je ok, pokazes li joj da znas, pruzit ce ti sansu za dvicu. Samo sto smo svi mi dolazili odgovarat misleci da znamo i da smo naucili, a tek kad istinski naucis, uvidis i svoje i tude pocetnicke greske.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 vel 2013 17:56 
Aktivan

Dns je bio ispit kod stanicicke, 3,4 ljudi je proslo od 15-tak.
Bas stvori opustenu atmosferu i trazi da se razumije ono sto se govori.
Nejde u dubinu i treba znati glavne stvari ali se mora znat objasnit svaka rijec koju kazete.
Sve u svemu je taj nacin ispitivanja po meni najbolji, jer nije recitiranje ko kod sarac nego bas moras znat sto govoris, i osobno sam danas puno toga naucio sto nisam ni znao nit obracao pozornost. Ugl. skroz drugciji pristup nego sto ima sarac i po meni jako jako bolji.
Jer bitno je nauciti sa razumijevanjem, nema smisla naucit napamet i proc i za mjesec dana da sve ispari :popcorn:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 vel 2013 12:21 
Početnik

Kolege, zanima me da li profesorica Šarac omogućava izvanrednim studentima odgovaranje van ispitnog roka primjerice na konzultacijama? Jer je bilo prije nekog govora o tome.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 vel 2013 15:59 
Početnik

kolege, danas sam trebala ići upisati ocjenu iz Rima jer sam danas prijavila, ali sam prespala :D jel sad mogu 18og(Šarac je tad) doc na ispit i tad upisat ocjenu, pravi li ona probleme oko toga ako naknadno dođemo?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2013 21:44 
Aktivan

Ekipa moze li mi netko reci sto je pravni ucinak?
i sto bi bio pravni ucinak zajma i kupoprodaje?
hvala :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 vel 2013 03:26 
Aktivan

Animus je napisao/la:
Ekipa moze li mi netko reci sto je pravni ucinak?
i sto bi bio pravni ucinak zajma i kupoprodaje?
hvala :)

Bog s tobom, pravni učinak ti je pravni efekt=što bitno za pravo nastaje sklapanjem zajma odnosno kupoprodajom?
Kupoprodajom ti nastaje obveza za prodavatelja da prenese stvar, a za kupca je obveza da isplati cijenu. Dakle, pravni ucinak kupoprodaje je obligatoran, a ne stvarnopravan, kupac nema na stvari nikakvo pravo jer je zakljucenjem ovog ugovora dobio samo pravo zahtijevati da mu cinidba (predaja stvari) bude izvrsena, sto implicira da se samom kupoprodajom ne prenosi vlasnistvo. Zajam je jednostrano obvezujuci kontrakt i pravni ucinak mu je isto predaja stvari, predaja odredene kolicine zamjenjivih pozajmljenih stvari natrag.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2013 18:26 
Aktivan

Prodajem knjigu+mandatum(Šarac) :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2013 19:16 
Početnik

Animus je napisao/la:
Prodajem knjigu+mandatum(Šarac) :cheers

sad smo riješili Rim pa se ocemo što prije rijesiti svega sto nas podsjeca na njega? PODRŽAVAM :happpppppy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2013 22:33 
Aktivan

Ne na njega, nego na Šarac :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2013 22:49 
Početnik

Ljudi postoje li neke stvari u obveznom pravu koje Staničićka ne pita često? Na što se najviše bazira? Npr., što je sa onim uvjetima?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 10:18 
Aktivan

Koliko sam ja vidio ona pita iz obveznog samo: razlika obveznog i stvarnog prava, obvezni odnos, pravne činjenice, pravi posao, pravni učinak, što je volja & želja, vrste pravnih poslova, sastojci pravnih poslova i kontrakte(najvise realne(zajam najvise i pomorski zajam) i konsenzualne(kupoprodaja))
Ovo izmedu pravnog posla i kontrakata nije nesto pretjerano pitala, barem sto se tice sad u 2 mjesecu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 12:43 
Početnik

Animus je napisao/la:
Koliko sam ja vidio ona pita iz obveznog samo: razlika obveznog i stvarnog prava, obvezni odnos, pravne činjenice, pravi posao, pravni učinak, što je volja & želja, vrste pravnih poslova, sastojci pravnih poslova i kontrakte(najvise realne(zajam najvise i pomorski zajam) i konsenzualne(kupoprodaja))
Ovo izmedu pravnog posla i kontrakata nije nesto pretjerano pitala, barem sto se tice sad u 2 mjesecu.

hvalaa! :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2013 16:56 
Aktivan

molim vas neko pitanja sa ispita od sarac?? hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2013 10:56 
Aktivan

jesu li i dalje kartice na ispitu kod Šarac?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2013 12:29 
Forumaš

Oce se moc odgovarat opet na konzultacijama kod stanicic?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2013 16:05 
Aktivan

Ne, danas je rekla da je nema do 4 mjeseca. Ide u bolnicu valjda...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2013 16:28 
Forumaš

A daj,bas je nema do roka?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2013 16:58 
Forumaš

tj. oce bit uopce na roku

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2013 18:10 
Aktivan

Rekla je da sutra ide u bolnicu i da nece ispitivati na konzultacijama u 3 mjesecu.
Al ti ju nazovi ako hoces pa provjeri za svaku slucaj

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ožu 2013 18:23 
Početnik

Hej, ljudi, u prilogu vam je stavljena skripta iz Rimskog prava, ukoliko netko želi učiti po Horvatu. Skripta sadrži sve što je bitno i uz nju se uopće ne treba koristiti knjiga.

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ožu 2013 22:19 
Forumaš

U skripti su samo djelovi koje Stanicic pita?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ožu 2013 23:03 
Početnik

Alen53 je napisao/la:
U skripti su samo djelovi koje Stanicic pita?

Prof. Stanicic pita samo stvarno i obvezno, a u ovoj skripti je sazeto cijelo gradivo.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ožu 2013 08:44 
Početnik

Da bi uopce razumijeli cijelo gradivo bitno je procitati povijesni dio. I nije istina da prof.Stanicic pita samo stvarno i obvezno. Ja sam odgovarala u 2mj. i dobila 4. Morala sam povezivati i stvarno sa statusnim i nasljednim, a bitno su i postupci.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ožu 2013 13:32 
Početnik

manuela.cavuzic je napisao/la:
Da bi uopce razumijeli cijelo gradivo bitno je procitati povijesni dio. I nije istina da prof.Stanicic pita samo stvarno i obvezno. Ja sam odgovarala u 2mj. i dobila 4. Morala sam povezivati i stvarno sa statusnim i nasljednim, a bitno su i postupci.

Nisam rekla da ostatak knjige nije vazan, nego da se profesorica bazira na stvarnom i obveznom, sto je i ona sama rekla. Naravno da je vazno barem procitati ostalo jer se sve povezuje i nadograduje. Mozes li mi, molim te, reci sto te pitala i koliko si temeljito morala znati odgovore? :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ožu 2013 16:15 
Početnik

Actio Publicianu, pravnu i djelatnu sposobnost, nasciturus, hereditas petitio, razlika izmedu fikcije i presumpcije, razlika izmedu volje i zelje, kviritsko i bonitarno vlasnistvo, civis (rimski gradanin), tko ima punu pravnu, a tko punu dhelatnu sposobnost, tko ima ogranicenu djelatnu sposobnost, zajam i pomorski zajam.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ožu 2013 18:08 
Početnik

manuela.cavuzic je napisao/la:
Actio Publicianu, pravnu i djelatnu sposobnost, nasciturus, hereditas petitio, razlika izmedu fikcije i presumpcije, razlika izmedu volje i zelje, kviritsko i bonitarno vlasnistvo, civis (rimski gradanin), tko ima punu pravnu, a tko punu dhelatnu sposobnost, tko ima ogranicenu djelatnu sposobnost, zajam i pomorski zajam.

Hvala ti puno, mozes li mi jos reci koliko si temeljito morala odgovarati? Kao kod Sarac ili?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ožu 2013 19:31 
Početnik

Ne znam kako ispituje prof.Sarac. Ja sam se prebacila iz Zagreba i znala sam sve dijelove gradiva. Uglavnom bitno je povezivati. Na meni je prof. Stanicic pokazivala studentima koji su slusali ispit koja je razlika kad se uci po Horvatu i koliko se bolje znanje dobiva. S obzirom da u Zagrebu pitaju koje su godine Gali zapalili Rim, ovo je stvarno bio najugodniji ispit do sad.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 40  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: