Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 29 tra 2026 10:57.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 430 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 06 ruj 2011 18:35 
Aktivan

pitanja moje grupe od danas kod prof. Cvitana - postupak u upravi, model definicija, tri teorijska modela uprave, službenički sustav, sustav napredovanja, vođenje u upravi...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ruj 2011 12:08 
Početnik

Neka pitanja kod prof. Lozine jos od prvog dijela roka i od danas : sredstva politickog nadzora uprave ( organizacijska i funkcionalan sredstva političkog nadzora uprave i njihova podjela te naglasak na internaliziranim pravilima kojima se ogranicavaju upravne organizacije ) ; organizacijska struktura : kod razvoja uprave reci podjelu tendencija ; formalni i stvarni odnos srdisnje uprave ; javnost uprave ; kod drustvene okoline reci njezine karakteristike / cinitelje ; karakteristike kod vodjenja organizacijskih jedinica prema vani ; teorijski modeli uprave kojima se nastoji pojasniti ponasanje ljudi u upravi ; kod postupka u upravi reci svrhu te pokazatelje kvalitete svakog upravnog posupka koji se svode na tri skupine ; patrimonijalizam . Profesor je jako strpljiv , postavi circa tri pitanja , ceka na odgovor dovoljno da se svatko moze skoncentrirati i sjetiti odgovora te daje dobre ocjene ako se zna !

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2011 15:50 
Početnik

jel ikad bude pismeni iz ovoga? cini mi se da ce nas biti milijun sad na zadnjem roku, pa me samo zanima.
iskreno, najvise bi volila kod lozine, a sto ako nas bude previse kod njega, onda ce nas podjelit kod svih! uh uh

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2011 15:57 
Aktivan

ako ces kod lozine odes ispred njegovog kabineta ako ces kod cvitana odes ispred njegovog...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 ruj 2011 21:10 
Aktivan

pitanja vlast,politicka vlast,uloge,ponasanje def,ponasanje ljudi u upravi,planiranje,vođenje,organizacija u organizaciji,konfrontacija uloga...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 lis 2011 14:33 
Aktivan

O super, ja isto mislim kod lozine i ucim samo ovih 40 pitanja sto on pita, jel ti isto tako?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 lis 2011 19:29 
Početnik

jel mi može neko pomoć vezano za tih 40 pitanja od lozine? i jel istina da ako želimo kod njega odgovarat da se samo tribamo pojavit isprid njegovog kabineta? bila sam na porodiljnom pa sam malo ispala iz štosa :) fala unaprid

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 lis 2011 20:19 
Aktivan

Prevrti ovaj cili topic i viditi ces koja su njegova pitanja...koliko ja znam, zadnje vrime za odg kod njega treba doci isprid njegovog kabineta

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lis 2011 10:08 
Aktivan

Josephine je napisao/la:
ggs89 je napisao/la:
sipajo je napisao/la:
U 12.mj na crno? Cemu to, ako u 12. mj postoji rok?

pošto tek sad upisujem predmet, ne znam imam li pravo na predrok tj odgovarat odmah u 12.mj ili moram cekat redovni u 2. mj

Ako si redovni moras cekati sesti mjesec da sluzbeno odslusas kolegij, ako si vanredni mozes u dvanaesti. Sta se tice izlazaka na crno, sve ti je to od slucaja do slucaja, tako da ti je najpametnije ici osobno pitati svakog profesora za kojega te zanima. Al da je to neko praksa i pravilo, nije.

pa zato i pitam jer sam cua da se Upravna moze izlazit tako na crno....pa bi barem do rijesia do roka u 2.mj

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lis 2011 10:18 
-Admin-

Ako si redovni nisi bas u zavidnoj poziciji, za pocetak ne virujem da ce ti itko dati da odgovaras prije drugog mjeseca na crno ista, takva ispitivanja krenu tek nakon par mjeseci predavanja. Sa trece ja ti sa sigurnoscu mogu reci da se jedino mjp moze na konzultacijama i to samo pod uvjetom da prvi put slusas kolegij i tek u drugom semestru. Zato kad pocnu predavanja od profesora do profesora i konkretno ih pitaj sta te zanima, nema ti druge. Ja sam pokusavala upravnu znanost cijelu godinu na crno pa nisam uspila npr. Nije uspilo ni desetak drugih kolega sa godine. Ako uspijes ijedan tako odgovarat smatraj da si napravio dobra posao, nije to bas tako jednostavno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lis 2011 10:47 
Aktivan

zato mi jest bitno da makar tu upravnu sredim do redovnog roka jer me ceka puno toga za upisat petu :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lis 2011 18:29 
Početnik

Molim vas nekoga...ikoga... :welcome ko se sprema iskljucivo za Lozinu ili zna kako ta luda kuca funkcionira :wtf da mi kaze iz cega treba ucit :roll: ili da budem preciznija neka skriptica koja ce bit dovoljna za njega :celebrate HVALAA

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lis 2011 22:18 
Početnik

Marina1210 je napisao/la:
mirko je rekao da nece biti na ispitu sad na dekanskom roku. ja cu kod lozine ići, on mi se čini stvarno ok!

jel to istina ????? znaci nema pismenog ujutro ????!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2011 14:16 
Početnik

jutros bila kod cvitana na dekanskom,prof.je bija super,pita nas je samo po jedno pitanje i nas troje smo dobili trice,a pitanja.....smiješna: uprava,upravna organizacija,upravljanje i tendencije,da san učila samo prve tri strane opet bi prošla:)))

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2011 17:04 
Početnik

evo i ja danas položila.
ovo mi je najugodniji ispit do sada na fakultetu!
profesor Lozina je odličan, atmosfera je opuštena, ma sve najbolje!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2011 18:17 
Početnik

studiram upravno pravo po starom programu, ostala mi je jos upravna znanost iz prve godine..
da li mi netko moze pomoci oko skripte i pitanja?
teennkkss:)
slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 lis 2011 15:17 
Forumaš

sta se tice Cvitana ugl. pita "Nauku o upravi", a iz one druge knjige samo par stvari ...evo vam pa copy/paste

1. NAUKRARIJE - u vrijeme kad je porasla vaznost zemlje kao proizvodnog sredstva pojavila se i povecana potreba za obranu zemlje tj. obranu teritorijalnog integriteta. Stanovnistvo postaje odgovorno za teritorij,a ta zadaca obrane je zahtjevala odreden stupanj teritorijane dekoncentracije. Primjer tog obrambenog aspekta teritorizacije jesu upravo "atenske naukrarije". To su bile MALE TERITORIJALNE JEDINICE ciji su stanovnici bili obvezni bez obzira na svoju rodovsku pripadnost - opremiti 1 brod i dati posadu.

2. SUSTAVI - rijec sustav dolazi iz grc. jezika, a znaci "sklop", "slaganje". Dva osnovna pojmovna odredenja sustava su: 1. sustav kao cjelina sastavljena od dijelova i 2. sustav kao entitet u odnosu sa okolinom. Mozemo spomenuti i pojam sustava ljudske suradnje kojeg definiramo kao skup oblika ponasanja kojima ljudi uspostavljaju med. odnose pri radu usmjerenom na neki cilj (npr. ekonomski, politicki sustav). Dakle elementi sustava ljudske suradnje nisu ljudi vec ponasanje ljudi, a temelj takvog sustava jest -dioba rada. Jos imamo i upravni sustav koji predstavlja skup medusobno ovezanih upr. organizacija.

3. VRSTE UPR. SUSTAVA -

asocijativni - u tom sustavu osnovno vezivno tkivo je pripadnost pojedinca grupi - vazno je koja mu je uloga u toj grupi pripisana. Drustveni poslovi postoje zbog lakseg ostvarivanja zajednickog interesa.

teritorijalni - osnovna obiljezja su stabilizacija naselja i razvoj poljoprivrede. Teritorij predstavlja okvir unutar kojeg politicka vlast vezuje i motivirana zajednicko djelovanje.

funkcionalni - ova faza zapocinje ind. revolucijom -kasnije se siri na osnovne drustvene djelatnosti i ustanove koje ih obavljaju. Centri drustvene djelatnosti postaju neovisni o teritoriju - organiziraju se institucionalno ! Funkc. je osobitno izrazena kod drustvenih sluzbi u najsirem smislu (skolstvo, zdravstvo),u gospodarstvu (kroz sustav poduzeca), kroz urbanizaciju... Dakle, funkc. sustav ujedinjuje u cjelinu organizacije koje vrse istu funkciju. za funkc. sustave znacajni su odnosi s korisnicima.

4. DRUSTVENA ULOGA i ORGANIZACIJSKA ULOGA
upr.org. predstavlja skupinu ljudi- def.ponasanja je- ljudi se ponasaju u skladu sa drustv. i org. ulogama

drustvena uloga-skup ocekivanih postupaka pojedinaca koji sa stajalista ukupnosti drustvenih normi i zahtjeva odgovaraju odredenoj drustvenoj situaciji u kojoj se pojedinac nalazi

org.uloga-skup ocekivanih postupaka koji u smislu kokkretnog normativnog sustava odgovaraju cinjenici da pojedinac pripada odredenoj organizaciji dakle,org.uloga je vrsta drustvene uloge - ali sa izricitijim i detaljnijim pravilima pojedinac je nositelj razlicitih uloga- i to je drustvo razvijenije,sto je dioba rada podrobnija,to je veci broj tih uloga..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 lis 2011 22:40 
Aktivan

Vrste okoline i drustvena okolina??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 stu 2011 19:33 
Forumaš

ajme meni, uz fin. najubitacniji predmet ne samo na faxu vec u cilom mom dosadasnjem skolovanjuuu!!! tribat ce mi srice za njega, jer vec sada znam da ga necu bas naucit... :roll:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 pro 2011 14:34 
Početnik

Može li mi netko reći koja je od dvije skripte u skriptarnici bolja.
Ima ona starija od 88 str. i novija od 71 str.

Hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 pro 2011 19:03 
Aktivan

jedna je ona na kojoj su nacrtane skale, ta je ok, al ja neke odg nisam u njoj nasla, tako ako mislis uciti po pitanjima koje oni pitaju onda kombiniras dik trazis odg na pitanja, dosta odgovora ima i tu na netu u pod skriptama

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 pro 2011 03:28 
Početnik

Cijenjeni kolege, iako sam u 10 mj. na dekanskom položio ovaj ispit, radi kolegijalnosti sam kliknuo da vam napišem nekoliko ohrabrujućih riječi:
1- pitao me Klarić
2- pitanja su bila isključivo ovdje objavljena
3- prošao bez problema
4- učio skriptu sa stepenicama + zakone

To je to, jasno i nema greške.

Čestit Božić i sretna Nova godina svima vama koji se trudite i pomažete jedni drugima- PFS -NAJBOLJI SMO!!! :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 sij 2012 08:33 
Početnik

Je li istina da se na ispit kod cvitana mora doći s knjigama u ruci jer inače nije baš blagonaklon? Zanima me čisto iz razloga jer učim po skripti pa ne znam da li da kupim knjige :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 sij 2012 16:40 
Aktivan

Idite kod lozine, naucite 40 njegovih pitanja i to je to!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 sij 2012 20:26 
Aktivan

ti 40 pitanja za prof.Lozinu...da li ih ima skiniti negdi sa neta ili da ih kupim u skriptarnici?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 sij 2012 13:47 
Aktivan

Nadji odgovore na ta pitanja u skriptama i odi u onih 50 pitanja

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 sij 2012 16:49 
Aktivan

a di tocno da nadjem PITANJA,u "skriptarnici" je tih 50,a gdje je tih 4O sto svi spominju?hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 sij 2012 18:34 
Aktivan

tih 40 skupi na nacin da ih prepises s topica...pratis sto su ljudi objavljivali kad su bili kod lozine, cak je neko vec na topicu i napisao, dakle skupio ih na mjestu...i onda nadjes odgovore na njih sluzeci se skriptama i tom skriptom od 50 pitanja jer su i unutar tih 50 neka od tih 40 sto lozina najcesce vrti, nije nikakav problem

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2012 15:44 
Forumaš

postoje 40 pitanja od lozine koja on vrti, sto ce reci da ih se kao treba izvaditi tu sa ovih postova, sto znaci da su neka i u toj skripti al ne sva, ugl ja jos cekam ta pitanja da dobijem od kolegice koja ih ima sastavljeno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 vel 2012 13:10 
Forumaš

*Lav* je napisao/la:
Ajte svitu pomozite, izaša bi kod Lozine na ispit i zanima me jel mi dosta učit iz ove skripte na nasciturusu "50 pitanja"?!?!? Jel mi još šta drugo triba?

kolega, vecinu Lozina ispituje po knjizi a prolazak ovisi koliko skripta ima strana...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 vel 2012 14:46 
Forumaš

mislim da nije fora u stranama skripte nego u pitanjima, jer u nijednoj od 2 3 skripte nema sva pitanja koja prof pita pa ih treba kombinirati!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2012 16:31 
Aktivan

mala maja je napisao/la:
*Lav* je napisao/la:
Ajte svitu pomozite, izaša bi kod Lozine na ispit i zanima me jel mi dosta učit iz ove skripte na nasciturusu "50 pitanja"?!?!? Jel mi još šta drugo triba?

kolega, vecinu Lozina ispituje po knjizi a prolazak ovisi koliko skripta ima strana...

Fala svima na odgovorima. Majo nisi baš bila od pomoći al svejedno; Lozina ispituje po ovoj knjizi "Središnja državna uprava" dok Cvitan ispituje po "Nauka o upravi".

E i ako izlazite kod Lozine, u ovoj skripti "50 pitanja" sa nasciturusa se nalazi većina pitanja koja on pita, no ne sva, tako da ih triba potražit po jednoj i drugoj knjizi.
Svakako ću stavit pitanja sa usmenog u četvrtak.
:cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 vel 2012 17:39 
Početnik

Ja sam odgovarala 9. 2. kod prof. Lozine. Učila sam po skripti na stepenice, 50 pitanja, a iz knjige sam naučila okolinu i povijesni dio. To je mislim dovoljno. I nemojte zaboravit zakone. Prošli put je s tim iznenadio.
Neka od pitanja: organizacijska i funkcionalna sredstva uprave, formalni i stvarni odnos uprave i vlasti, pravila kojima se utječe na upravu(pravna, moralna, konvencionalna i stručna), tko sve može inicirati referendum, koji se uvjeti trebaju ostvariti da bi naselje postalo veliki grad, koliko potpisa treba da bi se birao gradonačelnik-tako nakako (odg. - 2000).

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2012 13:55 
Aktivan

Danas kod Lozine pitanja: službenička etika, osnivanje radnih organizacija, objasnit nešto u vezi sustava (teritorijalnih, asocijativni i funkcionalni)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2012 21:12 
Aktivan

judi možete mi pomoć ja sam tek počea da o ovome predmetu razmišljam i o izlasku, tako da sam ja totalno neupućen pa bi molija pomoć...
1.tko ovdje uopće ispitiva, mislim koji je prof najčešće na ispitu judi govore da je Klarić
2. ako ih je više može li se izabrat ko d koga bi odgovara
3. jeli usmeno ili pismeno
4. kakve je težine ispit i ava je prolaznost

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2012 00:30 
Forumaš

uh uh.... ovako, 3 su prof. cvitan klaric i lozina... u zadnje vrijeme ispituju lozina i cvitan.. lozina dominira a cvitan uleti tu i tamo jer je valjda u penziju posa. dok prof klaric ispituje izborne predmete.

ako zelis izici kod prof lozine on je vise manje uvijek na ispitnom roku dodjes ispred njegova kabineta na drugom katu desno.

a za literaturu i nacin ispitivanja i koncepciju cijelog ispita prolistajte prethodne postove da dobijete uvik u predmet.

pozz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2012 13:00 
Početnik

nevirujem ,bit ce samo jedan dan ...a i evo cujem da ce bit klaric i lozina ....zna li ko kako je u lozine odgovarat ???? jel isto ide na onih 50 pitanja??????

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2012 16:11 
Forumaš

da nevjerum ni ja to je to sto se tice rokova.

a od prof lozine tih 50 pitanja su ok,al najbolje je proci po postovima i skinuti njegova pitanja pa po tome raditi. sigurnije je. jer u 50 pitanja i nema bas sva pitanja koja prof pita. ja imam i knjige i skripte pa to budem izvadila po pitanjima. al ne za ovaj rok.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ožu 2012 13:31 
Aktivan

Danas nas je došlo 20ak kod Lozine i on nan je da pismeni, evo pitanja:
1. Na temelju kojih kriterija se obavlja formiranje radnih jedinica?
2. Objasnite koji su pokazatelji kontrole sustava nadzora u upravi?
3. Koliko je potpisa potrebito prikupiti za kandidata za gradonačelnika grada većeg od 100.000 stanovnika?

Nije bilo teško, dilija je trice šakon i kapon.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2012 13:40 
Početnik

Ako se mislite iz koje skripte učit, svakako bih preporučila onu " išaranu", ona na skaline je zapravo doslovno prepisana knjiga ( jer treba samo " velika slova" ) i još dosta toga fali... u ovoj išaranoj se nalaze odgovori na 95% pitanja, što pitaju svi profesori...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 430 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: