Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 28 tra 2026 21:10.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 40  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 21 stu 2011 11:29 
Početnik

jel bi mogao netko poslati predavanja ili neku dobru skriptu sa regulama?
mail je mijumjau@gmail.com
hvala puno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 stu 2011 12:27 
Forumaš

majmuncarobnjak je napisao/la:
jel bi mogao netko poslati predavanja ili neku dobru skriptu sa regulama?
mail je mijumjau@gmail.com
hvala puno

rimsko pravo se ne uči iz skripte.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 stu 2011 09:41 
Početnik

znam učim ga iz knjige al sam mislila pošto sam izvanredna da mi netko pošalje ako ima sa predavanja da znam što je bitno

i još pitanje
kako vi izgovarate ovo na latinski? jel se pomažete riječnikom? ne znam da li dobro izgovaram... :(

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 stu 2011 09:53 
Forumaš

znam učim ga iz knjige al sam mislila pošto sam izvanredna da mi netko pošalje ako ima sa predavanja da znam što je bitno

i još pitanje
kako vi izgovarate ovo na latinski? jel se pomažete riječnikom? ne znam da li dobro izgovaram... :(

sve ti je bitno, može te dopast bilo što. kad sam ja odgovarala na kolokviju svi su naslovi bili obuhvaćeni, stvar je sriće šta će te dopast. a latinski ako nisi imala u srednjoj onda moraš ga položit u prof. radića prije ispita, koliko ja znam. tamo se nauči kako se izgovara i gramatika osnovna.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 stu 2011 14:05 
Aktivan

Rim se ne uci iz skripte kako je vec napisano, knjiga u ruke i deri. Mora se sve znati, a drugo predavanja bas i ne pomazu i ja prosle godine nakon prvog kolokvija upoce nisam isa na predavnja nego doma i ucit. Sritno i bez zajebavanja da ne bi bilo problema sve do dekasnkog :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 stu 2011 23:04 
Aktivan

sve sam prosla vec jednom temeljito, sad ponavljam, a svakim danom se sve vise odjecam ko tabula rasa xD je li istina da je prolaznost tako losa??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 stu 2011 13:02 
-Admin-

Prvi kolokvij iz predmeta Rimsko privatno pravo na zahtjev studenata odgađa se za tjedan dana. Kolokviju mogu pristupiti po dogovorenom rasporedu, tj. prezimena od A-D 5. prosinca; od E-K 6. 12; od L-O 7.12; od P-S 8. 12; od Š-Ž 9. 12. u 9 sati.
Studenti koji polože prvi kolokvij, drugi dio gradiva (obvezno i nasljedno pravo) mogu odgovarati po navedenom rasporedu od 23. – 27. siječnja 2012. god. u 9 sati.
Prof. dr. sc. Mirela Šarac

http://www.pravst.hr/novosti.php?p=11&s=657

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 stu 2011 20:05 
Aktivan

jokasta je napisao/la:
sve sam prosla vec jednom temeljito, sad ponavljam, a svakim danom se sve vise odjecam ko tabula rasa xD je li istina da je prolaznost tako losa??

Budi jako oprezna sa odabirom rijeci i neces imat problema, jer je ona slaba na okidac kod nekih sitnica koje su jako bitne i mijenjaju cijelu bit same definicije i pojma kojeg objasnjavas. Pokusaj se ne ustrtarit, da te pocne hvatat panika jer ona je ko pas, nanjusi strah u roku sekund i iskoristi to protiv tebe bacajuci ti indeks.

Ako si naucila (sto podrazumijeva i neke stvari napamet jer je u pitanju njezina knjiga) postoji i velika mogucnost za prolaz. Samo bez straha i hrabro :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 stu 2011 20:53 
Aktivan

Raziel je napisao/la:
jokasta je napisao/la:

Budi jako oprezna sa odabirom rijeci i neces imat problema, jer je ona slaba na okidac kod nekih sitnica koje su jako bitne i mijenjaju cijelu bit same definicije i pojma kojeg objasnjavas. Pokusaj se ne ustrtarit, da te pocne hvatat panika jer ona je ko pas, nanjusi strah u roku sekund i iskoristi to protiv tebe bacajuci ti indeks.

Ako si naucila (sto podrazumijeva i neke stvari napamet jer je u pitanju njezina knjiga) postoji i velika mogucnost za prolaz. Samo bez straha i hrabro :thumbsup

uf, to su moja 2 jedina problema.. volim sve opsirno prepricat pa ima dosta mojih rijeci, a strah cu nastojat pobijedit -.-

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 stu 2011 22:18 
Forumaš

jokasta je napisao/la:
Raziel je napisao/la:
jokasta je napisao/la:

uf, to su moja 2 jedina problema.. volim sve opsirno prepricat pa ima dosta mojih rijeci, a strah cu nastojat pobijedit -.-

drži se njenih definicija, što manje svojim riječima, jer sve što kažeš van definicija moraš znat objasnit.svaku rič. tako da ne smiš puno filozofirat, koristit npr riči kojima ne znaš značenje. odgovaraj striktno ono što te pita, nemoj širit previše,jer vratit će te na to što je pitala i reć da pričaš nešto što joj je nebitno i onda ćeš se automatski malo pripast i izgubit. dakle,hrabro,i precizno odgovaraj. kad skuži da znaš šta pričaš i da si učila,onda će imat i strpljenja ako zapneš,i postavit podpitanje.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 stu 2011 08:20 
Aktivan

Molim vas dali netko zna kad je ispit kod Šarac u sad 12.mjesecu.Poslala sam joj email ali nije za sada ništa odgovorila!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 stu 2011 15:18 
Aktivan

bik20 je napisao/la:
Molim vas dali netko zna kad je ispit kod Šarac u sad 12.mjesecu.Poslala sam joj email ali nije za sada ništa odgovorila!

na predavanjima je rekla da je odsutna od 12.12. jer su ispiti za vanredne studente od prosle godine pocetkom tjedna, a drugi dio tjedna je na seminaru.. nadam se da sam pomogla

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 pro 2011 11:48 
Aktivan

Jel netko posla mail Sarac kad je, 12., 13. i/ili 14. 12.?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 pro 2011 17:43 
Početnik

hej kad je Staničić?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 pro 2011 00:02 
Početnik

Stanic ne drzi kolokvije samo Šarac kako je meni receno.Stanicic ce biti na ispitu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 pro 2011 20:38 
Početnik

ljudi kako je danas bilo na kolokviju?? :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 pro 2011 14:57 
Aktivan

Posto, NARAVNO, nitko nije kolegijalan da javi kad je Sarac, opet cu ja javit: 12. i 13.12.
Ako meni moze neko rec zasto Sarac na kolokviju pecatira u indeks samo ocjene vise od 2, a ne i 2? Jel to mozda znaci da te u sljedecem ispitivanju moze ispitat opet?
Vjerojatno nece niko odg, al znate kako se kaze - nada je k... :cheers :happy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 pro 2011 16:01 
Sega mega kul forumaš

ab1991 je napisao/la:
Posto, NARAVNO, nitko nije kolegijalan da javi kad je Sarac, opet cu ja javit: 12. i 13.12.
Ako meni moze neko rec zasto Sarac na kolokviju pecatira u indeks samo ocjene vise od 2, a ne i 2? Jel to mozda znaci da te u sljedecem ispitivanju moze ispitat opet?
Vjerojatno nece niko odg, al znate kako se kaze - nada je k... :cheers :happy

zato sta prema statutu,(koliko sam ja upucena!! ) se kolokvij smatra polozenim samo sa ocjenom dobar ili visom,. ( sricon,toga se samo malenica drzi )
p.s.jesi sigurna za 13. da je sarac ? utorak je,. obicno je stanicic tad ( bar je do sad tako uvik bilo )

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 pro 2011 16:15 
Aktivan

Fala ti :grin:
Jesan, jesan, odg mi je na mail, evo: "Poštovani,
moji ispitni termini su 12. i 13. prosinca u 9 sati.
Pozdrav,
M. Šarac. "
Meni se isto parilo da ce bit stanicic u uto, al ocito su malo prominili ove godine... :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 pro 2011 23:26 
Početnik

el izlazio tko na kolokvij kako je prošlo??? :happpppppy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 pro 2011 13:22 
Početnik

gdje je kabinet kod šarac i ovaj ispit 12.12 je li to usmeni ili pismeni?
hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 pro 2011 13:56 
Aktivan

gdje je kabinet kod šarac i ovaj ispit 12.12 je li to usmeni ili pismeni?
hvala

ma koji pismeni,kod nje je samo usmeni??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 pro 2011 15:59 
Aktivan

Navodno mogu i pismeni, ako ne možeš odgovarat ali tad ti zada par pitanja i to pišeš i poslije joj pročitaš kad završiš. Po meni ti je to isto jer ionako ti pri usmenom da vremena da se misliš oko odgovora dosta dugo dok ovaj drugi odgovara. neke je čak i čekala po 10tak minuta da se smisle, ako su je zamolili. Ima razumijevanja; nekad zbilja je tolerantna za poludit.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 pro 2011 11:29 
Početnik

dobio sam 2 iz kolokvija kod šarac prije nekoliko dana,(bez pečata u index,za razliku od onih koji su dobili više) pa me zanima,jeli mi na drugom kolokviju potrebno dobit 3 da prođem predmet? u slučaju da padnem drugi kolokvij jeli to znači da na ispitu pišem cijelo gradivo ili samo drugi dio,tj. jel se onda računa ova dvica iz prvog dijela? hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 pro 2011 11:38 
Početnik

maximus23 je napisao/la:
dobio sam 2 iz kolokvija kod šarac prije nekoliko dana,(bez pečata u index,za razliku od onih koji su dobili više) pa me zanima,jeli mi na drugom kolokviju potrebno dobit 3 da prođem predmet? u slučaju da padnem drugi kolokvij jeli to znači da na ispitu pišem cijelo gradivo ili samo drugi dio,tj. jel se onda računa ova dvica iz prvog dijela? hvala

dobio si dva jer po statutu faxa da bi prosao kolokvij moras dobit 3, a dva se smatra ne prolazom. dakle, kod sarac i sa dva prolazis ali ce ti to upisat tek kad polozis oba kolokvija.
dalje, isto mozes dobit dva i onda ce ti bit dva, a ako dobis tri onda mozda ti upise tri.
a ako padnes, onda poslije ne isptnim rokovima odg samo drugi kolokvij, a ne cijelo gradivo, ali ces joj to morat rec i naglasit da zna.. :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 sij 2012 09:15 
Početnik

E ljudi znate li kad je Sarac, a kad Stanicic sad u prvom dijelu ispitnog roka? Zahvaljujem unaprijed..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2012 13:28 
Aktivan

Crnobijela je napisao/la:
E ljudi znate li kad je Sarac, a kad Stanicic sad u prvom dijelu ispitnog roka? Zahvaljujem unaprijed..

Šarac je: 30.1.
1. 2. 6. 8. 9. 13. 15. 16. 20. 22. 23. veljace :D

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2012 13:36 
Početnik

jokasta je napisao/la:

je li to sigurno,mislin jel provjereno kod profe? ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 sij 2012 17:05 
Aktivan

izgubljeni slučaj je napisao/la:
jokasta je napisao/la:

je li to sigurno,mislin jel provjereno kod profe? ;)

ne, to sam ja bubla iz glave -.-˙
to je profa rekla na predavanju, ne brini ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 sij 2012 12:16 
Početnik

Jokasta, puno ti hvala na informacijama! :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 sij 2012 11:56 
Početnik

ljudi sta je sa onim člancima sto trebamo pripremit na ispitu ? :? ja sam izvanredan student i slabo sam upucen u to
zna li tko? :-o

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 sij 2012 14:40 
Početnik

Trebaš nabavit knjigu Mandatum u rimskom pravu, tamo imaš 13 članaka. U svakom članku su neki tekstovi na latinskom i njihov prijevod. Ti odabereš jedan tekst iz jednog članka, koji ti je najzanimljiviji (vjerojatno nikoji,ali...) i malo ga prepričaš.Treba još navest odakle je preuzet taj tekst (npr. Digesta). E i trebaš nabrojati sve stare rimske pravnike (ne one amerikance, francuze, talijane...)-tipa Ulpijan, Gaj koji se pojavljuju u članku...Jesi li danas prošao kolokviji?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 sij 2012 16:41 
Početnik

ja sam bio jučer na kolokviju i nisam prošao tako da me čeka ispit :facep:
:damnfunny

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 vel 2012 13:52 
Aktivan

Dominikanac123 je napisao/la:
Trebaš nabavit knjigu Mandatum u rimskom pravu, tamo imaš 13 članaka. U svakom članku su neki tekstovi na latinskom i njihov prijevod. Ti odabereš jedan tekst iz jednog članka, koji ti je najzanimljiviji (vjerojatno nikoji,ali...) i malo ga prepričaš.Treba još navest odakle je preuzet taj tekst (npr. Digesta). E i trebaš nabrojati sve stare rimske pravnike (ne one amerikance, francuze, talijane...)-tipa Ulpijan, Gaj koji se pojavljuju u članku...Jesi li danas prošao kolokviji?

Ne pila puno sa tim u knjizi ali joj je bitno, pošto je to novouvedeno pravilo. Inače ako ti treba knjiga, ja prodajem NOVU ( imaš već podcrtan jedan članak :) ) za 150 kn, u ekonomatu je inače 180 :wh
U potpisu stoji broj ako ti treba

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 vel 2012 19:39 
Aktivan

Obavijest studentima prve godine Pravnog studija
ISPITI IZ PREDMETA RIMSKO PRIVATNO PRAVO ZAKAZANI ZA 6. i 8. VELJAČE ODGAĐAJU SE ZA 9. VELJAČE U 9 SATI.
Prof. dr. sc. Mirela Šarac

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 vel 2012 22:14 
Aktivan

jel moramo imati svoju knjigu,kako bi se ona potpisala u istu ili mozemo ipak posudit??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 vel 2012 10:54 
Sega mega kul forumaš

iva13 je napisao/la:
jel moramo imati svoju knjigu,kako bi se ona potpisala u istu ili mozemo ipak posudit??

ja osobno nisan nikad nazocila ispitu,a da je trazila knjigu,ili da se u istu potpisivala.
normano, kopirane knjige sklanjajte ako vam je zivot mio.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 vel 2012 16:09 
Početnik

jel dovoljno učit iz knjige "rimsko privatno pravo"od profesorice šarac?pošto vidim da se spominje i ta knjiga "mandatum u rimskom pravu"...izvanredan sam student pa baš i nisam upućena.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 vel 2012 17:42 
Aktivan

shaky je napisao/la:
jel dovoljno učit iz knjige "rimsko privatno pravo"od profesorice šarac?pošto vidim da se spominje i ta knjiga "mandatum u rimskom pravu"...izvanredan sam student pa baš i nisam upućena.

mandatum je njena nova knjiga.. moras je kupit i s njom doci na ispit.. knjiga sadrzi 13 clanaka, izaberes 1, procitas ga, podcrtas pravnike i djela koja se spominju. na ispitu te prvo pita mandatum, tj. kazes nesto o njemu, koja je bit, navedes pravnike i djela i onda te nastavlja pitat po knjizi sarac-lucic.. nadam se da nisam puno iskomplicirala :D

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 vel 2012 18:06 
Početnik

nisi :) sasvim lipo objašnjeno.hvala na odgovoru

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 40  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: