Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 29 tra 2026 08:55.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 497 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 17 vel 2011 13:29 
Početnik

ma ovo jo katastrofa ispit i to zbog očajne literature
jel ko zna šta sve triba reć na pitanje eurohipoteka?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2011 13:54 
-Admin-

Nisan očekivala da će mi bit problem pripremit ispit koji ima prilično malo strana. Nikako uobličit u pristojnu rečenicu ove natuknice... :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 vel 2011 16:48 
Aktivan

a uglavnom malo prosirite ona pitanja koja se vec ode spominju da pita..ja san danas prosla,i izmorilo me bas to sto nema adekvatne literature...bazirajte se na sve ovo gore navedeno,ovih 10-ak pitanja i ne bi smilo bit velikih problema.ako jedanput i padnete drugi put snizi kriterij.ali isto se treba znat !sritno !;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2011 18:32 
Forumaš

Položila :) pitanja:timesharing,načela ugovornog prava,zajednička načela ugovornog prava potrošača,razlika harmonizacije i unifikacije,francovich,kolektivna zaštita potrošaća....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2011 20:44 
-Admin-

-jamstvo stvarnog prava
-čl. 94. i 95.
-pravo potrošača
-čl. 308 Ugovora iz Nice (to je osnova za harmonizaciju)
-koja područja zahtjevaju hitnu harmonizaciju/unifikaciju
-razlika čl. 94. i 95.
-ugovorna osnova za zaštitu prava potrošača
-Landova načela
-Francovich/Braserie- one 3 situacije

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2011 10:57 
Aktivan

Ja prošla u utorak i to dobila 4 :))
- lando načela,puni naziv, dijelovi,primjena
- načelo efektivne sud.zaštite,factortame 1 o čemu se tu radilo
- timeshare (pitala me zašto nam je bitna direktiva o timeshare)
- top down, bottom up, soft law

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2011 15:43 
Aktivan

u skripti jedino nema POTROŠAČA i EUROHIPOTEKE.

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ožu 2011 19:25 
김정일

http://www.nasciturus.com/component/doc ... g-prava-ii

nove skripte

zahvalite niki

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2011 14:55 
Početnik

drage kolegice i kolege imam problem. odgovaram na pitanja koja se nalaze za ovaj predmet i nikako da nađem odgovor za pojedina pitanja pa ako netko zna bit ću jako zahvalan kad bi mi netko odgovorio.-NAČELA ODŠTETNOG PRAVA
-POSEBNA POVEZNICA KOD POTROŠAČKIH UGOVORA
-NA KOJI NAČIN STRANKE MOGU PRIMIJENITI NAČELA, LEX MERCATORIA
-KOD NAČELA O ČEMU SE NAJVIŠE MORALO VODITI RAČUNA I ŠTO JE IMALO VELIK UTJECAJ NA NJIH
-JAMSTVO STVARNOG PRAVA

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ožu 2011 09:55 
Forumaš

Jel imaš onu skripticu od 30tak str.tamo ćeš to lakše pronać?!a šta se tiče načela odštetnog prava to ja nisam našla ni u toj skriptici ni u njenim slideovima,al nisam baš u zadnje vrime bila primijetila da je to pitala....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ožu 2011 14:08 
Početnik

nikako nemogu pronać to pitanje, jel mi možeš reć sta ti misliš na koja pitanja da se najviše baziram? :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ožu 2011 12:48 
Aktivan

ante zrinski je napisao/la:
drage kolegice i kolege imam problem. odgovaram na pitanja koja se nalaze za ovaj predmet i nikako da nađem odgovor za pojedina pitanja pa ako netko zna bit ću jako zahvalan kad bi mi netko odgovorio.-NAČELA ODŠTETNOG PRAVA

EUROPSKA NAČELA ODŠTETNOG PRAVA
• nač. potpune djelotvornosti
• nač. efektivne zaštite subj. pr.
• nač. ekvivalentnosti
• nač. razmjernosti
-POSEBNA POVEZNICA KOD POTROŠAČKIH UGOVORA

POSEBNA POVEZNICA ZA POTROŠAČKE UG. S MEĐUNARODNIM ELEMENTOM
obveza drž. članica da predvide sljedeće pravilo: izborom stranog prava kao mjerodavnog, potrošač ne može biti lišen zaštite na koju ima pravo prema Direktivi.
Potrošač može izabrati strano pravo kao mjerodavno za ugovor. Ugovorna odredba o izboru mjerodavnog pr. neće biti valjana ako prema izabranom pravu potrošač ne bi uživao onu zaštitu koju mu pruža Direktiva
-NA KOJI NAČIN STRANKE MOGU PRIMIJENITI NAČELA, LEX MERCATORIA

1.načela kao pravo inkorporirano u ugovor
2.načela kao ugovoreno mjerodavno pravo
3.primjena Načela kada ih stranke nisu izričito ugovorile; razlikuju se 2 situacije :
a) kada su stranke ugovorile da se na njihov ug. primjenjuju “opća nač. ug. pr.” ili “lex mercatoria” ili upotrijebe neku klauzulu koja ima slično značenje
b) primjena Nač. moguća je i kada stranke nisu ni izričito ni prešutno izabrale ni jedno pr. kao mjerodavno za ug.
4.načela kao sredstvo za popunjavanje pravnih praznina
5.primjena Načela u ostalim slučajevima
- na zahtjeve koji proizlaze iz ugovora
- na ug. koje osobe javnog prava (EU i nj. tijela, drž., jedinice lok. samoup. i sl.) zaključuju s privatnim pr. ili fiz. osobama
- mogu pomoći ECJ u ostvarivanju nj. zadaće standardizacije i harmonzacije ug. pr.

-KOD NAČELA O ČEMU SE NAJVIŠE MORALO VODITI RAČUNA I ŠTO JE IMALO VELIK UTJECAJ NA NJIH

U svom radu Komisija je vodila računa o pr. sustavima svih drž. članica EU jer je svaki sustav imao svog predstavnika. Iz nac. pr. uzimali ona rješenja koja su smatrali najboljima za ostvarenje svog cilja. Kao uzor su im u nekim segmentima poslužili i pr. sustavi izvan EU (Švic. Zak. o obligacijama), međunar. konvencije, soft-law izvori ug. pr., a u nekim elementima Načela sadrže i rješenja koja do tada nisu prihvaćena ni u 1 od nac. zakonodavstava.
Značajni utjecaji :
1. američki Restatements of Law
- sadržajno i metodološki
- i Restatements i Načela su tzv. soft-law izvori prava, tj. nemaju snagu formalnog izvora prava, već djeluju snagom svoje uvjerljivosti
2. američki Uniform Commercial Code (UCC) → izvor prava u formalnom smislu
3. Bečka konvencije o ugovorima za međunarodnu prodaju robe
- mnoga pravila koja usvajaju Nač. identična su ili slična pravilima Bečke konv.
- razlike : Bečka konv. bavi samo trg. ug., i to samo ug. o prodaji robe i namijenjena je svim zemljama dok su Nač. predviđena za sve ug. i ograničena su na drž. članice EU
4. projekt izrade UNIDROIT Načela za međunar. trg. ug. koji se odvijao otprilike u isto vrijeme
-JAMSTVO STVARNOG PRAVA

PREDMET jamstva vlasništva je SUBJEKTIVNO PRAVO koje je PR. SUBJEKT ZAKONITO STEKAO
- uključuje :
• ZAŠTITU od LIŠENJA VLASNIŠTVA
• ZAŠTITU od OGRANIČAVANJA VLASNIŠTVA
- zaštita od ZAHVATA u VL. koji su NEDOPUŠTENI

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 ožu 2011 12:35 
Aktivan

od srca ti hvala na odgovorima :grin: da ja više takvih cura bilo bi nam lakše i bolje, još jedamput hvalaaaaaaaaaa

ma sve 5! pogledaj ovu moju skriptu na nascitutusovoj skriptarnici ako ti još kaj treba (Europsko pravo II), u njoj je sve osim potrošača; ja je pisalal i učila po njoj i dobila 4! :grin: sretno :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 tra 2011 17:22 
Aktivan

može li mi netko reći koja je to nova literatura ove godine??
meni neće otvori u skirptarnici sve, otvorilo mi je ovo di su ugovor o potrošačkom kreditu , njene slajdove.
ali koliko sam shvatila, ima nekakva skripta nova pa je li mi možete reći koliko ima strana, da je potražim u kopirnici.
ako ima nova skirpta u skriptarnici napišite mi pod kojim je nazivom jer kažem nemogu otvorit. hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2011 18:11 
Početnik

moj jedini komentar na ovaj predmet je...da ga se uopće ne triba izlazit prije nego se položi g2....jer ako to nemaš položeno obavezno pita nešto iz toga..iz obveznog dijela....a ako imaš to položeno ne pila...i stvarno je lako proć...eto...;))

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 tra 2011 12:20 
Aktivan

petak je napisao/la:
moj jedini komentar na ovaj predmet je...da ga se uopće ne triba izlazit prije nego se položi g2....jer ako to nemaš položeno obavezno pita nešto iz toga..iz obveznog dijela....a ako imaš to položeno ne pila...i stvarno je lako proć...eto...;))

Ima nešto u tome. čula sam da je ljudima govorila da se ne može znat i razumjet europsko ako se ne znam nacionalno. Ali ja sam polagala bez položenog g2 i znam još par ljudi koji su bili u istoj situaciji, svi smo položili bez problema i čak dobili i dobre ocjene, tako da miislim da to ipak ovisi, nažalost, o njenom raspoloženju taj dan.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 svi 2011 08:04 
ona koja piše sa WC-a

Jesam čorava ili šta?...Piše li igdje u skripti da su čl.95 i čl. 94. sadašnji članci 115 i 114?....Također me upilala sa lisabonskim ugovorom i europskim pravusudnim područjem..........Hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lip 2011 16:19 
Početnik

po kojoj literaturi da učim? ima neka nova skripta od 70 strana...jel se još uvik može učit po onih 35 strana ili se baš mora po skripti 70 str? je li ko uspoređiva to dvoje??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lip 2011 20:34 
Početnik

mislin da ti skripta od 35 str nije sama dovoljna sigurno- moraš je kombinirat sa slajdovima, al meni je bila super ova nova skripta šta je kolegica stavila link tu-kombinacija slajdova i njezinih članaka-možda je obijmija al se lakše uči

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 lip 2011 08:53 
-Admin-

-načelo ekvivalentnosti i supsidijarnosti
-timesharing
-definicija pojma potrošač
-zajednička poveznica za ugovore s međunarodnim elementom
-načela prava potrošača
-slučajevi braserie, francovich (one 3 situacije)
-na koji način stranke mogu primjeniti načela
-landova načela
-soft law i primjeri soft law instrumenata
-top up, bottom down
-obvezujući izvori eu prava
-opcijski instrument
-kolektivna zaštita

Profesorica malo prošeta po gradivu, nemojte preskakat djelove jer iz svakog dijela može nešto pitat. Skripta se mora dobro savladat.
Može se pripremat po onoj od 35 strana, ali je to znatno riskantnije i neke stvari fale. Moja je preporuka ona od 70-ak strana, jer je opširnija, sadrži dijelove koji fale, bolje je objašnjeno.
I nije potrebno imat položeno G2, samo dosta dobro naučit eu2.

Sretno!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 lip 2011 09:18 
ona koja piše sa WC-a

mya je napisao/la:
Jesam čorava ili šta?...Piše li igdje u skripti da su čl.95 i čl. 94. sadašnji članci 115 i 114?....Također me upilala sa lisabonskim ugovorom i europskim pravusudnim područjem..........Hvala

slika

angry jel znaš šta o ovim člancima 114. i 115.?.....ja nisan u skripti našla da su 94. i 95. sadašnji 114. i 115.!

tnx.... :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lip 2011 11:39 
Početnik

angry candy je napisao/la:
Nisam ni ja, očito mi je promaknulo u obe skripte, ali to ti je to. Znam, jer mi je profesorica na ispitu tako rekla.

Ne znam je li caka da je 95. bivši 114. i obrnuto, ili kako več, bilo bi dobro da netko napiše ako zna.

čl. 114= bivši čl. 95 ; čl. 115= bivši čl. 94

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 srp 2011 16:25 
Početnik

sunce je napisao/la:
ne mogu baš do sekunde prije, ali mogu dok se ne isprintaju ispitne liste, što je obično dan prije ili u najboljem slučaju jutro prije ako je ispit popodne.

Ja imam slučaj da mi je osta još eu2 i na studomatu ne mogu prijavit ništa dok to ne položim, šta znači da sam sad izgubija pravo na prijavu bilo kojeg ispita sa četvrte godine jer su prošli rokovi za prijave...pa sam iša u referadu rekli su mi da mogu doč ujutro na dan ispita i da če oni prijavit priko studomata. ipak su oni administratori..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 srp 2011 14:35 
Početnik

Zna li tko pita li onaj prvi dio,one gluposti :ugovor iz Nice,Amsterdama i sl...i organe europske unije???e i ako tko zna,molila bi lijepo da mi napiše načela ugovornog prava potrošača :-)
P.S.treba li znati sva pitanja za proći??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 srp 2011 21:30 
Početnik

i mene interesira jel pita tih prvih 7 strana, a pogotova jer bivša skripta od 35 strana nije imala te ugovore....

i jel se da ovo naučit u 3 dana??? :wtf

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 srp 2011 22:15 
-Admin-

Pita sve više manje. Ne treba znat sva pitanja za proći, posebno jer postavlja dosta podpitanja...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 srp 2011 21:03 
Početnik

Molin vas ako neko zna koja je razlika između harmonizacije i unifikacije????

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ruj 2011 13:42 
Aktivan

moze li se ucit po onoj skripti jos uvijek od 35 strana?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 ruj 2011 20:36 
Početnik

Kolege, moze koji savjet? :please:
Buduci da iman samo 2 dana za ovaj predmet, tila bi makar pokusat, jer neman sta izgubit.
Kupila san skriptu od 70 stranica, i bazirat cu se na to.
Iz cega mi jos savjetujete da ucin?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 ruj 2011 20:41 
-Admin-

Iz skripte od 35 strana ako imaš samo 2 dana, a tu od 70 onda koristi ako ti nešto nije jasno, jer ti je ona ipak opširnija...
I prođi ova pitanja s topica...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ruj 2011 07:44 
ona koja piše sa WC-a

mala20 je napisao/la:
molim vas moze li mi itko reci koja je to skripta od 70 (80) strana o kojoj svi pricaju,di se moze nabavit,ja imam onu od 57( sta pise da nema eurohipteke i jos nesto..) sa nasciturusa??? :please: :please:

ta skripta ti je u kopirnici kraj faksa, a u biti ta skripta ti je ista ona od profesorice, samo šta imaš prvih 5-6 stranica o amsterdamskom ugovoru i sl. šta ona pita,i onda kreće skripta od profe, pa kopiraj samo tih 5-6 stranica......etogac

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ruj 2011 09:15 
-Admin-

Ja sam učila po toj od 57, s tim da sam nadopunila eurohipotekom i stvarima što fale.
U skriptarnici Nasciturusa ima neke literature od profesorice, tipa načela i opcijski instrument, to isto pogledajte.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ruj 2011 18:59 
-Admin-

POPIS KANDIDATA KOJI SU ZADOVOLJILI NA ISPITU IZ OSNOVA EUROPSKOG PRAVA II ODRŽANOM 22.09. 2011.

1. BAJAMIĆ MARIJA 4

2. BAKICA MARIN 2

3. BOŽIKOVIĆ NIKOLA 3

4. CRNOGAĆA LUCIJANA 3

5. DREŽNJAK ANTONELA 2

6. FAIN JOSIP 2

7. GIZDIĆ ANDREA 4

8. GORETA MAGDALENA 2

9. GRGIĆ LEONA 2

10. HAJDARBAŠIĆ NIRA 2

11. JUREŠA KRISTINA 2

12. KVOČIĆ DORA 2

13. MILAN MAJA 3

14. PRNIĆ DANIELA 4

15. TARAŠ PETRA 2

16. TURKOVIĆ MARINA 2

http://www.pravst.hr/novosti.php?p=11&s=544

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ruj 2011 19:51 
Početnik

je li moze neko napisati pitanja? prolaznost?
i od kad je ispit pismeni,ja sam mislila da je samo usmeni?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ruj 2011 20:33 
Početnik

Danas nas je bilo možda oko 30-35 , ne bi tila lagat. I prošlo je 16 ljudi.
Čini mi se da je sve iznenadio pismeni. Bilo je 5 pitanja:
1. Kojim aktima je ustanovljeno europsko pravosudno područje?
2. Načelo supsidijarnosi i proporcionalnosti.
3. Slučaj Factortame I.
4. Odgovornost države za štetu zbog povrede EU prava.
5. Zašto direktive ne dovode do jednoobraznosti prava?

Mislim da je to to.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ruj 2011 19:12 
Forumaš

pitanja, 9. misec 2011

- Što je prethodilo stvaranju eur. priv. prava ?
- Razlika izmedu harmonizacije i unifikacije? (pomocu kojih normativnih akata dolazi do unifikacije? kako djeluju direktive?)
- Kako je podjeljena nadleznost izmedu EU i drzava clanica u privatnom pravu, tko tu ima primarnu, a tko sekundarnu...?
- Kad moze EU svojim propisima intervenirati u pravo drz. clanica?
- pricajte o Landovim nacelima (kako djeluje Landova komisija, njene karakteristike, koju materiju ureduje Landova komisija i koji su im bili izvori za stvaranje tih nacela)
- zajednicka obiljezja potrosackog ugovornog prava ?
- koje su 2 oblasti zasad uređene u odstetnom pravu ?
- sto je bilo u slucaju Frankovich (sto radi tal. sud, koja dva pitanja postavlja eur. sudu i kako eur. sud na njih odgovara, nabrojat neka 3 uvjeta u tom slucaju)
- koje su pretpostavke izr. ucinka (da li direktive imaju izravnu primjenu?)
- koje su pr. osnove u ugovornom pravu za harmonizaciju i intervenciju u priv. pravo (tako nekako je otprilike islo pitanje, ugl. prica se o cl. 114 i 115)
- sto znaci nacelo ucinkovitosti sudske zastite (zbog cega je sud razvio to nacelo, koji nedostatak se time uklanja, u kojem slucaju se to nacelo prvi put razvilo)
- draft common frame od reference (sto je to, tko ga je izradio, zasto se pristupilo izradi tog teksta)
- koje su glavne slabosti eur. ugovornog prava ? (sto je zbog toga donijela Komisija i nabrojat neke 4 mjere!?)
- nacelo ucinkovitosti sudske zastite -opet !
- zastita prava vlasnistva u eur. pravu (prvi protokol, sto on kaze?)
- koji su clanci ugovora o EZ osnova za harmonizaciju potrosackog prava ? (Odg: 169, 114, 115)
- kako glasi nacelo supsidijarnosti ? ( s njim je povezano i nac. proporcionalnosti pa pita i kako ono glasi)
- odgovornost Unije za stetu koju tijela i sluzbenici nanesu u obavljanju svoje duznosti ?
- nabrojit znacajne slucajeve kod odg. drzave za stetu
- o slucaju Brassiere
- koju odredbu je u slucaju Factorame povrijedila Italija
- kod potrosackog ugovora, nesto o poveznici s medunarodnim elementom

- čl. 169
- Landova načela, kakav su izvor prava?
- Opcijski instrument
- čl. 114
- razlika harmonizacija/ unifikacija, na koji način direktive pomažu u harmonizaciji
- učinkovita sudska zaštita
- pravo vlasništva
- što je usklađeno u ugovornom pravu?
- europsko pravosudno područje ( 3 grane)
- Draft CFR, ciljevi izrade
- odštetno pr., koji dijelovi su harmonizirani?
- kolektivna zaštita potrošaća
- čl. 65
- pravna osnova zakonodav. ovlasti EU u oblasti privat. pr.
( to su čl. 114 i115)
- definicija potrošača
- slabosti potrošačkog prava?
- kojim normativnim aktom se štiti pravo vlasništva?
- 3 metode harmonizacije?
- harmonizacija kroz djelovanje sudske prakse?
- doktrina učinkovite sudske zaštite?
- slučaj Brasserie
- Time-share ugovor, koje odredbe su bitne za europsko stvarno pravo?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ruj 2011 13:18 
Početnik

budući da sam tek počeo učiti ovaj predmet bi li mi netko mogao reći odgovore na neka od ovih pitanja ili gdje se nalaze u onoj skripti od 70 stranica?

unaprijed zahvaljujem!

pitanja su:

Što je prethodilo stvaranju eur. priv. prava ?
- Razlika izmedu harmonizacije i unifikacije? (pomocu kojih normativnih akata dolazi do unifikacije? kako djeluju direktive?)
- Kako je podjeljena nadleznost izmedu EU i drzava clanica u privatnom pravu, tko tu ima primarnu, a tko sekundarnu...?
- Kad moze EU svojim propisima intervenirati u pravo drz. clanica?
- koje su 2 oblasti zasad uređene u odstetnom pravu ?
- koje su glavne slabosti eur. ugovornog prava ? (sto je zbog toga donijela Komisija i nabrojat neke 4 mjere!?)
- odgovornost Unije za stetu koju tijela i sluzbenici nanesu u obavljanju svoje duznosti ?
- što je usklađeno u ugovornom pravu?
- 3 metode harmonizacije?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ruj 2011 13:53 
Početnik

Ja mislim da znam neke stvari.
Dakle,
1. Razlika između harmonizacije i unifikacije - cilj im je isti: stvaranje jednoobraznosti prava država članica, ali su različiti akti s pomoću kojih se to postiže. Za harmonizaciju se koriste direktive, za unifikaciju uredbe. Direktive nemaju izravni učinak i vrijede tek kad se implementiraju. Ako fizičke ili pravne osobe bude oštećene time što država nije implementirala direktivu ili ju je pogrešno implementirala, jedino rješenje je odgovornost države članice za štetu, jer bi se inače stvorila pravna nesigurnost, ako bi fizičke ili pravne osobe same odgovarale za štetu.

2. Što je usklađeno u ugovornom pravu - mislim da je to ovo na str. 28: područja u kojima je usklađivanje uglavnom izvršeno: potošački ugovori, osiguranje, financijske usluge, itd.

3. Odgovornost unije za štetu koju tijela i službenici nanesu u obavljanju svoje dužnosti - zajednica odgovara za štetu koju su prozrokovala i njena legislativna tijela. odgovornost je ograničena, u slučaju "očigledno teškog, ozbiljnog kršenja" normi prava Zajednice. U predmetu Brasserie ESP ističe uvjete odgovornosti Zajednice: -složenost situacije u kojoj europska tijela djeluju
- poteškoće u interpretaciji i primjeni akata
- mjeru diskrecijskih ovlasti kojje moraju biti ostavljene tijelima

4. Koje su glavne slabosti europskog ugovornog prava - str. 30; podnaslovi: Slabosti postojećeg ugovornog acquis-a i Europska komisija.

5. Kad može EU svojim propisima intervenirati u pravo drž. članice - valjda kad pravo države članice ne sadrži propis koji bi mogao riješiti problem koji se pred njim nalazi ili kada bi pravo EU to riješilo na bolji način, odnosno pružilo bolju zaštitu.

To je sve što sam znam. Valjda će još netko nadopuniti....

I ako može jedan savjet. Ako izlaziš prvi put na ispit, nauči SVE. Naravno, ako imaš namjeru proći. Sretno. :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 lis 2011 16:57 
Aktivan

3 metode harmonizacije? jeli ovo krivo napisano jer postoje 2 metode top down i bottom up...ili ima jos neka trecaa??????????

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lis 2011 08:30 
ona koja piše sa WC-a

Što je prethodilo stvaranju eur. priv. prava ? Da li netko zna?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 497 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: