Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 29 tra 2026 10:02.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 880 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 24 sij 2011 21:47 
Početnik

Na koji način se može opravdati nedolazak na prijavljeni ispit ako se može i za dva do tri dana ponovno pojaviti na ispitnom roku.
Hvala !

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 vel 2011 18:12 
Aktivan

Ovako, profesorica uglavnom odobrava odgađanje ispita, ali nekada zapisuje datum za koji se odgađa, a nekada samo reče da se može doći na bilo koji dan kad je ispit, dakle bez zapisivanja pa u tvom slučaju je možda najbolje da se pojaviš na dan ispita i pokušaš ga odgoditi ili na dan ispita pričekaš ispred kabineta pa vidiš kakav je način odgađajanja pa ako ne zapisuje dan za koji odgađaš u tom slučaju ne moraš opravdavati nedolazak na prijavljeni ispit

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 vel 2011 11:26 
Forumaš

ljubičasta je napisao/la:
da li mi itko moze reci da li prof. ima obicaj davati prvo pismeni, pa usmeni(ako da,nakon koliko dana?) ili je odmah usmeni? tj.da li itko zna hoce li sutra biti usmeni ili pismeni( ili oboje)? voljela bih doci poslusati ispit,pa da ne radim trosak (vremena i novca)ako ce biti samo pismeni jer nisam iz Splita...hvala

pismeni bude samo ako ima previše studenata za odgovarat, a to ona odluči kad vidi koliko ih ima za odgovarat, inače obično bude usmeni

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 vel 2011 14:19 
Forumaš

evo neka pitanja od jutros: razlozi pobojnosti, zabluda-što je, kakva treba biti, kad je bitna-primjeri,rokovi, ugl.sve o zabludi,
pasivne solidarne obveze, kako nastaju, regres između sudužnika ( dolazi do personalne subrogacije), kako odgovaraju ostali sudužnici onome dužniku koji je ispunio obvezu (nema više solidarne obveze, svaki odgovara za svoj dio), razlika subjektivna- objektivna odgovornost, što je pravilo ( subj.) a što iznimka (obj.), vrste subjektivne odgovornosti ( koja od njih je pravilo), kod odgovornosti za materijalne nedostatke kakva su prava stjecatelja,rokovi, razlozi isključenja protupravnosti, što je nužna obrana, što krajnja nužda, tko odgovara za štetu počinjenu u krajnjoj nuždi

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2011 09:17 
Početnik

Evo da se i ja odužim za primljene info... Položio sam sad u veljači. Iskreno, izludio sam se učeći ali moj vam je savjet da se ne opterećujete iskustvima drugih jer je sve to individualno. Pitala me zastarne rokove, pobudu, aleatorne poslove, kauzu, relativnost obv.pr., penal, predugovorna odg., neispravan proizvod. Uglavnom, prof. te lako izvoza ali treba biti strpljiv. SRETNO SVIMA!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ožu 2011 23:53 
Aktivan

Muholovac je napisao/la:
Zna li ko kad ce bit kolokvij? i oce u kolokviju bit do ugovora ili jos nesto vise?

mene takoder zanima kad ce bit kolokvij i koji dio gradiva ce bit njime obuhvacen? hvala unaprijed!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ožu 2011 20:37 
Početnik

Ej, ljudi jeli se za ovaj Kolokvij 10.04 može uciti po ovoj knjizi Klaric/Vedris iz ceg se ucilo za GP1.
I od koje do koje strane.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ožu 2011 20:50 
-Admin-

angry candy je napisao/la:
Je li se što mijenjalo u literaturi?

Imam Vedriš/ Klarića iz 2009.-te, 12. izdanje.

Jel mi potrebno još nešto i koliko se moram bazirati na zakon?

Ta će ti knjiga biti dosta. Zakoni nisu potrebni jer je sve dobro obrađeno u knjizi, eventualno nabavi njezina predavanja jer su tamo neke stvari bolje obrađene nego u knjizi, u knjizi su izostavljene ili nisu sve navedene. Ali to ćeš viditi koje stvari kad prilistaš ovaj topic, mislim da bi tribalo pisati u nekim postovima. Uzmi ova pitanja što se ponavljaju u topicu i po tome će ti biti dobro ponavljati, naročito ona koja ona često pita. I sritno :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2011 17:06 
Forumaš

smrt je napisao/la:
Jeli taj kolokvij usmeni ili pismeni, citam ove prethodne postove, i ispada ka da je pismeni.

ovisi o broju, pismeni je ako nas je puno, usmeni ako nas je malo

I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air. They fly so high. They reach the sky. And like my dreams. They fade and die. Fortunes allways hiding. Oh, I've looked everywhere. I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air.
UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2011 18:29 
-Admin-

covjek1111 je napisao/la:
ako prodes pismeni kolko pila na usmenom

Dovoljno da te baci ako si bezobrazno prepisiva i dovoljno da pokazes svoje znanje ako si naucio.
Nikad mi nisu bila jasna ova pitanja, al ukratko profesorica drzi do svog ispita, prisustvovala sam situaciji kad je tako strucno i sa stilom bacila ljude koji su to itekako zasluzili (situacije pismeni pa usmeni jel).

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ožu 2011 13:36 
Početnik

Muholovac je napisao/la:
matejka je napisao/la:
A jeli može netko reć kad je kolokvij? :)

ili 06. ili 13. 04.

Treba li se kome javiti,zapisati ili se samo pojavis ? Ima li kakvih uvjeta koje treba zadovoljiti da bi se pristupilo kolokviju ?
Ako moze netko napisati od koje do koje strane treba nauciti za kolokvij .
Hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ožu 2011 18:46 
Aktivan

zapises se na listu kraj kabineta,nema nikakvih uvjeta...mene zanima isto do koje stranice je kolokvij tj lekcije..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ožu 2011 22:17 
-Admin-

rozana je napisao/la:
kakva je ona na kolokviju?? kakva prolaznost je bila prošle godine???

Dobro se pripremite, nije lako proc kolokvij, malo je gradiva i onda se sve na kraju svede na detalje kojima cete tesko vladat jer ne znate drugi dio knjige. Pratila sam situaciju tada, odlucila ne izac i da mi se vratit ponovo isto bi napravila.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ožu 2011 11:49 
Početnik

mala20 je napisao/la:
zapises se na listu kraj kabineta,nema nikakvih uvjeta...mene zanima isto do koje stranice je kolokvij tj lekcije..

Prof je rekla da ce biti kolokvij do delikata po predavanjima. uz knjigu naravno , ali da su na predavanjima neke stvari izbacene...Ugovori se mogu ostaviti za drugi put.

Sada bi molila nekog da mi kaze gdje nabaviti "prava" predavanja i da li su to mozda ova s nasciturusa od 179 str ?

Ima li kakvih promjena , izmjena i sl. ?

Posto nisam isla na predavanja , a jos nisam pocela uciti , moze li netko reci znaci da li je taj dio ( do delikata , a bez ugovora ) od 377 do 490 str knjige ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ožu 2011 18:37 
Početnik

jel netko zna zašto ona zapisuje na predavanjima? zar su predavanja obvezna? bude dvadesetak ljudi svako jutro... jel to uvjetuje potpis na kraju godine??? tnx :roll: :cry:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 ožu 2011 17:03 
Početnik

imota je napisao/la:
antonnella je napisao/la:
imota je napisao/la:
Kolege , molim za pomoć!
Zanima me jel se može kod profesorice odgovarati na konzultacijama , jeli potreban prethodni dogovor(jel odgovara na mail ili treba zvati tel.) i u koje vrijeme su konzultacije (na pravst.hr su stari termini).
THANKS!!!

Dosad se nije moglo odgovarati na konzultacijama, odgovara na mail i javlja se na telefon, kad su konzultacije pitaj prof prije ili poslije predavanja

HVALA!!! :)

Moze se odgovarati na konzultacijama, stvar je dogovora s profesoricom hoce li ili te nece primti!
Znam ljude koji su odgovarali tako.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ožu 2011 00:14 
Aktivan

jel se dobije potpis bez problema ili nakraju gleda plusiće i minusiće s vježbi :oops:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ožu 2011 12:46 
Forumaš

do sada nije bilo problema s potpisima

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 ožu 2011 18:49 
Veteran

imota je napisao/la:
Jeli uobičajeno da je rok samo jedan dan,kao sad 18.04.???
Imam ispit s druge koji je po datumu iza GP2,to znači da ne mogu izići na ovaj rok??? :(

Pa pitaj je sada da li možeš odgovarati,a to da je jedan dan je normalno jer je rok samo tjedan dana i očekuj pun hodnik na ispitu :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 tra 2011 18:40 
-Admin-

matejka je napisao/la:
Jeli ona dopušta slušat kolokvij??? :)

U nacelu da, al pripazi na to da ima samo jedna stolica za slusace pa dodi malo ranije ispred kabineta da budes prva na redu ako bude jos zainteresiranih. Ili se dogovorite da svak slusa par ljudi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 tra 2011 00:19 
Aktivan

funky23 je napisao/la:
ispada po ovome da niko nije izlazia na kolokvij u srijedu, a IZLAZILI SU!
toliko o solidarnosti

Bilo je oko 30 ljudi, mene je pitalo alternativne obveze i paulijanu a pao sam na evikciji.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 svi 2011 17:56 
Početnik

xxxxx je napisao/la:
Ovo što kažu da ne pita baš ugovore jeli to od 493-577 stranice i jeli ne pita uopće ili rijetko pita?
Hvala

Ne mozes se oslonit na to da ugovore "ne pita", ili "jako rijetko pita".
U pravilu, na velikim rokovima pita. Nauci.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 svi 2011 16:17 
Početnik

2. kolokvij- Ugovor o ortaštvu, opoziv darovanja, nagodba/poravnanje, razlika izvanugovorne/ ugovorne odgovornost, vjerovničko zaduženje, odgovornost za štetu od opanih stvari... to je to otprilike!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lip 2011 00:16 
Aktivan

zvonchica je napisao/la:
Evo da se odužim malo za pomoć koju sam imala od nasciturusa i ispitnih pitanja što ste ih stavljali, kod polaganja gII! položila sam danas na predroku, dobila finu trojčicu, profesorica je bila odlične volje ali dosta traži i ne staje dok ne izvuče iz vas ono što želi čut! Pitanja su mi bila:
Zastara, kad nastupa( tu je tražila nepodignuće tužbe ili nestavljanje PRIGOVORA NEISPUNJENJA),
trogodišnji rok zastare,
aktivna solidarnost i što se događa kad jedan od sudužnika ima tražbinu prema zajedničkom vjerovniku
prekomjerno oštećenje sve
predugovor sve
odgovornost organizatora priredbi, tko odgovara, tko još osim organizatora, tko može biti oštećenik i po kojoj vrsti odgovornosti odgovara
uvjeti za jednostrani raskid zbog neispunjenja
nematerijalna šteta, kako se određuje visina novčane naknade, kada se dodjeljuje pravična novčana naknada i kome, pod kojim uvjetima
Koliko se sjećam mislim da je to bilo to!!! eto! Sretno svima i hvala svima koji su stavljali pitanja na forum jer stvarno pomažu!!

Odgovornost organizartora priredbi. To mi je jasno ali tko još osim organizatora odgovara?
I ovo kod aktivne solidarnosti jeli se tu mislim na mogucu kompezaciju ili prijeboj ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lip 2011 12:06 
Početnik

iz vaseg iskustva da li je dovolj o naucit skriptu od 170 strana radjena po njezinim predavanjima za prolaz?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lip 2011 12:21 
Forumaš

Da, plus ugovore iz knjige i opći dio g1 iz knjige i siguran prolaz...potvrđeno više puta :))

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lip 2011 16:56 
Početnik

zvijezdica je napisao/la:
moze li mi tko odg.

kada osim nasljedstva dolazi do konfuzije ili sjedinjenja??????

kod sjedinjenja dviju pravnih osoba, ugovorom o ustupanju potraživanja....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lip 2011 15:18 
Početnik

za ono kratko vrime šta sam ja danas bila tamo...bila je ok volje....bilo nas je malo za odgovarat...dosta ih je odgodilo ispit....
pitanja su bila uglavnom standardna...koja se vrte stalno...ništa novo (ali brzo sam išla ća, tako da ko zna šta je posli bilo) :)
mene osobono nije pitala ništa iz posebnih ugovora...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lip 2011 22:39 
Početnik

Evo ljudi moji da se ja javim sa dojmovima danas. Sve u svemu odlicne je volje bila, stvarno je sve sta je mogla izvlacila iz nas i naseg znanja. Tako da svima preporucam da prijave uvik prvi dan roka, puno manje ljudi i ona odlicne volje (vise puta se pokazalo da je to tako).Ja san fala bogu uspila polozit! I ono veliki kamen mi je pa sa srca.
Moji dojmovi svega zajedno, obavezno proc ova pitanja sta su ovde na forumu, puno pomazu i ponavlja ih, jako bitno je znat apsolutno sve jer sve pita, i to ono sve poveze, sta znaci da se nista nesmi ucit napamet nego razumit.
pitala me cesiju, pa kad se odgovara za veritet (kad je pravni posao naplatan) a kad za bonitet (kad je to posebno ugovoreno), jos me tu vrtila, pa odnos izmedju starog i novog vjerovnika, (ustup radi osigurana, radi isplate, umjesto isplate, darovanje), odgovornost za materijalne nedostatke, pa sto detalja kojih sad tocno nemogu sitit, koncentrirala se oko posebnih svojstava stvari, pa onda prekid zastare, kad se zastara prekida (duznik prizna dug, vjerovnik podigne tuzbu), ugovore me ni jedan nije pitala. Pa subjekt. i objektivna odgovornost(vise manje sve tu prodje), pa kad se objekitvna iskljucuje, pa stjecanje bez pravne osnove, pa poslovodstvo bez naloga (posebno kad se obavlja posao protivno zahtjevu poslovodje, i to me nije tako pitala nego mi dala neki primjer pa san morala skuzit da se o tome radi), pa kod toga kad se ipak posao moze obaviti usprkos zabrani poslovodje da posao ne bude obavljen, pa onda koji je to trenutak prijelaza rizika na stjecatelja (trenutak predaje stvari).. nemogu se vise sitit, ako budem javim se. Sve u svemu bila je odlicna i dosta je pomagala. Nadam se da sam bar malo pomogla. SRitno!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 lip 2011 00:10 
Aktivan

Jel treba znat sve o roku/nalogu/uvjetu?
Naučio sam dosta iz Općeg ali ovo nisam u detalje, pa da pitam...

P.S. Ja sam u ponedjeljak. Nadam se da nisu ozbiljni sa štrajkom.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 lip 2011 13:05 
Forumaš

Pa mislim da to ne pita baš često, ali svejedno prođi malo, čisto da znaš reć nešto o svakom...i ja u ponedjeljak, a očito ćemo to saznat tek tada :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 lip 2011 23:31 
Početnik

Njeno pitanje prestanak ugovora?je li to isto sta i prestanak obveze-ispunjenje,prijeboj,raskid itd

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2011 11:49 
Početnik

27.06. pismeni:
1.Pojam pravnog nedostatka na stvari
2.Raskid formalnog ugovora
3.Solidarno jamstvo
4.Odnos cedent-cesionar
5.Kada se primjenjuje objektivna odgovornost
6.Prava stjecatelja kod odg. za materijalne nedostatke
7.Kako se poslodavac oslobađa odg. za radnika
8.Opoziv i suzavanje punomoći
9.Koje obveze zastarijevaju za 3.g.
10.Za koje štete odgovara proizvođač kod proizvoda s nedostatkom
11.Kada su ništave odredbe kod općih uvjeta ugovora
12.Posljedice dužničkog zakašnjenja

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2011 13:02 
Početnik

17/6/2011 ispitivač je bila Marija Proso
S obzirom da u grupi nije bilo nikoga tko zna kako ona ispituje evo mog iskustva
Ulaze po dvoje
Pitala je i opći dio pravni izvori / pravne činjenice
Raskid ugovora
Kupoprodaja i vrste
Zastara
Ugovor o posudbi
Ugovor o djelu
Subjektivna odgovornost za štetu
Zakašnjenje dužnika
Nedjeljive činidbe
Ponuda
Načelo valoarizma

Pita polako, imate vremena za razmislit, ne treba žurit, ne skače s pitanja na pitanje.. i vrlo vrlo ugodna
Pa sretno svima..! I ugodno ljeto

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 lip 2011 15:29 
Početnik

znaci,pismeni ispit je samo onda ukoliko ima vise od 20-25 ljudi,kao i 27.6 kad nas je bilo u pocetku 63 pa je nakraju 20 ljudi odustalo svejedno je bio pismeni,koji je bio poprilicno lagan,dobra je bila prolaznost---pismeni se ponovo ocekuje tek kada bude velika guzva znaci pred kraj roka..-...usput postoji jos jedan novi datum na studomatu taj 11.7 -- to je vecinom za ljude koji su pali 27 i naravno za sve ostale koji nisu jos stigli spremit ...eto nadam se da sam pomogla ...pozzz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2011 20:30 
Početnik

adriana7 je napisao/la:
može mi netko dat odgovor na ispitno pitanje "ništetnost općih uvjeta ugovora"? Zbunila sam se i počela odgovarat uzroke ništetnosti

mislim mozda slijedece iz skripte:
Prema ZOO ništetne su odredbe općih uvjeta ugovora:
a) koje su protivne načelu savjesnosti i poštenja; te uzrokuju očitu neravnopravnost u pravima i obvezama stranaka na štetu pristupnika;
b) ako se njima ugrožava postizanje svrhe sklopljenog ugovora, čak i ako su opći uvjeti koji ih sadrže odobreni od nadležnog tijela.
Ovi uvjeti se moraju kumulativni ispuniti, kako bi se odredbe proglasile ništetne. Sud na ništetnost općih uvjeta pazi po službenoj dužnosti.
Prilikom ocjene ništetnosti uzimaju se u obzir i dodatni kriteriji
1) okolnosti prije i u vrijeme sklapanja ugovora;
2) pravna narav ugovora;
3) vrsta robe ili usluge – vrsta glavne činidbe koja se duguje;
4) ostale odredbe ugovora i odredbe drugog ugovora s kojim je ta odredba općih uvjeta povezana.

Izuzete od provjere valjanosti su one odredbe:
- čiji je sadržaj preuzet iz kogentnih (važećih po ZOO-u) propisa
- o kojima se prije sklapanja ugovor pojedinačno pregovaralo, pa je druga strana mogla utjecati na njihov sadržaj
- o predmetu i cijeni ugovora, ako su jasne, razumljive i lako uočljive.

pozz!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 srp 2011 19:25 
Aktivan

Prava trećih osoba i četvrta koja ih isključuje???
WTF??? zna li ko o čemu se :please: tu radi??'

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 srp 2011 15:45 
Početnik

da li je lakse spremat ispit po knjizi ili po skripti od 170 st. sa prof. predavanja!??? iskustva ???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 srp 2011 13:11 
Forumaš

Po skripti!!! :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 srp 2011 07:11 
-Admin-

Ja bi savjetovala knjigu...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 880 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: