Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 28 tra 2026 04:41.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 588 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 22 ožu 2011 20:48 
Sega mega kul forumaš

Pročitaj postove ispred ovih, mislim da je zaključak sljedeći: da može se s čovječuljkom, ali trebaju ti i zakoni...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ožu 2011 14:57 
Početnik

elek je napisao/la:
Pročitaj postove ispred ovih, mislim da je zaključak sljedeći: da može se s čovječuljkom, ali trebaju ti i zakoni...

da li bi samo molim te rekao da li ta "skripta sa čovječuljkom" postoji na webu ili samo u skriptarnici?
ja sam uspio skinuti samo skrpitu od Borkovića - 134 stranice...

nisam u splitu pa zato pitam...

hvala unaprijed

prestani više lagat ovaj napaćeni narod ! ĐUBRE !

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ožu 2011 21:50 
Sega mega kul forumaš

Eh, ne bih ti to znao...
Ali možda netko drugi zna.

Ja sa ovu kupio u ´indijanca´.

Pa neka ti netko koga znaš kupi i pošalje recimo autobusom.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ožu 2011 12:56 
Forumaš

dali neko zna za ove koji su položili prvi kolokvij,dali se ocjena upiše tek kad se i drugi kolokvij položi ili?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ožu 2011 21:01 
Sega mega kul forumaš

Uzme se prosjek između dvije ocjene, dakle one prve i druge djeljeno dva... I tek ta ocjena ide u index.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 tra 2011 11:50 
Forumaš

tea0501 je napisao/la:
može li mi ko reć ako zna dali treba učiti novi zakon o upravnim sporovima s obzirom na to da još nije stupio na snagu

Ja sam u 2. mjesecu položila i onda je profa reka da će još neko vrime tolerirat stari ZUS (nije reka do kada), ali da je poželjno učiti novi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 tra 2011 12:28 
Forumaš

ja sam položila prvi dio preko kolokvija i sad spremam za drugi kolokvij pa me zanima jeli dovoljno učiti upravni postupak samo iz zakona ili tribam i iz skripte sa čovječuljkom, i dali se upravni spor može samo iu zakona?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 tra 2011 14:37 
Forumaš

Dovoljan ti je ZUP za postupak, jedino iz skripte pogledaj ono famozno pitanje uvjeti za stranačko djelovanje. Ja sam spor učila iz skripte i to je bilo dovoljno... Ne znam, mislim da novi ZUS još nije obavezan, ne bi tila širit krive info... poviše sam napisala šta je on meni reka. Nadam se da će se javit neko ko je u 3. misecu polaga.

I još da napomenem da ja nisam priko kolokvija položila ali valjda je ista stvar šta se tiče skripti i zakona, ne znam kakva pitanja tamo obično vrti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2011 11:29 
Aktivan

Jutros odgovarao prvi dio do up.postupka. Bilo nas dosta, 40ak, pola indeksa uzeo profesor pola asistentica, mene dopalo kod nje. Pitanja - pojam uprave, vrste konstitutivnih akata, razlika akt uvjet i akt dispenz, repatrijacija, što nije predmet slobodne ocjene, kad je akt ništav? Korektna je skroz samo eto kako čujem kod profesora je manji broj pitanja a ona ipak pita malo više ali sve u svemu :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 tra 2011 22:14 
Početnik

Ja odgovarala kod asistentice na ovom roku, jer sam kod nje dosla kad su ona i profesor podijelili indekse, polozila do upravnog postupka. Zena je zakon, totalno ok pita, sva normalna pitanja: pojam uprave, nacelo zakonitosti, sto izmice diskrecijskoj ocjeni, nacini prestanka drzavljanstva, bitne karakteristike upravnog akta, ma super pitanja! ne bih se ljutila da me ona pita i drugi dio ispita. Ljudi, sretno svima!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 tra 2011 22:08 
Početnik

profesorica je ok ali zahtjevna..ostali mi upravni spor i ostatak..ali je za popizdit da smo ja i još jedan kolega odgovarali cca 30min i oboje smo polovično prošli a u istih tih 30min je profesor ispitao 7 ljudi i svi su prošli...a nakon dvije popušene cigarete i vraćanja gore, SVIH 15 JE PROŠLO !! a kod profesorice je još odgovarala cura nakon mene..

prestani više lagat ovaj napaćeni narod ! ĐUBRE !

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 svi 2011 18:54 
Početnik

Ovo je upravno pravo za 4. GODINU PRAVNOG STUDIJA !?
Sad molim one koji izlaze na drugi kolokvi da mi kažu...Kako će te učit ovaj predmet, iskreno ja sam totalno zbunjena, ova nova knjiga od Đerđe za UPRAVNI POSTUPAK ima oko 400 str i to mi je previše učit, a Zakon o općem upravnom postupku je katastrofa o pojedinim pitanjima za koje sam vidila da budu u testu ima samo po rečenica i to je to... mislila sam učit UPRAVNI SPOR po Borkoviću al asistentica je rekla da moramo uz to i Zakon o upravnim sporovima, al to su tolike izmjene da je nespojivo učit i Borkovića i zakon.... i uz to mi nije jasno zašto učit zakon koji nije stupio na snagu, naime Zakon o upravnim sporovima stupa na snagu tek 1.1.2012. - TO JE NEVIĐENA GLUPOST... učit ono šta je na snazi i ono šta će tek bit na snazi!?!?
I hoće li nam bit kakav akt i kakav, ako itko zna!?

Pa vas ja sad pitam iz čeka ćete vi učit!?!?
Hvala :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 svi 2011 19:57 
Početnik

laracroft je napisao/la:
Jutros rano odgovarala, profesor je tako simpa i drag, aaa.....
Možda zato šta mi je ovo bio zadnji ispit?! :cheers
Ma zbilja je super!!! Najsimpatičnije stvorenje na faksu!!!

:ajme
onda mi nemamo istog profesora... ja zbunjenije stvorenje nisam odavno vidila, jedno govori drugo radi, a da ne kažem da je bolje da ga nitko ništa ne pita jer ako imaš kakvo pitanje kaže da ga sad ne pilaš sa tim, sve mu je tlaka.... užasss

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 svi 2011 11:01 
Forumaš

Trebala bih pomoć oko jednog pitanjA koje mi nije jasno: ako u pismenim ili usmenim izjavama koje se tiču činjenica postoji nesuglasnost između izjave stranke i opunomoćnika tada prevagu ima izjava stranke, izjavaa punomoćnika ili će sud o tome odlučiti na temelju slobodne ocjene? :please: pliz ako neko zna da mi kaže

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 svi 2011 13:14 
Početnik

to treće ti je točno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 svi 2011 15:00 
Veteran

josipa22 je napisao/la:
TO JE NEVIĐENA GLUPOST... učit ono šta je na snazi i ono šta će tek bit na snazi!?!?

Čuj logično je da znaš zakonsko rješenje kakvo je trenutno na snazi, zar ne?
A šta se tiče novog zakona triba znat samo najvažnije izmjene koje će stupit na snagu 2012. i koje je asistentica zadnji put na predavanjima govorila..
:mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lip 2011 12:57 
Aktivan

Ako netko zna ... Imam pitanje oko upravnog spora - tocnije, odustanak od tuzbe u pravnom sporu (posto navodno to prof voli pitat). Dakle, tamo govori o clanku ZUPa kojim je predvidjeno da tijelo koje je donijelo upravni akt (protiv kojeg je pokrenut spor) moze ga ponistit do okoncanja spora, kao i onaj dio da tijelo donese drugi akt kojim se mijenja ili stavlja van snage akt protiv kojeg je spor pokrenut ... U vazecem ZUPu nisam naisla na te clanke pa me zanima da li je onda dovoljno odg na to pitanje sa samo tih prvih par recenica (znaci, do kad se moze odustat od tuzbe, kakav odustanak moze bit i da nema pravo opet pokrenut spor o istoj stvari) ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lip 2011 07:16 
Aktivan

arijanaxx je napisao/la:
Ako sam dobro shvatila, odgovor na pitanje o upravnom sporu, tražiš u ZUP-u! Zašto?! :12:

Ne trazim u ZUPu nego se u dijelu koji se tice odustanka od spora poziva na taj clanak ZUPa. A ako se ne varam Borkovic je iz 2002. a vazeci ZUP iz 2009. pa je lako moguce da tog clanka ni nema vise (ili ja ne mogu povezat koji je to clanak ZUPa). Ali zelim provjerit da li je tko to primijetio vec, jer kao sto sam rekla, navodno vole to pitanje ...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lip 2011 12:14 
Aktivan

jucer je profesor dozvoljavao odgode, samo mu se tribalo javit.

pitanja od jucer u profesora:

pojam uprave u form i mater smislu
tijela drz upr i poslove
vrste pravomocnosti
razlozi za oglasavanje rjesenja nistavim u upr postupku
definicija prekrsaja i vrste, sta je produljeni
upravno-pravni odnos
odgovornost za stetu
vrste akata
stranke u upr postupku
sta je upravni spor
nacela u upr. postupku

vise se ne sjecam ako je bilo jos nesto:)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 srp 2011 12:20 
Sega mega kul forumaš

Koja su to načela prekršajnog postupka?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 srp 2011 14:50 
Aktivan

Pretpostavka okrivljenikove nedužnosti
Pravo okrivljenika na obranu
Prava uhićene ili zadržane osobe
Načelo upotrebe hrv.jezika
Dužnost utvrđivanja svih važnih činjenica
Načelo ekonomičnosti i spriječavanja zlouporabe prava iz Prekršajnog zakona
Načelo zakonitosti dokaza
Načelo pouke o pravima u postupku

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2011 12:22 
Aktivan

Položio danas drugi dio kod asistentice, pitanja su bila - uvjeti za stranačko djelovanje, spajanje upravnih stvari u upravnom postupku, vrste upravnih sporova i objasniti objektivni i subjektivni spor, stranke u upravnom sporu i nabrojiti prekršajne sankcije.

Moram se osvrnuti na zagrebačkog pedera s kojim sam odgovarao, ako pročita znati će a i većina ljudi koji su čekali isprid, asistentica bi ga pitala jedno on bi odgovarao nešto sasvim drugo, na jedno pitanje je odgovorio da je to pitala kolegicu maloprije pa kako sad opet, kad ga je zamolila da odgovara na pitanja a ne ono što on želi naglasio je da mu je zadnji ispit i da on nema dojam da ne odgovara na pitanja... 45 minuta smo to morali slušat, asistentici svaka čast na živcima... :s Inače sasvim ugodna i korektna žena, morate znati ali ne ide se sad u najmanje sitnice tako da ne tribate se uplašiti ako vas ona bude pitala. :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2011 12:55 
Aktivan

Potpisujem ovo gore u vezi profesorice. :mig:
A ovi kao "zagrebački peder", čini mi se, najbolje prođu! Boli njega neka stvar, 2 je dobio.po'ed

Pitanja su bila:
pojam uprave
upravnopravni odnos
kontrola zakonitosti i svrhovitosti
kontrola od strane uprave
odgovornost države za štetu
konstitutivni akti
oglašavanje akta ništavim
usmena rasprava u postupku
tužitelj u sporu
načela prek.postupka
definicija prekršaja
kad se ne može voditi prek.postupak

Čak sam 3 dobila. :sreca:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2011 14:16 
Početnik

Dobro da se nije raspizdila pa iskalila na vama.

Nego, jel danas ispitivala samo asistentica i jel se govorilo šta o nekom roku u sljedećem tjednu, slučajno?

Zahvaljujem.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2011 15:54 
Sega mega kul forumaš

Ovako, danas je on uzeo bolonjce i dvije ili tri cure po starom (hm... baš se nešto mislim zašto curke...), dok je ona preuzela druge.
Počeli su, standardno, u 9.50 iako su već u 9.10 skupili indexe, pa je poslje usljedilo upisivanje ocjena i na kraju je on prozvao one koje je on uzeo a svi ostali su otišli (kako sam prije rekao) u nje. Poslje je oko 11.30 ili nešto, uletio neki lik za obranu ili konzultacije oko doktorata, a onda su oko 12.30 ili čak i kasnije počeli opet ispitivati, kada je ona rekla da nas ima masu i da li bi tko (a bilo ih je 4-5) došao sutra u 8.00.
Sve je završilo oko 14.00 ili tu negdje.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2011 16:18 
Sega mega kul forumaš

Da, taj zagrepčanin joj je poprilično dignuo tlak...

STA ĆE TI IME---mislim da imaš pitanja ova gore od koleginice arijanaxx. To su pitanja koje je profesorica (a eto, neka joj malo titula više) danas vrtila.
Uz:
načelo isključivosti hrv. državljanstva...
javna služba-pojam(mat.+form.)+načeka
sudsku kontrolu uprave
pojm. upr. pr.
odnos građ. i upr. pr. (točnije-razlike)
subjekti upr. post.
vrste konstitutivnih akata (+akt uvjet)
individualni i generalni up. akti...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 kol 2011 11:20 
Početnik

win je napisao/la:
Pozdrav!!! Ima li neko ko uci upravno pravo? Moze li mi neko odgovorit iz one skripte od 215 str. treba li uciti bas sve, npr. treba li 5.dio, znat iz 4. sve o prekrsajima i tako ? aj pliz, pliz neka mi neko odg. hitno!!
Hvala.

uči do 167. strane iz te skripte (glava 8 ne triba), tribaju ti i zakon o općem UP i zakon o upravnim sporovima zbog izmjena kojih nemaš u skripti... a za prekršaje imaš njegovu skriptu, može se skinuti sa stranica faksa...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 kol 2011 22:14 
Početnik

ejjj,eli zna itko da li zoup,te zakona o sustavu državne uprave,o jedinicima lokalne i regionalne samouprave,te državnim služb i namj,te iz knjige profesor ispitiva,a da je van skripte,jer san ja kombinira knjigu i skriptu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 kol 2011 10:19 
Početnik

win je napisao/la:
Hvala na odg, ali ja sam evo vec to procitala, a 8.glava mi nije izgledala tesko pa sam je zapamtila, izgleda uzalud. A zar ne valjaju prekrsaji iz skripte, necu stic pogledat tu novu skriptu kad mi je ispit u cet? Ali, eto ako neko zna , moze li mi rec koje su promjene vezane za upravni spor?
I da li treba bas sve znat odlicno ili je dovoljna pokoja recenica. AH, DA NE ZABORAVIM, KOD KOGA JE BOLJE ODG? pliz odg!!!

za izmjene ne znam jer učim po zakonu, samo sam definicju pokupio iz knjige, isto vrijedi i za prekršaje, nisam čitao po ovoj staroj skripti uopće... ne moraš znati odlično, par smislenih rečenica je dosta i oboje su super... ne možeš birati, oni podijele indekse, dosad je ona ispitivala bolonjce, a on ove po starom programu...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 kol 2011 16:29 
Aktivan

Hvala, jos jednom. A treba li ucit upr.ugovore, koncesiju ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 kol 2011 17:33 
Forumaš

đole jesi siguran da glava 8 ne triba (skripta s čovječuljkom 215 str) ,znači morem priskočiti to i službenike koliko sam vidila iz ranijih postova...???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 kol 2011 10:39 
Početnik

ugovore i koncesiju jako rijetko pita, neću to ni pročitat... da, to dvoje ne triba...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 kol 2011 10:55 
Veteran

Jel tijela i poslove državne uprave triba iz zakona o sustavu državne uprave ili iz skripte ili oboje?
Nadam se da nije ovo zadnje :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 kol 2011 18:37 
Aktivan

Hvala, izgleda da si jedino ti raspolozen za odg!
Kad vec pitam, zanima me i za upravni spor, s obzirom da ga ucim iz skripte, da li to valja? Jer vidila sam na internetu da ima novi zakon koji stupa na snagu 2012.malo sam bacila pogled na nj, a to je skroz drugacije od onog iz skripte, pa onda po cemu to treba ucit? Znam da je previse pitanja, ali pliz molim odg!!
HVALA

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 kol 2011 21:59 
Veteran

đole je napisao/la:
sustav državne uprave može iz skripte... upravni spor iz zakona, osim onog općeg dijela, definicija, podjele i tako to... ima dosta promjena, al ne pitaj koje su pošto nisam ni pogledao stari zakon :mrgreen:

Hvala za državnu, a šta se tiče upravnog spora prilično sam sigurna da se to uči iz skripte, jer je to važeća zakonska regulativa, u zakonu (pod pretpostavkom da misliš na novi) piše ono šta će tek stupiti na snagu 1.1.12. i treba znat samo u osnovnim crtama koje su razlike

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 kol 2011 10:40 
Početnik

ma stari važi još 3 mjeseca, valjda je dosta samo novi, sutra je ispit, ne da mi se sad i stari listat... nema na čemu :wink:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ruj 2011 14:07 
Sega mega kul forumaš

Uvažava on novi čak više nego stari...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ruj 2011 19:04 
Početnik

jel ko danas bija na upravi? rečeno mi je je sam0 aviani ispitiva.
napišite pitanja,pliz.
ja iman neka: drzavljansto,def.upr.akta,ko moze bit stranka u postupku,nacelo zakonitosti

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ruj 2011 19:14 
Sega mega kul forumaš

Ona je počela ispitivati višu u 8.30, tako da je on preuzeo ostale u 9.00.

A pitanja su mu standardna:
upravni akt-vrste+vrste konstitutivnih
načela (od svih)
upr. postupak (def.+stranke)
pov. razvoj načela zakonitosti (valjda sa početka knjige)

I tako... Obično pita jajednostavnije stvari, nekomplicira (ako je dobre volje) i više manje (ovisno o putu koji izlaziš) izvlači iz tebe.

E, da, i ako mislite da ima previše gradiva (a ima, posebito ako ona pita, pa vas vrati---tu ukupno dobijete i do 20. pit. iz svega), učite prvi dio (službeno je to do upr. post., ali neće vas ubiti i ako i to naučite-da vam je poslje lakše) jer će vas skoro 100% opet vratiti s manje gradiva.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ruj 2011 20:01 
Aktivan

Pitanja od danas:
diskrecijska ocjena
rjesenje i zakljucak
dodaci upr.aktu
odg. drzave za stetu
pravomocnost
oglasavanje rjesenja nistavim
prekrsaj i vrste

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 588 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: