Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 28 tra 2026 05:48.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 588 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 21 srp 2010 10:04 
Početnik

od kada je taj novi zup?2009.?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 srp 2010 10:56 
Aktivan

Donesen i objavljen 2009., stupio na snagu 1. siječnja 2010.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 kol 2010 18:17 
Aktivan

Ljudi, ako netko može pomoći pa napisati nešto o ovim pitanjima, nisu mi kopirali u kopirnici te stranice u knjizi:
1. Definicija i vrste prekršaja,
2. Elementi prekršaja,
3. Vrijeme i mjesto počinjenja prekršaja,
4. Protupravnost i isključenje protupravnosti (kad nema protupravnosti),
5. Nužna obrana,
6. Prostorno(teritorijalno) važenje propisa o prekršajima i
7. Nemogućnost primjene prekršajnog zakonodavstva.
Hvala dobrim dušama unaprijed!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 kol 2010 12:55 
Početnik

1.a) Definicija: Prekršajem se povrjeđuje javni poredak,društvena disciplina ili druge društvene vrijednosti koje nisu zaštičene Kaznenim zakonom i drugim zakonima u kojima su propisana kaznena djela.
b) Vrste:
prema načinu izvršenja:
komisivni -prekršaji izvršeni činjenjem
omisivni - prekršaji izvršeni nečinjenjem

prema vremenu njihova trajanja:
trajni - npr.vođenje ugostiteljskog objekta bez dozvole
trenutni - npr. u prometu

prema posljedicama koje mogu proizvesti:
materijalni - proizvodi izvjesnu posljedicu
formalni - znači nepokoravanje pravnoj normi

s obzirom na počinitelja:
opći prekršaji- npr.protiv javnog reda i mira, može ih počiniti svaka osoba
posebni - mogu ih izvršiti samo određene osobe npr.vlasnici motornih vozila

ostale vrste prekršaja:
složeni i prosti,produženi, kolektivni, izravno i neizravno izvršeni.

2.Elementi:
Uvjeti koji moraju biti ispunjeni da bi počinitelj bio kažnjen za svoju radnju :
a)krivnja
b)ubrojivost
c)određena dob
d)svijest o protupravnosti

3.Vrijeme i mjesto
Prekršaj je počinjen u vrijeme kada je počinitelj radio ili je bio dužan raditi, bez obzira na to kada je nastupila posljedica prekršaja(teorija djelatnosti).
Prekršaj je počinjen u mjestu gdje je počinitelj radio ili bio dužan raditi i u mjestu gdje je u cjelini ili djelomično nastupila posljedica.(teorija ubikviteta).

4.protupravnost i isključenje
a)Nije kriv počinitelj prekršaja koji iz opravdanih razloga nije znao niti je mogao znati da je djelo zabranjeno.Ako je zabluda bila otklonjiva ,počinitelj se za počinjeni prekršaj može blaže kazniti.Zabluda se smatra otklonjivom ako bi svatko pa i počinitelj mogao lako spoznati protupravnost djela ili ako se radio počinitelju koji je s obzirom na svoje zvanje,zanimanje ili službu bio dužan upoznati se s odgovarajućim propisom.
b)Nije kriv počinitelj prekršaja koji u vrijeme počinjenja nije bio svjestan nekoga njegovoga propisanoga obilježja ili je pogrešno smatrao da postoje okolnosti prema kojima bi djelo bilo dopušteno da su one stvarno postojale.

5.Nužna obrana

Nema prekršaja kada je počinitelj postupao u nužnoj obrani. Nužna obrana je ona koja je prijeko potrebna da počinitelj od sebe ili drugoga odbije istodobni ili izravno predstojeći protupravni napad. Počinitelj koji je prekoračio granice nuž.obrane može se blaže kazniti.

6.Prostorno važenje zakona

Za prekršaj propisan propisima RH prekrš.postupak će se voditi kad je prekršaj počinjen na području RH.Prekršaj je počinjen na području RH kad je počinitelj na tom području radio ili bio dužan raditi ili kad je posljedica nastupila na njezinu području(terija ubikviteta).Propisi o prekršajima koji važe na cijelom području RH primjenjivat će se na svakoga tko izvan njegova područja počini prekršaj na domaćem brodu ili zrakoplovu registriranom u RH(proširenje prostornog djelovanja zakona).

7.Nemogućnost primjene prekršajnog zakonodavstva

a)nemogućnost primjene prekrš.zakonodavstva prema djeci
Nema prekršaja ako počinitelj u vrijeme kada su ostvarena njegova propisana obilježja nije navršio 14 godina života.

b)nemogućnost kažnjavanja u posebnim slučajevima
Počinitelj koji je bio u kaznenom postupku pravomoćno proglašen krivim za kazneno djelo koje obuhvaća i obilježja prekršaja ne može biti kažnjen u prekršajnom postupku.

Na ovo zadnje pitanje znam samo za ova dva slučaja nemogućnosti primjene,pa isto provjeri da li postoji još koja.
Nadam se da sam barem malo pomogao...Sretno!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 kol 2010 07:52 
Početnik

znam da postoje odredjene promjene koje su se pojavile i koje nisu navedene u skripti.zanima me da li se promjene odnose samo na upravni postupak,pa se uz skriptu treba ucitii novi Zup, ili postoje jos neke promjene koje nisu izravno vezane za sam postupak vec nek drugi dio gradiva??????
ako nije problem i ako netko zna o kojim se sve promjenama radi molila bih da ih navede pa da se lakse snadjem u zakonu?????
puno hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 kol 2010 18:16 
Početnik

da,najvažnija promjena koju profesor pita su izvanredni pravni lijekovi. Nema ih više 7 kao po starom, već su nova samo tri lijeka, a to su:
1.obnova postupka
2.oglašavanje rješenja ništavim
3.poništavanje i ukidanje nezakonitog rješenja

Profesoru je od ovoga omiljeno pitanje pod broj 2, a da li ova druga dva lijeka zasebno pita, stvarno ne znam.Ispit sam položio prije par mjeseci, pa isto provjeri je li nešto novo u toku.

Pozdrav i sretno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 kol 2010 18:47 
Početnik

Društvo, znate li kojim slučajem što se događa ako "zaglavite" na komisijski ispit ( polaganje 4. put ) a u indexu već imate položeno do upravnog akta.
Da li na komisijskom odgovarate čitavo gradivo ili samo onu drugu polovicu!? Ima li netko u sličnoj gabuli!?:please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2010 13:35 
Početnik

Evo vam društvo odgovora iz prve ruke- položeno se priznaje. Čak i na komisijskom. Rekla mi Bosiljka.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ruj 2010 11:49 
Aktivan

Jutros rano odgovarala, profesor je tako simpa i drag, aaa.....
Možda zato šta mi je ovo bio zadnji ispit?! :cheers
Ma zbilja je super!!! Najsimpatičnije stvorenje na faksu!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ruj 2010 18:12 
Aktivan

Laracroft, ajd molim te napiši što te je pitao i je li ispitivala i profesorica?Jel traži puno, što pita iz postupka? Jel pita matice i službenike?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ruj 2010 19:04 
Aktivan

Ej Sanjo, pitao je sve, po 1-2 pitanja iz poglavlja, nema izmišljanja tople vode, dakle neće te pitat ništa šta nema u literaturi ili je u fus notama...mene nije pitalo službenike, a mislim da to i ne pita (možda ona, ali neznam)...SRETNO!
Meni je ovo bio šećer za kraj!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2010 10:51 
Početnik

Pozdrav,

odgovarala sam prekjucer kod profesorice. Vrlo je ugodna, tako da nije bilo nikakvih problema, ali bome sam se i ja svojski potrudila :mig: odgovarala sam do upravnog postupka, a pitanja su bila- pojam uprave, upravnopravni odnos, nosioci kontrole nad upravom, kontrola unutar uprave, reintegracija, nacelo iskljucivosti, dodaci upravnom aktu, vrste pravomocnosti...

Sretno svima!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2010 18:18 
Aktivan

Pa dobro gdje je ta reintegracija i načelo isključivosti, jesam ja blesava, pa ja to uopće nigdje ne nalazim?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ruj 2010 11:48 
Početnik

drzavljanstvo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 ruj 2010 15:21 
Aktivan

Evo ja sam u srijedu odgovarala kod profesora, izašla prvi put i dobila 3. On je pitao nas s visoke, a profesorica s više. Moja pitanja su bila pojam uprave, vrste upravnih akata, objasniti deklaratorne i konstitutivne akte i njihove vrste, načela upravnog postupka, koji su redoviti pravni lijekovi u upravnom postupku, predmet upravnog spora i što ne može biti predmet upravnog spora, definicija prekršaja i vrste prekršaja! Blokirala sam na vrstama prekršaja, ali mi to prof. nije uzeo za zlo, rekao je da se vidi da sam radila i priznao mi cijeli ispit. Odgovarala sam prva, tako da ne znam ostala pitanja! Uglavnom sve pozitivno o profesoru, nemam nijedne zamjerke, čovjek traži da se znaju osnovne stvari, nikakve detalje ni sitnice! E da, ja sam učila iz knjige s tim da službenike i matice nisam učila, i njegove skripte iz prekršaja koju sam uspoređivala s novim ZOP-om, te novi ZUP! Svima želim puno uspjeha na ispitu i hvala onima koji su podijelili svoja iskustva i pitanja s ispita, meni su puno pomogli!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 sij 2011 17:37 
Početnik

Može jedno pitanje? Znate li može li se, i je li itko odgađa ispit u istom dijelu roka? Znači za tjedan dana.

Hvala.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 sij 2011 19:16 
Početnik

misilin da ne možeš. upišeš pad i u 2.dio roka

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 vel 2011 19:32 
Forumaš

Može se odgađat ispit za isti dio roka (kod profesora, za asistenticu ne znam), jučer je odgodilo par ljudi bez problema.
Ja sam uspoređivala ovu sjiftovu skriptu sa onom od 215 stranica po kojoj svi više manje uče i čak mi se bolja pari, ima sve šta i ova, čak i malo više, ali opet ne garantiram ništa jer nisam po njoj učila, iz nje sam uzela samo neke sitnice šta su mi u ovoj bile nejasne. Upravni postupak obavezno učit iz novog ZUPa, nemojte priskakat članke, nikakve skripte ne dolaze u obzir. Reka je profa da će još kratko tolerirat stari ZUS, poželjno je učit novi (iako još nije stupio na snagu), ali ka može proć još neko vrime, do kada nije reka.
Inače ja sam jučer odgovarala i prizna mi je sve do postupka, za ostatak moram doć opet. Profesor je stvarno super, stalno ista pitanja vrti... uprava, stranke u postupcima, rokovi, odgovornost države za štetu, vrste akata, jedinstveno upravno mjesto, predmet upravnog spora, tijela državne uprave...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 vel 2011 12:34 
Forumaš

Aviani je zakon! Danas sam odgovarala od up. postupka, cile 2 minute sam bila u kabinetu. Pita me šta nisam znala zadnji put i još vrste upravnih sporova (objasnit spor zakonitosti i pune jurisdikcije) i to je to, dobila 3! :cheeeer:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2011 08:59 
Početnik

jučer položila kod aviania-super je bilo.pitanja jučer na roku -subjekti u up.postupku,rokovi u up postupku-računanje i vrste.nadležnost u up postupku,jedinstveno upravno mjesto,pravomoćnost,izvršenje.stranke u up sporu,predmet up.spora,pojam up.spora,vrste up.spora,tužba u up.sporu,prekršaj def po zakonu,krivnja,prekršajni nalog i obvezni prekršajni nalog.većinom nas je bilo koji smo na 1.roku položili 1.dio ,a svega su 2 cure imali 1.dio.bilo nas 11,2 palo nisu znali fakat-prof je bio fakat super.
ja sam učila sve po skriptama-knjige ni vidla,samo sam kombinirala onu skriptu s čovječuljkom i onu sijft.,prof stalno vrti ista pitanja.jedino sam zakon o općem up.postupku i iz zakona o sustavu državne uprave radila poslove i tijela za 1.dio.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ožu 2011 09:38 
Forumaš

Kombinacija skripta + zakoni, prolaz bez problema!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ožu 2011 18:29 
Aktivan

abondazieri je napisao/la:
Skela Šibenik je napisao/la:
fala puno,ajme znam da se ponavljem,i neugodno mi je radi toga,a koje zakone triba ucit,i da li cijele ili djelove :oops: :oops: :oops:

Nema na čemu... :)

Zakon o općem upravnom postupku 2010. - cijeli (nije strašno, ima manje za učit nego u skripti)
Zakon o sustavu državne uprave 2009.- samo dijelove koji se odnose na tijela državne uprave, tj. organizaciju (nekoliko članaka), bilo je izmjena, ostalo je iz skripte vezano za ovaj zakon je ok.

Moj ti je savjet da pogledaš prethodne postove i stranice, izvuci pitanja, profesor ih često ponavlja.

u narodnim novinama uopce mi ne daje zakon o sustavu državne uprave iz 2009,nego samo izmjene iz 2007..pa ako nije problem, jel mozes napisat u cemu se te izmjene sastoje? hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ožu 2011 20:11 
Forumaš

Baneno mislim da sam se ja zeznila za godinu :oops: :oops:
Čini mi se da sam ode na nasciturusu, na prethodnim stranicama pročitala da se radi o 2009. godini, a tek sad vidim da google svugdi izbaciva 2007., nisam obraćala pažnju na oznake na samom zakonu. Dakle 2007. g. je u pitanju, isprike svima na krivoj informaciji!! Promjene se odnose na tijela i ustrojstvo državne uprave (čl. 3., čl.44 (novo tijelo) uglavnom pogledat tijela).

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2011 16:12 
-Admin-

elek je napisao/la:
Gdje ima za kupiti tu skriptu s čovječuljkom? U kojoj kopirnici?

to ti je ta od 217str, a čovječuljak nije na naslovnoj nego na prvoj unutrašnjoj. imaš u prvoj kopirnici, a neznam ima li u drugoj.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2011 19:07 
-Admin-

Miras je napisao/la:
Je li rekao profesor koja točno literatura je potrebna za kolokvij, tj. od koje do koje stranice knjige i koji zakoni?

Kolokvij obuhvaća prvu cjelinu (bez koncesije i upravnih ugovora, a koncesiju osnovno pogledat iz zakona o koncesijama), javnopravna tijela i poslove učit iz zakona o sustavu državne uprave i državne službenike iz zakona o državnim službenicima a upravni akt je posljednji dio iz knjige do kojeg se uči - uključujući i njega.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ožu 2011 20:34 
Sega mega kul forumaš

Skripta s čovječuljkom---Upravno pr. od Ivice Radoševića, cjena 69kn

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ožu 2011 16:47 
-Admin-

noni je napisao/la:
E, jel zna netko dal ce u kolokviju bit osobni status gradjana (matice)? Stiska je sa vremenom pa da znam dal na tom da se zadrzavam. hvala!

Neće biti matice! Rekao je da to ni na ispitu ne pita, pa da neće ni na kolokviju. Al državljanstvo će bit!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ožu 2011 13:41 
Početnik

molim sve ljude dobre volje da mi objasne treba li ucit organizacije za kolokvij, namjestenike? kupila sam skriptu sa "covjeculjkom" i taj dio je izbacen, pa mi nije jsno je li to slucajno ili namjerno!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ožu 2011 17:08 
Početnik

organizacije treba uciti,a za sluzbenike ne znam

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ožu 2011 15:33 
Veteran

jedna mala je napisao/la:
antonnella je napisao/la:
Koja su bila pitanja danas na kolokviju?

prepisat cu ti ih kasnije, sad ih nemam kod sebe...

inace, profesor je posla ca sve apsolvente, kaze da nemaju pravo na kolokvij i nas 20ak izbacio van :thumbsdown

Izbacio vas je zbog prepisivanja, sumnje u prepisivanje, pričanja, ...???
Zašto apsolventi nemaju pravo na kolokvij?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ožu 2011 16:24 
-Admin-

antonnella je napisao/la:
Izbacio vas je zbog prepisivanja, sumnje u prepisivanje, pričanja, ...???
Zašto apsolventi nemaju pravo na kolokvij?

Reka je da nemaju pravo na kolokvij jer da su jučer imali rok na koji su mogli izaći, a spominja je i drzak nastup nekih pojedinaca koji su mu upali u kabinet s pričom "kad je kolokvij" i bez pristojnosti. Tako sam ga ja razumila.

A pitanja s kolokvija su: objekt načela zakonitosti, kontrola upravnih akata donesenih slobodnom ocjenom, teorijski pojam upravnog akta, akt uvjet i dispenz, upravnopravni odnos u užem i širem smislu, pojam uprave u materijalnom i formalnom smislu, primjer pravne norme i ispod pitanje na zaokruživanje radi li se o kogentnoj, alternativnoj ili dispozitivnoj normi i iz kojeg izraza navedenog u normi to zaključujemo, primjer zakonske odredbe i kakvo će biti rješenje doneseno temeljem te odredbe - konstitutivni upravni akt ili deklaratorni upravni akt i temeljem kojeg izraza iz norme to zaključujemo. I još je bilo pitanje nešto vezano uz koncesiju, to je bilo na zaokruživanje ne sjećam se točno kako je glasilo pitanje.
Znači kolokvij je djelomično na zaokruživanje, djelomično na dopisivanje i par pitanja je bilo di se traži pisanje odgovora.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ožu 2011 21:05 
Aktivan

elek je napisao/la:
Ne kažem da prof. nije bio u pravu uskratiti apsolventima pristup kolokviju, ali je P-A-P-Č-I-N-A što to nije rekao na vrijeme i time sve poštedio gubitka vremena.
To mu je bilo doista ispod pojasa.

slazem se!!! bezveze sam tu izgubila, ajde priznajem ne bas previse vremena, ali svejedno. jedna je cura iz zagreba dosla na kolokvij da bi je potira jer je apsolvent...??? mislim totalno bezveze :thumbsdown
tim vise sto mi ga je prijateljica pitala i reka je da mozemo svi doc... i onda nam da papire pa se sjeti i prije nego sta sam sva pitanja procitala da nas mora izbacit. mislim da je on tu odluku donio u onom trenu jer mu je bilo previse ljudi... ne znam... nikad se nisam ovakvome necemu nadala, a svasta sam vec dozivljavala na ovom faksu! :ajme

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ožu 2011 23:10 
Sega mega kul forumaš

Eh, to je dobra škola za ono što nas kad tad čeka na poslu...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ožu 2011 10:56 
Forumaš

bilo je još jedno pitanje iz kolikvija koje je purple_rain izostavila, a to je razlika između građanskog i upravnog prava. a dali ko zna ko je bia na kolokviju koji je odgovor na ono pitanje o obrtu šta je bilo?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ožu 2011 12:58 
-Admin-

Da, zbilja dobro si me podsjetila. Razlika između građanskopravnog i upravnopravnog odnosa je isto bila!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ožu 2011 14:39 
Aktivan

ko moze tko da odgovori-

sto se tice razlike izmedju starog i novog ZUP-a..da li se ona sastoji samo u koristenju izvanrednih pravnih ljekova?
odnosno da li se upravni postupak moze kompletno uciti iz skripte i samo zamijenit taj dio koji se tice pravnih lijekova?

hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ožu 2011 14:57 
Forumaš

Uči novi, nisu izmjene samo vezane za lijekove, načela su nova, ne znam šta još, nisam uspoređivala sa starim (čisto sumnjam da neko jest, pošto je rečeno da je novi zup obavezan).

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ožu 2011 20:00 
Početnik

sta se tice obrta u kolokviju rijec je o konstitutivnom aktu(nastaje,mijenja se ili ukida pravni odnos),tamo je pisalo da je prestao po sili zakona.
moze li mi netko reci koji je bio odgovor kod normi o drzavljanstvu, jesu li obe bile kogentne ili.. hvala kolege :s

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 ožu 2011 06:24 
Forumaš

Ajedna cura šta je bila na kolokviju govori da je deklaratorni.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ožu 2011 20:05 
Početnik

help me ljudi!!
izv.sam student i radim,tako da sam na faksu jedino kada su rokovi. dali mi netko moze rec jer se uci vise po knjizi ili po toj skripti sa covjeculjkom? I jel postoji sansa za prolaz ako se radi samo po skripti,i jel ta knjiga gadna? Znam da je velika pa zato pitam. hvala vam!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 588 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: