Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 29 tra 2026 09:43.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 40  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 07 stu 2010 22:58 
Početnik

plavojka je napisao/la:
Niki je napisao/la:
Zna li netko šta obuhvaća prvi dio kolokvija? Koje gradivo? Je li prof. spominjala konzultacije? :)

povijesni dio i stvarno pravo.... znači do obveznog.

konzultacije obicno možes naci na str fakulteta ...svih profesora ...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 stu 2010 15:17 
Sega mega kul forumaš bez života

sunceee je napisao/la:
može li mi netko napisat definiciju PRAVNOG UČINKA, i koja je razlika između posjeda prava i prava na posjed?

Kolokviji se polažu pismeno ili usmeno?

Pravni učinci se očituju kao nastanak, promjena ili postanak pravnog odnosa... Mislim da je ovo dovoljno reć...

A ovu razliku posjeda prava i prava na posjed nisam baš sigurna, al mislim da ti to piše u Horvatovoj knjizi

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 stu 2010 16:07 

sunceee je napisao/la:
Koji su zaštićeni interdkti, koji ne i zašto? Zna li tko?

To su ti oni kod zaštite posjeda.. str. 123 u knjizi.

1. Interdicta retinede possessionis ---> služe za zaštitu posjeda od smetanja

2. Interdictum uti possidetis ---> služe za zaštitu posjeda na nekretninama i njime se štitilo zadnje faktično posjedovno stanje

3. Interdictum utrubi ---> služe za zaštitu posjeda pokretnih stvari od uznemiravanja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 stu 2010 10:56 
Sega mega kul forumaš

barbara18 je napisao/la:
jeli istina da za rimsko pravo ne moramo dobiti kolkivij 3 da bi mogli izaci na na 2,kolokvij ????

je

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 stu 2010 13:42 
Početnik

ispiti su u 9 h svaki dan! Pita tako da ti postavlja pitanja,tipa šta je hipoteka,sta je posjed,vlasništvo,služnosti,djelatnost pretora......postavlja onoliko pitanja koliko misli da je potrebno! Daje ti malo vrimena da se sitiš i rekla mi je(bila sam na konzultacijama) da ako oćemo možemo koristit i papir i olovku...da se malo sitiš.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 stu 2010 01:02 
Aktivan

Pravnica_st je napisao/la:
Blackadder je napisao/la:
Odgovara po dvoje studenata u isto vrijeme, pa uvik najprije postavi pitanje jednom, a onaj drugi onda odgovara na njemu već ranije postavljeno pitanje, tako da uvik imate i više nego dovoljno vrimena za sitit se odgovora.

U njenon kabinetu?

Ne, koliko se ja sićan, prošle godine je uvik bilo u nekoj od učionica.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 stu 2010 19:32 
Aktivan

a znate li jeli zahtjevala poznavanje svih latinskih rici onih koje nisu podebljanje nego se nalaze npr.u zagradama..?? :)))

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 stu 2010 20:27 
Početnik

ljudi, jel mi može neko reć, jel se u prof. šarac moze izac na drugi kolokvij ako se padne prvi? tnx

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 stu 2010 20:52 
Aktivan

Ja koliko znam nama je u uvodnom satu rekla da je uvjet za izlazak na drugi kolokvij polozeni prvi, s tim da ako se padne drugi, kada su rokovi za ispit odgovaras samo drugi dio.. A ovdje sam citao da je moguce s izaci na drugi, e sad kako to ne znam.. :D

@ ivaana26, to ti ne znam odgovorit, neće te sve riječi pitat, samo umjesto našeg izraza taj isti na latinski, čisto da provjeri jel se potrudilo bar malo zapamtiti, al za ove podebljanje definicije - to se potrudi popamtit! :D

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 stu 2010 22:49 
Aktivan

ivaana26 je napisao/la:
a znate li jeli zahtjevala poznavanje svih latinskih rici onih koje nisu podebljanje nego se nalaze npr.u zagradama..?? :)))

ne moraš svaku riječ na latinskom znati, samo one najvažnije tipa pravni posao, služnosti itd..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 pro 2010 21:34 
Aktivan

Nisam puno prelistao ovaj topic, nemam puno vremena.. Dakle sto to prolazi kod Šarac, dakle gradivo nabubati da frca iz tebe, da zarez ne preskačeš, ili neki vlastiti redoslijed, prijelaz s pojma na pojam, jer ako je ovo bubačenje, to ne ostaje puno u glavi.
Mislim da će mi biti jako zabavno u petak, jer poznavajući sebe malo ću je pr**at. Ne znam kako je to kod vas, ali nije mi jasno kako se pomoću jednog pitanja, može procijeniti spremnost kandidata, zna se koji je dio gradiva lakši i da je sreća ovdje itekako bitan faktor, jer stvarno ne mora značit ako zapneš kod jednog tumačenja pojma da nećes znati ostale dijelove knjige. I u slučaju ako padnem ( vjerojatnost prevelika ), ostaje ispit, da li je on lakši u odnosu na kolokvij. Što se raspisa, hh :looool

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 pro 2010 21:41 

Nemoraš bubat, provaj učit s razumijevanjem.... ona tokom ispita ti neke stvari pokušava objasnit na primjerima iz svakidašnjeg života i mislim da je profa jako korektna... Naravno, ako nisi spreman da će te bacit, jer ipak ona prije svega traži da razumiš ono šta si naučia i da joj to znaš vjerodostojno reproducirat svojim riječima... Mislim da ima puno blaže kriterije na kolokviju, čak zna i pomagat i stvarno se trudi, izvlači svaku riječ iz tebe... A moraš znat skoro sve... Mislim da joj onaj povijesni dio (prvih 50 strana i nije toliko bitan), ali za ovo ostalo nema pravila šta te može pitat... I jako je korisno slušat njene ispite/kolokvije jer tu ćeš najbolje skužit šta pita i po kojem sistemu treba učit.

p.s. aj isto si moga malo prolistat temu... nije to tako teško :mig:

tango, ako te upisala u bilježnicu, znači da si prošao/la :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 pro 2010 23:00 
Aktivan

plavojka je napisao/la:
svjedok je napisao/la:
a jel pečatira ona indeks?
šta je na ispitu gora nego na kolokviju? ispit je usmeni i pismeni ?

A ljudi moji vi ka da padate s marsa :?

Pečatira kad prođeš i nekad kad padneš na ispitu... na kolokviju ne upisuje pad.... Ispit je uvijek usmeni!

naravno da padam sa marsa,jel vidiš da sam brucoš,ne znam ni sta radim ovdje vec 2 mj ni zasto...
:wtf

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 pro 2010 02:34 
Aktivan

plavojka je napisao/la:
Bila sam i ja brucošica i također nisam imala pojma ništa o faxu i ispitima, al slušala sam predavanja redovito i na faxu skupljala informacije... moga si i ti, šta bi te koštalo.

a ne,ono,ja inace po faxu 'vatan zjale....
redovno idem na predavanja, i pod fibrom al se na predavanjima ne govori 'oce ti pecatirat indeks ili nece i takoder neces skupiti informacije ako se ne kreces medu ljudima s kojima si na predavanjima i u istim situacijama.a studentima koji dodu sa periferije ,iz malih mjesta,koji nemaju razrednih kolega na faxu to nije jednostavno.eto mozda si i ti negdje sa sela kao ja pa da pricam nesto sta ti vec znas kako ide ali jednostavno sam malo asocijalniji tip i sta sad? a na ovaj forum dolazim prikupit podatke koje ne znam( ili bolje rec nemam) koga pitat.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 pro 2010 01:40 
Početnik

svjedok je napisao/la:
MariNero91 je napisao/la:
Prvo ma musko.. Prekasno poceo ucit, nisam znao sastavit smislenu recenicu.. Po mojoj procjeni ovo treba nabiflat, danas 2 cure 5 dobile, doslovno zarez nisu preskocile, kad ih je presjekla drugim pitanjem minuta sutnje i nastave dok premotaju sve.. Logika je ok, fer korektno, znam sada kako treba Rim spremat.. Pitala jedno pitanje iz Uvoda ( Recepcija ), ostalo sve Stvarno pravo.. Šarac stizem, bolje da sam danas sutio na Actio Publiciana, hehe.. :popcorn:

bilo je i u mojoj grupi doslovno zarez pa kad je presjekla pitanjem-paf! i gotovo ,vidjelo se da je nastrebano napamet.ali ne znam je li to proslo ili ne.

cura u mojoj grupi je isto tako naštrebala sve napamet, doslovno nije stala :wh Na kraju je Šarac skužila i pitala je da joj pojasni na temelju primjera cura se sva zbunila, ne znam dal je prošla, jer sam ja ubrzo bila na redu pa sam se ustrtala :sok:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 pro 2010 15:46 

Ja sam danas bila na ispitu i napokon prošla :happy

Pitalo me: pretpostavke za nasljeđivanje, ugovor o najmu, culpa levis in abstracto, pravni posao i zastupanje stranaka.

Sretno svima!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 sij 2011 23:20 
Aktivan

Trezor je napisao/la:
Drugi put ću se napušit prije odgovaranja :)
ja sam živio u uvjerenju da sam dobio dva :facepalm:

Ako ti je rekla da si dobio 2 onda jesi prošao. Po pravilu da prođeš kolokvij moraš dobiti najmanje 3 pa stoga 2 ne smije upisati u indeks nego samo zapiše na svoj papir. Tako je bilo i prošle godine :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 sij 2011 15:23 
Aktivan

sirena-tg je napisao/la:
Antena007 je napisao/la:
nema ona je u 9 ona je u 10! Odakle vam te gluposti! I čitajte od 1. posta temu, a ne postavljate 10 puta ista pitanja!!

tako se nakoc znalo koja je kad,i onaj ko je to napisa nije napisa glupost,nego se to jednostavno prominilo.ako si vec sama procitala sve stranice onda ces na privin stranicama i nac takvu informaciju.ako te vec zivcira neko pitanje jednostavno nemoj odgovorit ako je odgovor vec tu,nema potribe sirit negativne vibracije po temi.
hvala :cheers

:celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 sij 2011 22:31 
Aktivan

Antena007 je napisao/la:
Ako je netko prošao 1. kolokvij da mu pečat (na praznoj str., a ne tamo ti bi trebala upisati završnu ocjenu), na tom pečatu napiše datum kad je bio kolokvij, ocjenu i mislim potpis. Upiše tog studenta u svoju bilježnicu. Ako nisi prošao kolokvij ne upiše ti ništa, samo ti vrati indeks.

Oni studenti koji su prošli 1. kolokvij imaju pravo izaći na 2. kolokvij. Ukoliko oni ne prođu ili nisu izašli na 2. kolokvij na ispitu odgovaraju gradivo 2. kolokvija.

Oni studenti koji nisu prošli ili nisu izašli na 1. kolokvij nemaju pravo izaći na 2. kolokvij. Oni moraju na ispitu riješiti cilo gradivo i 1. i 2. kolokvija.

Ako ti nije dala pečat niti išta upisala u indeks nisi prošao/la.

mislim da bi ovo tribalo svima miti jasno! :thumbsup

je li ovo 100% provjereno jer ja sam prosla 1.kolokvij i nisam stigla naucit za drugi prijavila sam ispit za 24.2 pa bi izasla tek tada odgovarat obvezno i nasljedno pravo?! mislim je li prof.tako rekla?! :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 sij 2011 22:48 
Aktivan

je 100%, odgovaraš na ispitu samo gradivo 2. kolokvija

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 sij 2011 20:51 
Sega mega kul forumaš

smiley:) je napisao/la:
a što ako sam dobila 2 na prvom kolokviju je li isto samo odgovaram 2. dio gradiva ako sad ne prođem? i je li sigurno da je staničićka utorkom i sridom, a šarac ostale dane?

preporucila bi da ponovite i gradivo prvog kolokvija,.nemora zacit da ce vas pitat,ali kad je sve povezano uvik moze pitat koju sitnicu,.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 sij 2011 03:57 
Aktivan

Skripta iz povijesti Rimskog prava... nadam se da ce vam pomoc :thumbsup

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 sij 2011 10:16 
Aktivan

Pravnice, ova skripta je za uvodni dio. Ma rimsko se jednostavno ne uci iz skripte, Šarac je napisala knjigu, RPP, 302 str., fino sjest i naucit, jer u ovoj skripti nemas vrste prava, tako da nije od neke koristi, NHF!

Ja izlazim 24.2 na ispit, bas me zanima kako ce sve proc, ima li vas jos tko ce se tada okusat. :D

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 sij 2011 01:19 
Forumaš

Raziel je napisao/la:
p!ink je napisao/la:
može li mi netko od kolega ko je sada izaša na drugi kolokvij reć koji je način ispitivanja bija, jeli isto ko prvi, dva pitanja pa pričaš ili nekako drugačije pita?

Ja sam ti bia na kolokviju i u mojem slucaju ja sam bia u ponedeljak bila je mnogo blaza nego na 1. kolokviju. Uglavnom kako pita ti je da ide prvo pitanje iz nasljednog prava pa onda iz obveznog. Uglavnom su ti temeljita pitanja, neznam npr. meni je bilo posljedice stjecanja nasljedstva i kupoprodaja. Bilo je slucajeva da je pitala nekoga nesto pa se nadoveze sa ranijim gradivom ako spomenes rok onda te pita sta je to rok, koje vrste imamo itd.

tribala san ja bit u ponediljak, al nisam stigla naučit,rješvala sam opp. sad ću učit rim, pa što prije izać. fala na odg.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 sij 2011 18:05 
김정일

http://www.nasciturus.com/skriptarnica/ ... ravo-by-ab :welcome

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 sij 2011 23:14 
Forumaš

sretnica je napisao/la:
p!ink je napisao/la:
može li mi netko od kolega ko je sada izaša na drugi kolokvij reć koji je način ispitivanja bija, jeli isto ko prvi, dva pitanja pa pričaš ili nekako drugačije pita?

ista stvar, u većini slučajeva i ista ocjena. ŠARAC ZA PREDSJEDNIKA!!!

slažem se.upravo sam bila na forumu studenata pravnog faksa u zg, i pogledala malo šta oni pričaju o rimskom pravu,i mogu samo reć da mi imamo sriće što imamo šarac i onu njenu knjigu, jer ono šta oni iz zg rade,puno je zahtjevnije.pogledajte sami njihove postove o rimu,pa se onda usudite nešto reć protiv šarac :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 vel 2011 15:02 
Aktivan

kocka je napisao/la:
Ovako,sutra izlazim na ispit blago receno neznam skoro nista zna li ko osnovna pitanja koja pita vanredne studente molim vas hitno je

a neznan ti osnovna pitanja ali znan da prvo pita jedno pitanje iz nasljednog,pa obvezno pa stvarno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 vel 2011 19:47 
Aktivan

p!ink je napisao/la:
na kolokviju jeli pita uvik prvo pitanje iz nasljedog pa iz obveznog? zna li neko oće li tako i na ispitu bit onima koji samo drugi kolokvij odgovaraju?

Tako je bilo uglavnom svima dosad (koji odgovaraju samo drugi dio).Prvo pita jedno pitanje iz nasljednog, pa jedno iz obveznog.Tako da bi bilo pametno dobro naučit nasljedno, da ne padneš već na prvom pitanju :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 vel 2011 21:14 
Sega mega kul forumaš

AUDREY je napisao/la:
jel šarac cjepidlači oko latinskog puno,jel se triba sve znat na lat,i to?

ono najvaznije triba znat svako,a ostalo i ne bas,.iako je zahtjevnija kod gimanzijalaca sta se tice latinskog,.ali opet,nema pravila,.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2011 20:12 
Početnik

sirena-tg je napisao/la:
moonlight je napisao/la:
barbara18 je napisao/la:
moonlight je napisao/la:
Ja izlazim rim sutra.. :/...zna li tko jel istina da mogu izać drugi put na rimsko ako npr sutra ne prođem, bez da opet prijavljujem ispit preko studomata????pls

istina, ako ne prođes ona ce ti sama reci da dođes drugi put ,,,, (prof.sarac) i tek ce ti tada upisati pad ako padnes i drugi put
a stanicic ? neznam

znač imogu izać kad god budem htjela tokom 2 mjeseca i ne moram to prijavit preko studomata? :cheers

moras imat JEDNU prijavu,nebitno kad!

hvala ti.. :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2011 20:13 
Početnik

AUDREY je napisao/la:
jel se može kod šarac doć slušat ispit,jel dopušta ona to?

Nisam sigurna ali mislim da ne možeš osim ako nemaš namjeru odgovarat..:/..bar dosad ja nisam vidila da sluša netko ko taj dan ne odgovara

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 vel 2011 12:19 
Aktivan

REPETICIJE RIM,knjiga Šarac-Lučić sat 50 kn

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2011 10:57 
Aktivan

Mogu li izać na rimsko prije datuma na koji san prijavia? Ako mogu, jel treban nešto posebno, ili mogu samo doć kao da je moj datum? (u Šarac)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2011 13:30 
Aktivan

Samo dodes nije bitno kad imas prijavu i ne tribas nista govorit jedino je bitno da ti prijava bude bas za datume od Sarac ako si na listi od stanicic nece te pitat

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 vel 2011 14:13 
Početnik

p!ink je napisao/la:
moonlight je napisao/la:
p!ink je napisao/la:
jel bija iko na ispitu ovih dana, koja su pitanja bila

ja sam bila danas- evo nekih pitanja koje sam čula:
pluralističke obveze
legati
najam
sadržaj pravnog posla
zastupanje
posljedice stjecanja nasljedstva
konverzija i konvalidacija(znat da se posao treba naknadno odobrit)
I za one koji imaju samo drugi dio zna pitat i prvi ako se negdi falije a povezano je s prvim dijelom.good luck,nadam se da sam bar malo pomogla!

jesi, hvala. a zar nije nikoga kontrakte pitala, jao ja sam sva ta pitanja što si ti napisala samo pročitala, a više se bazirala na kontrakte i nasljedno

Pa kontrakti su i najam i kupoprodaja šta sam ja navela. :roll: pita ti sve obvezno i nasljedno . Bitni su kontrakti ali pita i ovo ostalo. Iz nasljednog ti je uvik prvo pitanje,onda iz obveznog. Tu te može pitat ili neki kontrakt ili ovo ostalo.yyou never know :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2011 01:50 
Početnik

dewje je napisao/la:
Prvo pitanje je nasljedno sigurno? Jel se može proć ako se zna samo to prvo pitanje iz nasljednog? (čitaj: uči u zadnji tren) :))

Ne može. Važno joj je da znaš i drugo pitanje ako ga ne znaš ne pušta te. Svima bi bilo lakše kad bi bilo tako :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2011 13:31 
Aktivan

Dakle na ispitu je to nepisano pravila da je prvo pitanje iz nasljednog. khm.. A nista sve cemo bubat, pa da mi se ne dogodi Actio Publiciana. Zanima me, da li je blaza na ispitu, odnosno da li pita vise lekcijski, npr- iz stvarnog vlasnistvo i pricaj sve o tome ili te pita pr. Hipoteka ( prestanak ).. tako u tom smislu. :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2011 19:31 
Aktivan

Antena007 je napisao/la:
je li iko za cijeli ispit ponavljao (učio) pravo osoba?

A ja sam to ponovio. Zanima me, sta ste preskakali kod ucenja ispita, meni je mrsko ponavljati, tj, i nauciti gradjanski postupak, joj joj.

Ajmo da vidim sta vi jos niste, tj. mrsko vam je nauciti. :damnfunny :popcorn:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2011 20:47 
Aktivan

a ona razdoblja osim just.kod. i recepcije, a cini mi se da ću i pravo osoba... :roll:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2011 09:14 
Početnik

ja sam bila 23.2. odg samo 2. dio,pitala me ius representationis i compesatio.
morala sam primjetiti da je prema nama dosta blaga=)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 40  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: