Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 28 tra 2026 07:47.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 811 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 10 lis 2010 22:22 
Aktivan

Born to lose je napisao/la:
aloooj je napisao/la:
Imam 44 ECTS boda, tj. ostala mi je teorija i sociologija sa prve. Da li to znaci da ja sada kad se idem upisati upisujem 44 ECTS boda iz druge godine ili mogu upisati sve? Da li ponovno u indeks moram upisati soc i teoriju(imam potpise) ili ne? Ako mogu upisati samo 44 ECTS boda iz druge koja 2 predmeta mi je najbolje preskociti iz prvog odnosno drugog semestra?

Upisujes s druge godine 44 ECTS boda i ponovo upisujes teoriju i sociologiju,zaokruzeno triba ti bit 60 ECTS. A vjerovatno bi triba priskocit ustavno jer je to blizu teorije koja ti je nepolozena. A sad to je sve na tebi...

kod mene ista stvar...ima li neka dobra dusa da me savjetuje koja dva predmeta da ne upisem ako mi ostanu sociologija i teorija? pliiz :hekl:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2010 12:17 
Aktivan

ladesta je napisao/la:
aloooj je napisao/la:
Imam 44 ECTS boda, tj. ostala mi je teorija i sociologija sa prve. Da li to znaci da ja sada kad se idem upisati upisujem 44 ECTS boda iz druge godine ili mogu upisati sve? Da li ponovno u indeks moram upisati soc i teoriju(imam potpise) ili ne? Ako mogu upisati samo 44 ECTS boda iz druge koja 2 predmeta mi je najbolje preskociti iz prvog odnosno drugog semestra?

Upisujes s druge godine 44 ECTS boda i ponovo upisujes teoriju i sociologiju,zaokruzeno triba ti bit 60 ECTS. A vjerovatno bi triba priskocit ustavno jer je to blizu teorije koja ti je nepolozena. A sad to je sve na tebi...

kod mene ista stvar...ima li neka dobra dusa da me savjetuje koja dva predmeta da ne upisem ako mi ostanu sociologija i teorija? pliiz :hekl:

Nemoj upisat financije i kazneno ili financije i građansko-a kazneno ako upišeš obavezno priko kolokvija riješi

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2010 13:37 
Aktivan

jeste sigurni da ako imas 44 boda ne mos upisat 2 predmeta s druge? danas san na faksu cua da nemos samo 1 upisat? zna ko sto o tome?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2010 18:25 
Aktivan

ferdinand je napisao/la:
ladesta je napisao/la:
aloooj je napisao/la:

Nemoj upisat financije i kazneno ili financije i građansko-a kazneno ako upišeš obavezno priko kolokvija riješi

ok hvala :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2010 23:17 
Početnik

ljudi help!! jel ima netko tko zna što se događa s onima koji ponovno upisuju drugu godinu, da li im predmeti nose 8 bodova ili kako????

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lis 2010 09:31 
Početnik

Jolly je napisao/la:
ljudi help!! jel ima netko tko zna što se događa s onima koji ponovno upisuju drugu godinu, da li im predmeti nose 8 bodova ili kako????

prebacujemo se na novi sustav bodovanja, moramo uzet i one seminare...samo meni nije jasno jel to sad znači da moram ponovno i odlušat predmete..i ne znam da li mogu izlaziti na ispite u prosincu??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lis 2010 09:39 
Početnik

mala ciara je napisao/la:
školarinu je potrebno uplatiti do 1.11. do kada traju i upisi :)

Teta u referadi mi je jutros rekla, da su upisi još ovaj tjedan, tj. do kraja dekanskog(15.10.)!?!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lis 2010 10:53 
Sega mega kul forumaš bez života

goldy je napisao/la:

Teta u referadi mi je jutros rekla, da su upisi još ovaj tjedan, tj. do kraja dekanskog(15.10.)!?!

i ja sam ovo čula :?

i kome virovat sad....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lis 2010 12:17 
Forumaš

uključite malo logiku, ako vam profesor recimo upiše ocjenu u petak u jedan, a referada radi do podne šta ćete ostat neupisani? ma naravno da ne.... samo vi pripremite indeks i uplatnicu i ništa ne brinite, ako vam budu šta brojile, lipo neka vam na jedno uho uđe na drugo izađe i to je to. Kad donesete kažete da niste prije mogli i briga vas.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lis 2010 12:25 
Početnik

Imam jedno pitanje. Ponavljat cu drugu godinu i to po ovom novom sistemu bodova.
Sada sam u nedoumici da li da se prebacim sa redovnog na vanredno ili da ostanem na redovnome :? ... Da li netko zna koje prednosti imaju redovni (ako ih imaju) po ovom novom sistemu....plssss help !! :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lis 2010 14:21 
Početnik

lenči je napisao/la:
Jolly je napisao/la:

prebacujemo se na novi sustav bodovanja, moramo uzet i one seminare...samo meni nije jasno jel to sad znači da moram ponovno i odlušat predmete..i ne znam da li mogu izlaziti na ispite u prosincu??

mislim da ćemo moći, jer smo mi to već odslušali i dobili potpis,ali da ih ponovno upisujemo. kakve seminare, jel to opet kako nas dopadne ili neko biranje, jel znaš kako onda upisujemo predmete u indeks, jer ja moram upisat dva s druge koja uopće nisam slušala???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lis 2010 14:24 
Sega mega kul forumaš bez života

Upisujes one predmete s druge koje nisi položia, a odslušao si ih i one koji nis odsluša s druge...
i ako si položia nesto s druge onda predmete s treće, a te predmete ne upisujes po ovom bodovanju od 8 etcs nego po starom bodovanju...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lis 2010 16:22 
Aktivan

Jel ima netko tko ponavlja prvu godinu drugi put i da mi kaže kakva je procedura, kako se boduju predmeti, koliko se plaća školarina...? :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lis 2010 18:10 
Forumaš

ček , ja sam imao sa 1 godine zaostatak teoriju i to sam sredia te posluša predmete sa 2 godine(i neke položia) i sad ću opet upisat 2 godinu i jedan predmet sa 3 godine . I sad jesam li ja po novom ili starom programu i da li trebam upisivat seminare ? , sve mi se izmišalo xd

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2010 07:20 
Aktivan

Yo je napisao/la:
ček , ja sam imao sa 1 godine zaostatak teoriju i to sam sredia te posluša predmete sa 2 godine(i neke položia) i sad ću opet upisat 2 godinu i jedan predmet sa 3 godine . I sad jesam li ja po novom ili starom programu i da li trebam upisivat seminare ? , sve mi se izmišalo xd

Ha, izgleda da su svi koji upisuju drugu po novom ... Samo ni meni nisu jasni ti seminari.
Sta mi upisujemo u indeks? Samo "Seminar" bez obzira na to koji cemo upisat ili odmah moramo napisat iz cega?
I da li se seminari mogu birat;
i jel to znaci da ce sad svi ( i izvanredni) morat dolazit na vjezbe ili seminari nemaju veze s vjezbama nego se to radi u dogovoru sa prof;
i da li se moze upisat seminar iz predmeta koji je vec polozen??? .... :? :? :? :? :? :? :? :? :? :?

Pliiiz, ako neko zna; :blinkblink: netko ko je upisao drugu po novom ili vec cuci na predavanjima ...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: :D
PostPostano: 13 lis 2010 10:44 
Početnik

ništa ja ovo ne tazumin posting.php?mode=reply&f=65&t=2028# evo ovako :ja ću isto sad ponavljat 2.godinu...položila sna samo statistiku i engleski te sociologiju(koja mi je bila ostala s 1.godine):....pa sad ne znan-jel upisujen sve ove predmete s 1.koje nisna položila-USTAV,OBITELJSKO,FINANCIJE,KAZNENO....i građansko (sad kad san dala sociologiju-jer ga prije nisan bila upisala)...+ neke predmete s 3.godine-dok se ne napuni 60 ects bodova??kako to ide...ništa ne razumin s ovin seminarima posting.php?mode=reply&f=65&t=2028#

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2010 11:50 
Sega mega kul forumaš

za sve one koji su rekli kako nema izvisenih skolarina na oglasnoj ploci,neka kupe naocale ili neka manje pisu gluparije...ako ne znate di je oglasna ploca(u hodniku koji vodi u predavonice 1i3)onda tako recite ...ali je izviseno za drugu,trecu itd....i pise.

ovaj post se odnosi na one koji su tvrdili kako nema skolarina,a da su bili na faksu i vidili.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2010 12:11 
Aktivan

drugi put postavljam isto pitanje jer stalno dobivan razliciti info pa u nadi da cu dobit bar dva ista odgovora :)

prosle godine sam upisala 4predmeta s druge godine jer mi je jos ostalo s prve,sad sam rijesila sve s prve ali s druge nista.
izvanredan sam student,i prosle godine sam platila skolarinu 7000kn, dali sad kad upisujem ponovno ova 4 s druge i ostatak s druge po prvi put placam opet 7000 ili 3500?pliiiiiz help jer tetke su mi vec 2puta dale drukciju info prek telefona,jel ima netko s istom situacijom pa da zna sigurno???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2010 12:16 
Sega mega kul forumaš

Tinaa je napisao/la:
drugi put postavljam isto pitanje jer stalno dobivan razliciti info pa u nadi da cu dobit bar dva ista odgovora :)

prosle godine sam upisala 4predmeta s druge godine jer mi je jos ostalo s prve,sad sam rijesila sve s prve ali s druge nista.
izvanredan sam student,i prosle godine sam platila skolarinu 7000kn, dali sad kad upisujem ponovno ova 4 s druge i ostatak s druge po prvi put placam opet 7000 ili 3500?pliiiiiz help jer tetke su mi vec 2puta dale drukciju info prek telefona,jel ima netko s istom situacijom pa da zna sigurno???

lani si znaci upisala ponavljanje prve ili si se vodila ka druga godina?

ako si ponavljala prvu onda san upisujes po prvi put drugu i placas 7000 i upisujes sve predmete i ove koje si lani s druge i ove nove ...znaci odslusane i nedosl.
ako si se lani vodila ka druga (imala vise 30 bodova ili vise)onda sad placas 3500.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2010 12:24 
Aktivan

vodila sam se ko druga godina, znaci ipak je 3500 super. ma zbunilo me je to sto neke predmete s druge upisujem po prvi put, al d aispada da sam za njih platila prosle godine :)ok super hvala ti puno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2010 15:09 
Sega mega kul forumaš

ostali su mi rim i teorija,. i odlucila san neupsat gradansko i kazneno,.e sad sta me zanima je di cu upisat rim i teoriju u indeksu,ocu njih pod prvi semestar napisat skupa san informatikon i ustavnim koji spadaju u prvi semestar a financijsko i obitejsko u drugi semestar (di i spadaju ) ,.
jeli uopce ima veze di cu navest ta 2 predmeta sta su mi ostali,ili ih uopce ne upisujen vise? :withstupid
:wtf

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2010 15:56 
Sega mega kul forumaš

upisujes ih u prvi i drugi semestar, po onoliko bodova koliko im pripada po svakom semestru ( npr. rim 3 semestar 6 bodova, 4 semestar 6 bodova ). ja obicno upisem ispite koje prenosim prve, pa nakon toga ispite iz slijedece godine ( dakle prvo upises rim, teoriju, pa onda ispite iz druge godine koje odaberes - npr. ustavno, kazneno, financijsko... i tako da ukupni zbroj bodova predmeta koje prenosis i onih koje upisujes prvi put bude 60 li manje, nikako vise ).

inace, di upisujes predmete i kojim redoslijedom ti ne zanima bas nikoga, niti to tko gleda, tako da se ne moras previse brinit oko toga...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2010 17:35 
Sega mega kul forumaš

Danny je napisao/la:
upisujes ih u prvi i drugi semestar, po onoliko bodova koliko im pripada po svakom semestru ( npr. rim 3 semestar 6 bodova, 4 semestar 6 bodova ). ja obicno upisem ispite koje prenosim prve, pa nakon toga ispite iz slijedece godine ( dakle prvo upises rim, teoriju, pa onda ispite iz druge godine koje odaberes - npr. ustavno, kazneno, financijsko... i tako da ukupni zbroj bodova predmeta koje prenosis i onih koje upisujes prvi put bude 60 li manje, nikako vise ).

inace, di upisujes predmete i kojim redoslijedom ti ne zanima bas nikoga, niti to tko gleda, tako da se ne moras previse brinit oko toga...

rim i teorija su nama jednosemestralni i svaki nosi po 8 bodova,. znaci nema veze ako upisen 2 iz treceg semestra i 2 iz prvog i drugog semstra , i 2 iz cetvrtog semestra ,tako ispada da u 3cem imam 4 predmeta u u 4tom semestru samo 2 predmeta,.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2010 22:35 
Početnik

imam pitanje...help!!
ostalo mi je samo ustavno sa 2.godine, ponavljam treću i sad bih trebao popisati predmete u index ali nikako pogoditi zbroj na kraju 60!
jel mi netko može pomoći i da li uopće mora biti zbroj na kraju 60 ili može biti recimo 31 bod u prvom a 28 bodova u drugom semestru..
btw, ponavljam treću i izvanredan sam student..csss, prebacili me na bolonju :-)) csss
Hvala puno !

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2010 22:44 
Sega mega kul forumaš

sirena-tg je napisao/la:
Danny je napisao/la:

rim i teorija su nama jednosemestralni i svaki nosi po 8 bodova,. znaci nema veze ako upisen 2 iz treceg semestra i 2 iz prvog i drugog semstra , i 2 iz cetvrtog semestra ,tako ispada da u 3cem imam 4 predmeta u u 4tom semestru samo 2 predmeta,.

iskreno, nemam pojma.
ja sam ti odgovorio prema svom iskustvu koje vise nije aktualno. nisam ni znao da su vama drugaciji kriteriji bodovanja. morat ces ipak pitat nekog tko je uptodate sa tim stvarima.
ja ocito nisam... :oops:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2010 09:39 
Aktivan

dokad su upisi? :roll:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2010 12:26 
Aktivan

lenči je napisao/la:
Jolly je napisao/la:

odakle vam to da se prebacujemo na novi sustav bodovanja,koliko ja znam ostajemo po starom???? ???????????? :wtf :wtf :wtf

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2010 12:46 
Aktivan

[quote="Pravnica_st"]Drage kolegice i kolege,

slijedom Vaših brojnih upita i izmiješanih informacija sa svih strana, vezano za upise i bodovni prag od 42 ECTSa, šaljemo Vam službenu odluku Fakultetskog vijeća i pojašnjenje.

Bodovni prag od 42 ECTSa vrijedi samo za studente upisane u akademskoj godini 2009.\2010., znaći studente prve godine, koji sada upisuju drugu godinu Sveučilišnog i Upravnog studija i naravno za sve nove studente, brucoše, koji ove akademske godine upisuju Fakultet.

Za ostale studente, druge i viših godina, ostaje stari bodovni prag od 30 ECTSa, s kojim će se smatrati studentima više godine.

Ove godine počinju po prvi puta i upisi na Specijalistički diplomski stručni upravni studij, sve informacije o navedenim upisima možete provjeriti na donjem linku.

Što se tiće Dekanskog roka, ostaje kako smo Vas obavijestili, samo čekamo i službenu odluku Dekana i objavu na internetu.

P.S. Još jednom napominjemo da u grupu Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Splitu pozovete sve kolege i kolegice sa Pravnog fakulteta koji su Vam prijatelji na Facebooku, da pravovremeno informacije stignu do što više studenata Prava.

Studentski zbor
Pravnog fakulteta u Splitu

E sada,sve ja to razumijem samo moj problem je ovakav. . ja sam upisala 2008/2009 a ne ove godine i ove 2009/2010 ponavljala prvu godinu,što znači da sada upisujem drugu?? i što sada za mene vrijedi ?? Stari sustav bodovanja ili??? :please: :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2010 12:55 
Početnik

pamela07 je napisao/la:
lenči je napisao/la:
Jolly je napisao/la:

odakle vam to da se prebacujemo na novi sustav bodovanja,koliko ja znam ostajemo po starom???? ???????????? :wtf :wtf :wtf

teta u referadi kaže da predmeti nose 8 bodova,samo kako uračunati kao 8 bodova nešto što si položio a nosi ukupno npr.4 :tired :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2010 13:08 
Početnik

Sada bih trebao upisati ponavljanje prve godine po drugi put. Zvao sam referadu i rekli su mi da gubim status redovnog studenta i postajem izvanredan.
Imam par pitanja: 1. jel upisujem po starom bodovanju( Rim-16, Teorija-16...) i 2. jel samo moram zaokružit na upisnom list da sam izvanredan student
ili treba napravit neku veću proceduru. Samo sam se radi ovoga prijavio, pa ako je netko voljan pomoći. :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2010 13:18 
Aktivan

pošto mogu samo zamislit sadašnji level nadrkanosti referade(bajkovito ♥) pitala bi ovde,ako ko ima isti slučaj -
iman 30 bodova s 2. godine i sad odjednon neman pojma dal upisujen 3., i ako da,jel mi bodova s 2. i dalje ostaje 30, il po novome 24+seminar(to je onda 32??), il 24 a bez seminara,il....il...il... zaboga, ako ima ko :evil:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2010 13:42 
Forumaš

ja iman 30 bodova sa 2.godine, i sad me zanima koje predmete da upisen sa 3.godine posto mi je ostalo jos gradjansko, kazneno i financije... :) ako ima ko kakav pametan savjet, bila bi jako zahvalna! :bow

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2010 13:44 
Početnik

Katastrofa je napisao/la:
Sada bih trebao upisati ponavljanje prve godine po drugi put. Zvao sam referadu i rekli su mi da gubim status redovnog studenta i postajem izvanredan.
Imam par pitanja: 1. jel upisujem po starom bodovanju( Rim-16, Teorija-16...) i 2. jel samo moram zaokružit na upisnom list da sam izvanredan student
ili treba napravit neku veću proceduru. Samo sam se radi ovoga prijavio, pa ako je netko voljan pomoći. :please:

isti slučaj ima i moja prijateljica, s tim da je ona već prošle godine upisala(do je još bila redovna) svaki predmet po 8 bodova, svakako moraš zaokružit da si izvanredan :) , nadan se da je bar malo pomoglo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2010 13:46 
Početnik

yellow je napisao/la:
pošto mogu samo zamislit sadašnji level nadrkanosti referade(bajkovito ♥) pitala bi ovde,ako ko ima isti slučaj -
iman 30 bodova s 2. godine i sad odjednon neman pojma dal upisujen 3., i ako da,jel mi bodova s 2. i dalje ostaje 30, il po novome 24+seminar(to je onda 32??), il 24 a bez seminara,il....il...il... zaboga, ako ima ko :evil:

mislim da upisuješ normalno treću

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2010 14:50 
Sega mega kul forumaš

blondina je napisao/la:
ja iman 30 bodova sa 2.godine, i sad me zanima koje predmete da upisen sa 3.godine posto mi je ostalo jos gradjansko, kazneno i financije... :) ako ima ko kakav pametan savjet, bila bi jako zahvalna! :bow

posto su ti ostali s druge predmeti koji nisu bas najlaksi za rijesiti preporucam da upises sa trece godine gpp ( 12 ), upravnu znanost ( 7 ), osnove europskog prava 1 ( 4 ), osnove europskog prava 2 ( 4 ) i strani jezik ( 2 ) - ukupno 29 bodova.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2010 15:50 
Početnik

Jolly je napisao/la:
Katastrofa je napisao/la:

isti slučaj ima i moja prijateljica, s tim da je ona već prošle godine upisala(do je još bila redovna) svaki predmet po 8 bodova, svakako moraš zaokružit da si izvanredan :) , nadan se da je bar malo pomoglo

Hvala ti puno, ako netko ima još saznanja u vezi ovoga neka mi javi!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2010 16:10 
Forumaš

Danny je napisao/la:
blondina je napisao/la:

posto su ti ostali s druge predmeti koji nisu bas najlaksi za rijesiti preporucam da upises sa trece godine gpp ( 12 ), upravnu znanost ( 7 ), osnove europskog prava 1 ( 4 ), osnove europskog prava 2 ( 4 ) i strani jezik ( 2 ) - ukupno 29 bodova.

da,tako nekako san i mislila....thank you!! :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2010 18:26 
Aktivan

ovako, ostali su mi rim i teorija sa prve, znaci triba bi upisat 2 predmeta manje s druge...jel postoji mogucnost ne upisat seminare a upisat jos jedan predmet s druge??? ako ne, sto predlazete koja dva da ne upisem? hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2010 19:34 
Forumaš

Ha, izgleda da su svi koji upisuju drugu po novom ... Samo ni meni nisu jasni ti seminari.
Sta mi upisujemo u indeks? Samo "Seminar" bez obzira na to koji cemo upisat ili odmah moramo napisat iz cega?

evo i mene ovo zanima?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2010 19:37 
Sega mega kul forumaš

mig je napisao/la:

evo i mene ovo zanima?

samo upises seminar,poslin ti u referadi udru pecat pa profesor u njega napise koji je predmet i to,tako je bar bilo sad na prvoj godini,.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 811 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: