Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 29 tra 2026 03:22.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 805 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 21 lip 2010 19:29 
Početnik

zna li netko odgovor na pitanje što je s upisivanjem podataka o roditeljima i posvojiteljima kod zasnivanja posvojenja kad se radi o nahočetu please

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lip 2010 09:29 
Aktivan

zna li itko koje djelove više ispituje, na šta češće obraća pozornost?kako izgleda usmeni ispit?koliko pitanja otprilike postavlja..aj ako neko ima volje neka malo podrobnije napiše o svemu.tnx

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lip 2010 11:09 
Aktivan

waikiki_honolulu je napisao/la:
kakva je ova skripta sa nasciturusa koja ima 74 stranice?je li to ta skripta iz koje je ekipa učila za ispit ili je riječ o nekoj drugoj?meni ne pari loše napisana..pliz nek neko odgovori.tnx :bow

po meni je jako loše napisana..... nije potpuna.... bolje ti je učiti iz knjige - nije teška!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lip 2010 15:12 
Forumaš

- konvencija o pravima djeteta i sve o odboru za prava djeteta (to je najvaznija, u knjizi opsirno objasnjena)
-bruxelles I i bruxelles II
-Eur. konv. za zastitu ljudskih prava i tem. sloboda
- konvencija o posvojenju djece
- 3 haske konvencije

-u knjizi poglavlje: "europsko obit. pravo u nastajanju" -tu je bisII,
- nabrojit konvencije Vijeca Europe (ima ih 4,5-u knjizi pise u zadnjemu pogl.)
- definiciju SUKCESIJE !

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lip 2010 22:15 
Aktivan

evo jedno pitanje...vezano uz pismeni ispit iz obiteljskog prava...ja planiram izaći 8.7, zanima me kakva je sanša da mi bude pismeni s obzirom da je dosta ljudi prijavilo taj datum? koliko ljudi uopće treba prijavit ispit da bi ona dala pismeni i da li se nakon pismenog polaže usmeni i ako da koliko dana nakon pismenog bude usmeni??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2010 09:59 
Aktivan

hyip je napisao/la:
Ljudi, zakasnia sam prijavit ispit priko studomata za 7.7.,a i za ostale datume u drugom dijelu roka jer mi piše da nema raspoloživih datuma...Dal mogu prijavit ispit priko prijavnice u referadi???Please help :)

Probaj tete u referadi zamolit da ti prijave ispit :grin: sretno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2010 15:57 
Aktivan

može li mi odgovorit neko ko dobro zna obiteljsko pravo na jedno pitanje?zašto u knjizi iz obiteljskog u dijelu o izboru skrbnika di se nabrajaju na negativan način preduvjeti za postat skrbnikom među potencijalnim skrbnicima nisu nabrojani roditelji nego tek baka,djed,braća i sestre itd..jer po logici stvari roditelj kojem će se produžiti roditeljska skrb nakon punoljetnosti djeteta također mora imat određene preduvjete za postat skrbnik odnosno roditelj sa produženom.rod.skrbi.
tnx

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 srp 2010 18:20 
Aktivan

ja sam nedavno slusala.po meni profa je skroz ok.pita direktno.znaci ona ne pita recimo nabroji srbnike nego sto je to individualni skrbnk.ravno u glavu.znas znas ne znas ne znas,drugo pitanje.pita te 5,6 pitanja.ako negdi zastanes ili ne znas posli se zna na to i vratit.ok je samo mora vidit da znas o cemu govoris.i primjetila sam da pazi na(sta je meni ocajno jer sam u tome ajme)da govoris pravnim rijecima i to inace te ispravlja i komentira.
pitala je ok pitanja:kao dali su babu i didu duzni uzdravat unuci,pa dali dijete moze osporit ocinstvo,i takvge seme.lagano ako znas jer nece te vatat na ric.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 srp 2010 11:27 
Aktivan

Znali li tko dali će biti 8.7 pismeni jer je zadnji dan roka pa će masu ljudi za taj dan prijaviti? Kako je bilo prošlih godina pismeni ili..?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 srp 2010 11:59 
Početnik

sićan se da je prošle godine zadnji dan roka bija 14.7. i da nam je bija pismeni

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2010 11:32 
Aktivan

danijel.os je napisao/la:
cruela je napisao/la:
jadni mi je napisao/la:
imam prijavu za 7.7. a htjela bi ići 8.7. jel netko zna da li ona pravi probleme oko toga, tj.da li se mogu pojaviti 8.7.?? please ako netko zna....

I mene muci isti problem,ali mislim da se ne moze,nisam sigurna ako neko zna neka odgovori :please:

Koja je razlika?ja imam 8.7. ...sta ce onda biti drugacije?

Pošto je zadnji dan roka, bit ce nas puno i mozda da pisat pismeni a ja bi radije pismeni :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2010 17:10 
Aktivan

zna li tko kako je na pismenom iz obi?jel se može prepisat, kakva budu pitanja i jel teže pismeno ili usmeno?plizzz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2010 18:23 
Početnik

pismeno je teže, budu konkretna pitanja- 8, a 5 točnih je za prolaz (tj.za 2)! bar je tako bilo lani
a prepisivat se i ne može baš, profa i asistentica dobro kontroliraju

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2010 12:26 
Forumaš

akitainumiss je napisao/la:
Mislim da vam se moze prijavit dan 7.a izac 9.7.to je ucinila moja prija al je nesto javila ja mislim profi na tel ili je dan sutra rekla da nije mogla zbog toga i toga razloga...

da, ali joj se moras na vrijeme javit..jedna je cura jucer rekla da bi dosla 8.7. i prof joj je odgovorila: to nece ici..previse je ljudi zadnje dane

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2010 16:10 
Početnik

pismeni je bio danas...od 40-ak proslo samo 3...kriterij u 40min moras rijesit 6 od 8 pitanja...pitanja moraju biti potpuno tocna,nema polovicno...evo neka pitanja- ciljevi konvencije vijeca europe,priznanje ocinstva u oporuci,pasivna adoptivna sposobnost,razlika izmedju skrbnika za posebne slucajeve i individualnog skrbnika,solidarna odgovornost bracnih drugova prema trecim osobama,uzdrzavanje bracnih dugova,kontakti djece sa roditeljima skojima ne zive,potvrda skojom nevjesta i zenik odlaze kod predstavnika vjerske zajednice...TO JE TO...pitanja nisu teska ako se ucilo iz knjige jer tko je ucio iz skripte nije mogao napisati potpuni odgovor na pitanje i zato je bila mala prolaznost.bilo je kolega koji nisu nista napisali a i onih koji su padali sa 5 tocnih odgovora...MOLIM DA AKO NETKO ZNA O OVOJ POTVRDI da napise jer to nitko nije rijesio...hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2010 19:48 
Aktivan

ineess je napisao/la:
To za elemente potvrde nesto je spominjala ovako:
Pretpostavke za valjanost braka
Suglasnost oko prezimena i jos neki toga se nemogu sitit.Vjerovatno piše u zakonu.

Nisan znala da to treba rec,ali da 6 od 8 prolaz?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2010 22:33 
Početnik

ja san prošla, a u toj potvrdi san pisala na koji način matičar provjerava jesu li ispunjene pretpostavke (matica rođenih, razgovor sa nevjestom i ženikom, srodnicima..), o zahtjevu u upravnom postupku, o rokovima, o drugim ispravama koje matičar prilaže namjeri sklapanja braka..
ugl, kod pismenog je najbitnije odgovarat konkretno ono šta te pita jer je bilo ljudi šta su napisali po 8 stranica i nisu prošli, a ja san napisala samo 2 ipo i prošla.. nije teško, al je kriterij malo previsok jer polovične odgovore uopće ne uzima u obzir:(
sretno svima! :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 srp 2010 12:45 
Sega mega kul forumaš bez života

ineess je napisao/la:
To za elemente potvrde nesto je spominjala ovako:
Pretpostavke za valjanost braka
Suglasnost oko prezimena i jos neki toga se nemogu sitit.Vjerovatno piše u zakonu.

i da su upoznati sa pravima i dužnostima br. drugova i mogućnostima uređenja imovinskih odnosa

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 srp 2010 11:05 
Aktivan

koja je skripta od ovih šta se mogu downloadat na forumu ispravna?ja san ima neku od 40ak str koja je prilično zastarila i nema puno bitnih izmjena koje su se dogodile.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 kol 2010 13:59 
Forumaš

Yo je napisao/la:
Ej tia sam pitat ima li di na nasciturusu ona lekcija o pedofilima i zloupotrebi djece , trgovina i to ?

Pozz

mislim da nema? al imam to u teci, reci sta ti tocno triba pa prepisem, skeniram il nesto smislimo ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 kol 2010 08:56 
Aktivan

a ovi međunarodni ugovori?jel to sve ima u knjizi ili imaju neki posebni papiri odakle se to mora učit..majke ti meni je i ovo već praviše.općenito jeli samo knjiga u pitanju ili ima još šta???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ruj 2010 10:07 
Forumaš

smrt je napisao/la:
waikiki_honolulu je napisao/la:
jedno pitanje imam.ne mogu razlučit iz knjige tko su tuženici u paternitetskim sporovima?kad majka osporava očinstvo?tuženik su vjerovatno dijete i otac?kad otac osporava očinstvo?tuženi su dijete i majka?je li to točno?

Kad majka osporava bracno ocinstvo tuženi su djete(jer gubi status bracnog djeteta) i otac jer se prekida pravni odnos(roditeljska skrb s djetetom)
Majka nema pravo na tužbu osporavanja izvanbracnog ocinstva, jer je onda dala pristanak na upis priznanja,

Kad otac odnoso mož majke osporava bracno ocinstvo tuženo je djete i majka, i tom slucaju nema izricite zakonske obveze postavljanja djetetu posebnog skrbnika,
Mislim da je to to, iako nisam ni ja previše uvjeren,

Kad dite tuži tuženici su i mater i otac. Ditetu se uvik postavlja posebni skrbnik.

I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air. They fly so high. They reach the sky. And like my dreams. They fade and die. Fortunes allways hiding. Oh, I've looked everywhere. I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air.
UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2010 10:20 
Aktivan

danas san bia na ispitu.profesorica ultra korektna i ljubazna..ko je išta učia i ima imalo smisla za povezivanjem stvari položit će sigurno.u prostoriju ulaze 3 studenta.najčešće ako student ne zna odg na pitanje neće pitat to isto drugog studenta..možda se tu i tamo koje pitanje opet posli zaleti.traži najosnovnije za prolaz i postavlja puno potpitanja da te podsjeti ako nešto zapne..sve u svemu ok je! :happpppppy a sad iden slavit prolaz :5

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ruj 2010 16:18 
Početnik

Pitanja sa današnjeg ispita: načela Obiteljskog prava , sukcesija, vlastita imovina, produžena roditeljska skrb, pretpostavke za valjanost braka

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2010 19:28 
Forumaš

provedbeni propisi(koji su),pretpostavke za postojanje braka,način sklapanja braka(građ i vjerski),tko može osporavati brak,razvod braka,utvrđivanje majčinstva,predmnjeva o bračnom očinstvu,perturbatio sanguinis,tko ima pravo na osporavanje majčinstva/očinstva,pravobranitelj,susreti i druženja(tko ne može vršiti nadzor),pasivna adoptivna sposobnost,kolizijski skrbnik,kaznena odgovornost skrbnika,pravna priroda uzdržavanja(8karakteristika),uzdržavanje od babe i dida,postotci uzdržavanja po dobnim skupinama,bračna stečevina,ovršni postupak.. :noc:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 ruj 2010 20:07 
Forumaš

:thumbsdown nije,usmeno je bilo..to su pitanja od 22.9. sta je bilo meni i ljudima prije mene...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2010 12:22 
Forumaš

moja pitanja sa usmenog od prije desetak dana: vlastita imovina, mora li zet uzdrzavat punicu,konvezija iz nepotpunog u potpuno posvajanje,osporavanje majcinstva,sto sadrzi odluka o posvojenju,koji dijelovi su tajni,kad osoba koja tvrdi da je majka/otac vise nije ziva moze li se tuziti nasljednike i koji su rokovi (cl74),kada se osobi dodjeljuje skrbnik

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lis 2010 20:02 
Aktivan

gala12 je napisao/la:
karl555 je napisao/la:
jel može netko nabrojat točno koje se sve konvencije moraju naučit za ispit, nabrojano ih je sto pa ne znan više koje su bitne... :wh

nije ti to toliko ni bitno...neće zamirit ako ne znaš... :thumbsup

konvencije da netriba uciti?? neznam bas... prof. ih pita, i sicam se da je meni prvo pitanje bilo nesto u vezi neke konvencije,nesicam se vise sto ni koje triba uciti,ali znam da te moze baciti ako neznas isto kao na bilo kojem drugom pitanju.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2010 18:27 
Početnik

ako koga zanima kakav je usmeni, prof pita sve, pita puno pitanja, ali uvažava kad vidi da je neko učija, pita sve ali sama je rekla da naročito pita sve u vezi uzdržavanja i imovinskih odnosa jer tu ljudi zapinju, pita i konvencije ali ne prečesto. ali ne morate znati sve da bi prošli, ako neko pitanje prvi put čujete pa ga ne znate ne triba paničariti samo pita dalje. primjer pitanja: privremeno uzdržavanje od strane czss, pretpostavke u osobi žene za priznanje majčinstva, smisao bračnog ugovora, razvrgnuće bračne stečevine, kriterij najbolji interes djeteta, privremeni zsatupnik kod lišenja poslovne sposobnosti, skrbnik za poseban slučaj - kad se postavlja, itd.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 lis 2010 12:09 
Aktivan

ineess je napisao/la:
Da li itko zna jel moguće odgovarati kod profesorice na konzultacijama?

nije,ja sam je to jedan put pitala.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 lis 2010 17:51 
Aktivan

studentica000 je napisao/la:
pamela07 je napisao/la:
. . iz čega trebam učit obiteljsko pravo?? skripta,knjiga?????????????? autori . . . ?? :(

zar nemaš literaturu na početku teme,a također i na stranicama faksa?!

ma ok to. . nego znam da su ljudi učili iz nekih skripti itd. . .pa sad nezz kupovat knjigu ili??? po'ed

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 lis 2010 21:52 

to ti je sve individualno,a iz skripte učiš na vlastitu odgovornost.Kopirane knjige imaš u kopirnici,sve.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 lis 2010 12:18 
Forumaš

može se i na skriptu proc,ali dobro bi bilo bar malo knjigu proc,ako profa pita bas neki detalj...

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 pro 2010 08:47 
Aktivan

znali tko šta je prostamal i kad dijana jakovac ima konzultacije :oops:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 pro 2010 15:25 

Pitanja ovaj rok:

produžena roditeljska skrb
nagodba kod uzdržavanja
dokad tuzitelj moze povuci zahtjevu parnici za razvod braka/ dokad uz suglasnos tuženika
da li se mrtvom djetetu moze priznati majčinstvo
sto znači nemogućnost rasuđivanja

Skripta je dobra za ponavljanje,ali preporučam učenje iz knjige.
Profesorica dosta ugodna.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 sij 2011 16:05 
Početnik

zna li netko dogovr na ova dva pitanja :

1) dali je običajno pravo izvor obiteljskog prava

2)na koga se primjenjuje europska konvencija o ostvarivanju dječijih prava

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 vel 2011 08:32 
Aktivan

bila,vidila,prošla...prof.je famozna,prava dama...učite iz knjige ali ne napamet,treba detaljno pročitat cijelu knjigu,pitanja su onda pre laka a gospođa daje sve od sebe da pomogne studentu,jedna od rijetkih...ps.zaboravite skripte.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2011 18:18 
Aktivan

otprilike ista kao kod forumaša gore navedeno,ako pažljivo čitaš knjigu znat češ joj sve,prava djeteta i konvencije obavezno proč.sretno a ja pičim na ustav...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2011 19:35 
Aktivan

studentica000 je napisao/la:
knjiga ima oko 500 str :ajme razočarana sam,činilo mi se da je netko rekao oko 300 :mrgreen:
jel postoje ispitna pitanja? koliko treba vremena za naučiti po knjizi?okvirno :?

Ja sam učio, ali iskreno, oko tjedan dana.. Od toga 2 dana cijelo vrijeme.. I prošao sam.. Ispitivala me 20-ak minuta i znao sam za jedva za 2.. Ali eto.. Uzmeš si 20 dana i sigurna si 100%.. Pročitaj 2 puta knjigu i nauči pitanja koja su tu na forumu, prof. je korektna..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ožu 2011 12:25 
Aktivan

aloooj je napisao/la:
moze li mi netko odgovoriti kako stoji situacija sa seminarima, da li su obvezni,ako jesu koliko se smije izostati i ostalo posto nisam bio ovaj tjedan?

Seminari su obavezni, smijes izostat dva puta... za vrijeme trajanja seminara biti ce dva testa koje ce provodit asistentica, oni su obavezni! Kolokviju smijes pristupit samo ako napises seminar i ako redovito dolazis na seminare... prvi kolokvij ti obuhvaca gradivo koje je profa prosla do tada na predavanjima(4 mje.)... kolokvij ti nece biti priznat ako ga ne dobijes tri ili vise... :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 805 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: