Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 29 tra 2026 11:31.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 40  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 20 vel 2010 13:50 
aloooj je napisao/la:
Ima li nesto sto Stanicicka najvise pita iz obveznog i stvarnog i da li netko zna sto sigurno iz tog dijela ne pita?

Pita sve, nemoj ništa preskakat... a kod nje ti biraš dva pitanja, jedno iz stvarnog, drugo iz obveznog i posli te ona još pita nešto šta ona izabere... Al mislim da je bitno da naučiš dobro posjed vlasništvo i one ugovore sve...

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2010 18:09 
Artur2 je napisao/la:
kako ide princip pitanja za ispit kod Šarac, (ako uđem među prvima)
šta zna pitat za veću ocjenu? please!

Ona ti postavlja pitanja, naslove lekcija... upada ti podpitanjima, traži dosta detalja a šta više detalja znaš i šta si sigurniji u svoje znanje, to ti je veća ocijena.

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2010 18:23 
Artur2 je napisao/la:
ma znan to nego koja su najčešća pitanja, znan da prvo pita nasljedno,...

Ala vas.... šarac te pita sve, nema pravila... počne nasljedno pa se pribaci na ugovore pa npr. na fizičke osobe i onda zakonik 12 ploča.... pita šaroliko...

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2010 19:53 
Aktivan

Artur2 je napisao/la:
ma znan to nego koja su najčešća pitanja, znan da prvo pita nasljedno,...

stvarno pita sve, nema pravila al recimo da kod nasljednog najčešće pita pretpostavke za nasljeđivanje, posljedice stjecanja i legate, kod obveznog; kontrakte i sastojke pravnih poslova, good luck

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2010 01:37 
Sega mega kul forumaš bez života

Eventualno još može pitat fizičke osobe i one tužbe.. al ovo ti je provjerena inf.
I sam biraš dva pitanja, jedno iz stvarnog drugo iz obveznog djela

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2010 16:20 
Forumaš

mala_s_prava_00 je napisao/la:
zna li neko ko ima iskustva sa šarac šta pita iz povijesnog dijela, prava osoba i rimskog građ.postupka? tnx :celebrate

povijesni dio bas i ne pita, bar mene nije.. iz prava osoba sve, iz postupka pita jedan od oblika da pricas o njemu, sad koji te dopadne legisakcioni,formularni ili ekstraordinarni. pita ti sta je litiskontestacija i koje su najvaznije pr.posljedice. Pita prigovor i vrste. tuzbe. i ne sican se vise.. Znam da zapocne ispitivanje sa pitanjem iz nasljednog prava i kasnije obavezno pita jedan od kontrakata..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2010 03:53 
Početnik

studentica000 je napisao/la:
Što napraviti prije nego počnem učiti rimsko?Jel trebam kupiti original knjigu ako sam izvanreni student?Koja je shema sa odabirom prof.?Mislim di piše kad je koja da mogu izabrati kod koje ću odgovarati?Jel ista literatura za obe prof?ili?

sve vec pise na forumu.
odgovore ces pronaci na ovoj temi, i na slijedece dvije:
http://www.nasciturus.com/forum/viewtopic.php?f=38&t=685
http://www.nasciturus.com/forum/viewtopic.php?f=38&t=686

i sretno s ucenjem :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2010 19:46 
Forumaš

Zar se knjiga doslovno treba naučiti napamet kod Šarac od a do ž,ili mi je dovoljno da normalno znam pričati o lekciji,jel smijem izostaviti neke manje bitne rečenice? :wtf
samo definiju, a ovo ostalo mos svojim ricima, naravno da ne tribas sve napamet ko iz knjige..

Leviathan je napisao/la:
je li istina du u 4. mjesecu možemo samo jedan ispit prijavit?

ne

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2010 13:34 
Aktivan

nemojte se bojat šarac, ona je prekorektna profa
istina je da zna nekad zakomplicirat pitanje al to za one koji su naucili i dobro sistematizirali gradivo nebi triba bit problem...
evo ja san neki dan dobila 3, nisan znala sve od rici do rici, nisan puno govorila latinski i podpitivala me - sve san znala odgovorit
u tome je stvar - nemorate sve znat, samo nemojte radit kardinalne greske, tocno odgovorit na podpitajna i to je to

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ožu 2010 15:56 
Forumaš

ladesta je napisao/la:
ima li ko ko je prijavia ispit iz rima (kod sarac) i nije se pojavia na njemu? triba li u tom slucaju ic kod nje da ti upise pad?? ima li ona kakav popis ljudi koji su prijavili il tako nesto..

ne tribas se pojavit ako ne mislis vise izlazit u tom roku i ne moras ic upisivat pad! ako je prijava bila u drugom misecu, nista zato, ne tribas ic..

ali ako npr prijavis 5.6. i mislis opet prijavit npr. 20.6. i izac tad moras upisat pad od 5.6...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ožu 2010 19:35 
Aktivan

dali je obavezno polozit latinski jezik prije rimskog,jer su mi neki rekli da moras polozit latinski prvo,da bi uopce izasa na rimsko? :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ožu 2010 19:42 
Početnik

trebaš prvo latinski, pa tek onda možeš rimsko pravo!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 tra 2010 13:28 
Aktivan

plavojka je napisao/la:
Iz povijesnog dijela ti pita najčešće:

Ius cognes, ius dispositivum

Izvori za rimsku pravnu povijest

Zakonik 12 ploča

Klasična jurispudencija

Justijanova kodifikacija

ovo ostalo rijeko al baš rijetko koga pita a to joj nije ni bitno

čekaj,šta joj nije bitno,općenito povijest ili ovo ostalo iz dijela povijesti šta nisi nabrojila?' :bow

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 tra 2010 13:30 

Ma povijest ti pita najmanje i to joj nije toliko bitno na ispitu... Najviše pitanja proizlaze iz stvarnog i obveznog dijela... A ovo šta nisam nabrojila to skoro nikad ne pita.. al ti isto pročitaj.. eventualno ako ona nešto od toga spomene da znaš o čemu se radi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 tra 2010 01:23 

missy je napisao/la:
zanima me jeli istina da je prof.šarac puno blaža prema vanrednim studentima ?jer sam čula da je puno puno blaža .

i ja sam čula,al isto treba naučiti,ako kod nje naučiš bar znaš da ćeš proći.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 tra 2010 12:18 
Aktivan

Jedno pitanjce; nisam siguran da li ću moći doći u utorak na rim, a prijavio sam ga putem studomata.
Kvešćn: ako ga odjavim sada, do kad ga ponovno mogu prijaviti? Da li mogu u referadi ili kod profesorice čak ako dođem? Auto mi je na servisu, danas mi čovjek kaže da nema šanse da bude gotov do sredine slj. tjedna, dakle moram vlakom ili busom. (iz Rijeke) :(

Do kojeg dana su uopće rokovi ovaj mjesec?

Puno hvala i sorry ako sam dosadan, ali pretražio sam cijeli forum; ili krivo tražim ili je sve toliko pomiješano da se više ništa ne zna.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 tra 2010 12:22 
Forumaš

ne odjavljuj ni slučajno, nećeš moć više prijavit! pošalji mail profesorici, objasni joj problem i nebi trebalo bit problema... rok je cijeli iduči tjedan, pon-pet! :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 tra 2010 16:16 
Aktivan

ichh je napisao/la:
diaboliq je napisao/la:
missy je napisao/la:
zanima me jeli istina da je prof.šarac puno blaža prema vanrednim studentima ?jer sam čula da je puno puno blaža .

Dakle najbitnije kod nje je stvarno i obvezno uz mrvicu ostaloga?
S time da je objektivnija od prof. Staničić? Da li potpomaže podpitanjima?

Zapravo, samo želim nekakvu malu jadnu dvojčicu; koliko je ona izgledna meni kao vanrednome kod profesorice Šarac? :( (je, glupo je pitanje, ali je više subjektivno nego objektivno - samo u poređenju sa profesoricom Staničić kod koje sam bio 2x i svaki put me rušila u trenutku kad mi je trebala udariti pečat za prolaz.. Zašto - ne znam niti sam, vjerojatno nešto nije valjalo u tome kako sam rekao odgovor)

Ono što me privlačilo kod Staničić su ta dva pitanja stvarnog i obveznog.. Na kraju se ispostavilo da to nije baš tako jednostavno jer uvijek nešto fali.. Uvijek neka začkoljca koju ona želi čuti, a ti baš to ne znaš reći na taj način. Cijelo vrijeme sam priremao samo stvarno i obvezno;što se povijesti tiče, ne vjerujem da se sjećam ičega osim osnova, a kamoli što drugo. I sad ne znam da li ja realno mogu stići pripremiti ostatak za Šarac ako ne odem u utorak kod Staničić..

Možeš jer ti povijest i ne pila baš puno, a i zadnje to pita, a nasljedno pita prvo a ono ti je stvarno jednostavno

. . .a di je statusno,obiteljsko,rimski građ.postupak. . .to sve šarac pita!!! :ucenje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 tra 2010 18:14 
Aktivan

sashha je napisao/la:
a ja prijavila u stanicicke za utorak...ako me ona baci jel mogu odgovarat u sarac dok traje ovaj rok??

ako u redovitom roku koji traje mjesec dana možeš samo dva puta pristupit ispitu onda čisto sumnjam da u TJEDAN dana možeš dva puta izać na isti ispit. . .mislim da ne!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 tra 2010 23:23 
Aktivan

sashha je napisao/la:
a ja prijavila u stanicicke za utorak...ako me ona baci jel mogu odgovarat u sarac dok traje ovaj rok??

u pravilu ne mos odgovarat dva puta u kratkom roku

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2010 12:41 
Forumaš

pamela07 je napisao/la:
sashha je napisao/la:
a jbt.jel stvarno istina da je ta stanicika tolikooo groznaaa? zapravo trazim utjehu

a kako komu. . .meni su sve prije kod nje prošle i kažu da uopće nije tolio strašna,baš suprotno!! pa sad :wtf

Ja san isto kod nje prošla i bila mi je ok.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2010 12:47 

izgleda da je to individualno... ja sam bila kod nje prošli mjesec i nema šanse da ikad više idem kod nje na ispit... ona žena je pravo za u ludnicu :?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2010 14:36 
Forumaš

potpisujem ovo! godinu dana san uzaludno izlazila kod nje i definitivno nije za fax niti ikakvu suradnju sa ljudima... :ucenje kad te nekjo prekine upola rečenice gledajući kroz tebe da bi kćer koja sidi tu i sluša pita koliko su koštale ribe na peškariji...?! :wh živila prof.šarac! :celebrate kad naučimo, proć ćemo..tako i triba bit

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2010 17:04 
Forumaš

diaboliq je napisao/la:
2) KADA je moguće prijaviti/odjaviti ispite:
Prijava ispita je dozvoljena do 8 (osam) dana prije datuma ispitnog roka (iznimno ako je drugačije dozovoljeno)
Odjava ispita je omogućena do 48 sati prije datuma ispitnog roka. Ako je datum ispitnog roka ponedjeljak, tada je krajnji rok odjave ispita petak do 12:00 sati.
Primjer:
· za datum ispitnog roka 20.02.2008 rok prijave je do 12.02.2008 u 24:00, a odjave do 18.02.2008 u 24:00
· za datum ispitnog roka 18.02.2008 (ponedjeljak) rok prijave je do 10.02.2008 u 24:00, a odjave do 15.02.2008 (petak) u 12:00
Studentima koji ne odjave ispit na vrijeme, a ne pristupe ispitu, bilježit će se pad.

^ovo gore me brine. Sad ako uđem u studomat, piše mi za kad sam prijavio ispit. Ne vidim kad su drugi rokovi. Mogu ih vidjeti AKO odjavim ispit. Ako odjavim ispit, a ne mogu ga više prijaviti jer je u manje od 8 dana, I'm fucked.

To je ono što se pitam; kako sad odjaviti prijavljeni ispit kod Staničić, a otići na zadnji rok kod Šarac? :(

Idi na studomat, uđi u ispiti, a onda uđi na pregled ispitnih rokova i vidi do kad su rokovi za prijavu, ja ti na svome nemogu vidit za rimsko jer san ga položila pa mi je maknuto, ali vidin da još danas mogu prijavit ostale predmete koji su 23. pa požuri jer vjerojatno moš i ti, a i slučaju da nemoš svejedno nećeš odg. u Staničić,pa ako ne uspiješ prijavit dog. se s Šarac da te ispita i upiše u 6.misec

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2010 17:35 
Forumaš

diaboliq je napisao/la:
Danas do ponoći odjave i zadnja prijava za 23. :-s
Ichh hvala na pomoći; stalno sam izlazio kod Staničić i svaki put se razočaram. Sad sam mislio izaći zadnji put kod nje prije Šarac, ali sam zaboravio da u St nema rokova u 5.mjesecu kao u rijeci. :(

Ultima thule.

a) otići s ovime što sam naučio (stv i obv) kod Staničić
b) odjaviti do ponoći Staničić i bubati i ostalo za Šarrac u petak. Pravo pitanje; stignem li to sve proći da bih prošao kod nje kao vanredni student iz faking rijeke.

Ja san odgovarala i kod jedne i kod druge i meni osobno je Staničić puno bolja(iako me jedanput bacila). Koja pitanja odabereš, možda nešto preteško i komplicirano pa ti uvik nađe caku da te baci... A kod Šarac stvarno triba dobro naučit za proć..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2010 18:21 
Aktivan

diaboliq je napisao/la:
Danas do ponoći odjave i zadnja prijava za 23. :-s
Ichh hvala na pomoći; stalno sam izlazio kod Staničić i svaki put se razočaram. Sad sam mislio izaći zadnji put kod nje prije Šarac, ali sam zaboravio da u St nema rokova u 5.mjesecu kao u rijeci. :(

Ultima thule.

a) otići s ovime što sam naučio (stv i obv) kod Staničić
b) odjaviti do ponoći Staničić i bubati i ostalo za Šarrac u petak. Pravo pitanje; stignem li to sve proći da bih prošao kod nje kao vanredni student iz faking rijeke.

a nezz imaš povijest,statusno,obiteljsko,građ.postupak i nasljedno a to ti sve šarac pita. . .bez obzira jesi izvanredni ili ne kod šarac uvijek moraš znati sve!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2010 20:00 
Forumaš

diaboliq je napisao/la:
Da li je moguće da prijavim kod Šarac, a ipak dođem kod Staničić u utorak? Da ju zamolim da me pita prije..?

(previše pitam, znam :( )

Mislin da ne, jer kad san ja bila u 2.misec dolazili su neki koji su prijavili na dan kad Šarac ispituje i ona ih je potirala, i rekla da ne ispituje tuđe studente, i ako nekoga nema na spisku ona ti ga neželi ispitat

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2010 20:54 
Forumaš

diaboliq je napisao/la:
ichh je napisao/la:
diaboliq je napisao/la:
Koliko prosječno Šarac pita pitanja iz svake lekcije?

Pita 3 pitanja, prvo nasljedno pravo(uvik), a onda po jedno iz obveznog, stvarnog ili ono prije,al najčešće m1 nasljedno,1 obvezno, 1 stvarno

A potpitanja također.. povijest.. postupak?

Postupak dosta često pita, povijest onako, al ako joj znaš prva 2 pitanja neće te bacit ako neznaš to zadnje, bar nije nikog bacala kad sam ja bila slušat

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 tra 2010 16:57 
Aktivan

sashha je napisao/la:
prosa je samo jedan decko,stanicicka ga je drzala doslovno 2h unutra..osim njega nitko vise,,,a posto je dala jos jedan rok danas onda neznam jeli itko od njih prosa

a kod šarac???? :scared

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 tra 2010 17:04 
Aktivan

za šarac neznam,,znam samo za stanicic jer je ona bila jucer...al mislim u svakom slucaju da je puno bolja šarac...nekazem da sam sve znala,i da me bezveze bacila al ova je luda totalno.samo te ide zblekat.ti pocnes pricat a ona non stop prikida i ode koncentracija..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 tra 2010 17:55 

diaboliq je napisao/la:
I kak je na kraju bilo kod Šarac...? Anyone? Pitanja?

loše... tražila je detalje na lat. i zbog toga rušila... također je pitala stoljeća iz onog prvog povijesnog dijela

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 tra 2010 17:58 
Aktivan

ja prosla :happpppppy
nacelo reprezentacije
obveza
vrste posjeda

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 tra 2010 22:16 
Aktivan

plavojka je napisao/la:
koliko vam je trebalo da naučite rimsko?

2 miseca najmanje... ako misliš proć odma iz prvog puta šta je jako teško

:scared :sok:

Ja se toga sad držim; svakodnevno učim po 5-6 sati sve oblasti; nema drugačije..
Nulla dies sine linea..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2010 08:28 
Početnik

ja sam prošla rimsko prošli tjedan... :-) Obratite pozornost na stoljeća, mene je pitala koje stoljeće je Justinijan, glosatori i postglosatori....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 svi 2010 09:10 
Početnik

mala_s_prava_00 je napisao/la:
odlično je bilo sarkastično! :thumbsdown a mogla san i odjavit, ja budala mislila da nema veze... nego, nadan se da si sigurna da je i 4.put "normalno"... enivej, fala... :blackeye

4.put je "normalno"...ja sam bila u cetvrtom mjesecu i sarac me ispitivala i nije me ni pitala koji mi je put...tako da provjereno je "normalno":)...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 svi 2010 13:01 
Forumaš

hvala :celebrate ali na teoriji je milian reka da se ne gleda sta studomat pamti nego sta ti piše u indexu, tako da mi je praktički prvi put... :happy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 svi 2010 15:05 

mala ciara je napisao/la:
slala sam sarac mail jos prije mjesec dana i jos uvijek mi nije odgovorila tako da sumnjam u tvrdnju da uvijek odgovori.
a sto se tice roka,uistinu tako funkcionira... ako padnes u prvom dijelu roka u 6 mj. mozes opet izaci u 7.mj.

onda najbolje na konzultacije doći i pitati.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 svi 2010 19:40 
Aktivan

A ot Staničić mail niti ne valja..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 lip 2010 11:39 

sashha je napisao/la:
jel vi ucite cilu knjigu ili? sta ako radic bude pita sve,,a ja se drzim samo nasljednog,obveznog i stvarnog,jer su mi rekli da ni sarac nepita cilu knjigu :please:

šarac pita cilu knjigu, uči sve

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 lip 2010 10:08 
Aktivan

vedran je napisao/la:
Pročita sam na forumu da je prof. Radić triba lani u 9. misecu ispitivati Rim, ali nisan naša je li tako i bilo. A svi znamo koliko je važno ko ispituje. Različito spremaš ispit za prof. Staničić, za prof. Šarac ili nekog drugog. Dajte, ljudi, ako znate što o tome kako prof.Radić ispituje ovaj predmet, napišite, please, tako da, ako bude on, znamo što nas čeka.

. . istina je da je prof.Radić prošle god ispitiva i da isto prolaznost nije bila Bog zna što!! a sad točno kako ispitiva nemam pojma!!! :12: :12:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1580 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 40  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: