Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 28 tra 2026 17:49.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

PAŽNJA PAŽNJA!
Sve teme o upisima,studomatima,bodovima,prebacivanjima,molbama i slično su radi bolje preglednosti prebačene u novi podforum Papirologija

Započni novu temu Odgovori  [ 225 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 07 lip 2009 12:44 
Početnik

prije super a sad katastrofa..uglavnom citam po zilijun puta i podvlacim markerima:) slazem se sto je neko rekao za mentalne mape, isla sam na taj tecaj i cini se ok za fakultete koji nemaju toliku materiju ko mi..ja sam gp pokusala mapirati pa sam dobila slom zivaca. sto se tice guarane nista posebno, popila jednu kutiju i nisam bas osjetila neki elan u ucenju :(

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lip 2009 21:53 
Aktivan

Čitam gradivo, sastavljam (ukratko i udugo), čitam na glas, ponavljam na glas, markiram, pocrtavam, nekad izvlačim kao neke 'mentalne mape' - za ponavljanje, ponavljam po pitanjima...
Problem je što s ovim radnjama najčešće počnem prekasno, pa ne stignem sve...Ali najteže mi je počet, kad krenem, onda to ide, ali dok ne počnem, odugovlačim na razne, nezamislive načine, dosadim sama sebi...
I zamolim priju/ kolegicu da me malo ispita (po pitanjima), ona je malo iza mene, pa ako njoj uspijem približit to o čemu pričam, znači da je ok...A ako njoj nešto i ne znam odgovorit, onda me ona iskritizira, izgadi (tipa ccc :dis-anim: sram te bilo ne znaš, ovo da si naučila...) a ja znam na šta moram obratit pozornost ...
I to sve skupa daje odlične rezultate, samo je (moj) problem početi na vrijeme...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lip 2009 22:18 
Forumaš

ja imam isti problem, tesko mi je pocet i odugovlacim, al kad jednom pocnem, ide glatko- samo sta obicno bude prekasno da sve stignem..
a ucim tako da jednom procitam sve i usput podcrtam s markerima, ako ima kakva podjela, stavim na papir ukratko.. i onda kasnije samo ponavljam na glas

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lip 2009 22:21 
김정일

Dok sam ucio, cinilo mi se da nema nikakvog smisla čitati jer su informacije ionako previše apstraktne da bi mi odmah upale u pamćenje.
Zato bi odmah direktno krenuo na učenje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lip 2009 23:42 
-Admin-

Meni isto nije jasna svrha tog prvog citanja cile literature, to mi je gubljenje vremena jer nista ne zapamtim i samo se izivciram, ovako kad odma ucim uvjeravam se da je svaka stranica koju ucim najgora do sada i da je ostalo puno lakse :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lip 2009 12:05 
Aktivan

Ja naučim najprije naslove i podnaslove napamet, zatim za svaki podnaslov naučim po jednu rečenicu nakon toga samo nadolijevam nove informacije.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lip 2009 18:22 
Sega mega kul forumaš bez života

kafka je napisao/la:
Ja naučim najprije naslove i podnaslove napamet, zatim za svaki podnaslov naučim po jednu rečenicu nakon toga samo nadolijevam nove informacije.

buhahahhahahahhahah... :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lip 2009 11:35 
ona koja piše sa WC-a

Inso je napisao/la:
Dok sam ucio, cinilo mi se da nema nikakvog smisla čitati jer su informacije ionako previše apstraktne da bi mi odmah upale u pamćenje.
Zato bi odmah direktno krenuo na učenje

me too...
....ja recimo pročitan odlomak od 1-2 stranice i onda podcrtajen i odma memoriziran, i tako više odjeljaka,jedan po jedan, i onda finalno ponovim sve u komadu......

....prije samog učenja sistematiziran literaturu na više dijelova, koje odvojim "post-it papirićima" i sebi napravin plan koliko vremena potrošiti za svaki odjeljak...redovno, svi moji planovi propadnu,ili ih uvik odgađan, al svejedno ih pišen.....jer mi u početku daju nadu da ću imati minimalno 10 dana ,prije ispita, za ponavljanje gradiva, iako na kraju, dan prije ispita još uvik utvrđujem novo gradivo...a štaš, nepopravljivi kampanjac...... :cerek:

moja greška kod učenja što nikad ne stignem proči svu literaturu, jedan dio uvik naučin savršeno i konstantno ga ponavljan,i neda mi se priči na novi,drugi dio kojeg onda njanci ne pročitan, a sve to jer se kvalitetnog učenja uvatin tjedan dana prije ispita......pa se ne stigne..... :lol:

...i onda obično ili me pose*e srića na ispitu, pa budu pitanja iz onog dijela šta san naučila, ili padnen i onda za drugi put naučin ostatak.....

...e a sad odoh učiti...... :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lip 2009 14:10 
Veteran

ajme ja ovaj predmet odgađam ima evo dva miseca.. prvo sam pisala u teku kao i za druge predmete koje sam prošla, al sam skontala da sam pisala i one tekstove koje je naveo da preskočimo. tako da je uzalud bila teka, pa sam počela učit iz tih dijelova, ali previše nejasnih pojmova pa preskačem.. sad učim ono šta je lako za zapamtit i izgovorit... nek me sreća posluži inače najeboh :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lip 2009 15:40 
Aktivan

Stvarno se divim ljudima koji baš ono vole učit, meni se samo ponekad učini da mi je to gušt(na nekih po ure) a ostatak vrimena je baš ono teška patnja, sidiš za stolon buljiš u nepregledno more kojekakvih pojmova, a vani život, ptičice cvrkuću, ljudi idu na kupanje,djeca pjevaju a polja rađaju.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lip 2009 17:03 
Veteran

Da, uvijek se nađe nešto šta je sto put bolje od učenja... u bilo koje doba dana i noći. npr. petak navečer, doma si jer imaš u ponediljak ispit.. mučiš se i umisto da učiš gledaš filmove. subota, svi se igraju ispred tvoje kuće, kafenisaju u obližnjem kafiću a ti švrljaš po fejsu i pogledaš u knjigu...

katastrofa, jedva čekam ovo položit!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lip 2009 17:30 
-Admin-

Da, priroda kao da je zelenija, more kao da je plavije, a cvrkut ptica milozvučniji kad kreneš učit. :mrgreen: :cerek:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lip 2009 17:41 
Aktivan

Znači kod svih je isti problem, vjerojatno je tomu tako što buljenje u knjigu nije u skladu s prirodom, ko je vidija slavuja da ide na sate pjevanja ili lava kako čita Umijeće ratovanja od Tsun Tsua.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lip 2009 17:42 
-Admin-

ahahaaha :mrgreen:

To je neprirodan, štoviše protuprirodan blud! :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 09:45 
김정일

kafka je napisao/la:
lava kako čita Umijeće ratovanja od Tsun Tsua.

Al jednog dana kada gazele nauče formirat falange vidjet cemo ga onda :mrgreen:

Nikome nije drago učenje, uvijek nademo nesto pametnije za raditi.
Al zamislite da radite u nekoj tvrtci. Dnevno se radi 8-9-10 pa i više sati.
Osoba koja dnevno uči samo 2-3 ured dnevno u kontinuitetu bez problema riješava uvjet ili čak čisti godinu.
Hocu reci, znam da je tesko, al uvijek moze bit i gore :D

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2009 14:53 

Ja swe uvik brinem da ako počmem učit rano da ću do roka sve zaboravit..zato lipo kad stisne učim, al se isto ne forsiram..
Nije dobra metoda, al kad ne mogu drukčije...

EE meni mama stalno ponavlja: Fax je tvoj posao, jedno skraćeno radno vrijeme treba odvojit za učenje... samo šta ću ja to shvatit za 6-7 god kad završin ovaj fax....e da i ako.... :(

E da ima meni jedna skroz dobra metoda učenja skinete FLASH CARD MANAGER. radi na principu kartice s dvi strane, na jednoj je pitanje na drugoj odgovor,Što unosite sami.
Napravila sam ima par dana samo copy paste s ovog foruma oko 40 tih kartica iz gp..super stvar za ponavljanje i nakon svakog odgovora ocjenjuješ se. Da li si sigurno znao odg, da li si pogađao , nisi znao odg te ti on sam izbacuje najviše kartice za koje si se najmanje ocjenio...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 lip 2009 17:54 
Početnik

.......pa učin najčesce zadnja 3 dana prije ispita, 0-24 skoro....guarana, kava i sl........čitanje stranu po stranu. zatim zatvorin pa prepričavan.......i tako do kraja knjige, pa opet letimično ponovin koliko mi vrime dopušta....učinkovitost:85% slučajeva

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 lip 2009 21:10 
Forumaš

Josephine je napisao/la:
Meni isto nije jasna svrha tog prvog citanja cile literature, to mi je gubljenje vremena jer nista ne zapamtim i samo se izivciram, ovako kad odma ucim uvjeravam se da je svaka stranica koju ucim najgora do sada i da je ostalo puno lakse :mrgreen:

Ja sam na prijašnjim godinama kad bih krenula učiti, učila dio po dio, nikad iščitavala ispite i tek sad na kraju studiranja shvatila da sam toliko vremena trošila pokušavajući shvatiti ono što piše primjerice na početku knjige, a da sam sve to ispočetka prvo jednom pročitala i podvukla shvatila bih da se neki dijelovi što su mi nejasni, a nalaze se na početku knjige, puno bolje razjašnjavaju na sredini ili na kraju knjige. Šteta što sam to naučila tek nakon mukotrpnih sati učenja na krivi način.

Zato predlažem svima koji tako učite, krenite radije podcrtavati od početka knjige i pročitajte cijelu literaturu (ili barem dio), a tek onda krenite s učenjem jer ćete se i sami začuditi koliko će vam neke stvari na taj način postati jasnije nego da ih odmah krenete učiti napamet (nikako učiti napamet osim onih stvari koje se moraju učiti napamet, tipa nabrajanja i nazive konvencija). Većina profesora ionako traži razumijevanje, a kad vide da ste naštrebali napamet i kad vas pitaju na primjeru iz života, a vi o tome nemate blage veze, pomislit ćete si što niste učili s razumijevanjem. Najbolje je sve pročitati, podvući i na kraju će vam ostati u glavi neki dijelovi više, neki manje, a kasnije ćete lakše prepoznavati stvari i stvari će same od sebe početi dobivati neki smisao... Možda i vi koji sad tako učite shvatite, kao i ja, na kraju faksa da ste sve to vrijeme učili pogrešno... U svakom slučaju, sretno vam i da dogurate do kraja metodom koja će vas najviše zadovoljavati (u krajnjoj liniji sva ova slova neće doprijeti do nikoga tko ima razvijenu metodu i s njom je zadovoljan). A onaj tko bi nešto promijenio, svakako neka proba ovu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 srp 2009 12:55 
Početnik

unika: potpisujem... to je moja metoda! samo tako se može shvatiti predmet kako triba...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 srp 2009 13:49 

devil je napisao/la:
.......pa učin najčesce zadnja 3 dana prije ispita

a koje to ispite?
ja mislim da nema ta guarana i kava i pamet ovog svijeta da ti omoguće naučit predmete sa npr. druge (osim eng :cerek: i eventualno metodologija i inf, a i statistiku triba vježbat :wtf ) u 3 dana

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2009 18:42 
Početnik

STRUČNI STUDIJ

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2009 21:36 
kike je napisao/la:
devil je napisao/la:

a koje to ispite?
ja mislim da nema ta guarana i kava i pamet ovog svijeta da ti omoguće naučit predmete sa npr. druge (osim eng :cerek: i eventualno metodologija i inf, a i statistiku triba vježbat :wtf ) u 3 dana

slažem se kike... ta proseravanja ˝u tri dana˝ ili pak ona još meni draža ˝noć prije˝ mi se tako sviđaju da bi svakoga ko mi to kaže, i ostane ono ka da ću mu ja to povirovat, opalija tavon po faci da ga ni ˝novi forenzičari˝ nebi prepoznali...

kad smo već kod takvih bisera... onda ću ja napisat da ja ka i čak noris, legnen uvećer s knjigom ispod kušina i ujutro znan bolje od kačera i tomaševića skupa... (al svejedno manje d čaka!!!)

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2009 21:47 
ok proljev na stranu...
ima više naćina učenja, jer se i sam proces unošenja, analiziranja i poslje korištenja informacija razlikuje od čovuka do čovika...
neki preferiraju metodu nekoliko puta čitajući isti text ali svaki novi put ponavljajući/čitajući manje (tj ono markirano/djelove koji neidu u glavu), neki pomoću fotografskog samo par puta pročitaju isto(ka šinković)...
isto tako neko ući i po 7-8sati na dan :ucenje (i k po'ed ne naući), a neko sidne 1-2ure :seewhy i sve skuži (nenaštreba, nego skuži bit materije)...
kao šta neki unutar istog dana prouće isto gradivo (par stranica ili par lekcija) i nekoliko puta, a drugi pak jednom na dan no 2-3 puta u vremenu učenja...
isto tako, neko voli učit na glas (šetkajući po sobi), a netko u tišini i u sebi (lupkajući nervozno olovkom o stol)...
(naravno, extra aktivnosti nespominjen kao kopanje nosa, svirkanje/fičukanje pismica, buljenja u zid/sviću/grudi kolegica nasuprot :sok: :cheers :funny: ...)
u globalu, rijeć je o kombinaciji koju svaki student za sebe kroz sate/dane/mjesece/godine(/dekade za neke) učenja pronađe i s vremenom rafinira...
stoga nikad nemojte mislit da griješite u nečemu ako van dobro ide a nitko drugi tako ne ući... isto tako nemojte ljudima zavrčat mudima/kosom ako vas neposlušaju i preuzmu vašu ˝svetu metodu :3 ˝...

iako... meni najdraži :heart oblik učenja, a nadam se da će te se složit da je i vama svima predrag :inluv: (a to su valjda oni koji nauče u 2-3 dana koliko im triba skupit lovu) a to je onaj ˝preko kuverte˝... tu jedino šta imate učit su ˝osnove neoliberalnog kapitalizma˝ i malo osnovne matematike zbrajanja i oduzimanja...

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2009 23:23 
Početnik

kosmos je napisao/la:
kike je napisao/la:
devil je napisao/la:

a koje to ispite?

slažem se kike... ta proseravanja ˝u tri dana˝ ili pak ona još meni draža ˝noć prije˝ mi se tako sviđaju da bi svakoga ko mi to kaže, i ostane ono ka da ću mu ja to povirovat, opalija tavon po faci da ga ni ˝novi forenzičari˝ nebi prepoznali...

kad smo već kod takvih bisera... onda ću ja napisat da ja ka i čak noris, legnen uvećer s knjigom ispod kušina i ujutro znan bolje od kačera i tomaševića skupa... (al svejedno manje d čaka!!!)

A SLUŠAJ AKO SE DOVOLJNO POTRUDIŠ U TA TRI DANA SVE JE MOGUĆE, AKO SI STRUČNI STUDIJ RECIMO I NEMAŠ MOZAK KA KOKOŠ SVAKAKO JE MOGUĆE

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 00:47 
Forumaš

ma ode sve ovisi, o danu, vremenskim prilikama, faktoru x, volji profe....sićan se one prve, prve zadaće iz teorije, sinko naučila san sve šta je tribalo, uključujući i sva mala slova, fusnote, točke zareze i sve ostalo (i nije bilo nabubano napamet,ne učin tako) i na kraju od 5 pitanja nisan znala sve skupa jedno mozda...uletilo mi sve nešto zaključi, usporedi, poveži,navedi primjere...Jedva san u po ure uspila skužit šta se točno traži u pitanjima....ddd
a opet, nešto moš ne toliko detaljno naučit pa se potrefi i da znaš i sve ostalo u univerzumu ti se posloži taj dan :D
baj d vej, učin po sobi, na glas, uz svu moguću tehniku upaljenu, tu i tamo uleti mi u mozak koja pisma, i sl...al uglavnom pali sve to skupa
:celebrate
baj d vej, mislin da je kolega kosmos priča o našem smjeru, tako da se nemate šta vriđat bezveze

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 00:53 
bija je jedan nastavak snupija di je pomaga čarliju braunu da naući slovkat rići za natjecanje iz slovkanja u školi... i nikako mu nije išlo dok snupi nije počeja svirkat tempo na laštiku između dva prsta...
i kad je doša čarli u školu i počeja sve odgovarat, sve je bilo ok, dok nije doša u finale i dali mu neku komplicirano dugu rić...
nije se nikako moga sitit... i onda je snupi počeja iz vani svirkattempo, a čarliju se prosvitlija mozak...

jel i ti tako izgubljena? :happy

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 00:55 
Forumaš

ma nema toga šta bi mene prosvitlilo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 00:59 
ni kava?
onako... snažna da ti narastu dlake na prsima? :looool

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 01:08 
Forumaš

nisan baš ljubitelj kave :secret

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 01:13 
onda ti triba nabavit onog tipa šta šamara drugog na onoj ˝reklami˝ za rehabilitaciju od droge... da kad počneš zaboravljat, uleti ti šamar :seewhy ... al ne oni od Hladnog piva... :happpppppy

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 01:19 
Forumaš

eeee, a pa ništa manje mi ne bi ni pomoglo...
baj d vej, odosmo i ode i tamo off topic, izbacit će nas sutra ka sinjaju postove. :whyowhy:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 01:49 
ok, da se vratimo temi...
čuja san da ekipa zna ućit sistemom da odredu broj stranica za proč, pomnože to s bojem puta koje žele proć i sve skupa podilu s brojem dana do ispita...
navodno se tako prisiliš da ućiš...
(iako, po tome ispada da jednako ućiš tri prazna lista kod novih poglavlja, i tri puna lista od glave do pete s fusnotama...)

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 01:56 
Forumaš

Ma po meni to ispada, da se umore više pri računanju koliko učit, nego da su normalno uzeli knjigu i počeli učit....nisu mi previše drage te kalkulacije

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 12:41 
Veteran

vidiš, ja sam isto običavala podijelit broj stranica sa preostalim danima.. najjače kad ostane 10 dana pa si računam npr 5 strana dnevno, pa mi zapadne puno više strana i jako malo dana na kraju :looool

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2009 12:52 
Teeja je napisao/la:
vidiš, ja sam isto običavala podijelit broj stranica sa preostalim danima.. najjače kad ostane 10 dana pa si računam npr 5 strana dnevno, pa mi zapadne puno više strana i jako malo dana na kraju :looool

kako ide ona:
˝neodgađaj za sutra ono šta moš napravit danas˝ :3
posebito sad liti... :popcorn:

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2009 09:46 
-Admin-

Obrisala sam vam chat.
Svađu možete nastavit na chatu za kojeg sam vam dala link.
Nemojte je nastavljat ovdje jer mi vas je lakše banirat, nego brisat.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2009 15:16 
Aktivan

Ispiti koje sam prošla iz prve:
bila na predavanjima i vježbama (koliko god to za neke od njih bilo besmisleno), učila svaki dan (vjerovatnije jedan dan u tjednu) po malo, nešto skriptarila sama sebi, išarala knjigu, izljepila je na sve strane, zvala priju da me ispita, došla jednom vidit kako izgleda ispit, još jednom sve ponovila i prošla! Uglavnom sa 3 i 4

Ispiti koje polažem po 56 put:
nisam napravila sve gore navedeno i sad se pokušavam skrpat ali nikako ne ide :whyowhy:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ruj 2009 23:43 
Aktivan

Više ne učim, gotovo je! Jeeeeeeeee :happpppppy :happpppppy :happpppppy
Hvala svima na pomoći i podršci!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ruj 2009 23:52 
buba82 je napisao/la:
Više ne učim, gotovo je! Jeeeeeeeee :happpppppy :happpppppy :happpppppy
Hvala svima na pomoći i podršci!!!

:happpppppy :happpppppy :happpppppy :happpppppy čestitam! :cheers

Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ruj 2009 10:48 
Aktivan

Pridružujem se čestitkama :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 225 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: