Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 01 svi 2026 09:24.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 641 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 25 lip 2014 10:11 
Početnik

i mene zanima gore navedeno pitanje. na studomatu ništa nema ??? :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2014 10:22 
Početnik

A dođemo sutra u 8 uri i sigurno nećemo falit...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2014 10:22 
Početnik

Na pregledu godišnjih ispitnih rokova piše da je ispit u 9h, ali ne piše u kojoj je dvorani...

Bilo bi lijepo kad bi netko stavio pitanja od jučer... hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2014 10:23 
Početnik

Evo i pregled rokova

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2014 10:41 
Početnik

GRUPA A:

1. Može li poslodavac jednostrano smanjiti plaću i na koji način?

2. Radnik smatra da mu je poslodavac otkazao iz neopravdanog razloga i koji su neopravdani razlozi i što radnik može poduzet?

3. RV je organiziralo i poduzelo štrajk. Što poslodavac može poduzeti i koje su posljedice takvog štrajka?

4. Razlozi osnivanja MOR-a?

5. Pravna priroda međ konvencija rada?

6. Može li hrv. građanin uspjeti s tužbom i pred kojim tijelom jer je odbijen za rad u Italiji iako ispunjava stručne uvjete natječaja budući da Italija to mjesto rezervira za svoje dežavljane? (nisam sto posto siguran za formulaciju ovog pitanja)

GRUPA B:

1. Radnik je na poslu u više navrata vrijeđan od strane drugog radnika. Na koji način se može zaštititi i u kojim rokovima?

2. Osoba se zapošljava zbog privremenog povećanja obujma posla na istovaru teretnog stranog broda na 3 mjeseca temeljem ugovora o djelu. Postupa li poslodavac zakonito? Zašto se često javljaju zlouporabe instituta ugovora o djelu u situaciju u kojoj su ostvareni uvjeti za zasnivanje radnog odnosa?

3. Primjeri javnog interesa za proširenu primjenu odredbi kolektivnog ugovora? oktroiranje

4. Na koju način EU kolektivni ugovori postaju dio nacionalnog radnog zakonodavstva država članica? Koji socijalni partneri mogu na EU razini sklapati kolekt. ugovore? Na koji način stječu tu mogućnost? Nabroji do sada donesene EU kolek. ugovore.

5. Objasni konvencije koje uređuju prinudni i dječji rad?

6. Objasni žalbeni postupak kod dijela postupka nad primjenom konvencija?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2014 10:44 
Početnik

Hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2014 11:10 
Početnik

Meni na studomatu pise 8:45, pred. br. 7

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2014 13:30 
Početnik

je li zna možda netko odgovor na ovo pitanje: Osoba se zapošljava zbog privremenog povećanja obujma posla na istovaru teretnog stranog broda na 3 mjeseca temeljem ugovora o djelu. Postupa li poslodavac zakonito? Zašto se često javljaju zlouporabe instituta ugovora o djelu u situaciju u kojoj su ostvareni uvjeti za zasnivanje radnog odnosa?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2014 13:42 
Početnik

buyaka je napisao/la:
je li zna možda netko odgovor na ovo pitanje: Osoba se zapošljava zbog privremenog povećanja obujma posla na istovaru teretnog stranog broda na 3 mjeseca temeljem ugovora o djelu. Postupa li poslodavac zakonito? Zašto se često javljaju zlouporabe instituta ugovora o djelu u situaciju u kojoj su ostvareni uvjeti za zasnivanje radnog odnosa?

poslodavac ne postupa zakonito , jer se radi o poslu za koji se ne može sklopit ugovor o djelu, budući da se posao radi po uputi poslodavca i resursima poslodavca. zlouporabe se javljaju, jer je poslodavcu isplativije sklopit ugovor o djelu, budući da po završetku obavljenog posla, nema daljnih međusobnih obveza, dok kod ugovora o radu, radnik ima i dr prava koja proizlaze iz radnog odnosa: dopust, godišnji odmor, otkazni rok itd... ovako bih ja napisala, ali moguće da nije ispravno :/

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2014 13:44 
Početnik

hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2014 16:45 
Aktivan

moze li se preskociti europsko radnicko vijece? i ima li tko iskustva sa super skriptom od masnog? vidim tamo da ima nesto i iz komentar zakona..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2014 17:52 
Početnik

josipa je napisao/la:
buyaka je napisao/la:

poslodavac ne postupa zakonito , jer se radi o poslu za koji se ne može sklopit ugovor o djelu, budući da se posao radi po uputi poslodavca i resursima poslodavca. zlouporabe se javljaju, jer je poslodavcu isplativije sklopit ugovor o djelu, budući da po završetku obavljenog posla, nema daljnih međusobnih obveza, dok kod ugovora o radu, radnik ima i dr prava koja proizlaze iz radnog odnosa: dopust, godišnji odmor, otkazni rok itd... ovako bih ja napisala, ali moguće da nije ispravno :/

Mislim da je Vaš odgovor ispravan samo bih još nadodao da je "privremeno povećanje obujma posla" jedan od razloga za sklapanje radnog odnosa na određeno. sve ostalo je točno :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lip 2014 15:47 
Početnik

Može li poslodavac jednostrano smanjiti plaću i na koji način? molim vas odgovor na ovo pitanje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2014 08:27 
Aktivan

torca je napisao/la:
Može li poslodavac jednostrano smanjiti plaću i na koji način? molim vas odgovor na ovo pitanje

Nemože, samo uz suglasnost radnika. Ponudit će mu otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora pa ako radnik ne pristane otkaz.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2014 08:32 
Aktivan

Može li hrv. građanin uspjeti s tužbom i pred kojim tijelom jer je odbijen za rad u Italiji iako ispunjava stručne uvjete natječaja budući da Italija to mjesto rezervira za svoje državljane?

Zna li netko odgovor na ovo pitanje? :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 srp 2014 13:00 
-Moderator-

no name je napisao/la:
torca je napisao/la:

Nemože, samo uz suglasnost radnika. Ponudit će mu otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora pa ako radnik ne pristane otkaz.

Poslodavac može radniku jednostrano smanjiti plaću za vrijeme dok radnik sudjeluje u štrajku.

Može (jednostrano) smanjiti plaću radniku razmjerno vremenu provedenom u štrajku, osim dječjeg doplatka.

To je jedini slučaj di poslodavac može jednostrano smanjiti plaću radniku, a da ne krši zakon.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 srp 2014 13:13 
-Moderator-

tink26:) je napisao/la:
Može li hrv. građanin uspjeti s tužbom i pred kojim tijelom jer je odbijen za rad u Italiji iako ispunjava stručne uvjete natječaja budući da Italija to mjesto rezervira za svoje državljane?

Zna li netko odgovor na ovo pitanje? :please:

Ovo ti se odnosi na čl.39 Ugovora o EZ, na str. 193,194 knjiga Kolektivno radno pravo.

S obzirom da se radi o slobodi kretanja radnika - hrv radnik bi se trebao zaposliti u Italiji pod istim uvjetima kao i talijan, zato će uspjeti s tužbom ako mu to nije bilo omogućeno.

Međutim, ako ti je u pitanju postavljeno da se radi o traženju zaposlenja u nekoj javnoj službi (ili nešto slično) onda hrv državljanin može biti odbijen i onda neće uspjeti s tužbom.

Ograničenja ovog prava (čl.39) se odnose na zapošljavanje u javnoj službi druge države članice, i postoje ograničenja zbog državne sigurnosti, itd.

Eto.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2014 20:52 
Početnik

Primjeri javnog interesa za proširenu primjenu odredbi kolektivnog ugovora?

_ zna li itko primjere? hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2014 11:46 
Početnik

John Smith je napisao/la:
Primjeri javnog interesa za proširenu primjenu odredbi kolektivnog ugovora?

_ zna li itko primjere? hvala

Zakon ne odredjuje sadrzaj javnog interesa vec je kvalifikacija prepustena onome tko je ovlasten donijeti odluku o prosirenju (ministar). Primjeri iz prakse: Prosirenje kolektivnog ugovora za djelatnost trgovine, Prosirenje kolekt. Ugovora za djelarnost graditeljstva, Prosirenje kolekt. Ug. Za putnicke agencije, Prosirenje kolekt. Ug. O visini najnize place...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2014 11:22 
Početnik

kolege, je li bio neko na radnom danas? može pitanja?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2014 12:10 
Početnik

Danas nas je bilo 7 na ispitu, svi smo bili ista grupa i pitanja nam je dala iz glave.
1. Bitni elementi radnog odnosa
2. Fleksibilni načini zapošljavanja i objasnit jedan po izboru
3. Ovlasti gospodarsko-socijalnog vijeća
4. Suodlučivanje poslodavca i radničkog vijeća
5. Proširenje primjene kolektivnog ugovora, primjer javnog interesa
6. Prinudni rad-konvencije

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 srp 2014 11:51 
Početnik

Jel kome pise u studomatu kad je sutra ispit u koju uru i koja predavaonica?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 srp 2014 11:55 
Početnik

Toni_st je napisao/la:
Jel kome pise u studomatu kad je sutra ispit u koju uru i koja predavaonica?

U 8 sati u predavaonici br. 8.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 srp 2014 12:04 
Početnik

Hvala :) i sretno svima sutra

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 srp 2014 14:03 
Početnik

HVALA PUNO svim dragim kolegicama i kolegama na ažurnim obavijestima o ispitu i ispitnim pitanjima !
Svima želim puno sreće sutra i ubuduće ! :))

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 srp 2014 11:48 
Početnik

Pozdrav kolege, zanima me kakva je situacija s literaturom obzirom da je prije nekoliko dana, u srpnju 2014. donesen novi Zakon o radu. Treba li za deveti mjesec ispit spremati po tom novom zakonu(iako profesorica još nije predavala po njemu) ili po starok zakonu. Ako nekto zna nešto o tome, bila bih zahvalna na informaciji. Hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 kol 2014 16:10 
Početnik

Ja ucim po zakonu NN 38/13 iz 2013., ne mislim radit po novom, i po onim dvjema knjigama

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 kol 2014 18:51 
Početnik

Navodno je profesorica rekla da će odmah staviti promjenu literature na stranicu fax-a kad se donese novi zakon ali nije još ništa stavila. Zato pitam. Novi zakon stupa na snagu preksutra, pretpostavljam da bi trebalo učiti po njemu ali ako netko zna nešto više neka napiše.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 kol 2014 11:57 
Početnik

dali je dosta zakon i one dvije knjige? ili treba i kometar ZOR-a?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 kol 2014 10:04 
Početnik

Profesorica je rekla da literatura ostaje neizmjenjena do 30.09.2014.god.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 kol 2014 09:56 
Početnik

imam jedno pitanje:kao izvanredan student sam ponavljala cetvrtu jer nisam položila radno i socijalno te međunarodno javno koje sam upisala akad. godine 2012./2013. i sad u 2013./2014. sam upisala trgovačko, društva i neke s pete. kako sam ovu godinu bila u inozemstvu, tek cu u devetom krenut na ispite. zanim a me mogu li upisati petu ako položim recimo trgovačko i društva umjesto ova dva, pošto sam prvi put upisavši četvrtu upisala ova druga dva(MJP i radno), dok sam ova dva ostavila za petu (koja je na kraju ispala cetvrta posto sam je ponavljala).
i još nešto- di mogu nabavit skriptu za prvi kolokvij radno i socijalno??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 kol 2014 09:59 
Početnik

paron, za prvi kolokvij za međunarodno javno, soriii!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 kol 2014 17:19 
Aktivan

kolege,da li je netko branio seminarski rad kod profesorice?... kako to izgleda i kako ste se dogovorili s njom za tu obranu? :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2014 15:42 
Početnik

Pozdrav,
može li mi netko moolim vas, tko je bio na ispitu iz radnog 10.7. znači zadnji ispitni termin u ljetnom roku poslati pitanja u privatnoj poruci...
Hvala!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ruj 2014 20:42 
Početnik

jel zna netko odgovor na pitanje lojalna radna praksa i njen sadrzaj? fleksibilni načini zapošljavanja i objasnit jedan po izboru? bitni elementi radnog odnosa? Apsolutna zabrana noćnog rada? od kuda ona vadi ta retardirana pitanja :(

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2014 06:59 
Početnik

Čuj, oprosti, ali ja bih se na tvom mjestu malo zamislila tko je tu zapravo, kako ti lijepo, kulturno i učeno kažeš, retardiran.
Istina je da profesorica postavlja i pitanja za koja treba jako dobro poznavati i razumjeti zakon i povezivati cijelo gradivo, ali ako si imalo učila, ova pitanja koja postavljaš:
(-bitni elementi radnog odnosa -to je PRVA i najlakša lekcija, sto znas ako to ne znas?!,
-zabrana noćnog rada-pročitaj zakon!
-jel nije logicno da u fleksibilne oblike zaposljavanja spadaju svi ostali navedeni u zakonu nakon i osim ugovora o radu na neodređeno...)
su osnove osnova i to bi stvarno trebala znati, ne samo za ispit, nego prije svega za svoj budući profesionalni život. Radno pravo ne tiče se samo pravnika, nego baš svakog radnika.
Knjigu i zakon u ruke!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2014 08:09 
Početnik

Hvala ti na odgovorima , al propovijed si mogla izostavit. Meni je profesorica draga i simpatična a da su joj PITANJA ponekad retardirano postavljena i dalje mislim . pozdrav

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2014 13:47 
Početnik

može li odgovor na ovo pitanje...
ima li poslodavac usred otežane ekonomske situacije pravo smanjiti placu radnicima? objasniti i navesti o kojem se pravnom institutu radi?
Hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2014 15:58 
Početnik

liiiili je napisao/la:
Čuj, oprosti, ali ja bih se na tvom mjestu malo zamislila tko je tu zapravo, kako ti lijepo, kulturno i učeno kažeš, retardiran.
Istina je da profesorica postavlja i pitanja za koja treba jako dobro poznavati i razumjeti zakon i povezivati cijelo gradivo, ali ako si imalo učila, ova pitanja koja postavljaš:
(-bitni elementi radnog odnosa -to je PRVA i najlakša lekcija, sto znas ako to ne znas?!,
-zabrana noćnog rada-pročitaj zakon!
-jel nije logicno da u fleksibilne oblike zaposljavanja spadaju svi ostali navedeni u zakonu nakon i osim ugovora o radu na neodređeno...)
su osnove osnova i to bi stvarno trebala znati, ne samo za ispit, nego prije svega za svoj budući profesionalni život. Radno pravo ne tiče se samo pravnika, nego baš svakog radnika.
Knjigu i zakon u ruke!

Slažem se u potpunosti!!! :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2014 17:05 
Početnik

Je li moze netko napisati pitanja sto su bila prosli rok..puno bi pomogao. Hvalaaa

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 641 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: