evo da i ja pomognem drugima svojim postom.
naime,građansko 2,iskustva,pitanja,dojmovi,literatura:
-Literatura:
1) skripta Građansko pravo 2, 179 str, može se uzet u kopirnici
2) knjiga iz građanskog 1
3) ugovorni odnosi, skriptica od svojih 20tak stranica u kojem se nalaze ugovori, ako je nema u masnog, ovih dana ću je odnit pa nek je iskopira
-Pitanja: (ono šta je važno,najučestalije i ono šta sam upratio za vrijeme mog bavljenja ovim predmetom,95% da se neće izlazit iz okvira nabrojanog). znači:
SKRIPTA(po redu): izvori obveznog prava,načela pravičnosti,savjesnosti i poštenja,zabrane zloupotrebe prava,jednake vrijednosti činidaba;vrste obveza po izvoru,po karakteru sankcije,ZASTARA(sve),monetarni nominalizam,kamate i vrste,zabrana anatocizma i iznimke,složene obveze s više predmeta,složene obveze s više subjekata!,komunitativni i aleatorni ugovori,inituae personae ugovori,punomoć i vrste,prestanak i prekoračenje punomoći,ponuda,učinci ponude,slanje kataloga i oglasa,vrste ponuda,zakašnjeli prihvat ponude,oblik ugovora(s naglaskom na UZ SUDJELOVANJE DRŽAVNIH TIJELA-objašnjeno na 133 stranici u knjizi iz g1),elektronički oblik ugovora,nepoštivanje forme ugovora i kad ugovor može konvalidirati,opći uvjeti ugovora,tumačenje ugovora,posebni učinci ugovora(apsolutno sve od 82-97 str),jamstvo,ugovaranje u korist trećeg,raskid ugovora(sve od 101-104),odgovornost za štetu,elementi odgovornosti(samo nabrojat i znati o:),štetnoj radnji,šteti,iznimka kod uzročnosti(114. str),isključenje protupravnosti(2),vrste odgovornosti za štetu(apsolutno sve od 119-130),posebni slučajevi odgovornosti(bez 133. str),popravljanje imovinske i neimovinske štete,stjecanje bez osnove,poslovodstvo bez naloga i vrste,vrste jamstva,ugovorna kazna,odustatnina,kapara,pravo zadržanja,posljedice zakašnjenja ispunjenja(2),isprave(165. str),polaganje stvari u depozit,kompenzacija,otpust duga,smrt,cesija,subrogacija,novacija.
KNJIGA iz g1:imovina(sve),ništetnost i pobojnost pravnih poslova,konvalidacija i konverzija.
SKRIPTICA: kupoprodaja,darovanje,zakup,najam,zajam,posudba,ostava,ugovor o nalogu.
-Dojmovi: g2 je kompleksan predmet ali treba ući u shemu i znati iz čega i šta učiti. Može se naučiti kroz mjesec,mjesec i po dana konstantnog učenja. Početnicima,ovim postom sam skratio sigurno 10tak dana koje je potrebno da se "uđe" u ovaj predmet. Profesorica je korektna,pita pitanje i ovisno o znanju daje podpitanja iz kojih izvlači sljedeća pitanja,pomaže ali sam stekao dojam da se ne zna kad će se proći s obzirom na znanje odnosno na manje znanje. Odgovaranje na konzultacijama je dopušteno i s moje strane preporučljivo i ono se odvija četvrtkom od 9.30h(savjet: doći pola sata ranije). pozdrav!