Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 29 tra 2026 09:56.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 880 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 20 srp 2011 19:00 
Aktivan

panko je napisao/la:
da li je lakse spremat ispit po knjizi ili po skripti od 170 st. sa prof. predavanja!??? iskustva ???

A jeli to ova skripta od 179 str. sa skriptarnice ili nešto drugo?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 srp 2011 20:29 
Forumaš

Je to je ta...Ima 179 strana...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 kol 2011 21:19 
Početnik

Grotius je napisao/la:
covjek1111 je napisao/la:
kolko bi vrimenski tribalo spremat ovaj ispit. unaprid zahvalajuejm

Nekih misec-misec i po dana...

Koliko cujem...

a je sad si reka pa ostao ziv ... treba 15 dana po par sati jer se ispit veze za sve od prije i za neke ispite s 4e pa je lak onima koji su polagali nesto s 4e prije njega

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 kol 2011 15:11 
Aktivan

emanuelica je napisao/la:
Grotius je napisao/la:

Koliko cujem...

a je sad si reka pa ostao ziv ... treba 15 dana po par sati jer se ispit veze za sve od prije i za neke ispite s 4e pa je lak onima koji su polagali nesto s 4e prije njega

u 15 dana po par sati taman stignes sve ono procitati

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 kol 2011 19:56 
Početnik

ivana....) je napisao/la:
emanuelica je napisao/la:
Grotius je napisao/la:

Koliko cujem...

u 15 dana po par sati taman stignes sve ono procitati

onda citas kao spuz imas 150str sve skupa bolje nemoj ic na pravosudni nastavis li tim tempom

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 kol 2011 14:20 
-Admin-

1. Ukupan g2 nema 150 strana ako pričamo o službenoj literaturi.
2. Ne može se službeno polagat ništa s 4. dok 3. nije očišćena.
3. Na to vječno pitanje koliko treba za spremit nema točnog odgovora jer nekome treba 15 dana, nekom mjesec, nekom 2. Vjerujem da kasniji uspjeh na pravosudom ne ovisi previše o tome.

U svakom slučaju spremanje ispita se može vremenski skratiti ako je G1 dobro usvojen.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 kol 2011 19:56 
-Moderator-

@emanuelica - evo taman sam lipo spremia ovaj ispit (tribalo mi je nekih misec dana)

Ucia sam po knjizi (sa zakonom) pa ponovia po skripti (koju triba pohvalit jer je 1. liga) i prosa pitanja sa nasci-a... :irock:

Gradivo je dosta zahtjevno i triba sve znat povezat u smislenu cjelinu...

Ocu reci - ne mozes ovaj ispit naucit u 15 dana - nemoj lagat ovaj napaceni narod... :funny:

(Osim ako ne ucis 18 sati na dan :mrgreen: )

Al, nebitno - zivila ti meni :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 kol 2011 11:28 
Aktivan

ovaj sam ispit položila ima 2 god,,,al onome tko ga u 2 tjedna spremi,svaka mu čast,po mojoj procjeni od mjesec do mjesec ipo.......pozdrav

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 kol 2011 10:37 
-Admin-

Pita li profesorica često ček i mjenicu?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 kol 2011 11:25 
Aktivan

u pravilu ne pita ili jako rijetko,mislim cak da je to za vecu ocjenu iako nebi bilo lose barem procitat za svaki slucaj,ali ako nemas vremena onda nemoj se zamarat s tim

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 kol 2011 13:56 
-Moderator-

Proslo pola ljudi, pola nije...

Pitanja su bila ona koja se non-stop vrte...

Evo nekih kojih se sjecam :

-materijalni/pravni nedostatci
-konvalidacija/konverzija
-ponuda, raskid ugovora
-ugovor o komisiji
-odgovornost u slucaju nezgode izazvane motornim vozilom
-nistetnost ugovora
.
.
.

Uglavnom, prof. je bila skroz korektna, pomagala i navodila na tocne odgovore...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2011 11:29 
Početnik

par pitanja od danas:

forma ugovora, teretni ugovori, zakasnjenje vjerovnika, vrste kupoprodaje, prodajni nalog, odgovornost poslodavca za zaposlenike,mane volje kod pobojnosti, zastara.... dok sam ja slusala dvi cure su pale, jedan momak je prosa. profa je bila ok, pomagala je, ali je i pitala masu detalja. ostali nek jave kako je bilo posli!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2011 12:35 
Forumaš

moja pitanja od danas (7.9)

-forma ugovora
-vjerovnicko zakasnjenje
-posebni ucinci teretnih ugovora
- jednostrani raskih zbog neispunjenja ugovora
- odg. posl. za zaposlenika
- ugovor o komisiji
- vrste kupoprodaje i prodajni nalog

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2011 19:55 
Aktivan

evo još pitanja od danas...
-posebni učinci teretnih ugovora (pitanje iz skripte)
-razlozi ništetnosti (sve o simulaciji...)
-alternativne obveze (do kada traje pravo izbora dužnika?)
-ponuda (koje učinke stvara do prihvata? opoziv? zakašnjeli prihvat?)
-vrste raskida
-odg. za štetu od motornih vozila u pogonu (pita svaku rečenicu)
-cesija
-razlika najma i zakupa

pitanja su standardna, ali profesorica stvarno pita svaku rečenicu i ne odustaje dok se sve ne kaže...

i iako sam dosad bila veliki pobornik učenja iz knjige, danas definitivno počinjem učit po skripti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ruj 2011 11:23 
Aktivan

đođo je napisao/la:
evo još pitanja od danas...
-posebni učinci teretnih ugovora (pitanje iz skripte)
-razlozi ništetnosti (sve o simulaciji...)
-alternativne obveze (do kada traje pravo izbora dužnika?)
-ponuda (koje učinke stvara do prihvata? opoziv? zakašnjeli prihvat?)
-vrste raskida
-odg. za štetu od motornih vozila u pogonu (pita svaku rečenicu)
-cesija
-razlika najma i zakupa

pitanja su standardna, ali profesorica stvarno pita svaku rečenicu i ne odustaje dok se sve ne kaže...

i iako sam dosad bila veliki pobornik učenja iz knjige, danas definitivno počinjem učit po skripti.

Slažem se s tobom u potpunosti , kod nje se nema šta tražiti na ispitu bez onih njenih predavanja.
Ja sam to učila u ZG i očekivala prolaz isprve , ali kad gledam njena pitanja čini mi se ko da se više ne radi o istom ispitu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ruj 2011 20:04 
Početnik

prva grupa prošla, u drugoj 1 cura u 3 nitko dok sam ja bila..pitanja..konvalidacija,konverzija, zastara,pravni nedostatk ,novacija, više manje ista pitanja se vrte jedino što pita dosta sa svojih predavanja što je već rečeno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ruj 2011 12:29 
Početnik

imota je napisao/la:
Jel ima netko skraćeno ugovore da mi pošalje na mail! :please:

na nasciturusu je neka skripta za ugovore, ali je u powerpointu...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ruj 2011 19:09 
Aktivan

dosta ljudi prošlo, ja među njima :happpppppy

moja pitanja: ništetnost, jamstvo, subrogacija, pravni nedostatak, subjektivna odgovornost, posebni slučajevi odgovornosti!
ostala pitanja koja sam čula da su se vrtila, uvik isto; zastara, opći uvjeti poslovanja, kupoprodaja s pravom prvokupa, darovanje, materijalni nedostatci, odgovornost poslodavca za zaposlenika itd. ništa neuobičajeno...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ruj 2011 10:33 
Aktivan

vrlo malo ljudi prošlo,ja ipak jesam,prema meni je ovaj put bila ok vrtila je ocima na neke moje nebuloze al i kad sam točno znala je klimala glavom i govorila u redu ... moja pitanja: zakonski primjeri pasivne solidarnosti, materijalni nedostatak ispunjenja onih 7 i uvjeti i sta stjecatelj sve moze poduzeti bla bla, ugovorna kazna, objektivna i subjektivna odgovornost sve o njima...nisam sva pitanja znala najbolje,solidarnost i odgovornosti sam bas bas znala al materijalni nedostatak i ug.kaznu sam malo po sjecanju. meni je bila ok,nemogu rec...al sam cula da i nije bila nesto prema ljudima prije dapače pitanja su bila cudesna...neki su ljudi zapisivali...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ruj 2011 14:24 
Početnik

ja sam bila jedna od rijetkih sta su prosli danas. pitanja standardna s milijun njenih potpitanja... realno, nisam nista bolje znala od ljudi koji su pali danas, valjda se smilovala kad je vidila koliko godina studiram... :D
uglavnom pitala me: zakasnjenje vjerovnika (sve o tome, sta se događa nakon zakasnjenja, kad se duznik oslobađa obveze...), odgovornost za stete izazvane motornim vozilom u pogonu, odgovornost vlasnika, suvlasnika, kako djeluje prema trecima, jednostrani raskid, cesija, naturalne obveze-sta su, koje su, o svakom po nesto, darovanje, opoziv darovanja. to je sve sta se sicam.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2011 14:00 
Aktivan

koliko detaljno treba ugovore znati? jel dosta nabrojati samo prava i dužnosti i prestanke, ili se baš u detalje mora znati pojedini razlog, pravo, obveza itd. ( uz naravno definicije, i bitno za pojedini ug )

vidim da ljudi pišu da za neke stvari pita svaku rečenicu, pa jel to vrijedi BAŠ ZA CIJELO gradivo ( ono tipa jamstvo, cesija, pas solidarnost, pa BAŠ SVE sve treba izrecitirat :wh )
jer ako je tako po'ed
još uvijek se nadam da su to samo :mrgreen: "priče"

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2011 14:55 
Aktivan

pa mislim da ugovore i ne trebas sad bas tako detaljno iako s njom nikad se nezna...a ostatak treba :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2011 15:34 
Početnik

i ja mislim da ne treba tako detaljno ugovore, iako je mene malo pilala s opozivom darovanja....tj. bila je zadovoljna tek kad sam sve odgovorila sta pise u knjizi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2011 13:14 
Aktivan

jel ima neko volje napisati sva obvezna prava koja se u pisuju u zk?navodno ih ima 9? Unapprijed zahvaljujem!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2011 13:37 
Početnik

zar to nisu ona 4 prava: najam, zakup, prvokup i nazadkup?
uzmi to s rezervom, jer nisam sigurna.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2011 13:43 
Aktivan

je to je to...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2011 18:24 
Početnik

Ja sam 23. pala, al pitanja standardna: aktivna solidarnost, forma udovora-za sta je bitna-razlika solemnizacije i javnobiljeznickog akta, pravni nedostatak-evikcija-i onda je zapelo na tome sta ako postoji zalog na pokretnini i ne upisuje se u ZK na koji nacin obvezuje?

Sta mislite oce li na dekanskom bit usmeni ili pismeni?
Imam u 10 jos jedan ispit...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2011 18:59 
Početnik

Koje ugovore najvise pita? Kupoprodaju, darovanje i?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2011 19:32 
-Admin-

Kupoprodaju najčešće, darovanje i to opoziv darovanja najčešće, građenje. Često ulete zakup i najam, par puta čula i ortaštvo...

Koji je odgovor na ovo pitanje?

"sta ako postoji zalog na pokretnini i ne upisuje se u ZK na koji nacin obvezuje?"

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2011 20:42 
Početnik

Obvezuje samo ugovorne strane, znaci inter partes, a kad je upisn u zk obvezuje i treće, znači djeluje erga omnes!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lis 2011 17:42 
Aktivan

Meni bi sad trebalo biti četvrti put (po Bolonji sam). Jel' ima uopće komisije na dekanskom?
i ako ima, jel' treba još nekakav papir donesti prije ispita ( uredno sam prijavio prek studomata ali znam da me Kačer tražio još neki papir koji treba donest ilištavećnemampojmaanemamvremenajošsestimzajebavat:))

što je najbolje, ne znam kud ću od posla, a trebal bi to sad fakat položit konačno...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lis 2011 18:32 
Forumaš

ako oćeš na komisiju onda ispit prijavljuješ preko prijavnice (kupiš u ekonomatu, ispuniš i predaš referadi), ali pred komisijom možeš odgovarat samo u redovnim ispitnim rokovima (dekanski je izvanredni). Izađi na prijavnicu od studomata pa vidi hoće li te ispitat (najvjerojatnije hoće), jer po statutu Fakulteta 4. put moraš odgovarat pred komisijom.

I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air. They fly so high. They reach the sky. And like my dreams. They fade and die. Fortunes allways hiding. Oh, I've looked everywhere. I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air.
UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lis 2011 18:49 
Aktivan

Ma prekrasno. Znači, ja sam uredno prijavio ispit preko studomata, piše mi uredno da je ispit prijavljen, nigdje nije pisalo da trebam još nekakve dodatne radnje raditi, i sad postoji šansa da mi kažu da taj ispit i nije baš prijavljen, makar je na studomatu pisalo da je sve ok? Yaaoooo.......

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lis 2011 18:53 
Forumaš

postoji šansa, ali jako mala šansa, ne virujen da će te zajebavat zato šta si priko studomata prijavia.. uostalom statut je donesen prije nego je studomat postoja, tako da..

I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air. They fly so high. They reach the sky. And like my dreams. They fade and die. Fortunes allways hiding. Oh, I've looked everywhere. I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air.
UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 lis 2011 15:59 
Aktivan

ggs89 je napisao/la:
***koja je situacija za G2 sta se tice izlazenja na crno? - znaci sad upisujem 3 predmeta s III. god sta su mi ostali i 4 predmeta sa IV.
hoce li me pustit npr da odgovaram u 12. mjesec?

ne mozes na crno, ali g2 ti je od ove godine samo u 1.semestru, pa ces moci izaci u 2.mj. nakon sto odslusas...koliko ja znam da se sa 3. moze na crno gpp,mjp i upravna znanost.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lis 2011 14:52 
-Admin-

Pitanja danas kao i uvijek, nema smisla da ih se opet ponavlja kad su 100 puta napisana, nisam ništa novo čula.

Moja preporuka:
-prije izlaska na ispit, proć svakako pitanja koja se često ponavljaju od početka topica jer postoji stvarno velika šansa da vam ulete na ispitu.
-također proć topic od početka jer su kolege neke stvari dobro razjasnile
-uzet si dovoljno vremena i neke najvažnije stvari stvarno proći u detalje (clausula rebus, obj. i subj. odgovornosti, materijalne i pravne nedostatke, zastaru...)
-ne preskakat ugovore

Znam da postoji skripta, ali meni je knjiga konkretno bila puno bolja opcija jer mi je jednostavnije sistematizirana, dobro napisana, zakon se pored knjige ne treba ni taknut, ima sve pa je ne treba nadopunjavat.
U skripti su neke stvari ipak dobro objašnjene (tipa clausula rebus sic stantibus), pa ju nije loše imati.

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lis 2011 07:48 
ona koja piše sa WC-a

mickey je napisao/la:
mya je napisao/la:
ja iman knjigu i 2005., pa da li bi tribala nabavit noviju...šta mi je još potrebno za ovaj ispit?

ja sam učila isto po staroj knjizi, ali onda trebaš pratiti izmjene po zakonu,pa ako ti to ne predstavlja problem možeš učiti po toj knjizi.

jwl mi triba još šta osim knjige i zakona?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lis 2011 09:09 
-Admin-

To ti je dovoljno. Doduše, pogledaj njene slajdove za načela. I neke stvari su ti u skripti dobro objašnjene, pa malo pogledaj...
Ali meni je knjiga bila dovoljna, zakon nisam ni otvarala kad je sve u knjizi. Eventualno ako želiš sebi malo pojasnit neke stvari...
Vedriš-Klarić je super napisana knjiga...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 stu 2011 15:15 
ona koja piše sa WC-a

blondina je napisao/la:
ggs89 je napisao/la:
blondina je napisao/la:
ggs89 je napisao/la:
jel istina sta se prica da bi iz G2 moga bit kolokvij u 12. mj? :celebrate za one koji su redoviti na predavanjima i vjezbama?...

profa je rekla da se mi sami dogovorimo za kolokvij. ovisi o nama kad se dogovorimo, i sta se nje tice, kolokvij moze bit tjedan dana prije ispita. tako da to za 12.misec nije sigurno, moze bit kolokvij ali se mi moramo dogovorit...

ali ovisi o tome koliko smo redoviti na vjezbama i/ili predavanjima?

e za to ti nisan sigurna jer ove godine mi biramo seminare tako da ides na vjezbe ako imas kod nje seminar,al koliko se ja sican mislin da je rekla da svi mogu doc na kolokvij...

ja idem na predavanja, i u petak smo se dogovorili da će kolokvij biti prije ispitnog roka u 12.misec, a najvjerojatnije će biti opći dio i ugovori(ili tko želi samo opći),za datum je rekla da se sami dogovorimo i kažemo joj 7 dana ranije...ako nas bude više bit će pismeni....etogac......-)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 stu 2011 13:31 
Aktivan

blondina je napisao/la:
mya je napisao/la:
ggs89 je napisao/la:
ja idem na predavanja, i u petak smo se dogovorili da će kolokvij biti prije ispitnog roka u 12.misec, a najvjerojatnije će biti opći dio i ugovori(ili tko želi samo opći),za datum je rekla da se sami dogovorimo i kažemo joj 7 dana ranije...ako nas bude više bit će pismeni....etogac......-)

ugovori? znaci sve od 377 do 576??

a neman ti pojma, znam da je rekla opći dio i tko želi ugovori,a ja kako san tek krenila na predavanja nisam baš u toku.......ako ima koji kolega s predavanja nek se javi......

znaci moze se kolokvirat samo opci dio? bez ugovora?[/quote]

kad sam ja zadnji x bia na predavanjima (kad je i bia dogovor za kolokvij), onda je bia neki dogovor opci dio + ugovori....
za odgovarat samo opci dio mozda bi ti bilo pametno provjerit s njom

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 880 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: