|
pitanja sa usmenog ovaj rok: newyorska konvencija - priznanje pravorijeka, pz-ugovor o gradnji popravku i preinaci br, arbitrabilnost, polje primjene zakona o arbitrazi, polje primjene mjerodavnog prava po r1, iskljuciva nadleznost po zrsz, kada ce moci biti nadlezan strani sud iako postoji iskljuciva nadl. domaceg suda po zrsz, sporazum stranaka o nadleznosti (prorogacija) po zrsz i bu, renvoi-sve, prebivaliste, prethodno pitanje, koje pravo je mjerodavno za razvod braka zrsz, pz-drzavna pripadnost broda, nyk-prigovori stranaka protiv priznanja i na koje sud priznanja pazi po sl d.,opca međunarodna nadl u izvanparnicnom, mjerodavno pravo za rad po r1, utvrđivanje sadrzaja stranog prava, iura novit curia, cautio iudicatum solvi, promjenjivost statuta, odredbe zrsz za kvazikontrakte, mjerodavno pravo za ucinke posvojenja, zosozp - osiguranje u zracnom prometu, materijalnopravna i kolizijskopravna autonomija stranaka kod ugovora, mjerodavno pravo za ugovore i na kojoj koncepciji se temelji zrsz, pz - zajednicka havarija, priznanje po bu i zrsz usporedit odredbe, javni poredak - materijalni aspekt i procesni aspekt,mjerodavno pravo za nasljeđivanje zrsz, mjerodavno pravo za oblik oporuke+haška iz '61., nabrojati poveznice na latinskom,
ja sam ucio tako da sam prvo procitao obje knjige od bosnica, s tim da je prva stvarno super napisana a drugu mozete preskocit i uzet zrsz i od 45. clanka do kraja procitat iz zakona jer bosnic nista posebno nije komentirao kao u prvoj knjizi. sajka sam poceo ucit i odustao nakon 15 minuta jer lik nije normalan. uz duzno postovanje, moze on bit akademik i profesor emeritus na harvardu ako treba, ali to ne znaci da zna napisati knjigu. barem ne za potrebe studenata. tu i tamo sam provjeravao neke stvari u knjizi ali nista puno. profesoricine slajdove sam koristio u nekoliko navrata, imate ctrl+f pa nađete unutra ako vam nesto nije jasno ili ako hocete nadopunit skripte kolokvij I i II. te skripte su najbitniji dio za naucit mpp, profesoricina pitanja na usmenom su identicna onima kako pise u skripti, isto je sa pismenim i ako to naucite nema sanse da ne prođete. po novoj generaciji mozete proci pismeni ali usmeni necete, a osim toga necete skuzit gradivo. ne morate nista ucit napamet (tu mislim na teoretski dio o institutima mpp-a iz kolokvij I) osim naravno stvari koje se taksativno nabrajaju.
u skripti I kolokvij, na 26. str ispravite kod drugog stupnja "samo kad kolizijsko pravilo POLAZNOG prava..." to krivo pise, iako tu stupnjevitu kvalifikaciju, nisam cuo da je pitala, nije je bilo na pismenom. u toj skripti, a mislim i u cijelom gradivu, bilo mi je najteze naucit prvih 30 stranica teoretiziranja i tih novih pojmova koji postoje samo u mpp-u, znaci otprilike do renvoi, kad dođete do tamo preporucio bih da se vratite na pocetak (nakon povijesti) i krenete ispocetka.. mislim da sam taj dio citao negdje šest puta dok nisam shvatio svaki institut i slozio si u glavi te sve podjele i nabrajanja.. isto tako, ne morate uopce ucit skriveni renvoi. na 36.str u skripti krivo pise, nisu pretpostavke za fraus nego su "elementi prijevarnog zaobilazenja prava" - subjektivni i objektivni. za ove sve primjere kolizijskih pravila, poveznica, mjerodavnih prava koji se navode u skripti kolokvij I, bilo bi dobro vadit na papir i provjeravat nakon pauza u ucenju (ili prije pocetka, svejedno, ne znam kako ucite) da si slozite sve te primjere u glavi jer ima puno istih pravila iz zrsz-a koje se stalno ponavljaju ali u skroz različitim institutima, npr ono za pravnu i poslovnu sposobnost fizickih osoba i sl., meni je to dosta pomoglo, iako sam to napravio tek 2-3 dana prije pismenog jer sam skuzio da mi se sve mijesa.
u skripti II kolokvij, provjerite članke ZOSOZP 177 178 179 ne znam sad tocno koji ali su brisani i ne morate uciti od tamo. mozete krenut ucit od str 5 jer ovo prije nije nista bitno, isto tako zanemarite kad pise RK jer je to konvencija koja vise ne vrijedi - OSIM nekih stvari koje su ostale iste u RK i r1 - ne mogu vam tocno reci jer sam ucio iz uredbe ali provjerite to, evo primjer koji znam je na 20 str., članak 10.RK je jednak kao u uredbi r1.. uredba inace ima 10 str i stvarno nije teska. sto se tice BU, ona je pisana u skripti kolokvij II na nacin koji meni nije odgovarao jer je pisana usporedno sa zrsz-om, mozda ce nekome to biti ok ali ja sam ju ucio iz nove generacije i kada sam naucio, prosao sam po kolokvij II, puno jasnije bude jer su u skripti iz kolokvija II uglavnom copy-pasteani profesorcini slajdovi i to nema puno smisla kad se ide ucit. od 44.str do kraja morate stvarno dobro znat, jednako kao cijelu skriptu kolokvij I. stvari koje su bitne iz rim1: polje primjene, polje primje mjerodavnog prava (bitna razlika, pita na usmenom i pismenom, nemojte to mijesati), pravna i poslovna nesposobnost, iskljucenje renvoi, nejedinstveni pravni poredak, sloboda izbora prava, izbjegavajuca klauzula, pojedinacni ugovori o radu, prinudni propisi, pristanak i materijalna valjanost, oblik ugovora. ostalo mozete preskociti. iz stranaca: putni list, dokazivanje identiteta, uzajamnost, vize, aktorska kaucija (zrsz), odobrenje ulaska u rh, privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji-tijelo+rok, nasljedna prava stranaca i nasljeđivanje, str i obiteljsko pravo, boravak-kratkotrajni/privr(razlozi+uvjeti)/stalni, rad stranaca.
eto, nadam se da sam pomogao. ispit je zahtjevan i treba vremena da se shvati, bez obzira na inteligenciju i nacin ucenja, ako ste dosli dovde (a pogotovo ako je nekima zadnji ispit) siguran sam da se ovo moze spremit za mjesec i pol dana, najvise. 100%. treba se potrudit i dosta ponavljat ali nakon mjesec dana ce vam uz ucenje sve sjest na svoje mjesto. sjelo je svima do sad pa ce i vama.
i na kraju, profesorica je stvarno super, pomaze, (čak i na usmenom), atmosfera na ispitu je super i stvarno je tolerantna.. samo naprijed, sretno svima koji ce ovo polagat i bez straha!:)
|