Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 28 tra 2026 22:29.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1466 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 37  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 18 kol 2008 12:21 
-Admin-

naty je napisao/la:
Koliko zadataka bude u ispitu iz statistike? Koliko ih je dovoljno rijesit za proc i koliko vremena se ima za rjesavanje? I da sta se tice informatike tribamo li mi donit svoju disketu il nam je oni tamo daju i koliko vrimena imamo za rjesavanje testa?

PS: Unaprijed zahvaljujem!

Budu 4 zadatka, imas oko sat i po za rjesavanje, za proc trebas skupit 50 bodova, svaki zadatak ne nosi isto bodova, oni kazu odma na pocetku koliko koji nosi.
Ne triba ti disketa, kad sam ja pisala ostavljali smo vjezbu ne desktopu, al ponesi usb za svaki slucaj, cula sam da su neki ostavljali na njemu.

Ako ti jos nesto nije jasno samo pitaj :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 kol 2008 19:50 
ona koja piše sa WC-a

Josephine je napisao/la:
tea0501 je napisao/la:
jel ko zna za proć usmeni iz informatike i metodologije sigurno dovoljne ove skripte sa nasciturusa

Dovoljne su ti skripte sa nasciturusa i za statistiku i informatiku i metodologiju. Ne sicam se da je bilo ijedno pitanje na usmenom a da ga nije bilo u skripti, jedino je jedna kolegica trazila da odgovara za vecu ocjenu pa ju je pita iz svoje knjige.

jesi sigurna da je i za bolonjce dovoljna ta skripta iz informatike....jer ja san uzela novu knjigu,obzirom da su mi svi rekli kako je profesor naglasio da za ovogodišnje studente vrijedi nova literatura iz inform.........

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 kol 2008 22:00 
Aktivan

Znaci sat ipo i 4 zadatka pod a,b,c, d,e....daju li nam oni formule il kako? Nije vrag da ih moramo sve popamtit. Mozemo li donit svoje? Skripta iz infor, stat i met? Molila bi link za nju ako moze!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 kol 2008 23:16 
-Admin-

mya je napisao/la:

jesi sigurna da je i za bolonjce dovoljna ta skripta iz informatike....jer ja san uzela novu knjigu,obzirom da su mi svi rekli kako je profesor naglasio da za ovogodišnje studente vrijedi nova literatura iz inform.........

Ja sam isto cula takve price (da ispitiva po knjizi i da vraca ljude) , al na ispitu su stvarno bile dovoljne skripte. Sad ne znam kako ce bit ovaj rok... Ja sam odgovarala u sesti misec ove godine.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 kol 2008 23:28 
-Admin-

naty je napisao/la:
Znaci sat ipo i 4 zadatka pod a,b,c, d,e....daju li nam oni formule il kako? Nije vrag da ih moramo sve popamtit. Mozemo li donit svoje? Skripta iz infor, stat i met? Molila bi link za nju ako moze!!

Dobijes formule kad se pocne pisat, a mozes i svoje ponit.
Skripte su ti na http://www.nasciturus.com/skripte-i-isp ... /index.php

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 kol 2008 22:12 
Aktivan

TNX Josephine-zakon si. Nego ne kontan te otkud sad ta prica s memory stickom? Meni su rekli da triba donit disketu. Sad mi nista nije jasno, ai to s stickom mi pari besmisleno jer masu judi ga uopce i nema. Znaci sat ipo i 4 zadatka i mogu donit svoje formule-ufffffff. A valjda cu proc!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 kol 2008 19:58 
-Admin-

naty je napisao/la:
Zamolila bi nekog da mi kaze kako se boduju zadaci-da li se boduju tocke pod a,b, c,d il se boduje samo zadatak ka cjelina? Cula san razne price. Iskreno glupo mi da se boduje po zadatku jer nije isto ako je neko napravija 3 od 4 tocke i nijednu!! I da ima li u testu zadatak SIGNIFIKATNOSTI?

Normalno da se sve boduje, cak i sama formula ako je tocna nosi nekoliko bodova. Sad koliko ne bi ti znala rec jer nisam vidila svoj ispit.
Bila je signifikatnost.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 kol 2008 21:04 
Aktivan

Iman 1 pitanje heheh-s obzirom da san po starom programu i iman onu knjigu iz 2002 godine ovi zadaci sta su odi postavljeni za mene su potpuna nepoznanica heheh. Molila bi nekog da mi kaze koje formule se koriste za STRUKTURU BROJA PREKRSAJA U POSTOCIMA, BAZNE INDEKSE U SVIBNJU.....pitan za ove zadatke iz excela. Skroz san zbunjena. Ovi ispitni zadaci iz excela sta su na kraju knjige nemaju veze s ovim ispitom sta je neko od vas postavija.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 kol 2008 22:12 
Aktivan

Josephine je napisao/la:
PRAKTICNI DIO ISPITA IZ INFORMATIKE (Part 1)

1. Otvorite mapu Ime i Prezime, kreirajte podmape Ispit Word, Ispit Excel.

2. U Excelu formirajte radnu biljeznicu pod nazivom Broj prekrsaja i dva radna lista pod imenom List A i List B.

3. Unesite zadanu tablicu s pocetkom u celiji A3, podesite sirine stupca.
(U tablici imamo zadane mjesece, broj prekrsaja i broj ispitanika.)

4. Koristeci formule izracunajte ukupan broj prekrsaja i ukupan broj ispitanika. Isto ucinite i za prosjecan broj prekrsaja i broj ispitanika koristeci aritmeticku sredinu i medijan.

5. Koristeci funkcije izracunajte maksimalan i minimalan broj prekrsaja i broj ispitanika.

6. Pokrenite u Wordu dokument pod imenom Prekrsaji prvo polugodiste. Nakon toga otvorite http://www.nn.hr i kopirajte Ustav RH, clanak 37 (koristite font 17, podebljan, Arial Narrow).

7. Tablici dodajte stupac i odredite prosjecan broj prekrsaja po broju ispitanika.

8. Tablici dodajte stupac u kojem cete odrediti strukturu broja prekrsaja u postotcima.

9. U sljedecem stupcu odredite bazne indekse Broj prekrsaja u odnosu na svibanj.

10. Selektirajte stupac s mjesecima i brojem ispitanika(bez retka ukupno, prosjeka...) i prikazite podatke linijskim grafikonom. Grafikon smejestite na List B i nazovite ga Struktura broja ispitanika.
Aj mi molin te kazi koje formule si koristila za tocke 8. i 9.! Ove prve su MIN, MAX, AVERAGE, MEDIAN....al ove tocke pod 8. i 9. neman pojma. Help!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 kol 2008 14:42 
Sega mega kul forumaš bez života

naty je napisao/la:
A e. Pa zar ne triba polozit statistiku za izac na informatiku? Sta znaci da profa triba ispravit test ukoliko zelin informatiku prakticni izac. Dajte helpajte s skriptama za stari program!!

Statistika ti obično bude u 8, a odma
nakon toga je praktični iz informatike na koji može svak pristupit,
neovisno da li je položija statistiku i naravno da ne mogu ispravit
pismeni odma, nego su rezultati tek sutradan.
A da bi odgovarala usmeni moras proć pismeni iz stat. i nakon toga dobijes finalnu ocjenu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2008 22:12 
Aktivan

Evo da i ja malo pomognem kolegama s zadacima koji su bili u testu u ponediljak. 1 zdk je bia ka 31 zdk iz ZZ s str 157. znaci grupiranje podataka u razrede, izracunat aritmeticku sredinu, mjeru raspona sredisnjih 50 % dakle Iq=Q3-Q1, graf, i rjesit omjer 1:8, a to neman pojma sta je. 2 zdk je bila linearna regresijska jednadzba xe i ye, graf,te koeficijent korelacije. Slicno ka u 35 zdk-u ZZ 159 str, al bez tocke e! 3 zdk je bila signifikantnost, a 4 zdk indeksi verizni, bazni....slicno ka u zdk 37 ZZ str 161!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ruj 2008 02:27 
-Admin-

RACUNANJE OMJERA
Primjer: Ako imate zadan omjer 1:3 racunate ga ovako:

*1:3 = P:100 (P je oznaka za postotak)
*3P = 100 /:3
*P = 33,33

33,33%(33,33:100) pomnozite sa sumom fi i dobili ste rjesenje.

Isti postupak ide sa bilo kojim zadanim omjerom.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ruj 2008 14:22 
Početnik

ako je to skripta pisana rukom onda je sasvim dovoljna, nije potrebno učit sve jer profesor obično pita vrste radova (akademski, znanstveni, stručni), zatim bibliografske reference, vrste istaživanja... sa metodologijom malotko ima problema

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ruj 2008 00:32 
Aktivan

E sad ovisi jesi stari il novi program.Za novi ti neman pojma, al kod starog poanta ti je u tom da ti profa nakon ocjena iz pismenog sam odlucuje za koju ces ka ocjenu odgovarat-ako odgovaras za 2 onda ti da najlaksa pitanja, a ako odgovaras za vecu ocjenu onda ka pita ona teza pitanja ( citaj ona s kraja skripte heheh ).

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ruj 2008 15:07 
Aktivan

Prakticni dio ispita iz Informatike

1. Pokrenite Windows XP i kreirajte direktorij Ime_Prezime (upisite Vase ime i prezime ). Pod gornjom mapom sada kreirajte podmape Sadržaj_ zakona i Tabel _grafikoni
2. Pokrenite MS Excel program. Formirajte radnu knjizicu i nazovite je Broj prekršaja. Neka sadrzi 3 radna lista koje nazovite Prikaz broja ispitanika i List Graf
3. Unesite nize dane podatke u radni list nazvan List A s pocetkom u celiji A2 ( podesite sirine stupaca)
Podaci: GODINA, MALOLJETNE OSOBE I BROJ PREKRSAJA i onda su dane vrijednosti u svakom od stupaca. Od zadanih vrijednosti treba izracunati UKUPNO, AVERAGE, STDEV, MEDIAN, STANDARDIZE. Sve te funkcije imas u Excelu-samo ih odaberi 1 po 1 i oznaci polja s podacima!
4 i 5 zdk je dakle rijesavanje vrijednosti koristeci te funcije
6. Pokrenite u Wordu dokument pod imenom Prekršaji_prvo polugodište i zatim otvorite www.nn.hr i od tamo otipkajte clanak Narodne novine br. 79-2007 god koristeci font 13, podebljana, Bookman Old Style.
7. U dokumentu napisite naslov tebele Broj prekršaja prema godinama ( koristeci font 22, Verdana ). ispod naslova kopirajte prvi i 2 stupac gore navedene tabele ( mjesec i broj prekrsaja ) za iracunatim vrijednostima u retcima: UKUPNO, STDEV, STANDARDIZE.
8. U sljedecem stupcu odredite BAZNE INDEKSE Broj prekršaja u osnosu na 2007. godinu
9. tabeli dodajte i stupac VERIZNIH INDEKSA za zadanu distribuciju broja maloljetnika.
10. Selektirajte stupac s godinama i brojem maloljetnika i prikazite podatke grafikonom strukturalnog kruga. grafikon smjestite na List B i nazovite ga Struktura broja ispitanika
11. Pokrenite MS Acess i formirajte bazu podataka o broju maloljetnih osoba u razdoblju od 2006-2008!
12. Kreirajte prezentaciju s podacima o broju prekrsaja protiv informacijske sigurnosti. Neka sadrzi 3 slide-a ( ukljucujuci naslovni slide ) s podacima iz Zakona o inf. sigurnosti i tabelu.
13. Pohranite dokument u MS Wordu u mapu zakon i radnu knjizicu i grafove u MS Excelu u mapu tabelu_grafikoni u USB stick u mapi pod vasim imenom i prezimenom.

Eto.....nadan se da ce vam pomoc...sritnoooo!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 ruj 2008 16:50 
ona koja piše sa WC-a

u petak mi je usmeni iz svega troje,...za statistiku i metodologiju znam za skripte da su ok...al,obzirom da sam bolonjac, ma jel stvarno moran po knjizi učiti...dajte,tko zna nek se javi...ja ne stignem to do petka,500 stranica...i kakva je prolaznost na usmenom...oće li me bacit ako zaštekam informatiku???

...ako je baš nužno po knjizi,dajte koji su dijelovi najbitniji,ima li šta da ne pita...please....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lis 2008 20:27 
김정일

tihana_2204 je napisao/la:
evo malo pitanja koja su bila 30.09. na usmenom iz stat.,inf. i met.:
-Bit-najmanja izborna jedinica
-programski jezici
-kako dijelimo znanstvene radove
-geometrijska sredina
-kako izračunavamo raspon varijacija
-vrste softvera
-što je kibernetika
-vrste obrade podataka
-x2 test
-vrste indeksa
-brojevni sustav
-pravno-informacijski sustav
-šta je el. poslovanje
-lokalna mreža
-razlika između znanstvenog i tehničkog istraživanja
-kako dijelimo znanst radove
-šta spada u akakd a što u znanst radove
-kumulativni niz
-šta je pravna informatika
-LAN i WAN
-vrste obrade podataka
-šta su baze podataka,kakve vrste postoje,kako ih dijelimo (formatizirane i
neformatizirane)
-vrste istraživanja
-razlika između idejnog i izvedbenog istraživanja
-šta sadrži znanst izvješće
-šta spada u stručne radove
-pravna inf u zakonodavstvu
-šta je simulacija
-znanost i ideologija
-mehanička obrada podataka
-načela projektiranja
-načelo interdiscplinarnosti
-baze podataka
-odnos između kauzalnog i deskriptivnog
-razlika između znanst i stručnog istraživanja
-šta spada u relativne brojeve
-raspon varijacije
-koje su komponente računala
-šta je radna memorija
-šta je aritmetičko-logička memorija (obavlja matem. funkcije)
-nosioci ulaznih jedinica
-serijska obrada podataka i daljinska obrada
-šta je postotak
-razvoj inf kod nas i u svijetu
-vrste generacija računala
-komponente računala
-terminali
-modeli el. poslovanja
-primjena simulacije
-funkcije
-integrirani inf. sustav(sustav koji se sastoji od dva ili više podsustava koji tvore
jedinstvenu
cjelinu)
-šta je znanost
-bibliografske refernce

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 lis 2008 07:58 
김정일

sky je napisao/la:
tko je taj dan imao dva ispita, mogao je ići na drugi ispit a usmeni izaći na dekanskom. ni meni nije sad jasno treba li se ponovno prijaviti ispit ili možemo na prijavnicu iz devetog mjeseca. možda bi trebalo provjeriti kod profesora.

prijavi za svaki slučaj,ništa te ne košta,a izbjegneš moguću neugodnost da ti ne mogu naci prijavnicu jer je recimo knjiga zaključena

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 lis 2008 12:24 
Aktivan

Po ovih pitanja nema u skripti-ocito je to za bolognce. Meni je profa reka kad san ga zvala da ce sve pitat po toj novoj knjizi jer kao informatika i pravna informatika nisu jedna te ista stvar. Na to sam mu ja rekla, pa otkad sad to mi po starom programu moramo ucit Vasu novu knjigu, a uostalom u tjedan dana ne moze se naucit 500 str, a on meni na to: "Da naucite bar 100 str ja bi bija zadovoljan" sta znaci da i ne cjepidlaci bas na usmenom. Tako san bar ja zakljucila, al mene muci druga stvar. Uvik iman 40 bodova i nikako do tih 50-ne znan za ostale, al meni je stvarno malo vrimena. Mislin ono 4 zadatka s a,b,c,d,e tockama i to s extra velikim brojevima i nisu bas dovoljna za sat ipo vrimena, a da ne kazen velicinu papira koju nam ostave za sve te tocke. Komaaa!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 lis 2008 12:24 
Aktivan

koliko sam ja shvatia za usmeni je potrebna skripta statistika 12 str.,metodologija 13. str, i cila knjiga iz informatike?neka netko potvrdi tko je nedavno odgovara,unaprid hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 lis 2008 16:23 
Aktivan

Nema na cemu Tihana. Nego jel profa strog na usmenom? Vidin da si stavila pitanja- kakva je bila prolaznost-pomaze li profa sta?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 lis 2008 16:42 
Početnik

pa dosad je bio dosta susretljiv...najbitnije je govorit...kad ti postavi pitanje samo pričaj i pričaj,dok te on ne prekine! nego molin te mi reci odakle ti da je usmeni u petak,je li to on reka ili....,jer me muči da nije nešto novo s obzirom da je dekanski,a ne obični rok?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lis 2008 19:40 
Aktivan

Pismeni uvik isti-znas sve, al nemas dovoljno vrimena za rijesit. Em triba rijesit ovaj, em triba rijesit onaj graf i sve one puste a,c,d,e,f zadatke. Ne znan za vas, al meni ovo postaje sve vise frustrirajuce. Znan, al jednostavno nije mi dosta vrimena za sve one puste tocke. Znam svi imamo iste uvjete, al stvarno ne kuzin kako neko uspije dobit 4 tj. rijesit 3 ipo zadatka uz sve one kobasicaste brojke!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lis 2008 10:55 
Aktivan

Napooookon-pala je 3 heheh-iskreno bila mi je vec puna kapa te statistike. U duhu kolegijalnosti da kazen sta je pita danas ( barem ono sta san ja cula ) Da pocnemo prvo s onim sta je mene pita: RAZLIKA IZMEDJU INDEKSA S STALNOM I S PROMJENJIVOM BAZOM, HI KVADRAT TEST, DUALIZAM ZNANOSTI, ZNANOST I FILOZOFIJA, VRSTE ZNANSTVENIH RADOVA, KOMPONENTE RACUNALA, RACUNALNI KRIMINALITET.

Pita je jos GEOMETRIJSKU SREDINU, ARITMETICKU SREDINU, STO JE TO INFORMATIKA, STO JE METODOLOGIJA, RADNA MEMORIJA, IZLAZNA MEMORIJA, KIBERNETIKA .....

Eto nadam se da san vam bar nesto pomogla....SRETNOOO!!

PS: Ova pitanja koja sam ja napisala bila su za stari program!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2008 08:52 
김정일

http://www.nasciturus.com/skripte-i-isp ... nload.html

ogledni primjerak ispita iz informatike

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2008 10:02 
Veteran

moze li mi netko dati potvrdjen podatak koju stvarno literaturu moram imati za statistiku,da li moran imati knjigu iz statistike da je mogu poloziti u prvi mjesec,ili mi je dovoljna samo zbirka + biljeske sa predavanja?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 lis 2008 18:35 
Aktivan

Ma za statistiku je dovoljna skripta-pita sta je KORELACIJA; INDEKSI, RASPON VARIJACIJE, RASPON VARIJACIJE HI TEST....sve ono sta radite kroz zadatke tako da ako znate radit to u praksi blebecete o tom i nece bit problema!! Statistiku na usmenom najmanje pita-uglavnom samo 1 pitanje!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 stu 2008 18:00 
Početnik

pitanja iz metodologije

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 stu 2008 18:55 
Početnik

vidim da i dalje neki ne razumiju moj post od 03.11 !
Dakle, ponavljam sve ono što mi je prof.Šimundić rekao na sva moja postavljena pitanja(ista pitanja iz prethodnih postova),a odgovorio mi je kratko i jasno!!!
citiram: Kolega, vi učite iz nove knjige "Pravna informatika" jer stara knjiga "Uvod u inf." više nije u prodaji i polažete Pravnu informatiku!!!
(ja se uplašio te nove knjižurine i kažem mu da mi osiječani imamo samo staru knjigu "uvod u inf." misleći da će mi reći da mi polažemo samo "informatiku"),a on meni:
Kolega, svi ste vi budući pravnici,pa stoga polažete Pravnu informatiku, a osim toga nisam htio diskriminirati ostale studente,pa polažete isti ispit iz iste literature!,tako je od ove godine!!!
Nadam se da vam je sada sve jasno,neću se više uključivati u daljnja polemiziranja i uvjeravanja ostalih koji misle da je sve kao i prošle godine,a nažalost nije.Sve ono što se nalazi u staroj skripti,nalazi se i u novoj knjizi, koja je opširnija. Moramo se ipak malo više potruditi za ovaj ispit, koji je "ruku na srce" kikiriki u odnosu na ono što smo proživljavali u Osijeku!! POZDRAV

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 stu 2008 15:56 
Forumaš

Evo ja ću napisati točku na i kad nitko ne zna/neće/ne da mu se.

Daklem... Poštovani studenti prebjezi iz Osijeka, učimo iz nove knjige Pravna informatika po riječima profesora. Ako netko ne želi/ne da mu se i sl. učiti iz iste knjige, neka uči po staroj knjizi Uvod u informatiku. Jasno nam je da svi želimo učiti iz manje literature, ali ništa vam se neće desiti ako naučite 80 stranica više. Ako je asistentica u pravu, ono što ste naučili iz nove literature (dodatna pitanja) neće vam biti naodmet. A ako je profesor u pravu, falit će nam za ispit dosta toga. Stoga, preporučujem svima da svatko radi kako mu se hoće. Očito zamaramo sve prisutne svojim naklapanjima pokušavajući saznati točne informacije, a ovo može trajati još mjesecima i nema smisla više žlabrati o tome tko je šta rekao. Sjest i učit kao što smo do sada i put pod noge.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 stu 2008 16:05 
Forumaš

kolegice
uipsali smo u indexe uvod u inf,metodol. i statistiku to je sasvim drugi predmet od prav.inf.,osim toga bolonjski predmet koji bi sutra da vas zakači bolonja morali ponovo polagat (kaže referada).
naravno da mi se ne uči ni str.više ak ne moram.
čemu sad toliki elan za knjigom.

pravna inf. je knjiga koja važi al program koji vi iz nje trebate položiti mnogo je uži od cijele pr.inf. :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 stu 2008 16:12 
Forumaš

Asistentica je u prvom mailu već pisala da je prihvatljiva i knjiga Pravna informatika, ali u skraćenom obliku. Ako ćemo učiti po njoj, sigurno se neće zadesiti pitanja koja nećemo znati, a ako učimo po starom, a pojave se pitanja iz nove knjige, onda ćemo past. Svatko radi kak mu je volja. Ako te zanima što sam ja odlučila, nisam ništa još. Krenut ću prvo s metodologijom, a onda ću odlučiti. Nek svatko radi kak mu je volja. Neću ja govoriti tko je u pravu, asistentica ili profesor, a mogu oboje bit u pravu. Radi se o tome da smo lijeni i da nam se ne da učiti po novom ako možemo po starom. Bilo bi dobro, dapače jedino i normalno da nam svi daju iste informacije, ali kako nam ne daju, treba sjest i naučiti što opširnije ako želimo proći. Od viška glava ne boli, a od manjka možemo pasti. Pa svatko nek radi kako hoće.

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 stu 2008 17:31 
Aktivan

INFORMATIKA:
Slavko Šimundić, Pravna informatika, Sveučilište u Splitu, Pravni fakultet, Split, 2004. god.
Slavko Šimundić, Marija Boban, Marin Mardešić, INFORMATIKA- UVOD U LABORATORIJSKE VJEŽBE, Sveučilište u Splitu, Pravni fakultet, Split, 2002.god.

DODATNA LITERATURA:
Slavko Šimundić, Uvod u informatiku, Pravni fakultet, Split, 2000. god
Slavko Šimundić, Funkcijska informatika u društvenim sustavima, Sveučilište u Splitu, Pravni fakultet, Split, 2000. god.
V.Šimović i S. Šimundić, Policija i informatika, MUP-a, RH, Policijska akademija, Visoka policijska škola, Zagreb, 1998. god.
Miroslav Tudman, Teorija informacijskih znanosti, Informator , Zagreb , 1993.god.
Vilim Ferišak i grupa autora, Osnove informatike, Informator, Zagreb , 1985. god.
Josip Žužul i Dražen Dragičević, Informatika u upravi i pravosudu, Informator, Zagreb , 1995. god.
Zakon o zaštiti osobnih podataka (NN 103/03)
Zakon o telekomunikacijama (NN 122/03)
Zakon o elektroničkim medijima (NN 122/03)
Zakon o elektroničkom potpisu (NN 10/02) i pravilnici
Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03)
Zakon o potvrđivanju Konvencije o kibernetičkom kriminalu (NN 9/02)
M. G. Losano, Pravna kibernetika, Književni krug, Split, 1990. god.
H. Birolla i dr, Poslovna informatika, DRIP Zagreb, 1993. god.

STATISTIKA:
Žužul, Statistika za nematematičare
Slavko Šimundić, Marija Boban, Zbirka zadataka iz statistike, Svučilište u Splitu, Pravni fakultet Split , 2003. god.

DODATNA LITERATURA:
I. Šošić, Statistika, (drugo izdanje), Školska knjiga, Zagreb, 1995.god.
V. Serdar i I. Šošić, Uvod u statistiku, Školska knjiga, Zagreb, 1986.god

METODOLOGIJA DRUŠTVENIH ISTRAŽIVANJA:
Slavko Šimundić, Osnove metodologijei izrada znanstvenog i stručnog rada, Sveučilište u Splitu, Pravni fakultet, Split, 2003. god.
DODATNA LITERATURA:
M. Žugaj, Metodologija znanstvenog istraživačkog rada, Fakultet organizacije i informatike, Varaždin, 1997. god.
R. Zelenika, Metodologija i tehnologija izrade znanstvenog i stručnog djela, Ekonomski fakultet, Rijeka, 1998. god.
Miroslav Vujević, Uvodenje u znanstveni rad, Informator, Zagreb, 1995. god.
Helena Pavić, Znanstvene informacije, Školska knjiga, Zagreb, 1980. god.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 stu 2008 19:54 
Aktivan

Pravna informatika, statistika i metodologija sastoji se od tri ispita; dva su pismeni/usmeni, metodologija je samo usmeni.

Pismeni iz statistike se sastoji od 4 zadatka koji sadrže cijelo gradivo iz statistike (srednje vrijednosti i mjere disperzije, korelacija i regresija, trend, indeksi, postotci, hi-kvadrat test...).
Piše se sat i pol, obično ponedjeljkom u 8:00.
Cijeli ispit ima 100 bodova, na početku ispita se zna koliko koji zadatak nosi bodova, za prolaz treba 51 bod.
Rezultati se znaju nakon nekoliko dana, a točan termin objave rezultata se uvijek zna na početku ispita.

Praktični dio ispita iz informatike piše se nakon statistike, obično u 10.
Ispit sadrži Word-a, Excel-a, pretraživanje interneta, a u posljednju godinu i Powerpoint-a i Access-a. Obično je prvih 6-7 točaka dovoljno za dva (unos podataka u Excelu, osnovne formule i funkcije, izrada grafikona; pretraživanje interneta (http://www.nn.hr); kopiranje teksta u Word, oblikovanje teksta...)
Za višu ocjenu treba znati odrediti indexe i postotke u Excelu, napraviti prezentaciju u Powerpointu i malu bazu podataka u Accessu.

Rezultati su uvijek objavljeni i na internetu (http://www.pravst.hr) i na oglasnoj ploči:

Nakon položenog pismenog (statistika) i praktičnog (informatika) ide se na usmeni iz sva tri predmeta. Postoje pitanja za sva tri predmeta.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 stu 2008 20:22 
Aktivan

ja1 je napisao/la:
evo ovakav je zadatak bio u jednom ispitu: izračunajte prosječnu mjesečnu plaću u upravi i pravosuđu preko odsstupanja u jedinicama intervala.

a postavljeni zadatak je ovakav: struktura plaća u upravi i pravosudju izražena u postotcima prema prosječnoj plaći u rh u 2006.god bila je kako slijedi:

901-1700, 1701-2100, 2101-2300, 2301-2500, 2501-3000, 3001-3500, 3501-4500, 4501-6000
struktura placa
u postotcima: 3.2 10.6 13.4 14.9 28.8 15.3 12.7 1.7

zna li netko rješit ovaj zadatak? i zna li ima li možda primejr ovakvog zadatka obješnjen negdje u zbirci?

ako neko ima ovaj zadatak do kraja ja ću ga riješit. ovo je samo postavka i pretpostavljam pod a

Plaća Struktura plaća u postotcima
901-1700 3,2
1701-2100 10,6
2101-2300 13,4
2301-2500 14,9
2501-3000 28,8
3001-3500 15,3
3501-4500 12,7
4501-6000 1,7

prosječna vrijednost preko odstupanja u jedinicama intervala je aritmetička sredina preko odstupanja u jedinicama intervala.

e da i uputite me kako da postavim formule jer ih ovdje neće samo da iskopira.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 stu 2008 20:35 
Aktivan

naty je napisao/la:
Josephine je napisao/la:
PRAKTICNI DIO ISPITA IZ INFORMATIKE (Part 1)

1. Otvorite mapu Ime i Prezime, kreirajte podmape Ispit Word, Ispit Excel.

2. U Excelu formirajte radnu biljeznicu pod nazivom Broj prekrsaja i dva radna lista pod imenom List A i List B.

3. Unesite zadanu tablicu s pocetkom u celiji A3, podesite sirine stupca.
(U tablici imamo zadane mjesece, broj prekrsaja i broj ispitanika.)

4. Koristeci formule izracunajte ukupan broj prekrsaja i ukupan broj ispitanika. Isto ucinite i za prosjecan broj prekrsaja i broj ispitanika koristeci aritmeticku sredinu i medijan.

5. Koristeci funkcije izracunajte maksimalan i minimalan broj prekrsaja i broj ispitanika.

6. Pokrenite u Wordu dokument pod imenom Prekrsaji prvo polugodiste. Nakon toga otvorite http://www.nn.hr i kopirajte Ustav RH, clanak 37 (koristite font 17, podebljan, Arial Narrow).

7. Tablici dodajte stupac i odredite prosjecan broj prekrsaja po broju ispitanika.

8. Tablici dodajte stupac u kojem cete odrediti strukturu broja prekrsaja u postotcima.

9. U sljedecem stupcu odredite bazne indekse Broj prekrsaja u odnosu na svibanj.

10. Selektirajte stupac s mjesecima i brojem ispitanika(bez retka ukupno, prosjeka...) i prikazite podatke linijskim grafikonom. Grafikon smejestite na List B i nazovite ga Struktura broja ispitanika.
Aj mi molin te kazi koje formule si koristila za tocke 8. i 9.! Ove prve su MIN, MAX, AVERAGE, MEDIAN....al ove tocke pod 8. i 9. neman pojma. Help!!

8.) Postotci se određuju tako da se podjeli svaki broj prkršaja sa ukupnim brojem prekršaja puta 100.
9.) Bazni indeksi se računaju tako da se podjeli svaki broj sa zadanom vrijednosti (svibnjem) puta 100

Traži se malo razumjevanja statistike i povezivanje, to su zadatci za više ocjene. Ne radi se o funkcijama nego o najobičnijim formulama.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 stu 2008 22:20 
Aktivan

Unika je napisao/la:
Molim nekoga da mi odgovori na sljedeća pitanja iz metodologije:

1) Znanost, znanstvene i tehnološke informacije
2) Promjene koje je unijela informacijska i komunikacijska tehnologija
3) Elektronička pošta, www (internet)
4) Korištenje računala pri pisanju rada

dopunsko pitanje:
5) pisanje i izrada znanstvenih i stručnih radova (važnost pisanja)

Imam i jedno pitanje iz informatike.
Što je u novoj knjizi objavljeno pod računalni kriminalitet? Ima li nekih podataka koji su različiti sa starim i ako i njih može netko staviti.

Nisam sigurna što tu treba reći. Ne znam ni jesu li to pitanja iz nove knjige. Ako nekome negdje piše što reći na to, a da ne pričam svojim riječima, molim da pomogne. Hvala unaprijed.

Što se tiče metodologije; svih 5 pitanja su iz zadnjeg poglavlja knjige a izdanje koje ja imam je 2002. Znači Slavko Šimundić: OSNOVE METODOLOGIJE I IZRADA ZNANSTVENOG I STRUČNOG RADA, 2002.
1) Znanost, znanstvene i tehnološke informacije (str. 138.)
2) Promjene koje je unijela informacijska i komunikacijska tehnologija (str. 139.)
3) Elektronička pošta, www (internet) (str.141.)
4) Korištenje računala pri pisanju rada (str.161.)
5) pisanje i izrada znanstvenih i stručnih radova (važnost pisanja) (str.135.)

Savjetujem konzultaciju sa knjigom a ne sa skriptom jer je skripta osjetno skraćena.

Za informatiku ću provjerit, ne volim govorit na pamet.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 stu 2008 17:54 
김정일

skripta iz pravne informatike

http://www.nasciturus.com/skripte-i-isp ... nload.html

možete zahvaliti kolegi Big joe sto vam je poslao :welcome

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 stu 2008 20:34 
Aktivan

Mislim da više nitko ne upisuje STATISTIKU, INFORMATIKU I METODOLOGIJU DRUŠTVENIH ISTRAŽIVANJA. To je za stari program tako jedino ako je to nekom ostalo od prošle godine.

Ako ste ove godine upisali predmet, zove se PRAVNA INFORMATIKA, STATISTIKA I METODOLOGIJA DRUŠTVENIH ISTRAŽIVANJA.

kao što je Inso lijepo naveo na početku ovog topica.

Jedino ako ste viša, tj.upravno pravni studij ali to i tako ne spada pod ovaj topic.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 stu 2008 00:02 
Aktivan

propalica je napisao/la:
ja sam praktični dio proša u šesti mjesec.oće li mi vrijediti za ovu godinu ili ću ga ponovno morat izlazit? :oops:

žao mi je ali mislim da ćeš morat ponovo. Bar tako od prošle godine piše na oglasnoj ploči. Tamo di su rezultati.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1466 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 37  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: