Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 29 tra 2026 08:17.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 880 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 14 stu 2011 15:44 
Početnik

koliko ja znam do sad se uvik biralo oćeš ugovore ili nećeš ..uglavnom svejedno joj oćeš ih odgovarat u prvom ili drugom kolokviju. ali dobro bi bilo da netko je upita, za svaki slučaj

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 stu 2011 16:28 
Aktivan

mya je napisao/la:
Ja se sad skroz dvoumim oko te skripte i knjige......iden na predavanja i naravno radi se po skripti, a koja je opet rađena po Gorencovoj knjizi.........Npr. ona je obveze skroz drukčije sistematizirala od knjige Vedriša......Npr. načela, izvore i sl. se isplati po skripti jer su puno opširniji,a šta s ovim ostalim?.......Ja bih rađe učila po knjizi,a strah me ako pita nešto što ima u skripti a ne u knjizi, a teško je kombinirati skriptu i knjigu......Šta vi mislite?......Tnx..... :mrgreen:

ja sam isto pratia predavanja i vidia da to nema veze s knjigom Klaric-Vedris :ROFL ali cini mi se da nema druge nego kombinirat jedan dio skripte + knjiga Klaric/Vedris + ZOO

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 stu 2011 22:28 
Aktivan

mya je napisao/la:
dala je 2 datuma 3. i 21.12..........e sad, znam da je govorila da možemo ili ne moramo odgovarat ugovore.....ali na zadnjem satu je rekla da je kolokvij do delikata, jel to do 577str?.......

jest - Odgovornost za stetu ili delikti .... u prijevodu ugovor o ortastvu je zadnje iz knjige :D

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 stu 2011 08:59 
Početnik

kolokvij je 7 ili 21 ... dva su termina (slobodni izbor) i piše se do delikata ... najbolje je učiti po njezinim predavanjima uz knjigu vedriš-klarić i naravno ZOO

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 pro 2011 14:21 
Početnik

kolokvij je usmeni - u vrijeme kad bi se trebala predavanja održavat

7 pita proso a 21 petrićka ... pita do ugovora a tko hoće pita i ugovore ... jedini uvjet je da si položio gp1 :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 pro 2011 14:41 
Aktivan

evo da odgovorim sama sebi :mrgreen:
zvala prof., mogu i redovni i izvanredni na kolokvij , ako su bolonjci..
ugovori, dakle, po želji, sad ili 2.put

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 pro 2011 21:21 
Aktivan

Ufff, dakle...Naučio sam sve iz knjige plus iz skripte pitanja kojih nema u knjizi (clausula, teretni ugovori, rok 3 godine, 12 načela, raskid formalnog ugovora...) plus još neke stvari i iz knjige i iz skripte (monetarni nominalizam, novacija...) Ha valjda bu bilo dost.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 pro 2011 14:43 
Aktivan

Ima li tko saznanja oće li biti usmeni ili pismeni kolokvij?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 pro 2011 14:50 
Aktivan

Ja sam cua da to u pravilu ide ovisno o tome koliko nas izađe - nadam se gužvi jer su onda velike šanse za pismenim :-)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 pro 2011 18:20 
Aktivan

evo da napisem kog zanima -> danas je bia kolokvij, pismeni jer nas je bilo puno - mala prolaznost ( 8/40ak ) mogu se pohvalit da sam jedan od sretnih :cheers

pitanja
vrste naturalnih obveza
razlika zateznih i ugovornih (redovnih) kamata
pravni učinci ponude
istodobne izmjene i dopune formalnih ugovora
opći uvjeti ugovora
odgovornost za evikciju
jednostrani raskid ugovora na osnovi zakona
prekoračenje ovlaštenja kod punomoći (jedno jedino pitanje iz ugovora - 493.-577 str.)

inace za ovih 8 pitanja dala je 35 min vremena za rješavanje :sok:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 vel 2012 14:41 
Početnik

Danas je bilo osam ljudi na roku, prolaznost je bila ok, pola je prošlo...pitanja su bila ova koja se spominju u postovima.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 vel 2012 15:43 
Početnik

Evo da se javim kako je prošlo,danas san bila,bilo nas je 7,prošla san::))) ,prema meni je bila ludilo,uništila me sa potpitanjima al vidila je da znam i trudila se...pitanja kojih se sićan a bilo ih je masu su: zastara;zastoj zastare,okolnosti koje uzrokuju zastoj,jednostrani raskid zbog neispunjenja;uvjeti o svakom po nešto, odg za štetu od opasnih stvari i djelatnosti;kad odgovara vlasnik,kad vlasnik solidarno s neovlaštenim korisnikom motornog vozila, šta je opasna stvar,djelatnost, cesija-sve o njoj,darovanje,vrste,opoziv,ostava, clausula rebus sic stanibus,lezija......e da .čula san da ugovore baš nema običaj pitat al danas je vakog pitala po jedan ako ne i dva tako da....sretno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 vel 2012 17:36 
Početnik

Pitanja 30.01 su bila koje su mane volje, koje su to bitne zablude, clausula rebus sic stantibus, kapara, odgovornost roditelja za djecu, pobojni pravni poslovi, objektivna odgovornost, odgovornost vlasnika motornih vozila...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 vel 2012 20:38 
Aktivan

Veoma fer i poštena profa koja predaje važan predmet sa velikim brojem stranica.Proša san jučer i bila je stvarno ok. Pitanja :
konverzija, konvalidacija pobojnih poslova- natjerajte se pročitati i ono dno stranice knjige iako ja nisam ;) , lezija, subjektivna objektivna odgovornost razlike , objektivna odgovornost u zoo nabroji primjere , jednostrana kompenzacija. Sritno ljudi!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2012 11:52 
Aktivan

funky23 je napisao/la:
kako je danas bilo?

Prošlo 3/20ak...moram samo napomenut kako nema ni približno ustaljen kriterij već sve ovisi o njenoj trenutnoj volji...veliko razočaranje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2012 17:54 
Aktivan

je li se ispit sastoji samo od usmenog ili ima i pismeni, ili ovisi o broju ljudi?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2012 18:54 
Aktivan

beki je napisao/la:
Slažem se sa kolegicom da nema upće ustaljen kriterij i da sve ovisi kakve je volje!!! Totalno razočarenje, jer je ovo ipak jedan velik i zahtjevan ispit...Tako ti i o njenoj volji ovisi hoće li biti usmeni ili pismeni, bez obzira na broj ljudi. Bilo nas je u 9. i u 10.mjesecu puno pa je bio usmeni.

slazes se sa kolegom ne kolegicom :thumbsup .... nadam se da ce u drugom dijelu roka bit prema svima ista, davat 2 iako si zna 2/3 pitanja (jednom kolegi je bia takav kriterij)....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2012 23:31 
Početnik

jade je napisao/la:
miranda je napisao/la:
skripta koja je na nasciturusu je skroz dobra i po njoj uči dosta ljudi,pisana je skroz po knjizi

Po vlastitom iskustvu znam da profa pita sve iz knjige i to detaljno...na par postova prije su rekli da skripta nije dovoljna, ali tko zna...probaj pa javi!!

skripta od 179 strana je odlična jer vam ima stvari kao načela obveznog prava koja su detaljno obješnjena u skripti i profesorica ih često pita, također skripta su ubiti objašnjeni slajdovi sa predavanja te stoga i ide redom kojim je profesorica držala predavanja, a ne redoslijedom kojim su lekcije u knjizi klarić-vedriš. No knjiga će vam uz skriptu ipak trebati pogotovo za ponoviti opći dio koji pita. (često pita manje volje, vrste zabluda, bitne sastojke zabluda, paulijane, oblike očitovanja volje...) te osnove iz ugovora, npr. 10 vrsta kupoprodaje samo nabrojati i osnovno o nekim ugovorima.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2012 17:40 
Aktivan

Tina&Dado je napisao/la:
A šta profa pita od ugovora?

sve :D ali cini mi se da punovlast i komision najvise voli :happpppppy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2012 15:15 
Aktivan

ante.tg je napisao/la:
Rubia je napisao/la:
Koje ugovore prof. najčešće ispituje u zadnje vrijeme? Hvala

u zadnje vrijeme često pita ugovor o darovanju, kupoprodaju, deset posebnih vrsta kupoprodaje (samo nabrojati), od posebnih vrsta kupoprodaje detaljnije zna pitati prodajni nalog, ugovor od doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju (koji je inter vivos, a koji mortis causa), što se tiče ugovora uglavnom je ovo pitala u zadnje vrijeme

dodaj ovome i ugovor o punovlascu i komision....mislim da su joj to omiljeni :ROFL

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2012 16:27 
Aktivan

lola_111 je napisao/la:
poslala sam mail stud. pravobranitelju vezano za ovaj manjak roka
dobila sam odg odmah drugi dan ( danas ), i kaže da su sutra dog sastanak s tajnikom i da će probat riješiti to, nadamo se pozitivno, jer je sam dekan tako odlučio, to potpisao, i to još uvijek stoji na str. faxa..
dakle, dragi moji kolege, samo ne valja šutiti, uvijek treba zvati, pitati, jer ono što se ne traži neće se ni dobiti..
nadamo se sutra pozitvnom odgovoru :thumbsup

Svaka cast

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2012 15:52 
-Moderator-

Položen G 2.

Pitanja standardna, profa sasvim ok. :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ožu 2012 00:04 
Početnik

Položen u ponedjeljak!!:))))) Profa je bila, za promjenu, dobre volje, pa je dosta pomagala i bila je dobra prolaznost za ove koji su odgovarali. dosta ih je odustalo...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 ožu 2012 13:49 
Aktivan

Ako se pokrije sve iz knjige (opci dio i obvezno) je li triba jos nesto iz skripte?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 ožu 2012 15:02 
Aktivan

a imaš nekih stvari u toj skripti koje zna pitat, npr. posebni učinci teretnih ugovora, načela ...

ima i dosta podjela koje se ne poklapaju (knjiga, skripta), pa i mene zanima jel odgovor mora biti baš po njenoj podjeli, tj. njenoj skripti, ili se i odg iz Klarića uvažava ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 tra 2012 11:51 
Početnik

dragi moji moze li mi netko reci koliko pitanja obično profa pita iz prvog dijela tj. iz opceg djela-g1?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2012 13:38 
Početnik

sttudentt je napisao/la:
Jos jedno pitanje, je li pita sto od izvanugovornih osim odg za stetu

nisam jos izasla- idem sad prvi put ali mislim da treba nauciti barem poslodavstvo bez naloga i stjecanje bez osnove ako nista drugo ne stignes.po meni je to dosta važno i nebi bas riskirala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 tra 2012 13:28 
Početnik

nikkaragva je napisao/la:
Može jedan brzinski odgovor, šta više učin manje mi je jasno :D

Znači, za štete izazvane motornim vozilima u pogonu odgovara se prema pravilima objektivne odgovornosti (tako bar piše za ove šta su uzrokovane trećima). Znači nije potrebna krivnja štetnika.

A onda, kod onih pravila za štete koje imatelji mot. vozila nanesu jedan drugome, razlika je u tome ko je kriv za štetni događaj, ima li krivnje ijednog, blabla (ona 3 pravila). Jel to znači da je to onda subjektivna odgovornost ili šta?
Sad mi se to sve izmišalo, jer auto je kao opasna stvar, pa san pretpostavila da je bilo šta vezano za auto objektivna odgovornost.

Molin vas odgovorite ako neko zna, tenkju :thumbsup

Tako sam i ja shvatila, iako ako je stetu prouzroce vlasnici automobila medjusobno,a nema krivnje nijednog onda se steta procjenjuje na jednake djelove,osim ako razlozi pravicnosti ne zahtjevaju nesto drugo...npr. steta je nastala samo na jednom automobilu...krivnja je tu prestala biti pretpostavka stete jer se uzima da motorna vozila nisu samo stetni za trece nego i za njihove imatelje nedjusobno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2012 14:42 
Početnik

Evo moja pitanja:
1. Prijetnja, je li pobojan ugovor kod kojeg je treća strana izvršila prijetnju?
2. Kad počinje teć zastarni rok, kad za pozitivne, kad za negativne?
3. Jednostrani raskid na temelju ugovora
4. Garancija, sadržaj odgovornosti, šta treba sadržavat jamstveni list, i koja ostala prava može koristit ovlaštenik garancije nevezano za nju
5. Odgovornost poslodavca za štetu koju počini zaposlenik, i kako se oslobađa te odgovornosti?. Znači, danas je često to pitala i dosta ljudi je koliko san svatila kiksalo na tom pitanju. A odgovor je: Poslodavac odgovara za štetu koju je prouzročio zaposlenik u radu, ili u vezi s radom. Poslodavac odgovara prema kriteriju subjektivne i objektivne odgovornosti. Oslobađa se odg. kad dokaže nekrivnju zaposlenika (kod subjektivne odgovornosti) a kod objektivne ako dokaže da je šteta nastala radnjom treće osobe, isključivo radnjom oštećenika ili višom silom. Generalno se oslobađa odgovornosti ako dokaže da ne postoji neka od pretpostavki za nastanak odnosa odgovornosti za štetu. Zahtjev se upućuje poslodavcu, a iznimno oštećeniku, kad je štetu prouzročio namjerno. U tom slučaju poslodavac i zaposlenik odgovaraju solidarno.
6. Šta su naturalne obveze i koje su vrste?
7. Platež neduga, kad bez obzira na plaćanje nije nastao odnos sjecanja bez osnove ?
Bez obzira na svu paniku, meni je bila okej, prvi puta san izašla, dobila 3.
Momka prije mene pitala je odgovornost za materijalne nedostatke (pretpostavke, kad postoji nedostatak, šta je vidljivi, a šta skriveni nedostatak, blagovremena reklamacija, rok, sadržaj odgovornosti), solidarne obveze, kakva je činidba kod njih, nužna obrana.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2012 15:02 
Početnik

anica je napisao/la:
Poštovani kolege, molim vas da napišite današnja pitanja... i ukoliko netko zna kada je predrok u peti misec i kako se prijaviti na taj predrok? hvala

1. Mane volje koje uzrokuju ništetnost...
2. Simulacija...
3. Raskid ugovora..
4. Odgovornost poslodavca za zaposlenika..
5. Darovanje s nametom, opoziv darovanja..
6. Kompenzacija..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 tra 2012 14:27 
Početnik

sipajo je napisao/la:
Kad se odgovara na konzultacijama, gubi se pravo izlaska na ispit u slijedecem roku. Mene isto zanima koja ce biti shema za predrok da znam da li da idem na konz kroz peti misec ili na predrok.

pitanja od ponediljka: imovina kao pravna kategorija, funkcije imovine, aleatorni pravni poslovi, posebni ucinci teretnig ugovora, prigovor zbog neispunjenja, pasivna solidarnost

Pa zar će biti predrok, s obzirom da su predavanja iz kolegija završila u 1. semestru...Šta se tiče oduzimanja prava izlaska u roku mislim da neće bit tako rigorozna a i nevirujem da će se sitit studenta kad joj dođe na rok za misec dana...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 tra 2012 11:43 
Početnik

Oće sitit će se, rekla je ko izađe na predroku, gubi pravo izlaska u prvom dijelu roka. :/

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 tra 2012 21:29 
Početnik

Predrok su konzultacije. Čini mi se da je krajen 5. miseca, znači dođeš četvrtak ujutro, ili kad je već, dogovoriš se za odgovarat. I to je to. Ako padneš, gubiš pravo izlaska u prvom dijelu roka.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 svi 2012 20:43 
No life

iz čega se priprema ispit,neki spominju knjigu,neki neku skriptu?ako je knjiga postoje li neki dijelovi koje ne treba ili je potrebno sve iz obveznog prava(svih 350-ak stranica)a ako je skripta koja točno?tek krećem sa pripremom ispita,pa su informacije dobrodošle,hvala na odgovoru :thumbsup !

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 svi 2012 16:39 
Aktivan

treba sve iz obv prava plus opći dio, neznam koliko je to strana
a iz čega učit, teško je reći , individualno, neki kažu da su po skripti s njenih predavanja ( fali opći dio i ugovori ), neki po knjizi, neki kombinirali...
pročitaj cijeli topic pa ćeš vidit...

kad je taj predrok na kraju jel zna netko ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lip 2012 21:29 
Početnik

bok vam,iz mostara sam i polazem gradansko kod prof.silvije petrić, zanima me dal imaju neka njena "posebna" pitanja koja se odnose na sluznosti,zalozno i nasljedno pravo. unaprijed hvala :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 lip 2012 00:26 
Aktivan

Ona u st ne ispituje g1 nego g2, dakle obvezno pravo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 lip 2012 08:42 
Početnik

aa onda nije isto kao i kod nas, kod nas je obvezno poseban predmet kojeg predaje drugi prof. svejedno hvala :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lip 2012 15:28 
Forumaš

pa i kod nas je obvezno poseban predmet(gradjansko pravo 2) i ispituje ga prof. petrić na 3. godini.

a sluznost, nasljedno itd. su dio gradjanskog prava 1 koje je na drugoj godini i kod prof. kačera je. tako da za ta pitanja ides na temu građ. pravo 1. :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 lip 2012 10:09 
No life

jeli profesorica upisuje padove,može li se doći i upisati pad kod nje?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 880 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: