Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 29 tra 2026 11:06.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 610 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 06 stu 2013 18:26 
Aktivan

smile je napisao/la:
iz čega učite ovaj ispit?! može li se iz petrovića učit i za prof brnabića??

Može!! petrović i zakon su sve što ti treba za taj ispit. Malo pogledaj oko holdinga, konzorcija, koncerna i to ti je to

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 stu 2013 22:11 
Početnik

BAJA je napisao/la:
smile je napisao/la:
iz čega učite ovaj ispit?! može li se iz petrovića učit i za prof brnabića??

Može!! petrović i zakon su sve što ti treba za taj ispit. Malo pogledaj oko holdinga, konzorcija, koncerna i to ti je to

da, ali postoji i novo izdanje petrovića 2013..pa je li to to?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 stu 2013 22:11 
Forumaš

može li mi neko plizzzzz napisat razliku izbora i imenovanja????? :bow

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 stu 2013 23:28 
Aktivan

IZBOR: članove nadzornog odbora
a) bira glavna skupština društva
b) ako ih ne imenuju određeni dioničari
c) ako to pod pretpostavkama iz zakona ne učini sud
d) ako prema Zakonu o radu radnici ne imenuju svog predstavnika u n. o.
O izboru članova NO glavna skupština odlučuje običnom većinom glasova tj. ako se statutom ne odredi drugačije. Izbor je valjan tek kad ga prihvati osoba koja je izabrana.

IMENOVANJE: Pravo imenovanja članova NO smatra se posebnim pravom dioničara koji se ovlašteniku može oduzeti samo izmjenom statuta i njegovom suglasnošću. Dioničara kojega se ovlašćuje da imenuje članove NO mora se poimence navesti u statutu ili se moraju pobliže odrediti dionice čiji imatelji imaju to pravo.
- u prvom slučaju to je strogo osobno pravo i ne može se prenijeti na drugoga
- u drugom slučaju dionice koje daju to pravo čine cjelinu, a ovlaštenik je svakodobni imatelj tih dionica.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 stu 2013 19:32 
Početnik

Dakle ta dva poglavlja za prvi kolokvij? 4. i 6. poglavlje u knjizi? Je li kolokvij oslobadja ispita? Koliko ce biti kolokvija? 2?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 stu 2013 12:28 
Aktivan

Aiko je napisao/la:
Petrovic je do drustava kapitala-tamo do 80-e strane..nemam knjigu kod sebe pa ne znam po poglavljima..A povezana se uce po Barbicu,ne po Petrovicu..Polazu se dva kolokvija i nakon toga se ide na usmeni.

Sent from my iPhone using Tapatalk

koji su uvjeti za izlazak na kolokvij? oni koji idu na predavanja ili svi mogu?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 stu 2013 14:46 
Aktivan

S obzirom da nikoga ne zapisuje i ne vodi nikakvu evidenciju nema prepreke da svi izadju.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 stu 2013 19:58 
Forumaš

jel istina da sad brnabić ispituje društva?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 stu 2013 01:22 
Aktivan

Na ispitu je ili Brnabic ili Ivkosic,a na kolokviju samo Brnabic.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 pro 2013 17:00 
Početnik

Hoce li u kolokviju biti statusne promjene?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 pro 2013 21:12 
Aktivan

Statusne promjene smo spominjali na predavanju tako da mislim da se mora. Isto tako upucujem kolege da odu u kopirnicu preko puta faksa,profesor nam je veceras dao slajdove i dio zakona koji treba uciti za prvi kolokvij. Plus toga treba poduzece i povezana drustva iz Barbica. Zakon clanci 1-158, 473 -511.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 pro 2013 08:47 
Forumaš

može li neko stavit sve potrebne godine zakona koje triba znat? zakon o zadrugama,z o udrugama, o osiguranju itd

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 pro 2013 18:46 
Početnik

tsk je napisao/la:
jučer na ispitu prof. ivkošić. trebao je biti brnabić ali se ni nakon čekanja od dva sata nije pojavio.pitanja standardna. jako ugodan ispit.prof korektan. od mene čista petica. :celebrate

Možeš li napisati koja su ti bila pitanja ako se sjećaš? Hvala unaprijed!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 pro 2013 20:50 
Forumaš

d.d.,d.o.o.,trgovačka društva,trgovac,zadruga,kad je donesen zakon o zadrugama,nadzorni odbor,upravni odbor,monistički i dualistički ustroj ...

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 sij 2014 17:42 
Početnik

Potpisi??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 sij 2014 18:49 
Početnik

di nabavit petrovica iz 2013.?!?!?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 sij 2014 15:08 
Početnik

torca je napisao/la:
di nabavit petrovica iz 2013.?!?!?

pravni fakultet zagreb...
kad su potpisi?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 vel 2014 15:03 
Aktivan

jel dovoljno naučit samo podcrtano iz knjige, jel to u biti ona skripta od 162 str.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 vel 2014 11:47 
Početnik

Di mogu naći o stečaju, holdingu, konzorciju?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 vel 2014 21:25 
Početnik

ivancicamaslacak89 je napisao/la:
Di mogu naći o stečaju, holdingu, konzorciju?

Šta se tiče pitanja prije ovoga,mislim da nije dovoljna samo petrovićeva knjiga jer po onome što sam čuo od kolega što ih je Brnabić prošli put ispitivao,treba kombinirat i knjigu i ponešto iz skripti koje se mogu skinit s nasciturusa i s pravokutnika(poduzeće,priključenje i pretpostavke,razlika imenovanja i izbora,izvori,razlika predstavništva i podružnice,jdoo,stečaj i likvidacija) i najvažnije je,od nedavno,ZAKON. Iz njega je bilo od 10 pitanja sigurno 6-7. Ako vas kojim slučajem potrefi Ivkošić,mislim da se trebaju znati osnovnije stvari.

A o holdingu i konzorciju odnosno o posebnim oblicima ortaštva možeš nać u skripti kod masnoga,ima svojih oko 30tak stranica...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 vel 2014 13:36 
Forumaš

je li sada na roku bude pismeni ili usmeni????

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 vel 2014 15:05 
Forumaš

kolege/kolegice, napisite pitanja i dojmove koja su bila na ispitu ovih dana...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 vel 2014 14:22 
Aktivan

Mene zanima kakav je bio 2. kolokvij? Ima li koja dobra dusa da napise pitanja i dojmove?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 vel 2014 18:46 
Početnik

Znači, Pravo Društava, literatura, dojmovi, pitanja...
Pravo društava je dosta učljiv predmet,nema tolikog kupusa od literature kao s drugim predmetima s četvrte. Profesor Brnabić je iznimno ugodan i pristojan ali isto tako traži da se pokaže naučeno.
LITERATURA: za ovaj ispit meni je bila potrebna 1)Knjiga(Petrović-Ceronja 2010.) koju je trebalo ispravitit na nekim mjestima, npr izlaganja o Zadrugama. 2)Zakon o trgovačkim društvima(također iz 2010.) kod kojeg isto postoje neke promjene a to vidite u izmjenama i dopunama zakona u narodnim novinama na netu(imaju dvije, jedna iz 2012. kojom se uvodi jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću-jdoo i jedna iz 2013.). 3)Posebni oblici ortaštva(imaju oko 30-tak stranica,u kopirnici preko puta faxa) i 4)Skripta(20str) koju sam sam složio a u njoj se može pronaći sve o poduzećima,razlika imenovanja i izbora,izvori pd-a,podružnica i predstavništvo,stečaj,likvidacija,jdoo,priključenje,izmjene i dopune i ostalo. Tu skriptu ću dat masnome ovih dana pa da je iskopira.
Knjiga je osnova i u njoj se skoro sve treba znat(osim od 152-170). ZTD ima par članaka koje pita,ne znam ih napamet jer sam ztd posudio ali generalno članci su o priključenju,preoblikovanju društva,sklapanje ugovora sam sa sobom,zajam koji se daje društvu,potkapitalizacija,iskorištavanje utjecaja u društvu. Skripta o oblicima ortaštva se treba znat čisto da znate o čemu se radi,definicija i par riječi o svakom,znati ih nabrojati. I skripta od 20-tak stranica,ona se treba znat jednako kao i knjiga,ako ne čak i bolje jer su tu pitanja kojih nema u knjizi pa njih više pita misleći se da ih niste naučili.
Predmet se uz ovako složenu literaturu može naučiti u 20-mjesec dana. Napominjem da PD više nisu tolika glupost upravo zbog promjene na malo strožijeg profesora. Sritno svima! :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 vel 2014 22:50 
Aktivan

Svaka cast kolega :thumbsup
Jel možeš samo napisati na koje se dijelove zakona treba najviše skoncentrati i kad planiras masnom odnjet tu skriptu :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 vel 2014 23:20 
Početnik

Kolega, svaka čast! Znaci to od 152 do 170 iz Petrovica ne treba uopce uciti? Je li to prof. Brnabic naglasio ili...?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2014 15:49 
Početnik

nema dijelova zakona na koje se treba skoncentrirati već postoje posebni članci koje pita...bar je tako bilo i 29.1. kao i 5.2.
skriptu i zakon sam posudio i trebao bi ih dobiti sredinom tjedna tako da ću to čim mi dođe ali do kraja tjedna svakako.
a šta se tiče tih stranica,nitko nije ništa naglašavao već ono tamo i nema baš veze s cijelom pričom,osim možda HANFA-e,agencije za nadzor financijskih usluga,to sam pročitao jer mi je negdje ostalo s foruma da je netko nekad i to pitanje pitao.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2014 18:40 
Aktivan

Loxi je napisao/la:
nema dijelova zakona na koje se treba skoncentrirati već postoje posebni članci koje pita...bar je tako bilo i 29.1. kao i 5.2.
skriptu i zakon sam posudio i trebao bi ih dobiti sredinom tjedna tako da ću to čim mi dođe ali do kraja tjedna svakako.
a šta se tiče tih stranica,nitko nije ništa naglašavao već ono tamo i nema baš veze s cijelom pričom,osim možda HANFA-e,agencije za nadzor financijskih usluga,to sam pročitao jer mi je negdje ostalo s foruma da je netko nekad i to pitanje pitao.

a koji bi to bili, ako nije problem :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2014 19:24 
Početnik

albion je napisao/la:
Loxi je napisao/la:

napisano ti je gore u prijašnjem postu...a NAPAMET članke ne znam ali lipo otvoriš ZTD na netu,pa ga malo prolistaš,upišeš onih par pojmova što sam već napisao (CTRL+F),malo se potrudiš i nađeš! :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2014 15:16 
Aktivan

ima li mozda netko trenutno u zadru s tom malom skriptom od 20str?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2014 17:52 
Aktivan

Loxi je napisao/la:
albion je napisao/la:
Loxi je napisao/la:

napisano ti je gore u prijašnjem postu...a NAPAMET članke ne znam ali lipo otvoriš ZTD na netu,pa ga malo prolistaš,upišeš onih par pojmova što sam već napisao (CTRL+F),malo se potrudiš i nađeš! :thumbsup

aha, nisam odmah skužio, aj javi kad daš masnom skriptu :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2014 08:16 
Početnik

kolege,
zna li se tko je na roku 19.02?
jel uvijek brnabić na društvima ili može bit i ivkošić?
tnx...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2014 11:39 
Početnik

bubulea je napisao/la:
kolege,
zna li se tko je na roku 19.02?
jel uvijek brnabić na društvima ili može bit i ivkošić?
tnx...

Brnabić je jednoj studentici na prošlom roku tj 5. reka da se vidu 19.
Kad san pitala ivkošića oće li biti 19. reka je "ima još do toga".

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 vel 2014 19:08 
Početnik

skripta od 20 str. je u kopirnici. naslovljena je kao "pravo društava-dodatak". Sritno svima! :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2014 16:36 
Početnik

Jel kome poznato mogu Li se drustava odgovarat na konzultacijama?? Unaprijed hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 vel 2014 19:51 
Aktivan

i mene isto zanima, hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2014 16:31 
Početnik

u fazi ponavljanja sam, petrovića i ztd prošao skroz, s time da ću iz ztd-a se skoncentrirat na ponavljanje ovih istaknutih dijelova.. međutim, zanimaju me ove dvije skripte - posebni oblici ortaštva i 20 str. dodatak:

1. ima li u toj skripti o pos.oblicima ortašva i dijelova barbića kojih nema u petroviću (poduzeće i sl.) te može li ju se nabaviti igdje osim u skriptarnici preko puta faksa? nisam u st naime..

2. skripta dodatak od 20 str. - ima li to negdje na netu ili da mi neko šibne ma mail (isti problem kao i gore)?

Hvala unaprijed :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2014 19:03 
Početnik

Niko ništa?

E, da, i čuo sam da je dan dodatni rok 26.2. Zna iko išta o tome? Ako nije patka, može li se na taj rok s prijavom za 24.2.? Plaese nek neko javi ako zna, ipak je sutra 24.. :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: PRAVO DRUŠTAVA
PostPostano: 23 vel 2014 21:52 
Aktivan

Pulaštro je napisao/la:
Niko ništa?

E, da, i čuo sam da je dan dodatni rok 26.2. Zna iko išta o tome? Ako nije patka, može li se na taj rok s prijavom za 24.2.? Plaese nek neko javi ako zna, ipak je sutra 24.. :)

Pogledaj na pravokutniku skriptu iz prava drustava,prva po redu pa kad otvoris ima tri dijela, odaberi Barbic -opci dio i tu ces naci sve o poduzecu,podruznici,zastiti tvrtke,proboj pravne osobnosti itd..

Sto se tice ove skripte od 20 str,u njoj imas stecaj,ali to ti je jednako kao i Zakon o stecaju, izvore i razliku izbora i imenovanja je netko vec tu na forumu napisao pa nadji,likvidaciju imas u knjizi i Zakonu. Jednostavno doo googlaj. Prikljucenje isto mozes iz zakona. I konacno,o tim pojavnim oblicima ortastva ti u njoj ne pise nista vise,nego sto pise tu na forumu,samo definicije pa pronadji.

Inace savjetujem ti da procitas Barbica opci dio,da nadjes knjige od Barbic u kojem su detaljno objasnjenj pojavni oblici ortastva i povezana drustva,puno je lakse nauciti,tekst nije tezak.

E,da,o tom dodatnom roku 26-og ne znam nista..znam samo da je ovaj rok 24-og dodan naknadno pa je netko mozda mislio na to.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2014 22:17 
Početnik

Hvala ti, gledat ću se snać.

Ispituje Brnabić ili?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 610 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: